Dodaj do ulubionych

Ochrona konsumenta - nowe przepisy

12.01.15, 10:19
Dziewczyny, moze ktoras z Was miala juz czas wczytac sie w nowe przepisy dot. sprzedazy konsumenckiej i rozszerzonej ochrony konsumenta? Chodzi mi glownie o prawo zwrotu i koszty z tym zwiazane. Z tego co obilo mi sie o uszy to od 25.12.14r. w przypadku zwrotu towaru kupujacy musi odeslac go na swoj koszt, a sprzedajacy musi zwrocic koszt towaru+koszt wysylki wg najtanszej opcji przez niego oferowanej. Czy wiecie jak to sie ma do czesciowego zwrotu? Czy ma znaczenie fakt, ze odsylamy tylko czesc zamowienia czy to bez znaczenia, a sprzedajacy i tak musi nam zwrocic koszt wysylki?

Obserwuj wątek
    • sanse3 Re: Ochrona konsumenta - nowe przepisy 12.01.15, 10:23
      Ja sporo szukałam, czytałam ustawę, nie znalazłam nigdzie informacji o częściowym zwrocie niestety. Więc nie wiem jak to będzie traktowane. Ale sądzę, że ten zwrot kosztu wysyłki będzie tylko przy całościowym zwrocie. Nie wiem gdzie się tego dowiedzieć.
      • patatajowa Re: Ochrona konsumenta - nowe przepisy 12.01.15, 12:30
        ezakupy.uokik.gov.pl/pytania-i-odpowiedzi/
        bardzo fajna strona z pytaniami i odpowiedziami ale nie znalazłam co w przypadku czesciowego zwrotu. o ile jest jasne ze w przypdku całego koszty powinny byc zwrócone, tak w przypadku czesciowego juz niekoniecznie. mysle ze lokalny rzecznik lub federacja konsumentów beda zorientowani.
        • olaj Re: Ochrona konsumenta - nowe przepisy 12.01.15, 12:44
          Nie, jest jest zorientowany - nie potrafią udzielić informacji, ponieważ ustawa aż tak bardzo nie jest doprecyzowana, a orzecznictwa sądowego w tym zakresie jeszcze nie ma.

Wydaje mi się jednak, że skoro kupujący jakiś artykuł sobie zostawia, a resztę odsyła, to zwrot za wysyłkę do niego się nie należy - przypadku zamówienia tylko tego artykułu, którego nie zwraca, koszt wysyłki byłby najprawdopodobniej taki sam.

Ola
        • sanse3 Re: Ochrona konsumenta - nowe przepisy 12.01.15, 12:45
          denerwuje mnie właśnie ze zrobią wielkie halo z nową ustawą ale najważniejszego przypadku w niej nie umieszczą i nikt nic nie wie. I znów będą same problemy. A najcześciej bywa że kupujemy kilka rzeczy i z tego 1 np. zwracamy. Tak trudno im było w tej ustawie coś sensownego na ten temat podać... eh...
          • carpediem30 Re: Ochrona konsumenta - nowe przepisy 12.01.15, 15:27
            No dla mnie logiczne jest, że jak coś z paczki zostawiasz to znaczy, że kupiłabyś to również w zamówieniu z tylko tym jednym artykułem, a więc płacisz koszty dostawy tego artykułu.... W przeciwnym razie sklepy internetowe by zbankrutowały, nie sądzisz?
            • sanse3 Re: Ochrona konsumenta - nowe przepisy 12.01.15, 15:35
              też tak uważam
            • patatajowa Re: Ochrona konsumenta - nowe przepisy 12.01.15, 16:32
              dla mnie nielogiczne jest np zwracanie za przesyłkę skoro taka usługa została zrealizowana.dlaczego przedsiebiorca ma byc "w plecy" skoro konsument sie rozmyślił?
              zalezy co dla kogo widocznie ma sens..wink
              • sanse3 Re: Ochrona konsumenta - nowe przepisy 12.01.15, 17:29
                nie nie, źle mnie zrozumiałas patatajowa. Ja się odniosłam tylko do tego, że w przypadku zwrotu cześci zamówienia nie powinien sprzedawca zwracać nic za koszty transportu.
                Sam przepis nowej ustawy odnoście zwracania kosztu wysyłki wogóle jest wg mnie nietrafiony i nie powinno coś takiego mieć miejsca, jednak nie mam na to wpływu - ustawa już jest. Uderzy to napewno mocno w sklepy internetowe i sprzedawców, przecież oferują oni dość niskie ceny często w porównaniu do sklepowych i mają dośc małe marźe często a tym zwrotem kosztów wysyłki się ich dobije nie oszukujmy się. I odbije się to na cenach wogóle, pewnie mocno wszystko zdrożeje bo przecież gdzieś te zwracane koszty wysyłki sprzedawcy musza znaleźć, z własnej kieszeni nie dołożą przecież na to. Wg mnie to przepis bardzo nietrafiony.
                • patatajowa Re: Ochrona konsumenta - nowe przepisy 12.01.15, 17:48
                  sanse3 napisał(a):

> nie nie, źle mnie zrozumiałas patatajowa. Ja się odniosłam tylko do tego, że w przypadku zwrotu cześci zamówienia nie powinien sprzedawca zwracać nic za koszty transportu.
                  > Sam przepis nowej ustawy odnoście zwracania kosztu wysyłki wogóle jest wg mnie nietrafiony i nie powinno coś takiego mieć miejsca, >
                  nie, no chyba dobrze cie zrozumiałam, ty nie zrozumiałaś mnie wink bo ja tez sie do tego odniosłam i tez pisałam ze to dziwna sytuacja zwracac za zrealizowana usługę.
                  • sanse3 Re: Ochrona konsumenta - nowe przepisy 12.01.15, 18:19
                    ok smile zmęczona dziś jestem nieco ... smile
    • luiza765 Re: Ochrona konsumenta - nowe przepisy 12.01.15, 16:35
      Zamawiasz dwie rzeczy, płacisz np. 9,5 zł za dostawę paczka ekonomiczną - sprzedawca faktycznie za nia tyle zapłacił na poczcie. usługa została zrealizowana. Ty zostawiasz jedną rzecz, wiec za co mi ci zwracać połowę. Paczki za 4,75 zł nie nada na poczcie.
      • lia Re: Ochrona konsumenta - nowe przepisy 12.01.15, 20:03
        A wyjaśnijcie niezorientowanej - jak sprzedaję spodnie po dziecku na alledrogo, to też mam obowiązek przyjęcia zwrotu + oddania kupującemu kosztów wysyłki (w jedną, w obie strony?). Kurtka, jeszcze mam dopłacać, żeby te 10 zł zarobić?
        • patatajowa Re: Ochrona konsumenta - nowe przepisy 12.01.15, 20:43

a jesteś przedsiębiorcą w rozumieniu ustawy?
          • lia Re: Ochrona konsumenta - nowe przepisy 12.01.15, 23:27
            Nope smile Już doczytałam na podanej przez Ciebie stronie i chyba jednak będę wystawiać big_grin
            • baranek326 Re: Ochrona konsumenta - nowe przepisy 13.01.15, 11:09
              Polecam jeszcze stronę UOKiK- dot. nowej ustawy:
              www.prawakonsumenta.uokik.gov.pl/
              Co prawda nie ma tam konkretnie poruszonej kwestii zwrotu kosztów przesyłki w przypadku częściowych zakupów, ale dużo innych informacji można znaleźć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka