Dodaj do ulubionych

allegro - sprzedający mi grozi

29.03.17, 20:32
Kupiłam buty przez kup teraz, zapłaciłam od razu. Po 5 moich @ z pytaniem kiedy wyśle, po 11 dniach odpowiedział, że paczka zaginęła na poczcie, i odda mi "kasę za towar". Allegro przysłało zapytanie czy do transakcji nie doszło bo kupujący odstąpił od umowy - kliknęłam zgodnie z prawdą NIE. I tu się zaczęły schody: kupujący grozi że mi potrąci 8% kwoty jako koszt jego prowizji, bo kliknęłam NIE ze zwykłej złośliwości....
Ma do tego prawo???
Obserwuj wątek
    • bim-bol Re: allegro - sprzedający mi grozi 29.03.17, 20:39
      Zawsze mozesz poprosic o numer nadania i sprawdzic czy rzeczywiscie została zgubiona
    • makoja Re: allegro - sprzedający mi grozi 29.03.17, 20:45
      płaciłaś przez payu ?
      Tak czy inaczej rozpocznij spór - czy jak to się teraz nazywa - wklej koniecznie maila z groźbami, wyznacz termin na zwrot jednocześnie informując że w przypadku braku zwrotu pełnej kwoty zgłaszasz wyłudzenie= kradzież na policję.
      • beakarp Re: allegro - sprzedający mi grozi 29.03.17, 21:01
        teraz to się nazywa "dyskusja".... i owszem, rozpoczęłam, to jeszcze mnie opieprzył że czego tam napisałam, zamiast do allegro bezpośrednio, coby mu tę prowizję zwrócili...
        • beakarp Re: allegro - sprzedający mi grozi 29.03.17, 21:05
          pan twierdzi że paczkę wysłał, ale "nie ma jej nigdzie w systemie"...płaciłam przez Payu
        • beakarp Re: allegro - sprzedający mi grozi 29.03.17, 21:06
          pan twierdzi że paczkę wysłał, ale "nie ma jej nigdzie w systemie"...płaciłam przez Payu
          • makoja Re: allegro - sprzedający mi grozi 29.03.17, 21:23
            Jak płaciłaś przez payu - to płatność jest widoczna i nie odzyska prowizji - są w regulaminie takie zapisy, chyba że napisze jakieś odwołanie
            Przy płatności przez payu chyba dalej działa program ochrony kupujących więc wystarczy że zgłosisz sprawę na policję
            Wysłał ci dowód nadania, dowód na złożenie reklamacji na poczcie ? może faktycznie paczkę wysłał , zaginęła i czeka na rozpatzenie reklamacji
            • patatajowa Re: allegro - sprzedający mi grozi 29.03.17, 21:57
              ale o czym wy piszecie? sprzedawca nie twierdzi ze płatnosci nie dostał tylko paczka zagineła i ze zwróci kase. nawet jeszcze nie zaczał zalegac z tym zwracaniem chyba.... wink
              napisz sprzedajacemu ze jak szybko zwróci kase to napiszesz wyjasnienie do allegro i dostanie zwrot prowizji.
              • patatajowa Re: allegro - sprzedający mi grozi 29.03.17, 22:00
                a komentarz PO transakcji mozesz wystawic odpowiedni-odwetowca nie dostaniesz po zmianach.
                • beakarp Re: allegro - sprzedający mi grozi 29.03.17, 22:11
                  no kiedy on NAJPIERW chce zwrot prowizji, a potem mi ewentualnie odda pieniądze...tak sobie wymyślił. A jak prowizji nie dostanie, to mi obetnie z przelewu uncertain
                  • schiraz Re: allegro - sprzedający mi grozi 29.03.17, 23:21
                    Bea kopiuj te maile do allegro bezpośrednio, to raz. Dwa to "paczkę wysłał ale nie ma jej w systemie", no jasne, to oznacza, że cię oszukał. Jeżeli wysłał, ma takie coś jak potwierdzenie nadania z pieczątką poczty, domagaj się tego. I miejże trochę wiary w siebie, właśnie ktoś cię chce zrobić w ciula a ty się zastanawiasz co mu potwierdzać a co nie, mowy nie ma! Zakładaj te "dyskusję", pisz jak jest, wklejaj swój dowód wpłaty i maile z pogróżkami a jak allegro będzie miało to gdzieś to wal na Policję. Zgłoszenia przyjmują od najmniejszych kwot, dodatkowo, tutaj to nie kradzież a oszustwo na moje oko, znacznie poważniej traktowane. Nie daj się dziewczyno.
                    • schiraz Re: allegro - sprzedający mi grozi 29.03.17, 23:25
                      I krótko z gnojem. No bez jaj. Ty jesteś na wygranej pozycji, wpłaciłaś pieniądze i nie masz towaru. Nie ważne co Panu kliknęłaś i co on by chciał. Należy Ci się zwrot pieniędzy za towar i wysyłkę. Koniec kropka. I zdjęcia zaginionego w systemie nadania bym się domagała z czystej ciekawości. W systemie nie ma ale fizycznie jest. O ile zakład, że zaraz się dowiesz, że Pan: zgubił, ma le nie ma aparatu, ma ale żona ma w samochodzie, ma ale nie wie gdzie.. itd Znam z autopsji..
              • tres09 Re: allegro - sprzedający mi grozi 30.03.17, 07:03
                Jakie wyjaśnienie do allegro? Jeśli beakarp napisze prawdę to sprzedający nie dostanie zwrotu prowizji.

faq.allegro.pl/artykul/25437/w-jakich-przypadkach-mozesz-wystapic-o-zwrot-prowizji
                • plum1000 Re: allegro - sprzedający mi grozi 30.03.17, 08:20
                  Wgmnie facet cos zmysla. Jak to mozliwe ? pan byl napoczcie i pytal sie specjalnie o te paczke czy czasem nie zginela?NApisz beata to osoba prywatna czy firma.Sam fakt ze odpisal po paru dniach po twoich paru mailach swiadczy ze uczciwy niejest.Najwazniejsze -CZEMU niepodal co numeru nadania???Topierwsze co powinien zrobic.Kiedys wysylalam spodnie.paczka list pol.ekon. zginal.ALe od razu podalam kupujacej nr nadania. po 14dnich bo wczesniej chyba nie mozna zglosic reklamacji napoczcie -zglosilam reklamację.POwiedzialam kupujacej ze oddam kase jak otrzymam zwrot z reklamacji i tak tez zrobilam.I nikogo nie straszylam ze potrace za prowizje.Ileż tej prowizji moze byc od butow.10-15zl? ludzie tojuz tak chytrze wszystko przeliczaja ze glowa boli.BEata czy tobylo drogie buty??
                  • beakarp Re: allegro - sprzedający mi grozi 30.03.17, 12:06
                    to były tanie buty z tej aukcji : allegro.pl/ShowItem2.php?item=6748039979 na innych aukcjach te same buty sprzedają znacznie drozej, powyzej 100zł....może typ się zorientował ze za tanio sprzedał, i teraz kombinuje
                    W sumie ta prowizja tomarne kilka zł, ale dlaczego ja mam płacic?
                    • ursgmo Re: allegro - sprzedający mi grozi 30.03.17, 12:30
                      Nie czytałaś jego komentarzy negatywnych ? szczególnie odpowiedzi zasługują na uwagę i mówią wszystko . Nic bym nie kupiła u niego .
                      • schiraz Re: allegro - sprzedający mi grozi 30.03.17, 14:44
                        Faktycznie rada na czasie, dziewczyna zaraz wsiądzie w wehikuł czasu i przeczyta komentarze PRZED transakcją.. Już się mleko wylało. A ty Beakarp nie wchodź z nim w żadne układy tylko normalnie żądaj zwrotu kasy plus kw chyba, że przedstawi Ci dowód na to, że paczkę wysłał ( zdjęcie dowodu nadania z pieczątką), wtedy możesz dać mu jeszcze trochę czasu. Należy Ci się CAŁA wpłacona przez ciebie kwota, BEZ odejmowania prowizji.
                        • beakarp Re: allegro - sprzedający mi grozi 30.03.17, 17:15
                          wątek można już zamknąć - postraszyłam i ja negatywnym komentarzem, to pan dziś zrobił pełny przelew smile
                          Dzięki wszystkim za wsparcie! smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka