Dodaj do ulubionych

Urodziny dziecka - menu

12.01.15, 13:13
Dziewczyny czekają mnie w weekend urodziny synka, będzie 4 dzieci i 12 osób dorosłych. Co mogłabym podać oprócz torta, ciasta i kawy? Pomyślałam o czymś na ciepło i jakichś przekąskach drobnych - ale jakich? Wszystkich z obecnych gościłam u siebie w święta i większość pomysłów wyczerpałam, czekam na nowości. Nie chcę się też specjalnie wymęczyć bo jestem w ciąży i muszę się oszczędzać. Ktoś coś podpowie? Liczę na Wassmile
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: Urodziny dziecka - menu 12.01.15, 13:22
      pizza z ulubionej pizzerii i sałatka grecka.plus sok i cola do picia. a w domu mozna zrobic popcorn. wystarczajaco wink
      • sonrisa06 Re: Urodziny dziecka - menu 12.01.15, 13:27
        Też myślę, że pizza będzie najlepsza w tej sytuacji. Jesteś w ciąży to się nie przemęczaj. Ja podałabym krokiety i barszczyk do picia, bo wszystkie znajome dzieci zajadają się krokietami. Ale dla ciebie to za dużo roboty.
    • afroddytta Re: Urodziny dziecka - menu 12.01.15, 13:45
      Ja ostatnio robię szyszki z ryżu dmuchanego i krówek, jako przekąska takie 'kanapki' z tortilii-kupujesz tortille, takie placki np. w Biedronce są rózne smaki/kolory, smaruje serkiem typu Almette, układam wędline/łososia, ogórek zielony, posypuję startym serem żółtym i zawijam. Potem kroje na takie kawałki. Oczywiście do środka można dać co sie chce, są dobre na zimno, nie rozpadają się (jak coś to można wykałaczką spiąć), trochę koloru, a pracy niewiele.
      Na cipło też chyba stosunkowo prosto to blaty ciasta francuskiego gotowego, jakaś pierś pokrojona w kosteczkę +przyprawy, kukurydza, ananas/brzoskwinia, starty ser lub plasterek. Ciasto kroję na 8 prostokątów, układam wszystko na środku, zamykam i do pieca na ok 20 min. Proste, smaczne i wygodne, do tego surówka jakaś.
    • monika78kr Re: Urodziny dziecka - menu 12.01.15, 13:47
      projektkartoteka.blogspot.com/search/label/tarta

inspirowalam sie przy ostatniej imprezie organizowanej w domu.
      • patatajowa Re: Urodziny dziecka - menu 12.01.15, 14:19
        ale chyba nie przepisami bo wykałaczke w rafaello to ja tez potrafie wbić wink
        • monika78kr Re: Urodziny dziecka - menu 12.01.15, 14:59
          nie, nie przepisami. oczywiscie Twoja porada - pizza na telefon wygrywa.
    • ew00 Re: Urodziny dziecka - menu 12.01.15, 14:21
      Z myślą o dorosłych, bo widzę, że przeważają ilościowo:
      - deska serów - na drewnianej desce ułożyć różne gatunki sera, obok masło i świeże pieczywo
      - łosoś z rukolą - na półmisku ułożyć rukolę, na nią łososia w kawałkach, skropić sokiem z cytryny, posypać kaparami i świeżo zmielonym pieprzem - proste i wykwintne
      - humus (w sieci jest wiele przepisów), b. szybko się robi, a ma nutkę egoztyki, do tego pokrojone kawałaki selera naciowego, marchwi, ogórka
      • afroddytta Re: Urodziny dziecka - menu 12.01.15, 14:47
        A właśnie odnośnie łososia to jadłam ostatnio i bardzo mi się spodobało, a proste i wykwintne wink- łosoś sałatkowy, cebulka drobno pokorojona fioletowa, suszone pomidory pokrojone, oliwki czarne, koperek. Położone na półmisku i polane oliwą, pycha.
    • anet77 Re: Urodziny dziecka - menu 12.01.15, 14:23
      Tarta albo tarteletki. Tortilla na ciepło darynieba.wordpress.com/2013/01/07/tortilla-grilowana-z-trzema-sosami/ Można zrobic z różnymi dodatkami: miesko mielone, pieczarki, kukurydza, szyneczka jakaś czy salami. Wyjdzie tez na patelni, nie musi byc grill. Albo w wersji na zimno zdrowa-kuchnia.com/przepis/roladki-z-tortilli-z-bialym-serem-i-lososiem Oryginalne, szybkie w przygotowaniu zmiksowani.pl/przepis,74177,roladki-pieczone-w-chlebie.html Moze coś w tym stylu: www.studiokuchnia.pl/2014/01/muffinki-na-sniadanie/
      basjulowepasje.blogspot.com/2014/06/mini-pizze-z-plackow-tortilli.html
      wkrainiesmaku.pl/10846/sakiewki-makaronowe-z-gyrosem-i-kozim-serem/
      Z ciasta francuskiego mozna sporo wymyslic. bronislawa70.blox.pl/2012/03/Losos-z-serkiem-mascarpone-w-ciescie-francuskim.html może byc wersja mięsna z kawałkami mieska albo z mieskiem mielonym. Moze ala pizze z ciasta francuskiego?
      • puellae_2007 Re: Urodziny dziecka - menu 12.01.15, 16:14
        Dzięki dziewczyny smile coś na pewno wybiorę krokiety robiłam na święta i sporo roboty faktycznie ale moze jeszcze zmecze smile do tego przekąski z ciasta francuskiego albo tortille i będzie git smile pizza była pierwszym co przyszło nam do głowy, ale moja teściowa chyba by tego nie przeżyła smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka