sad.lady 02.03.15, 13:35 Witam, czy możecie polecić mi sprawdzone miejsce w Poznaniu, gdzie kupię smaczny tort w dobrej cenie? chodzi o taki bajkowy dla dziecka, ale ma być smaczny, a nie na ciężkim kremie jak w cukierniach Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
rjvja Re: Tort dla dziecka 02.03.15, 17:43 Co prawda nie w Poznaniu ale tuż pod. Luboń ul. Żabikowska cukiernia Krzyżan. Pyyyyychotka! Odpowiedz Link Zgłoś
malinkowa81 Re: Tort dla dziecka 02.03.15, 17:49 Ja też polecam cukiernię Krzyżan - właśnie w niedzielę mieliśmy z niej tort na urodziny córki - był super! Poza tym nie szkodzi, że w Luboniu, bo mają stronę internetową: smacznetorty.pl i można u nich zamówić z dowozem. Ceny też bardzo fajne. Odpowiedz Link Zgłoś
sad.lady Re: Tort dla dziecka 02.03.15, 17:58 obejrzałam zdjęcia, ale niestety mi się nie podobają ;/ oprócz tego, że ma być smaczny, to chę by był piękny - w końcu je się też oczami Odpowiedz Link Zgłoś
malwina.ryc Re: Tort dla dziecka 02.03.15, 18:06 niedawno też szukałam tortu dla mojego dziecka i przypadkowo znalazłam stronę na facebooku, www.facebook.com/TortywPoznaniu . Zamówiłam tort od tej Pani i byłam zaskoczona profesjonalizmem. Oprócz tego, że był bardzo ładnie wykonany to również smakował wyśmienicie. Może tam znajdzie Pani coś dla swojego dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
malinkowa81 Re: Tort dla dziecka 02.03.15, 18:44 mój był piękny, ale rozumiem, że to kwestia gustu - wybór mieli w każdym razie ogromny Piękne są też torty z Owacji, ale drooooogie Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Tort dla dziecka 02.03.15, 19:12 wystarczy wpisać "torty poznań" w google i wyskocza naprawdę piękne torty, te zalinkowane wcześniej to raczej cukiernicze koszmarki. zerknij sobie tu tortyartystyczne.pl/ slodkoscialll.blogspot.com/ nie można liczyć na to, że taki tort będzie tani, wszystkie takie ozdoby wymagają wielu godzin ręcznej pracy. zwykłe cukiernie produkujące masówkę nie mają czasu na takie zabawy, w kilka minut zdobią śmietaną ze szprycy albo naklejają dekorację opłatkową, czasami dodają jakieś elementy z masy cukrowej ale jak widac na wcześniej zalinkowanych stronach ich jakość pozostawia wiele do życzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
malinkowa81 Re: Tort dla dziecka 02.03.15, 19:24 ja akurat zamawiałam 3D z Krzyżana - naprawdę ładny, moim zdaniem można znaleźć coś wyjątkowego, ale nie będę się spierać.. natomiast takie i wyższe ceny to chyba trochę przesada: cennik ale każdy ma wybór Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Tort dla dziecka 02.03.15, 19:32 No ja nie wiem czy przesada, jeśli zrobienie dekoracji na jeden tort wymaga nawet kilkunastu godzin pracy (i mówię tu tylko i wyłącznie o dekoracjach). To nie jest robione wg szablonów czy wyciskane z foremek, to ręczna robota, czasami wręcz z jubilerską precyzją wykonana. Załóżmy, że wykonanie dekoracji zajmuje 10 godzin a tort kosztuje 200 zł, powiedzmy że rzeczywiste koszty wykonania tego tortu to 40 zł (liczymy tylko składniki i energię).Czyli 10 godzin pracy to 160 zł, 16 zł za godzinę pracy to chyba nie jest jakaś wygórowana stawka. Odpowiedz Link Zgłoś
