Dodaj do ulubionych

Allegro polecony InPost

18.08.15, 18:32
Nie korzystałam jeszcze jako kupująca, a że do InPostu miewałam w przeszłości zastrzeżenia, to mam pytanie, na ile solidna jest ta forma dostawy? Rozumiem, ze mają mi dostarczyć do domu, tak? Poza miastami pewnie dłużej to trwa niż PP? Czego sie najbardziej obawiam, to awiza, mimo, że będe w domu. Nie uśmiecha mi się jeżdżenie gdzies na drugi koniec Warszawy, żeby odebrać, to juz taniej wyniesie mnie zapłacić parę złotych za przesyłkę pocztą.
Generalnie - wziąc tę opcję (jest darmowa) czy będzie to pozorna oszczędność?
Obserwuj wątek
    • patatajowa Re: Allegro polecony InPost 18.08.15, 18:36
      ja jestem zadowolona, zawsze do mnie trafiał polecony, awiza nie miałam nigdy a musiałabym tez sporo jechac. czesto tak zamawiam przez allegro bo wielu sprzedajacych ma ta opcje za jakies 3-4 zł lub gratisową. minusem jednak jest długie czekanie-gdy dopytywałam dlaczego- 2 czy 3 sprzedajacych odpisało mi ze te listy nie sa od nich odbierane codziennie (firmy z umowami). wiec kupuje tak tylko gdy moge na cos poczekac i nie spieszy mi sie. w przeciwnym razie polecone pp.
    • makoja Re: Allegro polecony InPost 18.08.15, 18:52
      Przesyłka idzie dłużej niż pocztą, ale jak nie zależy ci na czasie i obawiasz się że nie będzie nikogo w domu to nim wybierzesz tę opcję zadzwoń do inpostu i zapytaj się gdzie jest punkt w którym możesz odebrać awizowany list
    • aurinko Re: Allegro polecony InPost 18.08.15, 18:54
      Długo idzie, o wiele dłużej niż pocztą polską (kilkakrotnie czekałam blisko dwa tygodnie na doręczenie), ale jak mi się nie spieszy to wybieram tę opcję. Zawsze miałam doręczane do domu, nie awizowane, więc nie wiem jak wygląda sprawa jak kogoś nie ma i trzeba z odebrać awizowaną przesyłkę.
      Jako Sprzedająca nie udostępniam tej opcji ponieważ zbyt kłopotliwe jest to jeśli nie ma zbyt wielu chętnych na tę przesyłkę, poza tym nie chcę potem wysłuchiwać od Kupujących że tak długo czekają na przesyłkę (a przecież zawsze to Sprzedający winny, nawet jak nada przesyłkę w dniu otrzymania wpłaty), już wystarczy że "paczka w ruchu" się ślimaczy (5 dni roboczych nie licząc dnia nadania).
      • mw115 Re: Allegro polecony InPost 18.08.15, 20:53
        mój mąż skorzystał 1-wszy raz i nigdy więcej!! nie było mnie w domu akurat i miaam awizo, list do odbioru w sąsiedniej miejscowości (mieszkam pod miastem) w małym wiejskim sklepiku, Pani nie wiedziałą jak wydac taką przesyłke i straciłam tam z zegarkiem w ręku 20 minut, nie licząc dojazdu, bo nie było mi tam wogóle po drodze. I nie była to darmowa opcja, ale za jakieś 4 pln.
        • patatajowa Re: Allegro polecony InPost 18.08.15, 21:47
          dlatego najpierw trzeba sie zorientowac gdzie jest u nas punkt awizowania bo moze sie potem okazac ze jestesmy 4 zl i 20 minut w plecy wink
          a jak sie okaze ze pod nosem to korzystamy i sie cieszymy tanimi lub darmowymi przesylkami smile
          • delphine_delphine Re: Allegro polecony InPost 18.08.15, 22:59
            Dokładnie tak jak piszą dziewczyny - nie ma naciągactwa z awizem (że wrzucają chamsko do skrzynki nie dzwoniąc do drzwi), ale długo idzie i niestety punkty odbioru są często oddalone i umiejscowione w dziwnych miejscach typu sklepik Pani Jadzi albo agencja ubezpieczeniowa.
            Biorę tylko wtedy gdy wiem, że na 100% będę w domu (a też jeszcze upewniam się u Sprzedającego, czy i kiedy wysłał - aby móc śledzić). Jeśli już wybierać inPosta, to radzę paczkomaty - te działają bez zarzutu, jest ich duuużo (przynajmniej w dużych miastach) i przesyłki dochodzą błyskawicznie.
            • agni71 Re: Allegro polecony InPost 19.08.15, 09:06
              jest ich duuużo (przynajmni
              > ej w dużych miastach
              )

kluczowe dla mnie, niestety

czekam jeszcze od sprzedawcy na potwierdzenie, że wybrany kolor jest dostępny, i może zaryzykuję, w domu raczej zawsze ktos jest, ale faktycznie na 1 września pewnie nie dojdzie (tez kiedyś czekałam na InPost 2 tygodnie), więc w pierwszych dniach szkoły córka będzie musiała "wytrzymać" ze starym piórnikiem wink
              • k_masny Re: Allegro polecony InPost 19.08.15, 09:15
                Ja skorzystałam raz i dostałam paczkę bardzo szybko. w kopercie jakiejś firmy kurierskiej ( nie wiem czy to ma znaczenie chyba dhl) Pani przywiozła paczkę/list rano i musiała na mnie poczekać, bo byłam w piżamie i lekko jeszcze niekumata, do tego mąż klucza nie zostawił, więc obchodziłam cały dom, a ona czekała spokojnie, nie wypisywała awiza jeszcze...
    • agni71 Re: Allegro polecony InPost ciąg dalszy :-( 25.08.15, 17:44
      No niestety, własnie sprawdziłam status przesyłki i jest, cholera, awizo, zostawione o 17.00!!! Siedzę cały czas w domu, oczywiście. Na szczęście, w mojej miejscowości, więc po prostu przejdę się i odbiorę, ale szlag mnie trafił, nie powiem. Chciało mu się jechać do punktu, a kilometr dalej do mojego domu, to już nie mógł... Złożyłam skargę w InPost, ale nie łudzę się, że coś to da. Czekam zresztą na kolejną przesyłkę, tez ta sama forma dostawy, i pewnie będzie powtórka z rozrywki.
      Zazdroszczę niektórym z was dobrych doświadczeń, mnie sie niestety, potwierdziło, że InPost to nie dla mnie opcja.
      • iberka Re: Allegro polecony InPost ciąg dalszy :-( 25.08.15, 18:22
        wybieram często, bo dobra cena a ostatecznie punkt odbioru mam 15 minut od domu, nie jest źle smile....tam nie ma kolejek a na pocztę 5 min, ale czasami nawet kolejne 30 w kolejce .
        Na początku roku, kiedy punkt odbioru był gdzieś daleko, nawet nie znalazłam jak szukałam to zadzwoniłam na infolinię, dostałam nr tel do sortowni w Krakowie a tam miła Pani zleciła ponowne doręczenie informując mnie w jakim dnu będzie.
        Dla mnie super obsługa i nie mam zastrzeżeń . Z paczkomatów również korzystam
        • agni71 Re: Allegro polecony InPost ciąg dalszy :-( 25.08.15, 18:57
          moje paczki miały byc doręczone do rąk własnych, więc zostawienie w takiej sytuacji przesyłki w punkcie odbioru uważam za chamstwo i kpinę
          • puellae_2007 Re: Allegro polecony InPost ciąg dalszy :-( 25.08.15, 20:12
            U mnie super, mam przesyłki dzień lub dwa po zakupie, awiza nie zostawiają.
            • flower_v Re: Allegro polecony InPost ciąg dalszy :-( 25.08.15, 20:24
              troche mnie przeraziłyście czasem oczekiwania...dzis pierwszy raz skorzystalam z tej opcji (sprzedajacy mial tylko allegro polecony inPost). ciekawe ile bede czekac....
          • k_masny Re: Allegro polecony InPost ciąg dalszy :-( 25.08.15, 20:48
            Ja dostałam polecony w sobotę! Gosciu kulturalnie zadzwonił, to kazałam zostawić koło schodów. Tylko co by było gdybym nie odebrała telefonu? hmmm
            • patatajowa Re: Allegro polecony InPost ciąg dalszy :-( 25.08.15, 20:51
              jesooo masz problem....nie dosc ze zadzwonił, jeszcze kulturalnie na dodatek,jeszcze w sobote kiedy pewnie ma wolne to ty masz problem....moze by awizo koło schodów zostawił skoro nie masz skrzynki??
              • k_masny Re: Allegro polecony InPost ciąg dalszy :-( 26.08.15, 08:11
                Ale to ty chyba masz z moim kurierem problem, bo ja problemu z tym nie mam i nie miałam...
      • smoczy_plomien Re: Allegro polecony InPost ciąg dalszy :-( 25.08.15, 20:35
        U mnie w mieście InPost pozbywał się listów wrzucając je randomowym ludziom do skrzynek. Na początku były to pojedyncze listy co jakiś czas, więc wyglądało jak pomyłki, ale w pewnym momencie dzień po dniu wyjmowałam ze skrzynki średnio po 8 listów adresowanych w różne miejsca w mieście, sąsiedzi tak samo. Wkurzyłam się, napisałam do inpostu, z łaską po tygodniu odebrali te listy. Fakt, że już się nie powtórzyło, ale zaufania do nich nie mam. Do paczkomatów - proszę bardzo. Ale polecony - no way.
    • bemati Re: Allegro polecony InPost 25.08.15, 21:19
      Korzystałam 2 razy, pierwszy - bo to była jedyna forma wysyłki, drugi - bo wolałam zapłacić taniej (inna opcja kurier za 16 zł). I nie jestem zadowolona... W pierwszym przypadku list doszedł 10. dnia roboczego od wysyłki (sprzedający wysłał wiadomość, że wprowadził numer, więc wiem, kiedy nadał przesyłkę), co prawda do domu... Za drugim razem podobnie (6 dni), tyle że sprawdzałam, co się z przesyłką dzieje i zauważyłam, że jest informacja o awizo (a awizo w skrzynce nie było). Musiałam jechać spory kawałek. Chyba już nie wybiorę takiego poleconego. Same kłopoty.
      • tosieuda Re: Allegro polecony InPost 25.08.15, 21:57
        Jest tania owszem, ale idzie bardzo długo, jak komuś nie zależy na czasie to ok,
        ale w innym wypdku tragedia
        • agni71 Re: Allegro polecony InPost 25.08.15, 22:37
          U mnie tym razem nawet nie tak długo szło (kiedyś czekałam 2 tygodnie), bo nadane 19.08, a doszło dzisiaj

gdyby tylko doręczyciel wywiązał się z obowiązku, to bym nie narzekała (wiedziałam, że nie będzie tak szybko jak PP). Swoja drogą poczta zadziwia mnie bardzo in plus ostatnio. Paczki ekonomiczne dochodzą mi na drugi dzień, i to wysłane np. tuż przed 20.00.
          • carpediem30 Re: Allegro polecony InPost 26.08.15, 08:48
            Mam pytanko o Paczkomaty w usłudze allegro za 7,99.
            Czy można wysłać w tej usłudze paczkę bez etykiety, ewentualnie drukując etykietę bezpośrednio w paczkomacie?
            Kurczę, akurat mi się drukarka zepsuła, a kupujący wybrał tę właśnie formę wysyłki i nie mam możliwości wydrukowania etykiety...
            • aurinko Re: Allegro polecony InPost 26.08.15, 10:42
              paczkomaty.pl/pl/dla-ciebie/jak-to-dziala/jak-nadawac
              • aurinko Re: Allegro polecony InPost 26.08.15, 10:44
                aha, zapłacisz więcej niż 7,99 bo ta cena obowiązuje wyłącznie jak jest nadawanie poprzez managera powiązanego z Allegro. W paczkomacie nie ściągniesz danych z Allegro.
    • hela_mela Re: Allegro polecony InPost 26.08.15, 23:17
      Korzystałam dwa razy. Za pierwszym zależało mi na czasie. Paczka dotarła po 2,5 tygodnia. Za drugim po chamsku wrzucono nam avizo, byliśmy w domu. Wolę dopłacić do poczty niż wspierać kiepska usługę.
      • agni71 Re: drugi polecony w doręczeniu 27.08.15, 08:31
        Ciekawe, czy po mojej interwencji doręczyciel pofatyguje się do domu, czy znów będę zmuszona odbierać w punkcie.
    • flower_v Re: Allegro polecony InPost 28.08.15, 23:35
      dzis dostalam rano paczke (kupione i oplacone we wtorek rano) czyli 3 dni. uffff, bo juz sie nastawilam ze bede czekac 2 tyg.
    • primates Re: Allegro polecony InPost 28.12.15, 12:29
      NIE POLECAM Inpost Polecony
      To całkowita pomyłka i strata pieniędzy, kurierzy w ogóle nie przychodzą z listami, nie zostawiają awizo, a jak już zostawią, to musisz odebrać w jakimś przydrożnym kiosku, gdzie obsługa nie ma pojęcia o wydawaniu listów. TRAGEDIA!!
      GENIALNY jest za to PACZKOMAT!!
    • konrad0527 Re: Allegro polecony InPost 23.03.16, 13:52
      Witam. Ja również szczerze odradzam. Na przesyłkę czekam już 2,5 tygodnia(a to tylko książka) dodzwonić się do nich wiąże się z cudem. 3 dni próbowałem aż w końcu mi się udało. Gość na recepcji powiedział mi że reklamacja trwa do 30 dni(chora firma) a zapowiadała się tak ciekawie.Na emaile nie odpowiadają. Naprawdę wolę już dopłacić te 3 zł i wybrać opcję poczta polska(mam pewność że paczka dojdzie) Wiem doskonale że już nie skorzystam z ich usług.
      • patatajowa Re: Allegro polecony InPost 23.03.16, 14:12
        chora poczta tez ma taki termin na na reklamacje paczki czy poleconego...
    • yantichy Re: Allegro polecony InPost 23.03.16, 16:52
      U nas InPost przed Świętami przestał się wyrabiać. Żadna z trzech przesyłek allegrowych nie dotarła. Pierwsza nadana trzeciego (!) marca, druga z 16 i trzecia , nadana 23.
      Ta ostatnia jest szczególnie interesująca, bo InPost na stronie podaje, że została już odebrana w Punkcie Obsługi Klienta. Musiałam widocznie lunatykować, bo paczki oczy nie widziałam. Jak dla mnie trochę za dużo wrażeń.
      I potwierdzam, że dodzwonienie się wymaga dnia urlopu.
      • i_love_strawberry Re: Allegro polecony InPost 23.03.16, 23:05
        O no to u mnie super sie inpost spisuje. Owszem trafiło sie raz 5 dni, ale standard to 3 dni. Nic mi nigdy nie zagineło, o nic nie musiałam dopytywać.
        • yantichy Re: Allegro polecony InPost 24.03.16, 16:02
          Masz szczęście. Ja zamówiłam rzeczy na święta (uważam, że 3-tygodniowe wyprzedzenie jest wystarczające dla najbardziej flegmatycznego doręczyciela) i zostałam na lodzie. Więcej tego błędu nie popełnię.
    • maja4021 Re: Allegro polecony InPost 24.03.16, 16:22
      jedno słowo :makabra
    • inpost24 Re: Allegro polecony InPost 07.11.16, 16:53
      Moje zdanie na ten in postu jest takie ze nie dostarczyli mi przesylki in post allegro mimo to ze byla zaplacona zdecydowanie nie polecam tej firmy
      • perspektywa13 Re: Allegro polecony InPost 07.11.16, 20:08
        Ja wczoraj odebrałam in post allegro, więc ok.
    • hybriska Re: Allegro polecony InPost 08.11.16, 06:17
      A ja jestem z nich ostatnio bardziej zadowolona niż z poczty polskiej,chociaz to na pewno zależy od rejonu. Nawet badziewny list za 3,94 dostarczają w góra 2dni robocze, punkt odbioru jakby co to kiosk 150m od mojego domu. Podczas gdy przez politykę poczty listonosz jest tak zawalony poleconym listami (które są w praktyce paczkami), że zwłaszcza w poniedziałki ich w ogóle nie bierze z poczty tylko od razu zostawia awizo. A pocztę mam akurat dalej, 1,5km od siebie
    • hybriska Re: Allegro polecony InPost 08.11.16, 06:26
      Jedyny minus i to duży jeśli chodzi o allegro paczkomat czy allegro polecony to fakt, że umożliwiają kupujacemu darmowy zwrot. Się przymierzam do wystawiania ubranek po dzieciach i szkoda że allegro nie umożliwia wyboru czy się chce udostępnić opcje zwrotu czy nie. Osoba prywatna to nie firma i nie ma ustawowego obowiązku przyjęcia odstąpienia od umowy. Jeśli wszystko rzetelnie w aukcji było opisane i zdjęcia oddają rzeczywistość to zwrotu się nie przyjmuje, ale allegro udostępnia go.
      Był tu na forum przypadek gdy prywatna osoba wystawiła buciki i udostępniła allegro polecony inpost za 3,94, a potem bujala się z kupujaca która nie patrząc na wymiary podane w aukcji sobie kupiła, przymierzyla i odesłała bo zły rozmiar.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka