Dodaj do ulubionych

Facet i koszula...

25.02.15, 14:39
Mam do Was pytanie, co to własciwie znaczy "dobra" męska koszula. Chcę kupić tż-owi na prezent - ma być dość uniwersalna (więc pewnie biała albo błękitna), z dobrej jakości materiału (jakiego?), dobrze skrojona (ale co to właściwie znaczy? jak odróżnić "dobry" krój od "złego"?), ma dobrze leżeć (ok, mam wszystkie wymiary, ale też nie wiem np. ile ma być luzu wokół szyi, jak ma być długa itd.). KOMPLETNIE nie znam się na modzie męskiej, nie chcę dać plamy i kupić "badziewia". Możecie mi doradzić, na co zwracać uwagę, czego unikać? Polecacie jakieś marki-"pewniaki"?
Obserwuj wątek
    • smoczy_plomien Re: Facet i koszula... 25.02.15, 14:59
      > pewnie biała albo błękitna
      proponuję jednak błękitną

> dobrej jakości materiału (jakiego?)
      100% bawełny, przewiewna, ale nie bardzo cienka, niech się nie gniecie za bardzo

> dobrze skrojona (ale co to właściwie znacz
      > y? jak odróżnić "dobry" krój od "złego"?)
      mój chłopina jest wysoki i chudy, dobrze leżą na nim tylko koszule o kroju slim

> ma dobrze leżeć (ok, mam wszystkie w
      > ymiary, ale też nie wiem np. ile ma być luzu wokół szyi, jak ma być długa itd.)
      chłop ma wiedzieć jaki nosi nr kołnierzyka i Ty się luzem nie przejmujesz. Raz tylko zdarzyło się, że koszula kupiona na wymiary "pewniaki" była niedopasowana na mojego męża.

> Polecacie jakieś
      > marki-"pewniaki"?
      Mój bardzo lubi Kastora.
      • mima14 Re: Facet i koszula... 25.02.15, 15:53
        Nie ryzykowałabym na Twoim miejscu z zakupem bez mierzenia. Znam wymiary i rozmiar swojego męża, jednak z doświadczenia wiem, że różne modele o tym samym rozmiarze i wymiarze potrafią zupełnie inaczej leżeć na sylwetce. MIałam kilka pdoejść i zawsze kończyło się na rozchodzącym się guziku na klacie, brzuchy, ciasnym rekawie w bicepsie itp. Mój mąż gustuje w modelach slim, a najbardziej lubi te z tommyiego hilfigera i sklepy wilsoora i ja też je polecam, dobrze się piorą nie defasonują, trzymają kolory. Od lat koszule kupuje sobie sam, ja jedynie mogę mu kolorystycznie doradzićwink
        a dobry krój koszul to taki, który dobrze lezy na facecie.
        • nimistra Re: Facet i koszula... 25.02.15, 17:25
          Ja też nie ryzykowałabym z zakupem- chyba że byłaby możliwość wymiany/zwrotu.
          Może lepiej kup kartę prezentową?
          Każdy producent ma różne typy sylwetki. Duże różnice w krojach są zwłaszcza przy modelach slim. Do tego typ kołnierzyka, mankiety- na guziki albo spinki.
          No i materiał. Osobiście polecam tzw.mikrowzór- chodzi o sam rodzaj tkaniny, jest grubsza, prasuje się genialnie. Widać to na powiększeniu 3.zdjęcia.
          Z firm polecam- to właśnie Lambert/Wólczanka, Osovski- kiedyś w cenie było dopasowanie koszuli przez krawcową. Willsoor też jest niezły.
    • mini_em Re: Facet i koszula... 25.02.15, 23:53
      odradzam koszule z sieciówek typu reserved top secret itp - nie dadzą się prasować! mój małż wynajduje sobie koszule w tkmaxie
    • 1listekzielony Re: Facet i koszula... 26.02.15, 09:39
      Dziękuję za radysmile Coraz bardziej uświadamiam sobie jak skomplikowane są meandry męskiego ubierania się - jedyne co w życiu kupowałam facetowi to t-shirty a kryterium był stopień idiotyzmu nadruków na nich ;pp 100% bawełny - ok, ale czy wszelkie domieszki innych włókien są "be"? I jeszcze co do kroju slim - to taka koszula z zaszewkami tak? Służy to każdej sylwetce? @nimistra pomysł z kartą prezentową fajny - ale problem w tym że takiego mam ciuchowego abnegata, że kartę odłoży na wieczne "później to załatwię" - organiczna niechęć do łażenia po sklepach, zwłaszcza ciuchowych, zwłaszcza "eleganckich". Dlatego właśnie postanowiłam tu raz w życiu "zamatkować" i załatwić kwestię za niego wink Aha, ktoś mi wczoraj powiedział że błękit kojarzy się z klimatami biurowymi - też tak to odbieracie? Może lepiej uniwersalna biel?
      • joagraba Re: Facet i koszula... 26.02.15, 09:52
        Idź na stoisko Wólczanki i porozmawiaj z kompetentną obsługą. Powinni doradzić.
        Białą koszulę nie każdy lubi, pasuje na wyjątkowo uroczyste okazje.
        Koszula powinna pasować do marynarki, można też w komplecie z krawatem nabyć.
        Fason slim nie ma raczej zaszewek, jest węższy, dzięki czemu facet nie ma prześcieradła do upchania w spodniach. Ale to bardziej dla szczupłych/przeciętnych.
        • 1listekzielony Re: Facet i koszula... 26.02.15, 10:56
          To może wstrzelę się między biel a typowy biznesowy błękit, coś takiego: www.wolczanka.com.pl/wolczanka/koszula-wolczanka,id-68505 smile W tym konkretnym modelu jest 60% bawełny i reszta poliestru, nie zapoci mi się chłop? Czy nie rozdrabniać się i od razu celować w 100% bawełny jak tu: vistula.pl/koszule/koszula,id-68758 (tak mniemam)? Cena "bezkompromisowa" - warto zainwestować, czy w tym przypadku wielkiej różnicy nie będzie w komforcie noszenia i prasowania?
          • joagraba Re: Facet i koszula... 26.02.15, 11:27
            Z poliestrem nie kupuj, naprawdę nie.
            A to ma być na elegancko czy sportowo?
            Bo fajne są nowe w taką sportową krateczkę.
            Jednak namawiam na wizytę w sklepie.
            • 1listekzielony Re: Facet i koszula... 02.03.15, 15:48
              Elegancko (ale smokingów nie nosi, bynajmniej ;p)
          • nimistra Re: Facet i koszula... 28.02.15, 15:09
            Zdecydowanie 100% bawełny.
            Co do slim/wyszczuplonych- każdy producent robi to inaczej, jedni dają zaszewki , inni robią całą koszulę taliowaną. Naprawdę trzeba przymierzyć w sklepie, żeby wiedzieć, co będzie najbardziej pasować.
            Co do koloru- czy to ma być koszula na jakieś specjalne okazje czy też noszona do biura?
            Jeśli na okazje- wybrałabym biel, ecru- będzie potem pasowała do wszystkich spodni, garniturów i krawatów. No i taką koszulę po prostu trzeba mieć w szafie.
            Jeśli Twój TŻ nosi koszule częściej, to możesz wybrać coś innego, błękit, jakiś wzorek, kratkę. Ale tu już trzeba się zastanowić, do czego koszula ma pasować- kolorystyka spodni, marynarki.
            • konwalia-82 Re: Facet i koszula... 28.02.15, 16:10
              Olymp ma super koszule i genialną bawełnę, ale jest trudno dostępny
            • 1listekzielony Re: Facet i koszula... 02.03.15, 15:52
              Nie do biura - ku jego nieopisanemu szczęściu w pracy moze prezentować w całej okazałości swój "olewczy" stosunek do mody i dress code'u wink) Koszula zdecydowanie na okazje, właśnie taka jaką w tym wieku "trzeba" mieć juz w szafie: jedna, a dobra. Będę szukać 100% bawełny, jak radzicie, i pewnie uderzę faktycznie w biel.
              • mmala6 Re: Facet i koszula... 02.03.15, 21:53
                Mój nosi koszule z krawatem codziennie do pracy,wiec ma ich trochę. Biala jedna ale raczej na Wigilię albo jak wszystkie inne niewyprasowane hehe. Większość w odcieniach błękitu,każdy dobrze w takich wygląda. Fasony tez zdecydowanie slim czy fit, zalezy jak to sobie nazywają.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka