Dodaj do ulubionych

pralka whirlpool vs hotpoint ariston

12.02.16, 19:59
nie mogę się zdecydować;
użytkowniczki proszę o podzielenie się opiniami;

pralka ma być z załadunkiem 9kg - modele takie, lub podobne:
www.mediaexpert.pl/pralki/pralka-whirlpool-awoc-932830pchd,id-261197#tab_description
www.mediaexpert.pl/pralki/pralka-hotpoint-ariston-fmd-923bs-eu-c,id-336979
moja stara pralka to whirlpool, więc za te kilkanaście lat dobrej pracy powinnam zostać wierna marce smile ale jakoś zniechęca mnie ten 6 zmysł... hmm... nie chcę, żeby pralka była mądrzejsza ode mnie - wolę mieć wybór czasu prania, temperatury, ilości detergentu (zgadzam się tylko na to, żeby wody sobie nalała odpowiednio do wielkości załadunku)- a tu czytam, że ona taka mądra i wszystko dobiera sama - a jak będę chciała inaczej? jak to działa?

hotpoint też ma dobre opinie... i chyba ma programy "po staremu" - w sensie bez większej własnej, elektronicznej inwencji; ustawiam program, temperaturę, wirowanie, start i pralka robi swoje?
Obserwuj wątek
    • eesti_2005 Re: pralka whirlpool vs hotpoint ariston 12.02.16, 20:09
      Jak kupowałam pralkę pół roku temu to w sklepie mówili, że Electrolux jako jedyne można ustawiać jak się chce. Seria Time Manager.
      • b.bujak Re: pralka whirlpool vs hotpoint ariston 12.02.16, 20:50
        dokładna regulacja czasu nie jest mi potrzebna;
        wystarczą programy: normalny - szybki;

chodzi mi o to, że w obecnej pralce normalny program np. "bawełna" trwa tyle samo czasu bez względu na ilość prania (czy włożę dwie ściereczki czy pięć ręczników) a oferowane obecnie "mądre" pralki mniejszy wsad będą prały krócej - a ja wolę mieć wybór: chcę długo to wybieram program normalny, chcę krócej to wybieram program szybki...
        • eesti_2005 Re: pralka whirlpool vs hotpoint ariston 12.02.16, 21:34
          Ta moja Electrolux też waży wsad i odpowiednio ewentualnie zmniejsza czas prania. Ale mam wybór np przy bawełnie czy chcę prać 1,5h, 2, 3 czy 4h.
        • silje78 Re: pralka whirlpool vs hotpoint ariston 13.02.16, 13:05
          większość pralek dobiera do wagi wsadu ilość wody, a czas prania uzależnia od stopnia jej zabrudzenia.
          też wymieniałam pralkę w czerwcu zeszłego roku. miałam boscha, wymieniłam na boscha, który podziałał dwa tygodnie... po naprawie kolejny tydzień. po reklamacji wymieniłam na electroluxa.
          jest opcja wyboru czasu prania. bazowe ustawienie jest najdłuższe i można je sobie skrócić.
          • b.bujak Re: pralka whirlpool vs hotpoint ariston 13.02.16, 15:57
            silje78
            > większość pralek dobiera do wagi wsadu ilość wody,

to rozumiem

> a czas prania uzależnia od stopnia jej zabrudzenia.

a tego właśnie nie umiem ogarnąć... skąd ta pralka wie jaki jest stopień zabrudzenia?
            • eesti_2005 Re: pralka whirlpool vs hotpoint ariston 13.02.16, 18:13
              Może ocenia czystość wody przy płukaniu (tej wychodzącej)? Nie wiem, zgaduję wink
            • mouse13 Re: pralka whirlpool vs hotpoint ariston 09.05.16, 14:08
              Z tego co zauważyłam, to w moim nowiutkim whirpoolu czas prania zależy od tego ile waży pranie po nabraniu wody, jeżeli jest ciężkie to pranie trwa ponad dwie godziny, jeżeli lekkie to około godziny. Nie sądzę żeby pralka wiedziała które rzeczy są mniej lub bardziej zabrudzone. Ale można pokombinować z tym czasem dodatkowymi opcjami jak włączenie prania szybkiego -wtedy wymuszam na pralce żeby uprała mi w ciągu godziny duży załadunek, a kiedy mam mały załadunek ale bardziej brudny to włączam opcję z praniem wstępnym.
    • smoczy_plomien Re: pralka whirlpool vs hotpoint ariston 13.02.16, 20:38
      Na wieść o zakupie Aristona, znajomy pracujący w dużym sklepie agd rtv rzekł tylko: przykro to słyszeć.
      • b.bujak Re: pralka whirlpool vs hotpoint ariston 14.02.16, 15:21
        smoczy_plomien
        Na wieść o zakupie Aristona, znajomy pracujący w dużym sklepie agd rtv rzekł tylko: przykro to słyszeć.

podał jakieś argumenty?
        • ciociacesia Re: pralka whirlpool vs hotpoint ariston 16.02.16, 01:51
          łacze sie w bólu. tez umysliłam sobie hot pointa, tyle ze na 7kg, ale bark mi logicznych argumentów.
          • magia Re: pralka whirlpool vs hotpoint ariston 16.02.16, 11:20
            A muszą być?
            Podoba Wam sie to kupujcie, nie ma co gdybyaćm, że te sie psują a tamte nie.
            Bo to loteria.
            Ja Whirlpoola bym nie kupiła, bo w rodzinie są złe doświadczenia z pralka 'zmysłową', ale ktoś zapewno napisze coś zupełnie odwrotnego.
            Dla mnie przy wyborze pralki istotny był poza wielkością załadunku i AAA, pojemnik na proszek - czy mam malo zakamarków, łatwo się wyjmuje i otwór którym spływa woda do pralki jest blisko brzegu (z doświadczenia wiem, że wtedy łatwiej sie go czyści wkładając jakąś szczotkę np.
            • eesti_2005 Re: pralka whirlpool vs hotpoint ariston 16.02.16, 14:06
              "Ja Whirlpoola bym nie kupiła, bo w rodzinie są złe doświadczenia z pralka 'zmysłową'"

Moja siostra też była zawiedziona pralką Whirlpoola i oddała ją po 2 miesiącach. Kupiła Electrolux i z tej jest bardzo zadowolona.
        • yloco Re: pralka whirlpool vs hotpoint ariston 16.02.16, 13:08
          Ja mam pralkosuszarke tej firmy i jest ok. Jedyna uwaga jaka mam do pralki to to, ze program 15/30min wiruje tylko na 700. Ja mam 9kg+6kg. Wyglada jak ta z poczatku watku.
          Moja jest cicha, tylko pompę wody głośno słychać. Działa 18m na razie i bez problemów.

Dla mnie fajne jest to, ze mozna ja otworzyc w trakcie (nie zawsze, ale zazwyczaj)
        • smoczy_plomien Re: pralka whirlpool vs hotpoint ariston 16.02.16, 21:26
          Nie podał konkretnych argumentów, ale niejeden sprzęt z nim konsultowałam i znam jego zdanie. Większość produktów AGD to jedna półka, bo części produkowane są przez tych samych producentów. On uważa, że wszystko jest szyte na 3-4 lata działania i najbardziej opłaca się kupić to co ma najdłuższą gwarancję. Jedynie kilka marek jakościowo odstaje od "normy" w dół [np. Ariston] albo w górę [np. Liebherr].

I niestety muszę przyznać, że u mnie jego teoria zaczyna się sprawdzać. Urządzałam mieszkanie w 2012 i właśnie padła mi zmywarka Bosch, a od pewnego czasu zaczyna wariować piekarnik Samsunga, więc właśnie takie marki z "normalnej" półki. Pralka Whirlpool na szczęście jeszcze ciągnie, ale nie wszystko mi w niej pasuje, więc nie polecę.
      • tiny.com Re: pralka whirlpool vs hotpoint ariston 17.02.16, 13:19
        Ostatnio podczas oglądania sprzętu w dużym stacjonarnym sklepie z AGD pan sprzedawca powiedział, że według niego nie ma juz czegoś takiego jak lepsze i gorsze marki, bo to i tak jedna ryba i kwestia raczej konkretnego egzemplarza, na który sie akurat trafi. Pralko-suszarkę Ariston użytkuję od trzech lat z powodzeniem (odpukać), piekarnik Boscha wariował od początku, sprzęty Elektroluxa do tej pory bardzo sobie chwaliłam, a właśnie zepsuła się zakupiona przed 2 miesiącami nowiutka elektroluxowa zmywarka. Skrajne opinie wśród znajomych i rodziny mają lodówki Samsung - u jednych działają siódmy, ósmy rok bez zarzutu, u innych psują się trzeci raz w ciągu trzech lat. Chyba to jednak loteria.
    • nniunnia1 Re: pralka whirlpool vs hotpoint ariston 16.02.16, 14:15
      ja mam tą hotpointa. Pierze, super wiruje i fajnie można sobie dostosować temperaturę, wirowanie i czas trwania prania. Jestem zadowolona. Tylko niepotrzebnie wzięłam na 9 kg, bo strasznie duży mam ten bęben ale podobno ilość wody sama sobie ustala.
      • eesti_2005 Re: pralka whirlpool vs hotpoint ariston 16.02.16, 18:39
        Jak ktoś pierze raz na tydzień, to może to 9kg jest dobre. Mi siostra mówiła, żebym nie brała 7kg, bo oni mają 6kg i jest za duża. A ja w tej naszej 7kg piorę co dwa dni (rodzina 2+3).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka