Dodaj do ulubionych

Materace - który tu wybrać

08.07.05, 14:19
Hej dziewczyny
Mam pytanie - jaki jest najlepszy materac do łóżeczka dla maluszka? Synek
pojawi się na świecie dopiero we wrześniu, ale ja już zaczynam myśleć o
kompletowaniu wyprawki.Czy powinieni być piankowy, czy sprężynowy, czy
kokosowo-gryczany? Tyle różnych rodzajów, może któraś mama miała polecany
konkretny typ przez jakiegoś lekarza albo w szkole rodzenia. Cena materacu nie
jest ważna. Dzięki za pomoc, miłego dnia

Baaaa
Obserwuj wątek
    • leigh4 Re: Materace - który tu wybrać 08.07.05, 15:13
      Hi, hi... To już mało czasu Ci zostałosmile Ja trochę od drugiej strony-jakiego
      materaca nie polecam: a nie polecam gryczanego. My taki kupiliśmy, ponieważ
      daliśmy się naciągnąćreklamie, że taki zdrowy itp. A potem okazało się, że
      wręcz przeciwnie: gryka bardzo grzeje, synek cały czas miał spocone plecki i
      dopierow wjakimś programie telewizyjnym(chyba "Wielki świat Małych Odkrywców" )
      usłyszałam, że takich materacy w ogóle nie wolno używać dla niemowląt(właśnie z
      powodu tych właściwości grzejących gryki). Za to bardzo polecane są dla ludzi
      starszych z problemami reumatycznymismile
      • baaaa Re: Materace - który tu wybrać 08.07.05, 17:31
        Dzięki smile Warto wiedzieć. Czyli nie gryczany na początek.A masz może jakieś
        informacje na temat czy piankowy jest wystarczająco twardy dla maluszka?
        B.
        • leigh4 Re: Materace - który tu wybrać 08.07.05, 23:20
          Piankowy jest zbyt miękki-dzieciaczek się na nim zapada. Najlepszy jest
          piankowo-kokosowy.
    • sdomitrz Re: Materace - który tu wybrać 09.07.05, 09:40
      Kokosowy - cały kokosowy lub kokosowo-piankowy.
      Ale ja dla dzidzi kupiłam kokosowo-sprzężynowy (zależało mi na najgrubszym i
      takim, żeby dzidzia jak zacznie wstawać, to się nie zniekształcił od razu).
      120 x 60 koszt 109 zł (najdroższy, grubość 13 cm, a zwykły kokosowy to 7-9 cm i
      koszt ok. 80 zł)
      Jeśli chcesz, to mogę podać namiary na hurtownię w W-wie (Wola), gdzie można
      taki kupić
      • latajacaanka Re: Materace - który tu wybrać 12.07.05, 13:32
        cześć,
        chetnie skorzystam z namiaru na tą hurtownię na woli, gdzie można kupić
        materacyki. Dzidziuś będzie w październiku, ale jestem na etapie rozeznania sie
        w temacie.
        dzieki
    • sdomitrz Re: Materace - który tu wybrać 12.07.05, 14:16
      Podaję linka do całego wątku o materacach - są tam 2 namiary na materace
      kokosowo-sprężynowe:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=25617030&wv.x=1&v=2&s=0
    • pentelka5 Re: Materace - który tu wybrać 12.07.05, 14:33
      Czytałam wcześniej na forum że materace z kokosem silnie uczulają. Czy ktoś wie
      coś na ten temat? Ja też muszę niedługo kupic materacyk i już zgłupiałam co jest
      dobre dla niemowlaka a co nie.

Dana
      • katka74 Re: Materace - który tu wybrać 13.07.05, 10:25
        Widac co dziecko to inne doświadczenia. Ja kupiłam gryczano kokosowy, bo
        czytałam wszędzie że najzdrowszy dla dziecka. No i nie mam pytań, nie zawiodłam
        się. Mała śpi na nim juz 16 mies., ani sie nie odkształcił ani jej nie grzeje
        za bardzo, nie poci sie śpiąc na nim. Nie widzę żadnych mankamentów.
        Tyle mojej opinii.
        Kasia
        • maggie2229 Re: Materace - który tu wybrać 13.07.05, 16:11
          ja tez slyszalam, ze najlepszy jest gryczano-kokosowy i taki zamierzam kupić;
          podobno najpierw dziecko spi na kokosowym, a potem odwraca sie na strone
          gryczaną, czy tez odwrotnie, zobaczę w instrukcji

moje kolezanki-juz mamusie tez takie maja i są zadowolone
          a to że ciepły, akurat na zimę - to tylko lepiej

a moze mokre plecki to wina nie materaca tylko zlej z domieszką poscieli ?
          • sdomitrz Re: Materace - który tu wybrać 13.07.05, 17:45
            Miałam gryczano-kokosowy ptzy pierwszym dziecku, no i jak była strona gryczana,
            to mały pocił się strasznie, a ja nie mogłam zrozumieć, o co tu chodzi.
            W wielu wątkach na Forum spotkałam się z opinią, że gryczny materac to nie
            najlepsze rozwiązanie, szczególnie dla maleńkich dzieci.
            Właśnie - mój synuś, jak później się okazało, jest na dodatek uczulony na
            grykę, więc w jego przypadku to był zdecydowanie zły wybór

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka