Dodaj do ulubionych

Jaka ksiazka podobna do "Magicznego drzewa" ?

28.04.15, 20:44
Szukam ciekawych, przygodowych ksiazek dla 10 latkow, chlopcy i dziewczynki
Wiekszosc z nich bardzo lubi serie "Magiczne drzewo"
Co polecacie ?
Obserwuj wątek
    • awesome810 Re: Jaka ksiazka podobna do "Magicznego drzewa" ? 28.04.15, 21:23
      "Baśniobór", o podobieństwie można dyskutować, ale moje dziecko czytało i to, i to -podobały się obydwie serie.
    • malenka07 Re: Jaka ksiazka podobna do "Magicznego drzewa" ? 28.04.15, 21:23
      Mój syn, co prawda trochę mlodzzy ale sporo czytający, któremu"Magiczne drzewo" się podoba jeszcze bardziej lubi serię o Percym Jacksonie.
      • malenka07 Re: Jaka ksiazka podobna do "Magicznego drzewa" ? 28.04.15, 21:26
        Za szybko wysłałam. Nie wiem czy można uznać że to podobne książki, ale może nie o to chodzi; )
        A "Opowieści z Narnii"?
    • areola82 pyt dot "Magicznego drzewa" 28.04.15, 22:25
      która część jest pierwsza i jakie są następne? Czy 5-latek za młody na taka lekturę, dodam że dosyć dużo mu czytam.
      • gu-sia Re: pyt dot "Magicznego drzewa" 29.04.15, 08:44
        1. Czerwone krzesło
        2. Tajemnica mostu
        3. Olbrzym
        4. Pojedynek
        5. Gra
        6. Cień smoka

Zależy od dziecka, mój obecnie 5 letni syn za mały na ta książkę, ale podejrzewam, że gdybym wcześniej po nią sięgnęła to gdyby teraz moja córka miała 5 lat, to by ja zainteresowała. Mająca 7 lat teraz córka własnie skończyła czytać cała serię.
        • areola82 Re: pyt dot "Magicznego drzewa" 29.04.15, 08:48
          to może zakupię z myślą o niedalekiej przyszłości, dziękuję smile
    • annka78 Re: Jaka ksiazka podobna do "Magicznego drzewa" ? 29.04.15, 08:48
      Dla 10 -latków to oczywiście cały Harry Potter smile
      • ewa_mama_jasia Re: Jaka ksiazka podobna do "Magicznego drzew 29.04.15, 09:44
        Tutaj polemizowałabym. Nie wiem, czy 10 latek jest gotowy emocjonalnie na 2 ostatnie tomy.
    • ewa_mama_jasia Re: Jaka ksiazka podobna do "Magicznego drzewa" ? 29.04.15, 09:49
      Moim zdaniem "Magiczne Drzewo" jest kiepskie. Za dużo kiepskiej fantazji, bohaterowie nic a nic się nie ucza na błędach, w każdym tomie popełniają takie same. Mało opisów, dzieci nie uczą się czytania opisów tylko sama akcja, napisana najprostszym językiem. No ale dzieci lubią.........
      Może po "MD" zmienić klimaty? Może "Kroniki Archeo", też fantastyczne i mało trzymające się realiów zycia, ale dające trochę więcej wiedzy o geografii, historii itp.?
      Mój dziesięciolatek po przerobieniu "podstaw" - MD, Kroniki, teraz czyta "Tomki.." Szklarskiego.
      • mielin Re: Jaka ksiazka podobna do "Magicznego drzew 29.04.15, 09:57
        Moją córkę dosłownie uwiodła "Niekończąca się opowieść" Michaela Ende, bardzo działa na wyobraźnię - to jednak dużo bardziej wymagająca lektura- do samodzielnego czytania raczej dla bardziej zaawansowanych czytelników. O ile MD sama czytała- to "Niekończącą..." ja.
    • baskokvet Re: Jaka ksiazka podobna do "Magicznego drzewa" ? 29.04.15, 10:08
      forum.gazeta.pl/forum/f,16375,Ksiazki_dzieciece_mlodziezowe.html
      tu poszukaj, albo zapytaj-ale pewnie Cię odeślą do wyszukiwarkismile
    • szurkas Re: Jaka ksiazka podobna do "Magicznego drzewa" ? 30.04.15, 23:31
      Dziekuje za wszystkie wskazowki? To ksiazkowe forum znam je ale z tego co pamietam nie wszyscy moga tam zadawac pytania,czytac forum tak ale pisac watek nie smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka