Dodaj do ulubionych

jaki fotelik samochodowy?

05.11.04, 10:09
Dziewczyny poradźcie! Jaki kupic fotelik samochodowy dla maluszka, ktory
jeszcze nie siedzi (5 miesiecy) ale wazy ponad 10 kg? Synek wyrosl nam z
pierwszego fotelika, ktory jest przeznaczony dla niemowlat do 10 kg.
Bardzo dziekuje za pomoc i pozdrawiam
Kasia
Obserwuj wątek
    • 4269m Re: jaki fotelik samochodowy? 05.11.04, 10:39
      My kupiliśmy fotelik Concord. Jest przeznaczony od 9 do 36 kg.Można pochylić
      oparcie do pozycji prawie półleżącej. Płaciliśmy 560 zł. Wejdź na stronę
      www.tanimarket.pl. Tam możesz je zobaczyć.
      • kasiekk Re: jaki fotelik samochodowy? 05.11.04, 17:49
        Dziekuję za informację o fotelikach Concord. Może jeszcze ktoś może mi coś
        poradzić?
    • t.nina Re: jaki fotelik samochodowy? 06.11.04, 14:08
      My mamy Play Beat, fotelik od 0 -25kg więc takiego malucha można wozić tyłem do
      kierunku jazdy. Użytkujemy tego modelu od stycznia tego roku i jesteśmy bardzo
      zadowoleni z wyboru.
    • klubiale1 Re: jaki fotelik samochodowy? 06.11.04, 16:06
      Bebe Confort Isseos 0-18 kg można montować przodem i tyłem do kierunku jazdy
      (dla mniejszych dzieci). cena 779zł

www.bajama.pl/kategorie/fotelki/cat_27.php
      • kasiekk Re: jaki fotelik samochodowy? 06.11.04, 16:49
        Dziekuje za wszystkie rady.
        Napiszcie jeszcze troche jak to jest z tymi fotelikami o wiekszym przedziale
        wagowym. Czy konieczne jest "siedzace" ustawienie fotelika po osiagnieciu przez
        dziecko pewnej wagi? Pytam, bo moj "maluch" (10 kg) jeszcze nie siedzi.
        Dziekuje serdecznie, bo wiecie jak to jest w sklepie. Czasem powiedza wszystko
        zeby tylko u nich kupic.
        Pozdrawiam
        • kasiekk Re: jaki fotelik samochodowy? 08.11.04, 09:30
    • mamamona Re: jaki fotelik samochodowy? 10.11.04, 01:34
      najlepszy dla takiego duuużego malucha wink)) jest Concord Ultimax. zarówno Play
      Beat, Bebe Confort Iseos jak i Chicco Vector (nie wymienione wyżej) ustawione
      tyłem do kierunku jazdy osiągają pozycję niemal pionową, niedopuszczalną dla
      tak małego (wiekowo oczywiściewink)) dziecka.

ponadto, ponieważ Twój maluch ma tylko 5 miesięcy, musisz go przynajmniej do
      skończenia 9 miesiąca życia wozić tyłem do kierunku jazdy (w Polsce przepisy są
      bardzo nieprecyzyjne, ale przyjmijmy niemiecką regułę 9 kg-u Was już dawno
      osiągnięte i 9 miesięcy-jako wiek, w którym dziecko samodzielnie już siedzi,a
      więc ma sztywniejszy kręgosłup).

przeżyłam niedawno te same rozterki (mój syn tez jest spory), i zdecydowałam
      się na Concord Ultimax. ściągaliśmy go z Niemiec, bo w Polsce jest bardzo
      drogi. niemniej przymierzałam do samochodu wszystkie 3 w/w. gdyby nie było
      wybranego przez nas, to z bólem serca kupiłabym Chicco. z bólem, ponieważ
      uważam, że mocowanie tego fotelika tyłem do kierunku jazdy w samochodzie
      pozostawia wiele do życzenia w kwestii stabilności.

pozdrawiam, życzę udanych zakupów.

i ostatnie: KONIECZNIE musicie przymierzyć wybrane przez Ciebie foteliki do
      samochodu (nawet jak kupisz w sklepie internetowym). rzeczywistość w wielu
      przypadkach rozczarowuje (np. pozycja Playa Beat zamontowanego tyłem do
      kierunku jazdy - zgroza!).

Mona
    • michalinka11 Re: jaki fotelik samochodowy? 10.11.04, 10:42
      Witaj,

mi się wydaje, że zwykły Concord 9-36 kg może być nieodpowiedni dla Twojego
      maluszka z uwagi na to, że jeszcze sam nie siedzi. Jak wybieralismy fotelik dla
      córci, to go też oglądalismy, ale bardzo mało się pochylał do leżenia. Dla
      dobrze siedzącego maluszka to bez znaczenia, ale dla takiego co jeszcze nie
      siedzi to raczej nie. My mamy Ramatti, bardzo mocno się odchyla. Trochę mocniej,
      choć niewiele od Concorda rozkłada się Priori. Teraz jest taki nowy Concord od 0
      do 18 kg, poszukaj w sklepach, choć pieruńsko drogi. Najlepiej poprzymierzaj
      synka do róznych fotelików w sklepie, tak najlepiej ocenisz w którym będzie mu
      wygodnie i bezpiecznie.
      • kasiekk Re: jaki fotelik samochodowy? 10.11.04, 19:04
        Bardzo dziękuję Wam wszyskim za rady. Teraz bardziej przygotowana mogę wybrać
        się do sklepów!
        Jeszcze raz dziękuje
        Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka