Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy

24.08.15, 22:30
Witam, czy mogybyscie polecić fotelik samochodowy w przedziale 9-18kg?
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: Fotelik samochodowy 24.08.15, 22:45
      Jakikolwiek tyłem, najlepiej z Test Plusem. Fotelik ma pasować i do dziecka i do samochodu.
      • maria1978r Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 08:25
        A dlaczego tyłem.myślałam że drugi fotelik może być już przodem
        • drobnostka7 Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 08:44
          Bo bezpieczniej dla dziecka - przy naglych hamowaniach, zderzeniach. Poczytaj na stronie tylem.pl np. My mamy BeSafe Izi Plus Wielki jest i ledwo nam się do auta mieści ale dzięki też temu jest bardzo stabilny i mam poczucie że Ala jest w nim bezpieczna nawet w razie W
        • ela.dzi Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 09:53
          Dziecko ma bardzo dużą głowę w stosunku do ciała i tylko fotelik tyłem daje dziecku najlepszą ochronę.

osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/01/przewoz-dziecko-tyem-do-kierunku-jazdy.html
          osiemgwiazdek.blogspot.com/2014/04/pozycja-lezaca-w-fotelikach-rwf.html
          osiemgwiazdek.blogspot.com/2013/12/test-plus-prawde-ci-powie.html
    • kusi-kowa Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 09:05
      Najlepiej RWF , czyli tyłem do kierunku jazdy bo są najbezpieczniejsze ale niestety droższe niż standardowe foteliki. Poczytaj sobie na stronie osiemgwiazdek.blogspot , tam facet pisze dość obszernie na ten temat.
    • zabka141 Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 09:07
      My mamy cybex pallas isofix plus (mozna z isofixem lub bez). Jest na 9-36, tzn.z wiekiem ten fotelik zmienia forme. Jest duzo opinii na temat tego fotelika (m.in youtube video pokazujacy fotelik niby podobny do tego i zle reagujacy w wypadku) ale testy przeszedl super. Jest niemiecka strona z zebranymi wszystkimi testami i tam mozesz sobie sprawdzic jak dany fotelik wypada w testach ogolnie www.testberichte.de
      • boo-boo Re: Fotelik samochodowy 05.09.15, 19:47
        Podczas dachowania dziecko w takim foteliku- z tą "poduchą" z przodu- wylatuje z niego. Tego nie testowali- więc takie foteliki bez wewnętrznych pasów bezpieczeństwa nie są bezpieczne.
    • v-mummy Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 10:01
      Hauck varioguard.

Jeździmy tyłem, dziecko jest piec razy bezpieczniejsze.

Obejrzyj sobie: youtu.be/fKIeExpDLDA

• mika8001 Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 13:03
      Oczywiście montowany tyłem do kierunku jazdy (moja prawie 3-latka tak jeździ i jeszcze pojeździ). A jaki? Najlepiej z test plusem a konkretny model to juz musi byc dopasowany do samochodu. U mnie np. Besafe nie pasuje.
      • maria1978r Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 14:01
        Dzięki dziewczyny za odpowiedzi starszy syn ma 14 lat i "troszkę" się zmieniło a powiedzcie jeszcze czy w Polsce łatwo kupić taki fotelik będę wdzięczna
        • ela.dzi Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 14:39
          Skąd jesteś ? Generalnie raczej w większych miastach. Na Facebooku śledź fun page 'Osiem gwiazdek', autor podaje co chwilę w jakim mieście przeprowadzał szkolenia sprzedawców i gdzie można kupić foteliki tyłem.
          • panizalewska Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 14:44
            Tylko że on ciągle tego AxKida promuje. Ja w Warszawie proponuję chłopaków z fotelik.info
            Mateusz mi przymierzał 2 razy i odpowiadał na moje tryliard pytań wink Sam tatą trójki dzieci jest, spoko koleś smile
            Dewajtis 3, kampus UKSW, Czyli Bielany pi razy oko
            • mika8001 Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 21:56
              Hmm mnie sprzedał britaxa max-waya... Odradzał mi za to multi-techa. Moze to kwestia samochodu.
            • sruba_rzymska Re: Fotelik samochodowy 27.08.15, 09:03
              My właśnie mamy AxKida od dwóch tygodni. Jak na razie mam bardzo pozytywne wrażenia, szczególnie jeśli chodzi o zagłówek, którego wysokość ustawia się razem z pasami i dzięki temu pasuje do gabarytów dziecka. Wadą jest to, że rzeczywiście zajmuje dużo miejsca.
        • v-mummy Re: Fotelik samochodowy 25.08.15, 15:03
          Ja kupiłam przez internet,mam duży samochód i istofix wiec wiedziałam ze będzie ok.
    • chyba.ze Tylko i wyłącznie te, które 25.08.15, 16:44
      ... przeszły z pozytywnym wynikiem crash testy i posiadają test ADAC.
      Można sprawdzić np tu:

fotelik.info/pl/testy/
      • mika8001 Re: Tylko i wyłącznie te, które 26.08.15, 12:33
        Ale akurat adac w tej grupie wagowej to nie jest wyrocznia. W tej grupie wyrocznia jest test plus.
        • chyba.ze Re: Tylko i wyłącznie te, które 26.08.15, 17:14
          Test plus zaliczyło zaledwie kilka fotelików, więc tak naprawdę nie ma w czym wybierać.
          • ela.dzi Re: Tylko i wyłącznie te, które 27.08.15, 08:06
            To nie jest tak do końca. Foteliki, które da się zamontować tyłem i przodem od razu na starcie nie mają Test Plusa, mimo, że sam fotelik zamontowany tyłem go przeszedł. Po prostu jak jest możliwość montażu przodem, to nie jest tak, że w każdej sytuacji fotelik przeszedł Test Plus. Ale mimo wszystko trochę jest fotelików, które mają Test Plus :

www.tylem.pl/lista-modeli-fotelikow-rwf/
            • ela.dzi Re: Tylko i wyłącznie te, które 27.08.15, 08:24
              Nie mogę znaleźć w chwili obecnej lepszego źródła : www.facebook.com/RearFacingToddlers/posts/10152211848133255
              • ela.dzi Re: Tylko i wyłącznie te, które 27.08.15, 08:38
                To też nie jest najlepsze źródło :
                www.swiatgabi.com/2014/08/fotelik-rwf.html
                Gdzieś kiedyś widziałam link do szwedzkiej strony, ale nie w ząb sobie nie przypomnę, gdzie to było.
                • panna.z.wilka Re: Tylko i wyłącznie te, które 27.08.15, 10:30
                  a prosz...
                  www.ntf.se/konsument/bilbarnstolar-2013.asp?
                  • ela.dzi Re: Tylko i wyłącznie te, które 27.08.15, 11:17
                    Gdzieś kiedyś czytałam na szwedzkiej stronie, że foteliki, które mają opcję tyłem/przodem są w ogóle niebrane pod uwagę przy Test Plusie, dlatego żaden taki fotelik nigdy go nie otrzyma, mimo, że tyłem ma takie same szanse jak jego odpowiednik tylko tyłem.
            • mika8001 Re: Tylko i wyłącznie te, które 27.08.15, 09:51
              To prawda, ale po co ta opcja przodem w tej grupie? W ogole tego nie rozważałam... Moze jak mi dziecko podrośnie...
              • panizalewska Re: Tylko i wyłącznie te, które 27.08.15, 10:41
                Jest całkiem spoko fotel Maxi Cosi dual coś tam. Tyłem przez pierwsze 2 lata, przodem przez kolejne 2, tak pi razy oko, uzależnione oczywiście od wagi dziecia
              • ela.dzi Re: Tylko i wyłącznie te, które 27.08.15, 11:15
                Pewnie w ten sposób jest łatwiej przekonać do fotela RWF, który jednak trochę kosztuje. Jak nam coś nie pasi, to montujemy przodem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka