agnieszka199118 24.08.15, 22:30 Witam, czy mogybyscie polecić fotelik samochodowy w przedziale 9-18kg? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ela.dzi Re: Fotelik samochodowy 24.08.15, 22:45 Jakikolwiek tyłem, najlepiej z Test Plusem. Fotelik ma pasować i do dziecka i do samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
maria1978r Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 08:25 A dlaczego tyłem.myślałam że drugi fotelik może być już przodem Odpowiedz Link Zgłoś
drobnostka7 Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 08:44 Bo bezpieczniej dla dziecka - przy naglych hamowaniach, zderzeniach. Poczytaj na stronie tylem.pl np. My mamy BeSafe Izi Plus Wielki jest i ledwo nam się do auta mieści ale dzięki też temu jest bardzo stabilny i mam poczucie że Ala jest w nim bezpieczna nawet w razie W Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 09:53 Dziecko ma bardzo dużą głowę w stosunku do ciała i tylko fotelik tyłem daje dziecku najlepszą ochronę. osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/01/przewoz-dziecko-tyem-do-kierunku-jazdy.html osiemgwiazdek.blogspot.com/2014/04/pozycja-lezaca-w-fotelikach-rwf.html osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/12/test-plus-prawde-ci-powie.html Odpowiedz Link Zgłoś
kusi-kowa Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 09:05 Najlepiej RWF , czyli tyłem do kierunku jazdy bo są najbezpieczniejsze ale niestety droższe niż standardowe foteliki. Poczytaj sobie na stronie osiemgwiazdek.blogspot , tam facet pisze dość obszernie na ten temat. Odpowiedz Link Zgłoś
zabka141 Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 09:07 My mamy cybex pallas isofix plus (mozna z isofixem lub bez). Jest na 9-36, tzn.z wiekiem ten fotelik zmienia forme. Jest duzo opinii na temat tego fotelika (m.in youtube video pokazujacy fotelik niby podobny do tego i zle reagujacy w wypadku) ale testy przeszedl super. Jest niemiecka strona z zebranymi wszystkimi testami i tam mozesz sobie sprawdzic jak dany fotelik wypada w testach ogolnie www.testberichte.de Odpowiedz Link Zgłoś
boo-boo Re: Fotelik samochodowy 05.09.15, 19:47 Podczas dachowania dziecko w takim foteliku- z tą "poduchą" z przodu- wylatuje z niego. Tego nie testowali- więc takie foteliki bez wewnętrznych pasów bezpieczeństwa nie są bezpieczne. Odpowiedz Link Zgłoś
v-mummy Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 10:01 Hauck varioguard. Jeździmy tyłem, dziecko jest piec razy bezpieczniejsze. Obejrzyj sobie: youtu.be/fKIeExpDLDA Odpowiedz Link Zgłoś
mika8001 Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 13:03 Oczywiście montowany tyłem do kierunku jazdy (moja prawie 3-latka tak jeździ i jeszcze pojeździ). A jaki? Najlepiej z test plusem a konkretny model to juz musi byc dopasowany do samochodu. U mnie np. Besafe nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
maria1978r Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 14:01 Dzięki dziewczyny za odpowiedzi starszy syn ma 14 lat i "troszkę" się zmieniło a powiedzcie jeszcze czy w Polsce łatwo kupić taki fotelik będę wdzięczna Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 14:39 Skąd jesteś ? Generalnie raczej w większych miastach. Na Facebooku śledź fun page 'Osiem gwiazdek', autor podaje co chwilę w jakim mieście przeprowadzał szkolenia sprzedawców i gdzie można kupić foteliki tyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
panizalewska Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 14:44 Tylko że on ciągle tego AxKida promuje. Ja w Warszawie proponuję chłopaków z fotelik.info Mateusz mi przymierzał 2 razy i odpowiadał na moje tryliard pytań Sam tatą trójki dzieci jest, spoko koleś Dewajtis 3, kampus UKSW, Czyli Bielany pi razy oko Odpowiedz Link Zgłoś
mika8001 Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 21:56 Hmm mnie sprzedał britaxa max-waya... Odradzał mi za to multi-techa. Moze to kwestia samochodu. Odpowiedz Link Zgłoś
sruba_rzymska Re: Fotelik samochodowy 27.08.15, 09:03 My właśnie mamy AxKida od dwóch tygodni. Jak na razie mam bardzo pozytywne wrażenia, szczególnie jeśli chodzi o zagłówek, którego wysokość ustawia się razem z pasami i dzięki temu pasuje do gabarytów dziecka. Wadą jest to, że rzeczywiście zajmuje dużo miejsca. Odpowiedz Link Zgłoś
v-mummy Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 15:03 Ja kupiłam przez internet,mam duży samochód i istofix wiec wiedziałam ze będzie ok. Odpowiedz Link Zgłoś
chyba.ze Tylko i wyłącznie te, które 25.08.15, 16:44 ... przeszły z pozytywnym wynikiem crash testy i posiadają test ADAC. Można sprawdzić np tu: fotelik.info/pl/testy/ Odpowiedz Link Zgłoś
mika8001 Re: Tylko i wyłącznie te, które 26.08.15, 12:33 Ale akurat adac w tej grupie wagowej to nie jest wyrocznia. W tej grupie wyrocznia jest test plus. Odpowiedz Link Zgłoś
chyba.ze Re: Tylko i wyłącznie te, które 26.08.15, 17:14 Test plus zaliczyło zaledwie kilka fotelików, więc tak naprawdę nie ma w czym wybierać. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Tylko i wyłącznie te, które 27.08.15, 08:06 To nie jest tak do końca. Foteliki, które da się zamontować tyłem i przodem od razu na starcie nie mają Test Plusa, mimo, że sam fotelik zamontowany tyłem go przeszedł. Po prostu jak jest możliwość montażu przodem, to nie jest tak, że w każdej sytuacji fotelik przeszedł Test Plus. Ale mimo wszystko trochę jest fotelików, które mają Test Plus : www.tylem.pl/lista-modeli-fotelikow-rwf/ Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Tylko i wyłącznie te, które 27.08.15, 08:24 Nie mogę znaleźć w chwili obecnej lepszego źródła : www.facebook.com/RearFacingToddlers/posts/10152211848133255 Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Tylko i wyłącznie te, które 27.08.15, 08:38 To też nie jest najlepsze źródło : www.swiatgabi.com/2014/08/fotelik-rwf.html Gdzieś kiedyś widziałam link do szwedzkiej strony, ale nie w ząb sobie nie przypomnę, gdzie to było. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.z.wilka Re: Tylko i wyłącznie te, które 27.08.15, 10:30 a prosz... www.ntf.se/konsument/bilbarnstolar-2013.asp? Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Tylko i wyłącznie te, które 27.08.15, 11:17 Gdzieś kiedyś czytałam na szwedzkiej stronie, że foteliki, które mają opcję tyłem/przodem są w ogóle niebrane pod uwagę przy Test Plusie, dlatego żaden taki fotelik nigdy go nie otrzyma, mimo, że tyłem ma takie same szanse jak jego odpowiednik tylko tyłem. Odpowiedz Link Zgłoś
mika8001 Re: Tylko i wyłącznie te, które 27.08.15, 09:51 To prawda, ale po co ta opcja przodem w tej grupie? W ogole tego nie rozważałam... Moze jak mi dziecko podrośnie... Odpowiedz Link Zgłoś
panizalewska Re: Tylko i wyłącznie te, które 27.08.15, 10:41 Jest całkiem spoko fotel Maxi Cosi dual coś tam. Tyłem przez pierwsze 2 lata, przodem przez kolejne 2, tak pi razy oko, uzależnione oczywiście od wagi dziecia Odpowiedz Link Zgłoś
ela.dzi Re: Tylko i wyłącznie te, które 27.08.15, 11:15 Pewnie w ten sposób jest łatwiej przekonać do fotela RWF, który jednak trochę kosztuje. Jak nam coś nie pasi, to montujemy przodem. Odpowiedz Link Zgłoś