Dodaj do ulubionych

Fotelik samochodowy.

26.10.04, 11:14
Witajcie.
Co sądzicie o tym foteliku(link)?
www.allegro.pl/show_item.php?item=33371212
Zastanawiamy się z mężem jaki fotelik kupić dla 15 miesięcznego dziecka?
Czy któraś z Was e-mamy ma taki fotelik?
Czy jest on godny polecenia?
Prosze o info.
Pozdrawiam.
Golldi
Obserwuj wątek
    • vvega Re: Fotelik samochodowy. 26.10.04, 11:54
      ja bym nie kupowała używanego fotelika. Asia
      • golldi Re: Fotelik samochodowy. 26.10.04, 13:30
        Ale ten fotelik jest nowy i ma 12 miesięczną gwarancję.
        Pozdrawiam.
        Golldi
    • vvega Re: Fotelik samochodowy. 26.10.04, 13:38
      oksmile przepraszam nie doczytałam... nie znam tego fotelika, to ci mie pomoge.
      Jedno co sluszalam to to że te foteliki o szerokiej rzpietosci kg - a ten chyba
      taki jest, są mniej bezpieczne. Ja mam maxi cosi priori, wole nie sprawdzac czy
      jest dobrywink małej dobrze się siedzi to i jestem zadowolonasmilepozdr Asia
    • mirka17 Re: Fotelik samochodowy. 26.10.04, 13:46
      wg mnie fotelik jest ok, powinien byc bezpieczny, ma w końcu homologację, pasy
      dostosowuje sie do wielkości dziecka. Ale jeżeli zalezy ci na wygodzie diecka
      to doradzam raczej jakiś fotelik z regulacją pochylenia siedziska
      (możliwość "rozłożenia" do spania). Małe dzieci sporo śpią w samochodzie a
      nawet przy czuwaniu na dłuższej trasie gdy fotelik odchylisz do tyłu, to głowa
      dziecka nie bedzie musiala być ciagle trzymana sztywno w pionie, poprostu
      dziecko oprze się wygodniej
    • mamamarka Re: Fotelik samochodowy. 26.10.04, 14:05
      Fotelik ze styropianu? To jakaś porażka. W razie wypadku rozpryśnie się pod
      dzieckiem... Nie kupuj tego.
      • jola_ep Re: Fotelik samochodowy. 26.10.04, 15:07
        Przecież wyraźnie pisze, że nie jest ze styropianu.

Pozdrawiam
        Jola
        • mamamarka Re: Fotelik samochodowy. 26.10.04, 16:07
          A, NIE styropiany faktycznie dopiero dokładnie przeczytałam. No to w sumie
          niezły foelik. Może tylko wadę ma taką o jakiej mówiła jedna z dziewczyn, że
          nie ma regulacji położenia. Ale na bezpieczeństwo to nie wpływa.
    • saraanna Re: Fotelik samochodowy. 26.10.04, 23:23
      Mysle ze to nie jest bezpieczny fotelik bo nie ma ruchomej gory ktora bys
      mogala przesunac w zaleznosci od wzrostu dziecka ,ma tylko ruchoma wkladke ale
      to za malo.Ja tez mam tego typu fotelik jeden z najbezpieczniejszych na rynku
      typu lift concord .Pozatym mysle ze dla 15 miesiecznego dziecka powinnas kupic
      fotelik do 3 lat bo dziecko w tym wieku lubi czesto sobie pospac w samochodzie
      a ten fotelik nie nadaje sie do spania.Przesylam ci linka zebys mogla zobaczyc
      jak wyglada concord lift.www.autoshop.nl/comfort/concord-lift.htm
      • mackowy4 Re: Fotelik samochodowy. 27.10.04, 11:26
        A gdzie ten concord lift ma pasy? Chyba, że są ale ich nie widać na zdjęciu ...
        Dla tak małego dziecka niezbędne wydają mi się niezależne od pasów
        samochodowych pięciopunktowe pasy fotelika. My mamy concord trimax i z niego
        jesteśmy zadowoleni.
        • mackowy4 Re: Fotelik samochodowy. 27.10.04, 11:32
          A poza tym concord lift jest dla dzieci od 3 do 12 roku życia.
      • ewaand Re: Fotelik samochodowy. 27.10.04, 11:45
        Jeśli już Concord, to ten dla mniejszych dzieci nazywa się chyba Trimax czy
        jakoś tak. Ale słyszałam, że Concordy nie sa za rewelacyjne (w każdym razie
        tapicerka jest słabiutka w foteliku lift i na pewno nie wytrzyma tych 8-9 lat
        użytkowania). Osobiście kupiłabym fotelik w przedziale 9-18 kg (niektóre mają
        info 0-18), posłuży do około 4 lat i będzie właściwie dostosowany do gabarytów
        dziecka. Nawet jeśli dziecko nie śpi w samochodzie to regulacja położenia
        fotelika jest ważna o tyle, że maluch nie musi siedzieć cały czas sztywno
        pionowo. I jeszcze istotna sprawa (poruszana już wielokrotnie), fotelika nie
        wolno kupowac na wyrost bo nie będzie wówczas spełniał sowjego zadania.
        pozdrawiam i życzę miłych zakupów
        Ewa
        • saraanna Re: Fotelik samochodowy. 27.10.04, 22:04
          Fotelik Concord Lift jest dla dzieci od 3 do 12 lat (15-36 kg) i rok temu byl
          uznany najbezpieczniejszym fotelikiem ale dotyczy to tylko modelu Lift.Jezeli
          chodzi o tapicerke to mozna ja zmienic zreszta mysle ze to dotyczy kazdego
          fotelika a duzo zalezy od dziecka jezeli jest ruchliwe to tapicerka i tak dlugo
          nie wytrzyma.Masz racje ze nie mozna kupowac fotelika na wyrost natomiast ja
          chcialam autorce postu tylko pokazac na przykladzie Concord Lift jak wyglada
          prawidlowa regulacja wysokosci (tzw winda) poniewaz ten model co ona pokazala
          na zdjeciu tego nie ma.
    • olunia75 Re: Fotelik samochodowy. 27.10.04, 11:41
      golldi, ten fotelik jest chyba trochę za duży dla Twojej dzieciny. na rynku
      jest tyle różnych fotelików, że na pewno coś kupisz odpowiedniego (zajrzyj też
      na forum zakupy).
    • paulaula Re: Fotelik samochodowy. 27.10.04, 12:19
      Jeśli mogę coś zasugerować, to fotelik dobrze jest kupić po przymierzeniu go w
      samochodzie. Siostra mojego męża kupiła Chicco na takim dużym stelażu, że jak
      dzieciak podrósł to mu się po prostu nogi nie mieściły. Z tyłu było za mało
      miejsca i efekt był taki, że choć z fotelika nie wyróśł, mając 3 lata już nie
      miał jak w nim jeździć, bo zabrakło miejsca na zwisające nogi. A samochód
      kombbi, więc nie taka drobina. Ja mam renolux Twist'go. Jest do 18 kg, jest
      super rozkłada się do spania, ale co najważniejsze jest obrotowy. Wkładając
      dziecko do samochodu obracam fotelik w swoją stronę,wkładam malucha, zapinam
      bez problemu i odwracam z powrotem w kierunku jazdy. To wieeelkie udogodnienie,
      szczególnie dla facetów, którzy ze względu na swą posturę często muszą nieźle
      się nagimnastykować, aby do połowy wejść do samochodu i zapiąć porządnie
      dzieciaka. Polecam raczej kupno po uprzednim obejrzeniu fotelika. Można kupić
      na allegro, ale najpierw np. dokładnie obejrzeć fotelik w sklepie, włożyć
      dziecko, zobaczyć czy mu wygodnie. Pozdrawiam
      • golldi Re: Fotelik samochodowy. 27.10.04, 22:01
        Dziękuję serdecznie za wszystkie podpowiedźi związane z kupnem nowego fotelika.
        Na pewno dostosuję się do Waszych uwag.
        Jeszcze raz dziękuję.
        Pozdrawiam serdecznie.
        Golldi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka