Dodaj do ulubionych

Czytnik E-book

27.04.16, 19:42
Jaki czytnik E-book polecacie dla dziecka ? Nie znam sie na takich rzeczach za bardzo. Zależy mi na tym aby mógł kupować ksiazki z rożnych źródeł.
Obserwuj wątek
    • krokkrokkrok Re: Czytnik E-book 27.04.16, 20:36
      mam prestigio, siostra Kindle
      Prestigio czyta wszystko ( głównie książki ściągane z chomika), każdą PDF czyta jako zdjęcie i plik, bez problemu powiększa/pomniejsza
      Kindle połowy książek nie widzi, nie w każdeej da się zmniejszyć - żeby dopasowywał do strony, a nie ucinał, to trzeba ściągać w jakimś tam specjalnym formacie czy też przerabiać
    • edik77 Re: Czytnik E-book 27.04.16, 21:06
      Syn ma Kindle Classic i go uwielbia. Kindle czyta format mobi, gorzej radzi sobie z pdf, aczkolwiek wystarczy program typu calibre (który nawet takie warzywo komputerowe jak ja potrafi obsłużyć) i przeróżne formaty można zmienić na mobi.
      Co do kupowanych książek - większość księgarni internetowych sprzedaje e-booki w przynajmniej dwóch formatach: epub i mobi, więc nie ma tutaj problemu.
    • silje78 Re: Czytnik E-book 27.04.16, 21:32
      Corka i ja mamy Kindle Paperwhite 3. Nowe nabytki poniewaz ja dlugo nie moglam przekonac sie do czytania ksiazki w wersji elektronicznej.
      Nie czyta formatu epub, ale to nie problem poniewaz kupujac ksiazki na ogol masz wybor w jakim chcesz kupic. Przynajmniej do tej pory za kazdym razem tak kupowalam. Pdf tez czyta choc jakosc nie jest powalajaca. Mozna go przekonwertowac, ale czasami efekt nie spelnia oczekiwan.
      Co do obslugi to tesciowa ma nook. Czyta podobne formaty, ale wolniej reaguje. Uruchomienie gobtrwa duuuuuuzo dluzej niz kindle'a. Ja do naszych dokupilam etui z funkcja wake up. Niby mam wersje z reklamami, ale caly czas mam wlaczony tryb samolotowy i nic sie nie pokazuje. Wifi nie uzywam, do niczego nie jest mi potrzebne.
      • dalena21 Re: Czytnik E-book 28.04.16, 11:04
        Bo te reklamy, to tylko na wygaszaczu i pasku tytułów się pokazują - masz je i o tym nie wieszwink, co pokazuje, jak mało inwazyjne są, a w trybie samolotowym zwyczajnie się nie zmieniają, ale nadal są.

Ja użytkuję Kindla PW i PocketBooka 640 i polecam tego pierwszego, bo wygrywa intuicyjnością obsługi (mimo ostatniej aktualizacji, która nieco tę intuicyjność popsuła);
        format mobi jest powszechnie obowiązującym, więc narzekanie na ograniczoność odczytywanych formatów jest bezprzedmiotowa, w ostateczności konwersja w calibre dziecinnie prosta,
        pdf to format rzadko spotykany w przypadku zwykłych książek (oficjalne kanały dystrybucji,a nie chomikuj, które funkcjonuje na pograniczu prawa, i skąd ściąganie, w większości przypadków, jest zwykłą kradzieżą), jeżeli ktoś ma potrzebę korzystania z literatury specjalistycznej w pdf, to raczej z czytników mniejszych niż 10 cali do ich odczytywania nie korzysta,
        send-to-kindle działa o wiele lepiej i ma bezproblemową konfigurację, w przeciwieństwie do Send-to-PocketBook, choć w niektórych księgarniach ani jednej z tych usług nie uświadczysz - można zarządzać w obu przypadkach poprzez calibre.

Polecam świat czytników , który traktuje głównie o kindle, ale mozna znaleźć informacje i o innych urządzeniach - w podanym przeze mnie linku o marcowym teście czytników z Pressa.
        • silje78 Re: Czytnik E-book 28.04.16, 11:49
          Na wygaszaczy sa obrazki bez napisow, logotypow. Nie ma reklam bo wifi jest wylaczone. Na pasku tytulow tez. Specjalnie sie przyjrzalam.
    • uczula Re: Czytnik E-book 28.04.16, 12:38
      tez polecam swiat czytnikow
      Bardzo duzo o kindlu gdzie i jak i za ile i czy warto.
      O innych czytnikach troche mniej - ale recenzje tez sa.

Ksiazki zwykle kupuje w ksiegarniach internetowych - roznych.
      Wszedzie mam zalozone konta i swoja polke.
      Promocji ksiazek szukam wlasnie na swiecie czytnikow (codziennie jest post o dzisiejszych promocjach) i na upoluj ebooka, czasem posilkuje sie jeszcze lubimyczytac.pl by poczytac czy warto kupic dana ksiazke.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka