Dodaj do ulubionych

fotelik samochodowy

13.01.05, 18:00
Właśnie rozglądam się za fotelikiem samochodowym (od 9 kg) dla mojego dzieciaka. Na razie nie wiem na co zwrócić szczególną uwagę. Co jest praktyczne, w czym będzie mu najwygodniej, a ojca nie złomocze zbytnio po portfelu.. Jeżeli macie jakieś doświadczenia napiszcie proszę.
Obserwuj wątek
    • karinka17 Re: fotelik samochodowy 13.01.05, 19:50
      Jak kupowałam to zapytaliśmy sie w sklepie i tyle...
      ja kupiłam fotelik z atestem, ale nie jakąś konkretną firmę (chicco itp.) tylko
      taki zwykły za 200zł
      bardzo dobrze sie sprawował
      • prosiak7 Re: fotelik samochodowy 13.01.05, 22:11
        jestem prosiakiem
        • marceliszpak79 Re: fotelik samochodowy 14.01.05, 17:05
          i co z tego???
        • oskka Re: fotelik samochodowy 15.01.05, 15:29
          ale nikt w to nie wątpi
    • kaska_5 Re: fotelik samochodowy 13.01.05, 21:47
      Moje dziecko korzysta z fotelika firmy Maxi-Cosi. Przed zakupem miałam mieszane
      uczucia ,chodziło o cenę. Jednak po zasiągnienciu rady postawiłam przede
      wszystkim na bespieczeństwo mojego dziecka. Jestem bardzo zadowolona z tego
      fotelika .Moja mała w czasie drogi spokojnie sie wysypia ,bo fotelik można
      ustawić w pozycji półlezacej. Fotelik ten posiada atest. Jeżeli chodzi o
      cenę,to poprosiłam dziadków ,żeby się dorzucili do fotelika. Naprawdę było
      warto polecam ten fotelik.
      • ewunia19 Re: fotelik samochodowy 13.01.05, 22:10
        Ja kupilam fotelik Ramatti z atestem. Jak kupowalam to zwrocilam uwage zeby byl
        duzy. W sensie siedziska. I oczywiscie z atestem. Byl ladny i tani ok. 250 PLN
        i pasowal do samochodu (to ostatniw akurat najmne wazne). Rozklada sie w pare
        pozycji. Od kolyski do siedzacego. Wiec moze spokojnie spac w nim. A ze jest
        duzy to ma luzno, nawet w zimowych ubrankach.
        • akkf Re: fotelik samochodowy 14.01.05, 22:45
          to czy pasuje do samochodu jest bardzo wazne - np. w uno moich rodzicow pasy
          wokol Maxi-Cosi Mico dopinaja sie z wieeelkim trudem...
          • oskka Re: fotelik samochodowy 15.01.05, 15:22
            Jeżdżę fiestą i mam podobny problem z fotelikiem deltima 0-13kg. Pasy tak jakby
            za krótkie? Albo fotel niestandardowy. Trzeba naprawdę dużo siły by fotel
            zapiąć.
        • kaska_5 Re: fotelik samochodowy 17.01.05, 22:00
          Kupując fotelik musimy wiedzieć na czym nam najbardziej zależy. Wiadomo,że
          wszyscy chcemy aby nasze pociechy był bezpieczne i zadowolone.Dlaczego więc nie
          zwracamy uwagi na to co faktycznie jest dla nich dobre. Kupując samochód chcemy
          się w nim czuć bezpieczni, czyli staramy się kupić samochód z pełnym
          wyposażeniem.To wpływa na cenę auta. Tak też jest z fotelikiem.Aby mieć dobry
          fotelik, bezpieczny musimy zapłacić napewno większą kwotę niż za fotelik firmy
          Ramatti. Foteliki tej firmy nie posiadają atestu krajów UE. Jest to podróba
          fotelika firmy Maxi-Cosi. Nie ma nic cenniejszego niż zdrowie i życie naszych
          maluchów,dlatego warto zainwestować trochę więcej niż to minimum. Przestańmy
          tłumaczyć się tym, że dany fotelik służy nam na krótki okres czasu.Życzę sobie
          i wam wszystkim abyśmy w tym czasie nie doświadczli niczego złego.

k

• oskka Re: fotelik samochodowy 15.01.05, 15:31
        Z tymi dziadkami to niezły pomysł. Zawsze to kasa rozdzieli się na trzy
        rodziny.
    • zojja Re: fotelik samochodowy 15.01.05, 15:03
      mam chicco, pozyczony. nie kupuj. zwlaszcza dla malego dziecka. moj synek teraz
      ma 4.5 m i juz jest lepiej, ale jak byl mniejszy to po prostu koszmar. siedzial
      wbity w ten fotelik. nie cierpial go. po wyjeciu z fotelika caly sie
      przeciagal i wyginal, tak mu bylo niewygodnie. choc go(fotelik) przekrecalam na
      sile do pozycji pollezacej.
      zwroc uwage. zeby byla pozycja nie siedzaca tylko pollezaca, zeby nie obciazac
      kregoslupika. pozdrawiam
      • oskka Re: fotelik samochodowy 15.01.05, 15:27
        Mój Kubuś jeżdzi obecnie w deltimie (0-13 kg). I bardzo mu się podoba. Choć dla
        własnej i jego wygody często pakujemy go do samochodu w gondoli od wózka.
        Pszukuję już tych większych od 9kg, ale dzięki za posta.
        • akrobat Re: fotelik samochodowy 16.01.05, 21:29
          Polecam Deltim 9-36 kg. ale tylko do większego samochodu.W małych jest mało
          stabilny i kiwa sie na boki(np.corsa)w Nissanie Primerze jest oksmile)
    • squaw1 Re: fotelik samochodowy 18.01.05, 10:43
      W pelni popieram Kaske 5, dla mnie wazniejsze jest zdrowie i bezpieczenstwo
      dziecka nie oszczedzam wiec na foteliku kupujac uzywany lub tanioche za 150 zl,
      bo przeciez bedzie uzywany krotko. Nie rozumiem ludzi ktorzy potrafia wydac
      kase na dodatkowe wyposazenie samochodu typu radio, klima lub inne duperele a
      zal im wydac pieniadze na porzadny fotelik.
      Ja posiadam i polecam fotelik Maxi-Cosi Priori (9-18kg)
      A tu mozna poczytac wiecej na temat fotelikow Maxi-Cosi
      www.poltradewaletko.pl/agora/priori.html
      • gusiak_mama_kacperka Re: fotelik samochodowy 18.01.05, 13:24
        Zgadzam się z przedmówczynią. Bezpieczeństwo jes bezcenne, a w foteliku od 9 do
        18 kg dziecko pojeździ co najmniej dwa lata (mój synek jeździł w takowym od 8
        miesiąca życia do 2 lat i 9 miesięcy, czyli dokładnie 2 lata). Poza tym w
        długich trasach dziecku musi byc wygodnie, bo wówczas o rodzicom łatwiej znieść
        podróż z wiercącym się półtora-roczniakiem.

Ja polecam równeiż Maxi Cosi Priori, a potem Rodi XP. To foteliki, które bardzo
        dobrze wypadają w Crash-Testach, są wygodne, łatwe w obsłudze przez rodzica.
        Oczywiście nie kosztują mało - pewnie jakby rozłożyć cenę Priori na długość
        użytkowania to wychodzi około 25 zł miesięcznie, ale u nas też zrzucili się
        dziadkowie i my. Oba modele mieszczą się bez trudu w Renault Clio, choć Priori
        raczej nie jako trzeci fotelik (śrdokowy pas jest za wąski).

Naprawdę polecam.
    • mackowy4 Re: fotelik samochodowy 18.01.05, 14:06
      Nasz synek ma fotelik Concord Trimax. Kosztuje ok. 600 zł, ale u nas się
      sprawdził. Przed zakupem dla porówniania posadziłam synka w Concordzie i w Maxi-
      Cosi Priori - Concord wydał mi się trochę szerszy (a to ważne, żeby dziecku w
      foteliku nie było ciasno już przy zakupie, a przcież cały czas rośnie), a
      przede wszystkim miał wyższe oparcie i główka dziecka nie wystawała poza nie. W
      Priori oparcie jest o jakieś 15 cm (na oko)niższe.
      Nigdy nie kupiłabym ze względu na ew. oszczędności fotelika z supermarketu,
      newet gdyby miał jakieś atesty. Zawsze powtarzam, że jeśli kogoś stać na
      samochód - nawet za kilka tysięcy zł - to powinno go być stać na pożądny i
      bezpieczny fotelik za kilkaset zł dla własnego dziecka. Pozdrawiam.
      • gusiak_mama_kacperka Re: fotelik samochodowy 18.01.05, 14:30
        Concordy też bardzo dobrze wypadają w testach. I są bardzo estetycznie
        wykonane. I zgaddzam się, że do ceny samochodu, benzyny, przeglądó i
        ubezpieczenia trzeba po prostu te kilkaset złotych na fotelik dorzucić. To i
        tak niewiele przy ogólnych kosztach używania auta.
      • magdalllena Re: fotelik samochodowy 26.01.05, 14:20
        Concord Trimax X-line ma bardzo złe wyniki w testach 2003 ADAC - 2 gwiazdki na
        5. Jeśli chodzi o bezpieczeństwo to wymienione są same wady, żadnej zalety.

W jakich testach wypadł dobrze?
        • gusiak_mama_kacperka Re: fotelik samochodowy 16.02.05, 09:22
          Przepraszam - pomyliłam modele. W testach wypadł dobrze Concord 15-36 kg, nie
          pamietam nazwy.
      • chokie Re: fotelik samochodowy 27.01.05, 20:27
        polecam Maxi-Cosi Priori. Córcia (4 lata)jezdzi w nim od 9 m-ca.Wydatek mysle
        sensowny przy takim dlugim uzytkowaniu. Fotelik ma atest i w rankingach zajmuje
        dobre pozycje.
        A z praktyki: wygodnie sie go montuje w aucie(nie wymaga dlugich pasów), jesli
        trzeba "tapicerke" mozna zdjac i wyprac.Mozna go ustawiac w kilku
        pozycjach,wiec jak dziecko usnie w trakcie jazdy jest mu w miare wygodnie
        (glowka nie zwisa).Ma wlasne pieciopunktowe pasy dla dziecka z mozliwoscia
        montowania ich na odpowiedniej wysokosci.
        Jestem z niego naprawde zadowolona, a i córcia chetnie w nim jezdzi.
    • dorfip Re: fotelik samochodowy 18.01.05, 15:15
      Czasem się dziwię opiniom wyrażanym przez niektóre mamy. Już mówię o co mi
      chodzi. O przeświadczenie , często niesłuszne , że to co tańsze lub polskie
      jest gorsze niż to co zagraniczne, znanej firmy i tak drogie że na widok ceny
      szczęka opada.I nie działa tu lokalny patriotyzm tylko zdrowy rozsądek. Poza
      tym są ludzie którzy nie mają tyle gotówki ( nawet ci posiadający własny
      samochod )by stać ich było na zakup drogich rzeczy i mając do wyboru fotelik
      polski tańszy i podobnej jakości wybiorą na pewno takie rozwiązanie. Bawią mnie
      rodzice którzy , tak jak ostatnio widziany w sklepie dla dzieci pan, koniecznie
      muszą mieć model najdroższy, broń boże z zeszłego sezonu i wkolorze pasującym
      do tapicerki. Szczerze mówiąc dziecku jest wszystko jedno byle miało wygodnie i
      bezpiecznie. Jeśli chodzi o fotelik Ramatti to właśnie że ma europejski
      certyfikat bezpieczeństwa i znam opinie wielu rodziców, również tych o
      zasobniejszej kieszeni, że sprawuje się bardzo dobrze. Pewnie wiele osób się ze
      mną nie zgodzi ale w końcu tak jest ciekawiej.
      Pozdrawiam, pracująca mama
      • gusiak_mama_kacperka Re: fotelik samochodowy 18.01.05, 15:48
        Gdybym w zestawieniach crash-testów znalazła na pierwszym miejscu tani, polski
        fotelik - kupiłabym bez mrugnięcia okiem. Wydanie prawie 600 zł za fotelik MC
        Rodi było dla mnie dużym wysiłkiem finansowym, ale nie oszukujmy się - mam
        mały, niedrogi samochód, a jego przegląd - raz w roku - kosztuje około 500-1000
        zł, koszt ubezpieczenia to rocznie 1500 zł. Paliwo miesięcznie pochłania jakieś
        100-200 zł. Koszt fotelika, w którym dziecko będzie jeździło kilka lat to przy
        tych kosztach naprawdę pestka. I dla mnie naprawdę małe znaczenie ma to, kto go
        wyprodukował - chcę, żeby to było to, co jest najbezpieczniejsze i samo
        spełnianie norm mi nie wystarcza. Chodzi o życie mojego dziecka.
        Dodam, że kupuję chętnie polskie towary, wierzę w ich dobrą jakość, ale po
        prostu nie zawsze to co polskie jest dla mnie godne zaufania. Dla wyjaśnienia:
        moje dziecko nie ma markowych zabawek Chicco czy LEGO. Nie ma ciuchów H&M, C&A
        czy innych o cenach tak makabrycznych, że włosy się jeżą na głowie. Jeździ na
        polskim rowerku, bo taki okazał się najlepszy dla niego.
        No i co jest złego w tym, że jeśli zamawia się fotelik, to dopasowuje się jego
        kolor do koloru tapicerki i lakieru samochodu? Jeśli jest wybór, to czemu nie
        skorzystać?
        Dla mnie kolejność rozpatrywanych elementów przy zakupie była następująca:
        1. bezpieczeństwo - wyniki testów
        2. wygoda i komfort dziecka - wyniki testó konsumenckich i przyznane nagrody
        (przede wszystkim polskie!)
        3. posiadane certyfikaty
        4. kolor
        5. cena - choć nie pluję pieniędzmi wink.

Widziałam ludzi w starym Fiaciku 126p, z dwojgiem dzieci usadzonymi w
        fotelikach i naprawdę wypasione samochody, w których rodzice przewożą dzieci
        bez fotelików - to często naprawdę nie jest sprawa kasy. Mam koleżankę, która
        jeździ dużym zachodnim drogim samochodem, a jej 6 letnia córka nigdy nie miała
        fotelika (jeździła na kolanach matki). Kiedy zapytałam czemu, koleżanka
        odpowiedziałą "a po co?". I takie podejście jest chyba bardziej denerwujące niż
        tata, któy wybiera to, co najdroższe.

A tak notabene najdroższy jest chyba fotelik BebeConfort (około 700-800 zł),
        który w testach wypada słąbo wink
        • pia_ Re: fotelik samochodowy-nie na temat 26.01.05, 14:56
          . Dla wyjaśnienia:
          > moje dziecko nie ma markowych zabawek Chicco czy LEGO. Nie ma ciuchów H&M,
          C&A
          > czy innych o cenach tak makabrycznych, że włosy się jeżą na głowie.

Aż mnie korci, aby napisać na powyższe stwierdzenie: jezeli jakakolwiek polska
          firma będzie robiła tak ładne, dobrej jakości i w rozsądnych cenach ubranka jak
          H&M lub C&A to zostanę ich najwierniejszą klientką. Niestety dobre, polskie
          wyroby takich firm jak Wójcik, Quadri Foglio, Coccodrillo, Endo sprawiają, że
          dopiero włos jeży się na głowie, jak się zerknie na metkę z ceną. To tyle w
          wątku nie na temat.
    • kasiula.m Re: fotelik samochodowy 18.01.05, 16:09
      My mamy fotelik z Auchan, za 170 zł. (SPRINT prod.francuskiej), który nie różni
      się od innego, również francuskiego, jaki widziałam w dobrym sklepie z art dla
      dzieci w naszym mieście. Tamten kosztował ok.400 i nie miał miękkich
      ochraniaczy na paskach, jakie ma nasz fotelik. Ma ustawianie w trzech
      poziomach, dziecko spało w nim kilka razy całą noc, jest naprawdę dobry,
      wygodny, bezpieczny i stosunkowo niedrogi. Służy nam już trzy lata (4-latkowi
      jest również wygodnie). Polecam.
      • kasiula.m Re: fotelik samochodowy 18.01.05, 16:16
        Napisałam 170 zł, bo ostatnio widziałam te foteliki w tej cenie w jednym ze
        śląskich Auchan. W innych sieciach "dużych sklepów" nigdy nie widziałam
        fotelików o porównywalnej jakości.
        To prawda, MaksiCosi i inne markowe są ładniejsze (wzory "tapicerki") ale
        myślę, że te są równie bezpieczne i wygodne.
        • galaxia Re: fotelik samochodowy - KIDDY!!! 23.01.05, 09:57
          Ja mam Kiddy Life Plus - bardzo dobry z dobrymi wynikami w testach ADAC i OEAMTC.
          Polecam. http:\\www.kiddy.de
          a tu test:
          www.oeamtc.at/index.php?type=article&id=1104611&menu_active=21
          i tu też:
          www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=249Pozdr.
          • jedrus58 Re: fotelik samochodowy - KIDDY!!! 23.01.05, 21:02
            Prosze zobaczcie koniecznie rowniez na strone
            www.preissuchmaschine.de/psm_frontend/main.asp?kid=3%2D177&sort=preis
            i porownajcie te ceny z tymi jakie oferuje Wasz sklep czy dystrybutor. Mozecie
            zawsze probowac zbic zbyt wysoka cene poszukiwanego artykulu a nie placic to co
            on zada. Inaczej nie zrozumie ze jesli nie spusci to nie sprzeda. Nie dajcie
            sie zmyc, badzcie natarczywi to sie w ogolnym rozrachunku oplaca.
            • euzebia500 Bez sensu!!! 23.01.05, 22:53
              Przecież ta Twoja suchmasina to całkiem bez sensu!!!
              Najtańsze Kiddy Live Plus w takim kolorze jak ja kupilam i w takim sklepie
              któremu chciało się odpisać na maila kosztuje 180 euro , za wysylkę chcą 27-28
              euro = razem 207 euro x 4,1 daje 848,70 plus 45 pln za przelew 893,70 pln. A ja
              kupiłam w Wawie za 890 pln i mogłam sobie go przymierzyć i obejrzeć przed
              zakupem a to dla mnie w tym wypadku ważne. Poza tym uważam że trochę powinniśmy
              popierać nasze sklepy bo jak wszystko będziemy kupować w niemieckim internecie
              to za chwilę także po skarpetki dla dziecka trzeba tam pisać - błędne koło nie
              uważasz? Może właśnie jak sklepy będą miały więcej klientów to trochę się
              rozwiną a i ceny wtedy spadną.
              Choć generalnie rację masz ze warto się potargować - razem z naszym fotelikiem
              dostaliśmy misia. Pozdr.
              • jedrus58 Re: Bez sensu!!! 23.01.05, 23:14
                Gdybys dobrze wyszukala kosztuje najlepszy model w Sklepie La Luz
                www.laluz-menden.de/ dokladnie 164 Euro czyli 640 Zlociszow i nawet z
                tymi wszystkimi dodatkami jestes ponizej 890 i masz 2 lata gwarancji.
                Poza tym uwazam ze im mniej bedziemy kupowali w przyslowiowych aptekach tym
                szybciej sie zorientuja ze ich ceny sa zbyt wysokie. To jest jedyna mozliwosc
                dla klientow dania im tego do zrozumienia.
                • euzebia500 Re: Bez sensu!!! 24.01.05, 00:05
                  jedrus58 napisał:

> Gdybys dobrze wyszukala kosztuje najlepszy model w Sklepie La Luz
                  > www.laluz-menden.de/ dokladnie 164 Euro czyli 640 Zlociszow i nawet z
                  > tymi wszystkimi dodatkami jestes ponizej 890 i masz 2 lata gwarancji.
                  > Poza tym uwazam ze im mniej bedziemy kupowali w przyslowiowych aptekach tym
                  > szybciej sie zorientuja ze ich ceny sa zbyt wysokie. To jest jedyna mozliwosc
                  > dla klientow dania im tego do zrozumienia.

Oj jedrus popatrz: 164 euro (choć mój kolor jest droższy) + 27 euro za wys. =
                  191 euro x 4.1 = 783 pln + 45 przelew = 828 pln. I co ? Ja kupiłam za 890 pln i
                  z powodu 62 pln mam się bujać z zamawianiem u jakiśch "laluz" którym sie na
                  maila nie chce odpsać, miec niemiecką instrukcję i w razie rekalmacji płacić
                  kolejne 100 pln za wysyłkę? No bez sensu pomyśl! Kupowałeś kiedyś coś dziecku?
                  Przecież taki fotel musisz przymierzyć i do dzieciaka i do samochodu? Skad wiesz
                  że dziecko nie wystraszy się jakiegoś kształtu, albo koloru? skąd wiesz że mu
                  nie będzie niewygodnie? Ja właśnie dlatego świadomie kupiłam fotel w NORMALNYM
                  sklepie. Nawet jesli zapłaciłam 62 pln więcej (choć nie bo mój kolor jest
                  droższy) to nie czuję się pokrzywdzona. Wiem że można cwaniaczyć i pooglądać
                  pobajerować w sklepie i kupić w necie ale to ma generalnie krótkie nogi - pomyśl.
                  Dobranoc i mimo wszystko całuski. Euza.
          • topol Re: fotelik samochodowy - KIDDY!!! 24.01.05, 16:15
            Ja również polecam Kiddy Life Plus!
            Kiddy rulez wink
            • galaxia Re: fotelik samochodowy - KIDDY!!! 24.01.05, 20:48
              Topol - a co to jest "rulez" ???
              • topol Re: fotelik samochodowy - KIDDY!!! 25.01.05, 10:54
                w swobodnym tłumaczeniu - rządzi wink
                • galaxia Re: fotelik samochodowy - KIDDY!!! 25.01.05, 14:20
                  Aaaa. No dzieki. Pa
                  • majewska21 Re: fotelik samochodowy - KIDDY!!! 01.02.05, 15:48
                    dalej nie wiem co kupic! slyszalam ze maxi cosi robi sie waski w ramionach a to
                    dla nas wazne bo nasza mala jest raczej duza))). co do postow o KIDDY, to jakby
                    ukryta reklama(niektore). czyli ktory fotelik????
                    • marika_ja Re: fotelik samochodowy - KIDDY!!! 02.02.05, 12:32
                      a gdzie można zobaczyć wyniki tych crash testów?
                      Magda
                      • euzebia500 Re: fotelik samochodowy - KIDDY!!! 02.02.05, 22:15
                        Tu:
                        www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=249
                        http://www.adac.de/Tests/Kinder sitze/2003/Modelle/default.asp? MSCSProfile=589F5C6DB83ADBA41DA D47C9EEF9786D5B3613285200D9CC6A 47327FB682EDE6C2CCD16B2BBE92E92 557DD38BDB698BF8B220EE9712F7361 F0648B41C56BD1E108A76E42EF31294 1A87D507F3253FE3DA4D9177521C390 606F278D3A6C206E06B0512CF538B2F A79722E0B31BDBC5F80E24D7BEFE54A C307D66042164872D8EECC6F3F5BFD7 B4ED4
                        www.oeamtc.at/index.php?type=article&id=1104611&menu_active=21
                        Pozdrawiam Euzebia
                        • galaxia Re: fotelik samochodowy - KIDDY!!! 03.02.05, 17:53
                          Rany Euzebia!!! Ten srodkowy link co to ???
                          • gusiak_mama_kacperka Re: fotelik samochodowy - KIDDY!!! 16.02.05, 09:35
                            Jeśli chodzi o Maxi-Cosi, to synek się w nim wygodnie mieścił mimo tego, że jest
                            od zawsze w 90 percentylu (ma teraz 2 latka i 10 miesięcy i waży 16,5 kilo i ma
                            około 100 cm wzrostu) - do większego przesiadł się miesiąc temu, wcześniej MC
                            Priori wystarczał wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka