Dodaj do ulubionych

Filtry przeciwsłoneczne

07.05.16, 19:51
Ostatnio u nas piękna pogoda. Czy na spacer trzeba stosować krem z filtrem? Staram się by na twarz nie świeciło ale czasem się nie da. Syn ma prawie pół roku. Skóra delikatna niby ale spotkałam się z opinią, że opalenizna staje się naturalną barierą. Oczywiście nie mówię o celowym opalaniu się, tyle co na dworze.
Obserwuj wątek
    • indjanek Re: Filtry przeciwsłoneczne 07.05.16, 19:53
      A i jeśli filtr to czy wystarczy np 25, czy 50 musi być?
      • darkomna Re: Filtry przeciwsłoneczne 27.05.16, 11:22
        jak czesto na sloncu to koniecznie 50
    • jusiakr Re: Filtry przeciwsłoneczne 07.05.16, 20:10
      Jezeli idziemy na spacer i mala jest w wozku to nie smaruje. Uzywam jak idziemy plaze, na otwarty basen w ciagu dnia, caly dzien w zoo, dluzsza wycieczka w nosidle itp. Uzywam 50
      • leni6 Re: Filtry przeciwsłoneczne 07.05.16, 20:40
        Ja podobnie. Na spacer nie, na plażę czy dłuższą wycieczkę tak.
    • rulsanka Re: Filtry przeciwsłoneczne 07.05.16, 20:35
      Teraz zbliżamy się do przesilenia letniego, gdy słońce jest najwyżej nad horyzontem. Do końca lipca najrozsądniej w przypadku niemowlęcia jest po prostu wychodzić na spacer przed 11stą i po 15stej. Poza tymi godzinami słońce praktycznie nie opala, choć w przypadku niemowlęcia warto ograniczać ekspozycję pomiędzy 10 i 11 oraz 15 i 16 starając się zacieniać ciało dziecka. Do godziny 10 i po 16 słońce jest bezpieczne na naszej szerokości geograficznej, nie trzeba żadnych filtrów, może z wyjątkiem wysokich gór i miejsc nad wodą, gdyż woda może odbijać i zwielokrotnić promieniowanie.
      Filtry to jednak chemia, jeżeli można jej uniknąć to lepiej to zrobić.
    • darkomna Re: Filtry przeciwsłoneczne 27.05.16, 11:22
      Koniecznie stosuj krem z jakimś filtrem, zwłaszcza jak mały ma wrażliwą skórę. Ja używałam 50 chyba Nivea, ale zawsze jakieś podrażnienia występowały. Niedawno znalazłam coś takiego też 50 - Hyalual Safe Sun, ale stosuję go na skórę starszego synka, nie wiem wiec czy na tak małego może być , choc piszą że bezpieczny dla dzieci. Tu masz link:
      estetyczni.pl/sklep/professional-sun-protection-facebody-cream-spf-50-50-ml/
      • rulsanka Re: Filtry przeciwsłoneczne 27.05.16, 15:46
        No bo właśnie podrażnienia mogą być od filtru smile U mojego dziecka też tak było, jak przestałam używać filtrów, to podrażnienia zniknęły.
        • lidek0 Re: Filtry przeciwsłoneczne 28.05.16, 18:26
          No bo filtry to samo świństwo. A przebywanie z dzieckiem na słońcu dosłownie 15 minut w samo południe bez filtra to najczystsza witamina D. A dziecko można chronić przed słońcem bez filtrów.
          • kjut Re: Filtry przeciwsłoneczne 28.05.16, 20:04
            A dziecko można c
            > hronić przed słońcem bez filtrów.

Chronienie przed sloncem ma na celu ochrone przed rakotworczymi promieniami UV. Jak chcesz to zrobic bez filtrow?
            • rulsanka Re: Filtry przeciwsłoneczne 28.05.16, 23:42
              Przebywać na słońcu poza godzinami o największym indeksie uv. Czas przebywania na słońcu w godzinach o największym indeksie skracać do kilkunastu minut.
              • fly77 Re: Filtry przeciwsłoneczne 29.05.16, 08:33
                Dokładnie tak. Dodam, że ostatnio byłam z 16 - miesięczną córką u ortopedy z powodu krzywych nóżek. Wcześniej oznaczyłam poziom wit d3. Wyszedł 35 jednostek (poziom optymalny od 30) przy suplementacji 800 jednostek. Ortopeda zalecił dużo słońca i właśnie żeby nie używać kremów z filtrem. Powiedział żeby nie wychodzić na ostre słońce, jeśli już przebywać krótko. A nogi się okazało, że to jeszcze sprawa rozwojowa.
    • emka_uk Re: Filtry przeciwsłoneczne 10.06.16, 21:30
      Przede wszystkim taki, który chroni przed UVA i UVB. Ja osobiście nie używałabym kremów z 50. Poszperaj też i poczytaj o tym jak używanie kremów jest powiązane z rakiem- blokowaniem wytwarzania witaminy d w organizmie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka