Dodaj do ulubionych

Najlepsiejsza spacerówka dla młodego dżentelmena

09.06.05, 19:55
U nas było tak. Mało mieliśmy pieniążków na początku, więc nasz maluch jeździł
do tej pory w wózeczku po dwójce dzieci. Ma teraz 6,5 miesiąca, czas wyłazić z
gondolki i przesiąść się na spacerówkę. Nie siedzi jeszcze wprawdzie dobrze,
ale jest już tak duży i ciężki, że coraz bardziej boję się go wozić w tamtym
wózku, który jest już okropnie niestabilny z takim ciężarkiem.

I tu pytania do bardziej już zaawansowanych używaczy spacerówek:
- na co zwrócić uwagę, jakie funkcje Wam sie sprawdziły?
- z jakiej firmy wózka jesteście zadowoleni?

Funduszy będzie 500 zł - chyba da się już coś sensownego kupić?
Obserwuj wątek
    • mama_olka Re: Najlepsiejsza spacerówka dla młodego dżentelm 09.06.05, 20:10
      Duze kola.
      Przed zakupem posadz nim dziecko i zobacz jak bedziesz zakrecac i wjezdzec na
      krawezniki, jezeli to wymaga wysilku - to spróbuj inny. Wraz ze wzrostem wagi
      dziecka bedzie coraz trudniej. Przód powinien sie latwo podnosic. Skretne kólka
      tez ulatwiaja manewrowanie.
      Jezeli macie samochód - to wózek musi sie plasko skladac i miescic do bagaznika.
      Jezeli jezdzisz tramwajem - wózek powinien byc lekki.
    • mmala6 Re: Najlepsiejsza spacerówka dla młodego dżentelm 09.06.05, 21:51
      Doradzilam w sprwie spiworka, to pozwalam sobie doradzic w sprawie wozkasmile)

Tak jak napisalam poprzedniczka musisz okreslic na czym Ci najbardziej zalezy i
      pod tym katem szukac wozka.Ja juz zdecydowalam w ciazy;najwazniejsze bylo zeby
      byl lekki (do 10kg) i zeby sie oparcie na plask rozkladalo, no i zeby byl
      ladnysmile))jako ze 9msc to sporo czasu na takie dewagacje, zwlaszcza jak sie
      siedzialo na zwolenieniusmile to po milionach godzin spedzonych na forach, w
      sklepach internetowaych i realnych padlo na Peg Perego Atlantico. Nowy kosztuje
      1300, nam sie udalo kupic uzywany, po jednym dziecku w suuuuper stanie za
      650zl.Wazy niecale 9kg, swietnie sie prowadzi,bardzo skretny i lekki, wszczscy
      ktorzy go pchaja to mowie ze "sam jedzie", ma duze siedzisko (wazne dla
      wiekszych dzieci)...i mase innych zalet, ale nie bede o nich pisac bo nie wiem
      czy Cie to interesujesmile w kazdym razie cala moja rodzina jest zachwycona,
      Matkowi to chyba generalnie wszystko jedno, byle swiat widzial i syrki mogl na
      poreczy oprzecsmile)

Osobiscie polecam, nawet uzywany. Moj pewnie posluzy jeszce nastepnemu dziecku,
      a moze i dwojce (hehehehewink)
      Powiem Ci ze moja kuzynka i kolezanka kupily bardzo podobny ale Graco nowe na
      allegro za ok 600zl i sie nie umywaja do mojegowinkCiezkie i malo
      zwrotne.Oczywiscie sa rozne modele, a cena tez ogranicza,bo fajniejsze sa juz
      drozsze.
    • margerytka1 Re: Najlepsiejsza spacerówka dla młodego dżentelm 14.06.05, 21:49
      Kupiliśmy taki: www.gugustyle.pl/rabbit.html

Kosztował 480 z kawałkiem. Być może używany, ale lepszej jakości bardziej by się
      sprawdził, ale to miał być prezent od babci. A babcia, wiadomo, musiała pojechać
      do sklepu i osobiście zaasystować przy zakupie. Stąd wersja z zakupem używanego
      odpadała.

Ale jestem zadowolona. Po poprzednim, którym bałam sie już dziecko wozić, ten
      jest genialny. Ma duże kółka, a one super się sprawdzają na wybojach wokół
      naszego bloku (mówię o dziurach w chodniku - sic!). Tam, gdzie poprzedni wózek
      stawał dęba, tym przejeżdża sie prawie niezauważalnie i nawet na upartego można
      nim wjechać po schodach (mama na myśli same schody, a nie wjazd dla wózków przy
      schodach).

No, rozpisałam się. Ale może się jeszcze komu przyda smile
      • mmala6 Re: Najlepsiejsza spacerówka dla młodego dżentelm 14.06.05, 21:55
        szybko Ci poszlo z tym wozkiemsmilecalkiem sypmatycznie wygldasmile))
        Kola ma rzeczywiscie solidne, moja kolezanka ma podobny wlasnie z takimi kolami
        i wciaga go po schodachsmile
        • margerytka1 Re: Najlepsiejsza spacerówka dla młodego dżentelm 15.06.05, 00:15
          Mamy ten niebiesko-szary. W sumie to nie było specjalnie, ten był najładniejszy,
          ale Krzyś ma masą niebieskich/granatowych/błękitnych ubranek, bo ma takie
          szaroniebieskie oczka - przynajmniej na razie - i ładnie mu w takich kolorach.
          Wyszło więc pod kolor i śmisznie to wygląda: dzieciak z niebieskimi oczami,
          ubrany na niebiesko w niebieskim wózku wink
          A szybko poszło, bo teściowa się już od dawna odgrażała, że kupi, ale ciągle
          były jakieś przeszkody, żeby pojechać, więc jak już się opowiedziała, że ona już
          może, to trzeba było kuć żelazo wink)
      • atrytka Re: Najlepsiejsza spacerówka dla młodego dżentelm 14.06.05, 22:54
        witam i mam prośbe :czy mogłabyś podać mi wymiary zakupionego przez Ciebie
        wózka tzn.długość siedziska?szerokość siedziska?,długość oparcia?oraz czy przy
        nacisku podczas wjazdu na krawężnik idzie to lekko czy nie?dzięki z góry
        pozdrawiam
        • margerytka1 Re: Najlepsiejsza spacerówka dla młodego dżentelm 15.06.05, 00:10
          Hej! Nie ma problemu, pomierzę i Ci podam. Tylko może jutro, bo dzisiaj już
          światełka pogaszone, a moi mężczyźni śpią... smile
          A co do drugiego pytania to trudno powiedzieć dla kogo co jest lekko smile On ma
          takie jakby resory (a może nie jakby, ja tam się nie znam) i tak przyjemnie
          sprężynuje prrzy wjeżdżaniu lub zjeżdżaniu. U nas na osiedlu jest strasznie
          nierówno i poprzedni wózek okropnie skakał, a przy niektórych większych
          krawężnikach wolałam iść dookoła niż się przy nich męczyć, a teraz specjalnie
          tam idę i sprawdzam wink I można wjechać.
          Można by się przyczepić, że do wózka nie ma jakichś specjalnych dodatków, typu:
          parasolka, torba itp., no ale jak ma się niewielką kwotę (no, powiedzmy,
          średnią) na ten cel, to ja wolę dobry wózek bez "wodotrysków" niż masę bajerów i
          zaraz się rozleci.
          Kółka ma "nieskrętne", co może być dla kogoś i wadą, dla innego zaletą. Na
          wybojach to raczej zaleta, bo sam nie skręca przy każdej nierówności. Ale
          powoduje to, że skręcając zawsze musisz lekko podnosić, a trochę toto waży z
          10kilowym smerfem w środku wink

A skąd jesteś? Bo jak z Warszawy, to gdzieś mam wizytówkę tego sklepu i adres
          bym Ci podała.
        • margerytka1 Re: Najlepsiejsza spacerówka dla młodego dżentelm 15.06.05, 17:57
          Obiecane wymiary:
          - długość siedziska: 25cm
          - szerokość siedziska: zwęża się od 37 do 31cm
          - wysokość oparcia: 42 cm
          - szerokość oparcia: najpierw się rozszerza od 31 do 34cm, a gdzieś w połowie
          zaczyna zwężać znowu do 31cm
      • agne_s do Margerytka 1 15.06.05, 19:53
        Pytanie z innej beczki: jak w Twoim wózku rozwiązane jest przekładanie rączki
        (doczytałam, że takowe jest). Czy również jest taki plastikowy element (taka
        suwnica) i plastikowy bolec? Czy suwnica z niego nie spada? To tak a propos
        postu o wózku Polaka.
        • margerytka1 Re: do Margerytka 1 16.06.05, 22:50
          Wczoraj przeczytałam Twoje pytanie, potem wątek o wózku Polak, zadrżałam i
          dzisiaj na spacerze gorliwie testowałam smile Rozwiązanie jest takie, jak piszesz,
          ale nie zauważam (póki co), żeby coś w tym źle działało. A w poprzednim naszym
          wózku było coś podobnego (tylko nie ciągnęło się za te haczyki po bokach, tylko
          drut na całej długości rączki) i tam nie używałam przekładania, bo był problem z
          zaskoczeniem- rączka nie chciała się zaczepiać. Tutaj ładnie wskakuje.

A czy nie będzie spadać w przyszłości? W sumie jeździmy tym pojazdem od bardzo
          niedawna, także czas pokaże.....
    • lidek0 Re: Najlepsiejsza spacerówka dla młodego dżentelm 15.06.05, 07:40
      co warto miec w spacerówce:
      duże, pompowane i skrętne przednie koła
      przekładana rączka
      wózek ciężki, lepiej się prowadzi
      pasy do zapinania dziecka
      duży kosz na zakupy
      parasolkę
      pokrowiec na nogi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się