malinkowa81 Re: Tort dla dziecka 02.03.15, 19:44 No tak, ale ja mówię o przesadnej cenie w kontekście okazji, czyli jakby patrząc z drugiej strony, strony kupującego. Torcik to u nas tylko jedna z wielu atrakcji (nie tylko kulinarnych) urodzin dziecka i taka cena to przerost formy nad treścią. Gdybym potrzebowała tort do sesji zdjęciowej albo na wesele to pewnie bym nie pożałowała funduszy. Zresztą mam wrażenie, że dziecko często ucieszy się z "koszmarka", byle by miał opłatek z Barbie czy innym Spidermanem. Spoko, nie chcę się sprzeczać - po prostu przedstawiam inny punkt widzenia. Mnie się na przkład nie podobają bardzo dziecięce torty z Sowy, ale córka chciała w zeszłym roku do przedszkola to dostała - w końcu to nie moja impreza, nie mój wybór. Odpowiedz Link Zgłoś
magdalenca78 Re: Tort dla dziecka 03.03.15, 09:28 A ja od tego roku prawdopodobnie wprowadzę torty domowe. Przez kilka lat zamawialiśmy w cukierni, żeby dziecku zrobić przyjemność...i co z tego, skoro w większości przypadków te torty po prostu nie są smaczne Jest zachwyt dzieciaków gdy zobaczą sam tort, ale potem nie ma kto go zjeść. Albo za słodkie albo nijakie. To samo zaobserwowałam będąc na urodzinach u znajomych - im bardziej tort wymyślny i drogi, tym gorszy w smaku. Tak więc ja w tym roku mam plan zrobić prosty tort, z sezonowymi owocami sama (lub poprosić o pomoc mamę/teściową) - przynajmniej wszystkim będzie smakowało Odpowiedz Link Zgłoś
joagraba Re: Tort dla dziecka 03.03.15, 09:32 Po sobotnich urodzinach dziecka mam dokładnie te same przemyślenia! Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Tort dla dziecka 03.03.15, 10:41 bo w cukierniach robią na przemysłowych produktach, ze sztucznymi aromatami, z owocami w proszku, śmietana nie jest smietaną tylko masą z mieszanki śmietany i śmietany roślinnej (bleeee). do tego jaja w proszku i tłuszcze roślinne zamiast masła. trzeba zamawiać tam gdzie używają naturalnych produktów, gdzie nie robia tego na skale przemysłową tylko po kilka, max kilkanascie sztuk w tygodniu. Ja nie jestem z Poznania i za smak tamtejszych tortów nie mogę ręczyć ale zobaczcie np. te torty (daję rękę uciąc, że każdemu by smakowały) koło Jeleniej Góry tortyagnieszki.blogspot.com/ żadnej chemii na oczy nie widziały, tylko naturalne produkty i owoce sezonowe a torty przepiękne. Tu na innej stronie zobaczcie sobie smaki www.tortomania.pl/smaki Nic czego byśmy nie znały. Powiedzmy, że dziewczyna robi 10 tortów w tyg. każdy z nich może mieć inny smak. To nie jest skala przemysłowa. Odpowiedz Link Zgłoś
marta2202 Re: Tort dla dziecka 03.03.15, 14:00 To ja napiszę z własnego punktu widzenia tort 24cm z dekoracją z lukru plastycznego koszt samych składników to wydatek rzędu 90zł, a jak ja chcę za taki tort 120zł to ludzie mówią ze duzo! No szlak mnie trafia! A gdzie w tym jest zapłata za moją pracę? Fakt w cukierni mają lepszy dostęp do produktów i taniej produkcja wychodzi, ale jak ktoś robi prywatnie w domu no cóż jest drożej, ale smaczniej Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Tort dla dziecka 03.03.15, 14:28 90 zł to chyba przesada jak na koszt składników, taki biszkopt wychodzi z 7 jaj, dobre jaja kosztuja zł za sztukę, to 7 zł, kilka łyzek mąki, odrobina wanilii, litr dobrej smietany max. 12 zł, + ewentualne owoce no i lukier plastyczny ale on kosztuje 120 zł za 5 kg wiadro a 5 kg wystarczy na 10 takich tortów. wiadomo, że można uzyć jeszcze odrobiny kawy czy kakao, masło na krem maślany tez nie kosztuje majatku. rozumiem, że dochodzi koszt energii, wody ale 90 zł to chyba z kawiorem i truflami. Dyskusja zeszła z tematu. Tak czy siak jak autorka wątku chce dobry i piekny tort to musia poszukać kogoś, kto poniekąd jest artystą a nie masówki. Za taką szczegółową pracę ręczną niestety trzeba odpowiednio zapłacić. To czy warto czy nie pewnie zalezy od tego czy kogoś na to stać czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
tweety_28 Re: Tort dla dziecka 03.03.15, 14:47 >5 kg wiadro a 5 kg wystarczy na 10 takich tortów. 10 tortów? nieźle, jak dla mnie góra na 5 i to przy małej ilości dekoracji. Zapomniałaś o barwnikach, specjalnych taśmach i podkładach, nie wspominając o "sprzęcie" dzięki któremu można te cudeńka zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna.perla Re: Tort dla dziecka 03.03.15, 14:56 podkład 2 zł (standardowy złoty, spokojnie wystarczający na wagę tortu z tortownicy 24 cm), odrobiną barwnika można zabarwic naprawdę dużo masy. sprzęt to powazna inwestycja ale jak rozlozy się go na ilosc wykonanych za jego pomoca tortów to tez wychodzą grosze. 90 zł to naprawdę gruba przesada, wierz mi że potrafię to dobrze wyliczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
tweety_28 Re: Tort dla dziecka 03.03.15, 17:20 Poniżej kalkulacja ( tort 24cm. ), na podstawie cennika hurtowni, w której się zaopatruje ( piekę torty okazjonalnie, ale bywa że jak mam więcej czasu to i na "zamówienie" ): - biszkopt ( składniki plus energia ) 11 zł., - lukier minimum 1 kg 17 zł., - masa lub mus do tortu ( od 12 zł. do 40 zł. np. ze świeżych truskawek poza sezonem lub "egzotycznych" dodatków ), - barwniki 1 zł. ( oczywiście na start należy ich kupić w kilku kolorach i jest to spory wydatek), - dodatkowe ozdoby - taśmy, druciki, perełki, brokaty itd. 5-15 zł., - pudełko 4 zł. te torty zazwyczaj są wysokie więc musi być duże, - podkład 2 zł. Razem w najtańszej wersji 52 zł. najdroższej 90 zł. A gdzie "robocizna", prąd, woda bo gary po pracy same się nie umyją? Jak widać nie wliczone są również koszty specjalnych narzędzi tzn. wałków, maty, radełek, wycinarki do literek itd. Odpowiedz Link Zgłoś
marta2202 Re: Tort dla dziecka 03.03.15, 21:10 Dziękuję za zrozumienie. Ja kupuję lukier na allegro naprawdę dobry i nie okrutnie słodki 9zł za 250g żeby pokryć tort 24cm trzeba mieć 3 kostki. A do tego jakieś kolorowe elementy i to kolejne lukry plus przesyłka. Torty robię okazjonalnie wiec większej ilości lukru nie kupuję dlatego napisałam ze cukierni produkcja taniej wychodzi ale ze smakami różnie to bywa. Fakt ten za 90zł to był nasączony wódką z amaretto, przekładany masa śmietanową z mascarpone i wiśniami, pokryty lukrem. Odpowiedz Link Zgłoś
sad.lady Re: Tort dla dziecka 03.03.15, 15:10 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi Już się zdecydowałam na panią, która robi tortowe cudeńka www.facebook.com/TortywPoznaniu Właśnie dlatego, że nie chcę sztucznego smakowo i ciężkiego tortu z cukierni zdecydowałam się poszukać innego rozwiązania Odpowiedz Link Zgłoś