Dodaj do ulubionych

Do miłośniczek rolek

11.07.17, 11:46
Po czterdziestce naszła mnie chęć, by spróbować jazdy na rolkach. Jakie polecacie na początek: Oxelo Fit z Decathlonu (za 160 zł) czy Basic z Go Sportu (za 180 zł)? Nie wiem, czy mi się po pierwszym razie nie odwidzi, więc droższe nie wchodzą w grę. Mamy obie z córką hulajnogi Oxelo i jesteśmy bardzo zadowolone, ale o tych rolkach są różne opinie - czytałam m.in., że szybko ściera się hamulec.
Podobny wątek założyłam na forum e-mama, ale nie odpowiadają sad
Obserwuj wątek
    • dixi Re: Do miłośniczek rolek 11.07.17, 13:10
      My zaczelismy jezdzic cala rodzina jak syn mial ok. 6 lat, mam oxelo (po siostrze ktorej wlasnie po pierwszym razie sie odwidzialo). Mnie calkiem pasuja choc ostatnio jezdze niewiele, maz z synem calkiem porzucili rolki wiec i ja z koniecznoßci czésciej roweruje teraz. Nie mam porownania z innymi modelami, ale oxelo dla mnie calkiem ok.
      • natbar Re: Do miłośniczek rolek 11.07.17, 14:16
        Moim zdaniem lepiej poczekać na jakąś promocję czy wyprzedaż i kupić K2 albo Rollerblade, ja swoje kupiłam za 30 euro (przecena 60 procent), czyli cena którą chcesz wydać jest możliwa. Nawet na początek nie kupowałabym rolek z Decathlonu czy Gosportu.
    • the.ta Re: Do miłośniczek rolek 11.07.17, 14:42
      fitnesowe Oxelo są ok na poczatek, chyba, że masz więcej kasy, wtedy, oczywiście idź do sklepu z rolkami i kup fajne Seby, Powerslidy, Rollerblady, ostatecznie Tempishe.

Pytanie, co chcesz robić? Ja jeżdżę rekreacyjnie i zaczynałam od Fili, teraz mam Rollerblady, różnicy wielkiej nie widzę, bo nadal mam miękki but i podobne parametry płozy i kółek. Moja córka jeździ wyczynowo i ma rolki z twardym butem o zupełnie innych parametrach kółek i szyny...

Zupełnie nie widzę powodu, dla którego na początek oxelo nie są ok. Pojeździsz, zobaczysz, a jak rzucisz w kąt to nie będzie Ci szkoda kasy. Weź jednak pod uwagę, że są to rolki na jeden sezon przy intensywnej jeździe, ale na początek - czemu nie ?
      • the.ta Re: Do miłośniczek rolek 11.07.17, 14:44
        co do hamulca, to jest to bardzo niebezpieczny gadżet i najlepiej jest sie go od razu pozbyć i ćwiczyć hamowanie beczką, albo T-stopem. Tak jest bezpieczniej.
        • natalek79 Re: Do miłośniczek rolek 11.07.17, 16:01
          T-stopem chyba łatwiej, można sobie na necie filmiki poszukać. Teraz akurat sezon w pełni, ale w sierpniu już są promocje i można fajne kupić w dobrej cenie (akurat i K2 i Fila sprawdzone do rekreacyjnej i ok). Jaka jazda by nie była trzeba poczytać o obsłudze, o przekładaniu kółek itd. Może masz jakąś szkółkę rolkową w okolicy? Początki pod okiem fachowca to zupełnie inna bajka niż samemu 😉 Warszawa, Rzeszów mogę polecić
    • totem09 Re: Do miłośniczek rolek 12.07.17, 10:18
      Jeżeli są różne opinie to coś musi być na rzeczy. Nic nie dzieje się bez przyczyny. Można nawet powiedzieć, że tak było, jest i zawsze będzie.
    • karen64 Re: Do miłośniczek rolek 12.07.17, 10:50
      Ja polecam rolki Rollerblade,w żadnych innych moje kostki nie czują się bezpiecznie smile
      • jeste_m_sobie Re: Do miłośniczek rolek 12.07.17, 22:16
        Dziękuję Wam bardzo za wszystkie odpowiedzi. Zamierzam wziąć parę lekcji w szkółce rolkowej, ale tam - o paradoksie! - by wziąć udział w lekcji dla początkujących, trzeba już umieć jeździć sad (Łódź).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka