Dodaj do ulubionych

Herbata Waszych dzieci :)

14.10.15, 09:20
Moje dziecko jakiś czas temu niemal zupełnie zaprzestało picia soków (wcześniej piła je rozcieńczone wodą) i przerzuciła się na herbaty owocowe. Próbuje różnych smaków (ja sama lubię i mam zawsze duży wybór, więc jest w czym wybierać), ale najbardziej smakuje jej kupiona przypadkiem na wakacjach w niemieckim markecie herbata truskawkowo-malinowa Teekanne
https://cdn.idealo.com/folder/Product/3869/9/3869925/s1_produktbild_mid/teekanne-prinzessin-lillifee-20-stk.jpg
I rzeczywiście w smaku jest bardzo fajna, i co ważne: intensywna i aromatyczna. Żadna z próbowanych przeze mnie herbat dostępnych na polskim rynku jej nie dorównuje (polskie teekanne, biofix, hortex, lipton, loyd i herbata z rossmanna).
Dlatego pytam, co smakuje Waszym dzieciom? Może jednak uda mi się znaleźć coś osiągalnego stacjonarnie, bez zamawiania herbaty w sklepach internetowych.
Obserwuj wątek
    • corrina_f1 Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 09:35
      Mojej 14 miesięcznej smakuje Chai Masala (kupuję w herbaciarniach Five O'clock)
      z miodem i mlekiem wink
      Nauczyła się od starszej, bo ta ją wręcz uwielbia smile

• corrina_f1 Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 09:37
        O pardon, 16 miesięcznej miało być smile
    • aurinko Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 09:42
      Moja córka lubi malinową z Herbapolu, w składzie ma 50% owocu maliny+hibiskus, bez dodatku czarnej herbaty, dobrze zaparzonej nie trzeba dosładzać.
    • agni71 Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 09:45
      Malinowa z Herbapolu
      • sinceramente Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 11:18
        Malinowej z herbapolu nie miałam, trzeba będzie przetestować.
    • sinceramente Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 11:18
      Namieszałam. Miał być "herbapol", a nie "hortex" smile
    • neptunka Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 12:14
      ja kupuję zazwyczaj harbatki owocowe z Biofixu, np.:
      owocowa
      truskawka z wanilią
    • alpepe Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 12:23
      Ja w lato kupuję i pijemy tę:
      www.teekanne.de/produktwelt/laendertee/marokkanische-minze.html
      A w zimę Kaminabend, choć moje córki lubią też inne zimowe herbaty z Teekanne.
      www.teekanne.de/produktwelt/wintertee.html
      • sinceramente Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 13:32
        Jest jakaś różnica między jakością herbat teekanne na niemieckim i polskim rynku? Wiecie może?
        • alpepe Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 16:13
          Nie mam pojęcia, bo jak jestem w Polsce w pobliżu Polomarketu, to kupuję tam herbatki owocowe, pamiętam taką ze śliwką na obrazku, też bardzo mi smakowała, torebki trójkątne.
    • magia Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 13:03
      U nas też krolują Teekane:
      Superfruits, Fruit kiss i Redberries-Cranberries
      Zimą dodatkowo Winter Time albo Magic Moments
      • kora711 Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 14:10
        ja nie łapię się ma kolorowe opakowania z królewnami tylko porównuję skład
        herbapol ma najlepsze
        biofix z tego co pamietam ma śladowe ilości owoców.a chyba nie o to chodzi w herbatce OWOCOWEJ
        dolewam do herbaty z łyzeczkę syropku.konkretnie tego.iine to sam cukier

https://naforum.zapodaj.net/thumbs/3bfffb0a5ce0.jpg
        • patatajowa Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 14:23
          ooo jasne a linkowane to samo zdrowie wink
          np malina z kwiatem lipy w kolejności wystepowania :cukier (A) i/lub syrop glukozowo-fruktozowy (B),woda,sok malinowy z zagęszczonego soku malinowego (2,8%),!!!!!
          zagęszczony sok wieloowocowy,koncentrat czarnej marchwi,barwniki –antocyjany i karmel amoniakalno-siarczynowy,regulator kwasowości - kwas cytrynowy,ekstrakt z kwiatu lipy (0,002%),substancja wzbogacająca - witamina C,aromaty.
          "prozdrowotny" czarny bez w kolejności czego najwiecej: cukier,woda,sok z owoców czarnego bzu z zagęszczonego soku z owoców czarnego bzu (19%),kwas cytrynowy - regulator kwasowości,aromat.
          ja tam hopla na punkcie zdrowej zywnosci nie mam, dzieci piją soki i herbate z cukrem(starsze) młodsze z miodem-bo lubi ale jak czytam składy takich lekarstw niemalze to mnie śmiech ogarnia ....
          a juz syropy herbapolu to robią kazdy smak na bazie aronii...
          • agni71 Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 14:41
            Mnie to zastanawia zawsze, że aronia jest w składzie wielu takich syropów, a same dżemy (takie lepsze, nie przemysłowe z 25% owoców), soki czy inne nalewki z aronii wcale nie są tanie. Kupiłam kiedyś u takiego hodowcy w Górach bodajże Stołowych troche produktów z aronii, i drogie to było, nie powiem....
            • patatajowa Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 14:45
              bo aronia jest tania,robi ładny kolor i baze dla aromatów wink
              byc moze ekologiczna taka nie jest i wiadomo ze do soków moze byc gorsza niz dzemów czy innych.
              • agni71 Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 15:28
                patatajowa napisała:

> bo aronia jest tania,robi ładny kolor i baze dla aromatów wink
                > byc moze ekologiczna taka nie jest i wiadomo ze do soków moze byc gorsza niz dz
                > emów czy innych.

No właśnie zdziwił mnie rozdźwięk między ceną produktów ze 100% aronii, a faktem, że ładuje się ja jako wypełniacz smile
                Ale nic to, sadzimy sobie w najbliższym czasie aronię w ogródku, to będe miała swoje własne eko dżemy z aronii smile 100g produktu z 200 g owoców, a nie na odwrót.
          • magdalenka79k Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 18:41
            Akurat zalinkowane przez Kore nie mają w sobie syropu fruktozowo-glukozowego, wogóle w tej serii nie widziałam żadnego malina z lipą, malina jest ale czysta bez lipy i nie 2,8% tylko 38 % kupuje te syropy bo z tych dostępnych na polskim rynku mają najlepszy skład... i nie kosztują 2-3 zł za 500 ml tylko 6 zł za 250 ml. A babciny sok z malin ma takoż w sobie cukier, więc nie wiem o co to halo...
          • aurinko Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 18:56
            Patatajowa mylisz się. Syropy Łowicza ze zdjęcia mają zupełnie inny skład niż napisałaś. Te konkretne, które Kora wkleiła mają skład:
            - sok aronii z zagęszczonego soku z aronii (57%), cukier, woda, kwas cytrynowy regulator kwasowości, aromat.
            - cukier, woda, sok z malin z zagęszczonego soku z malin (38%), kwas cytrynowy - regulator kwasowości, aromat.
            - sok z owoców dzikiej róży z zagęszczonego soku z owoców dzikiej róży (57%), cukier, woda, kwas cytrynowy-regulator kwasowości, aromat.

Ty podałaś skład zupełnie innej serii syropów, a to nie takie Kora dodaje do herbaty.
            • patatajowa Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 19:03
              dane ktore podałam sa ze strony łowicza w zakładce skład przy kazdym produkcie.
            • patatajowa Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 19:09
              w pierwszej czesci mojego postu podałam skład zwykłych syropów łowicza, w dugiej "prozdrowotnego" z bzem.dane ze strony łowicza.
              • aurinko Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 19:19
                Poprzedzone komentarzem
                ooo jasne a linkowane to samo zdrowie
                ja rozumiem, co chciałaś udowodnić, ale ci nie wyszło.
        • sinceramente Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 15:50
          > ja nie łapię się ma kolorowe opakowania z królewnami tylko porównuję skład
          > herbapol ma najlepsze
          Toś mi dowaliła tymi królewnami wink
          Akurat nie obrazki były powodem tego, że kupiłam tę herbatę tylko połączenie smaków. Skład też ma całkiem przyzwoity:
          Äpfel, Hibiskus, süße Brombeerblätter, natürliches Aroma mit Erdbeergeschmack, Hagebutten, natürliches Aroma mit Himbeergeschmack, Himbeeren, Erdbeeren

Soków kupnych nie dolewam. Mam szczęście mieć dostęp do prawdziwych babcinych smile
    • afro.ninja Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 15:32
      Moje dziecko bardzo chetnie to pije, kupilam ze wzgledu na sklad.
      Mieszanka składa się z liścia melisy, owocu aronii, skórki pomarańczy, owocu jabłka, kwiatu hibiskusa, kory cynamonowej, goździka.

Dziecko mowi, ze herbata smakuje jak pierniczki, dodaje do tego sok z malin i cytryne.

https://e-zielarnia.eu/37-thickbox_default/klasztorna-cisza-sedatio.jpg
      • maggi9 Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 19:15
        Gdzie kupujesz to cudo? To herbata sypana?
    • mruu1 Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 18:20
      Moje dzieci lubią najbardziej pomarańczową Teekanne.
    • gosjana Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 20:33
      Moje dzieci nigdy nie poznały smaku herbat owocowych, sama nie lubię i nigdy do domu takich herbatek nie kupowałam. Pijemy za to przez całą jesień i zimę wodę z miodem, cytryną i świeżym imbirem, uwielbiamy smile wszyscy. Polecam
      • alpepe Re: Herbata Waszych dzieci :) 15.10.15, 13:10
        Haha, moja mama i matka mojego byłego męża też nie kupowały i nie lubią, a my i dzieci i owszem.
    • joana.mz Re: Herbata Waszych dzieci :) 14.10.15, 23:13
      Moje piją Roibos albo zieloną bez dodatków. Teekane ma też taką zieloną, która ma w składzie chyba mango (w nazwie ma chyba "zen") i jest bardzo łagodna w smaku.
      Jeśli chodzi o malinowe herbaty to polecam po prostu suszone maliny zalane wrzątkiem.
    • miss.didi Re: Herbata Waszych dzieci :) 15.10.15, 20:25
      Moje dziecko pije to co my, a więc zieloną herbatę (taką jaka akurat jest) oraz czarną (najczęściej domową mieszankę). Nie słodzi, tak jak my (chociaż babcia bardzo usilnie próbowała go nauczyć, bo taki biedny, herbatę bez cukru...) Owocową czasem pije u babci, bo babcia kupuje wink
      • basia_bas Re: Herbata Waszych dzieci :) 17.10.15, 00:03
        Ja kupuję Bombę witaminową - to mieszanka różnych suszonych owoców, nie pamiętam firmy, ale jest tego dużo. Mała bardzo ją lubi w zimie, szczególnie z miodkiem z pasieki dziadziusiasmile. Nie wiem, ile witamin zostaje po zaparzeniu, ale przynajmniej widzę, co wrzucam do kubka, choć pewnie i tu coś do "zakonserwowania" jest...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka