Dodaj do ulubionych

Do PINIK-czy to dobry wybór?

27.07.05, 21:15
Droga Pinik,
z tego co zauważylam jesteś prawdziwym ekspertem w dziedzinie wózków, więc
pozwalam sobie zwrócić się do Ciebie z pytaniem: szukałam wózka dla synka,
który aktualnie ma 19miesięcy, jest wysoki i szczuplutki. Jak na razie mam
bebecara raidera at -jest super i jedyne, co mogę mu zarzucić to to, że
zajmuje dużo miejsca w bagażniku i synek nie może do niego sam wsiadać(co
pewnie niedługo przyjdzie mu do głowy). Zrobilam przegląd wózków i
stwierdzilam, że zwykła parasolka zdecydowanie odpada(po gruchocie coneco mam
złe doświadczenia), zwłaszcza, że szukam wózka, który posłużyłby mi i w zimie
i w lecie na miejskich co prawda, ale polskich(czyli b. nierównych) drogachsmile
Dziś obejrzalam dokladnie wózek peg perego pliko i przyznam, że zrobił na
mnie b. dobre wrażenie. Solidny, z bajerami(folia, osłona na nóżki, duży
kosz, wygodny podnóżek, regulowana wysokość rączki), a po złożeniu okazało
się, że zajmuje tyle miejsca co spacerówka i ważył tylko 1,5kg więcej niż
parasolka maclaren. Czyli niemal ideałsmileTyle tylko, że nie mam pojęcia jak
sprawdza się w użytkowaniu. Jeśli mogłabyś napisać mi kilka słów o własnych
doświadczeniach z tym wózkiem, ew. polecić na jaki inny zwrócić uwagę(w
sklepie oprócz maclarenów niewiele było), będę wdzięczna dozgonniesmile
Z góry bardzo dziękuję
Obserwuj wątek
    • mamami Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 27.07.05, 21:25
      Ja co prawda nie pinik ale zanim ona się ypowie to proponuję ci wrzucić hasło w
      wyszukiwarkę bo temat Pliko jest tu wałkowany na okrągło, na pewno znajdziesz
      wiele opisów z wrażeniami z użytkowania smile
      • leigh4 Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 27.07.05, 21:32
        Już sprawdzałam, ale temat pliko poruszany był tylko w kontekście wózka
        uniwersalnego ( z gondolą navette)dla noworodka, albo dla dziecka
        kilkumiesięcznego. A ja potrzebuję rady co do pojazdu dla prawie dwulatka i
        dalej. Niestety wszystko co znalazłam dla tego wieku to posty dot. parasolek, a
        ja już parasolki nie chcęsmile
        • mamami Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 27.07.05, 22:03
          Ok, rozumiem ale przecież pliko to też parasolka.
          Tak czy siak się nie odzywam więcej smile
          • lgosia1 Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 27.07.05, 22:14
            mam maclarena techno classic i jest suuuuper właśnie na polskich drogach i
            krawężnikach. Przy okazji moich wątków o maclarenie wypowiadała się pinik
            wksazując na pliko p3 - jako jeszcze lepszy wózek. Sama pliko nie znam
    • maja285 Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 27.07.05, 21:59
      a co myślisz o tym? :
      calineczka.pl/sklep/product_info.php?products_id=3982
    • pinik Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 27.07.05, 22:51
      Witam,

fakt, ze o tym wozku jest tysiace postow... Sama wieeeele z nich pisalam.

Peg Perego Pliko P3 to moj ukochany wozek parasolka (ale my mamy super
      chodniki smile smieje sie! W Polsce tez nim duzo jezdzilam i bylo dobrze).

Jest super wygodny dla dziecka i dla mamy! Ja goraco polecam!

Jesli chcesz cos jeszcze bardziej zblizonego do wozka spacerowego (wygoda i
      komfortem jazdy), a skladanego w parasolke to obejrzyj wozek chicco c1 (teraz
      chyba ct 01). Ma troche wieksze kola, lepsze resory, fajny daszek, ale jest
      ciezszy.
      • leigh4 Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 28.07.05, 08:00
        Bardzo dziękuję za wszystkie odpowiedzi, na pewno przydadzą się przy zakupachsmile
        • jolakl Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 28.07.05, 08:20
          Leigh4, zwróc uwage na budke w Pliko. Ja co prawda przymierzałam mojego 13-
          miesięcznego wysokiego synka do PP Atlantico i budka po otwarciu haczyła mu o
          główkę. Nie wiem czy w Pliko jest podobnie ale na pewno trzeba to sprawdzic. Ja
          byłam juz bardzo zdecydowana na Atlantico i bumsad
          • leigh4 Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 28.07.05, 08:53
            Dzięki za uwagę-nawet mi to nie przyszło do głowy, ale teraz sprawdzę.A na jaki
            wózek zdecydowałaś się ostatecznie?
            • jolakl Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 28.07.05, 09:00
              Wybrałam Inglesine Max. O wiele bardzej podobala mi sie i kolorystyka i
              wzornictwo PP Atlantico, ale o tym wozku tez sie sporo naczytałam i nie wypadał
              tak źle. Dodatkowo moja znajoma uzywała go długo i dosć intensywnie i bardzo go
              chwaliła. Co było robić. Kupiłam. Jeżdzimy nim juz kilka miesięcy i jest OK. W
              przyszłym tygodniu przetestujemy go nad morzem... Pozdrawiamsmile
    • laminja Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 28.07.05, 09:37
      My podobnej klasy wózek do Waszego Bebecara zamieniliśmy na Bebe Confort
      Allegro. I jesteśmy zadowoleni. Wózek ma fajne kółka (z tworzywa podobnego do
      gumy) A nasze dziecko, które jest w tym samym wieku co Twoje mieści się w niego
      bez problemu. Plusem jest też cena - 280-600zł (w zależności od tego czy kupisz
      allegro i sama sobie dokupisz polską budkę, czy allegro plus ze wszystkim) nie
      boję się go zostawiać na klatce schodowej smile Po złożeniu jest malutki i dość
      lekki.
    • pia_ Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 28.07.05, 10:33
      Napiszę w skrócie, bo wysłałam priva. Odradzam Pliko ze względu na wiek
      dziecka. Małemu przyda się wózek lekki, rozkładany do spania, dosyć długi po
      rozłożeniu. Sama kupiłam ABC Tempo Light i choć jest super, to teraz widzę, że
      przydałby mi się o wiele lżejszy i mniej bajerancki wózek. Dodam, że moja córa
      (23 mies) codziennie śpi w wózku, ale te potrzeby dobrze spełniałyby takie
      wózki jak BB Confort Allegro+, Maclaren Techno i ABC Designe Handy Plus. No,
      ale teraz już za późno i kolejnego wózka nie będę kupować.
    • emma30 Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 28.07.05, 10:37
      Miałam wózek peg perego pliko matic i byłam z niego bardzo zadowolona a
      jeździłam nim dziennie min 10 km przez 3,5 roku. Wózek wytrzymały, tapicerkę
      prałam w pralce a kolory nie wyblakły. Koleżanka w tym samym czasie miała
      inglesinę i 3 razy dawała do reklamacji, bo albo buda jej popękała, to pałąk az
      w końcu koła padły a mój jeździł cały czas bez zarzutu. Dla mnie jest to wózek
      nr jeden a przy tym łatwo się składa i jest lekki. Naprawdę polecam.
      • leigh4 Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 28.07.05, 11:58
        Ale ten peg perego jest bardzo lekki-waży 7,5kg, a maclaren 6kg, więc różnica
        żadna. Po złożeniu zajmuje dokładnie tyle samo miejsca(wczoraj porównywałam w
        sklepie) i rozkłada się na płasko. A jednak komfort jazdy nieporównywalny i w
        cenach też niewielka różnia(maclaren kosztował 820zł, a pliko 1100), dlatego
        pomyślałam o solidniejszym wózku.
        • pia_ Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 28.07.05, 12:32
          Peg Perego Pliko3 waży 7,9 kg
          Peg Perego A3 8,1 kg
          Tempo Light 9,8 kg
          Handy Plus 9,2 kg
          Maclaren Techno 6,8 kg
          Bebe Confort Allegro Plus 8 kg

Ja dzisiaj wybrałabym Maclarena smile Każdy kilogram dźwigania mniej jest na wagę
          złota, podbijanie wózka aby wejść na krawężnik z 12 kg skarbem to też nie lada
          wyczyn, no i moje dziecko wydało wojnę pałąkowi i już nam niepotrzebny.

• pia_ długość podnóżka 28.07.05, 12:34
            Gdyby nie długość podnóżka to ja też zdecydowałabym się na zakup Pliko, ale
            moja córa jest strasznie długa, a ze wózek służył jej głównie do spania, to
            zdecydowałam się na cięższy Tempo Light.
          • pinik Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 28.07.05, 13:22
            Witam,

te wagi wozkow to producenci podaja jak chca. Jeden wazy wozek z budka,
            koszykiem itd, drugi bez. Napewno bebe confort allegro plus nie jest ciezsze
            (ani nawet takie samo ciezkie) jak pliko P3. A Maclaren Techno jest prawie
            identyczny wagowo jak P3.

Jesli chcesz miec wozek klasy P3 (podobna wielkosc kolek, podobny komfort dla
            ciebie i dziecka) za mniejsze pieniadze to bardzo polecam ABC Tempo Light (to
            najtanszy wozek z wysokim komfortem). Ale ciezszy od konkurencji...

Jesli wolisz cos naprawde lekkiego (i moze to naprawde mialoby sens przy tak
            duzym juz dziecku) to ja zdecydowanie polecam Maclarena Questa. Jesli chcesz
            cos tanszego o podobnych parametrach to bebe allegro (nie koniecznie plus).
            Budke mozna dokupic (oryginalna lub nie).

Allegro sie najgorzej podbija ze wszystkich wozkow i ma maly odstep do kolek
            (troche sie na nie wchodzi) i troche wysoko raczki (mnie w nim bola ramiona od
            manewrow).To jest lepsze w maclarenie Quescie. Natomiast Techno XT tez sie
            niezbyt podbijal i tez sie wchodzilo na kolka, czego w tej klasie wozka nie
            tolerowalam.
            • laminja Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 28.07.05, 13:50
              niewątpliwą zaletą bc allegro jest jego cena - zapłaciłam 288zł. Waży około 6,5
              kg do tego budka, która jest lekka. Osobiście zakładam budkę tylko kiedy jest
              taka potrzeba. Allegro plus ma budkę i pałąk oraz "wiekszą" rączkę. Wadą obu
              modeli jest dość płytkie siedzisko. Szczerze mówiąc nigdy nie miałam problemów
              z odległością kółek i wysokością rączek - może dlatego, że jestem dość wysoka.

Oczywiście nie jest to Maclaren, ale jest o wiele tańszy, a przy tym nie jset
              wiele słabszy.

Wiele chyba zależy od tego jakie są indywidualne potrzeby użytkowniczków. Ja
              nie chodzę na dugie spacery, a moje 20 miesięczne dziecko coraz częściej chodzi
              obok wózka niż w wózku, więc są dni kiedy idziemy na plac zabaw na nogach.
              Dlatego dość tani wózek jakim jest bc allegro okazał się być optymalnym
              zakupem. Nie stresują mnie obtarca czy zabrudzenia i to, że zostawiam go na
              klatce schodowej czy przed sklepem. Gdybym kupiła kila razy droższego Maclarena
              sądzę, że nie byłabym już taka wyluzowana wink

pozdrawiam

P.S. Pinki Twoja wiedza jest imponująca. Gratuluję!
    • magda1711 Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 28.07.05, 21:20
      Posty tego typu, czyli "prywatę" proszę pisać na skrzynkę gazetową.
      Następnym razem będą one kasowane.

Pozdrawiam
      Magda
      • laminja Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 28.07.05, 22:43
        ta uwaga chyba jest trochę na wyrost, bo choć tytuł zawiera nick nie jest to
        prywata...

Pinik jest uznawana za ekspertkę w dziedzinie wózków, w dyskusji bierze udział
        więcej osób, jest dość ciekawa, więc chyba z powodu tytułu nie trzeba sie
        czepiać. Tytuł miał zwrócić uwagę Pinik na której zdaniu autorce pytania
        najbardziej zależało.
      • pinik Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 28.07.05, 23:09
        Podpisuje sie pod wypowiedzia Laminiji.

Uwazam, ze ten post moze sie innym czlonkom forum rowniez przydac choc
        jest "zaadresowany" do mnie.

Dostaje codziennie po kilka maili od forumowiczek z prosba o porady. Z
        odpisywaniem sie juz nie wyrabiam. A jak odpowiadam, to tez czesto mysle, ze
        lepiej byloby ta odpowiedz napisac na forum, bo sa to zwykle pytania, ktore i
        tu sie co jakis czas powtarzaja. Gdybym pisala to na forum, to mozna by bylo
        znalezc te odpowiedzi w wyszukiwarce.

Pozatym w tej tu dyskusji wzielo udzial wiele osob, wiec nie bardzo rozumiem,
        czemu ten zarzut.

Czy to komus przeszkadza, jesli w tytule jest Nick????

Hmmmmmm...........
        • laminja Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 28.07.05, 23:14
          obawiam się, że moderatorka nawet nie przeczytała wątku tylko sugerując się
          tytułem zwróciła uwagę autorce...

pozdrawiam
          • lgosia1 Re: Do PINIK-czy to dobry wybór? 29.07.05, 00:42
            użytkujemy Maclarena techno classic, którego w ogóle nie podbijam. Wjeżdżam na
            krawężnik z 10 kg dzieckiem na wózku prowadząc wózek jedną ręką i bez żadnego
            wysiłku tą jedną ręką wprowadzam wózek na ten krawężnik. Użytkowałam też bebe
            confort allegro. Maclaren do allegro to dla mnie jak mercedes do maluchasmile
    • nata76 Re: Do PINIK-a AT4???? 29.07.05, 10:28
      Kochana Pinik,
      po raz któryś zwracam sięw róznych wątkach z prosba,żebyś sięustosunkowała do
      tego nowego modelu PP????Proszę,moze tym razem?????

Pliko posiadam od lat czterech. Jestem b.zadowolona.Zwłaszcza
      amortyzacji,pojemnego kosza na zakupy oraz z podnóżka dla starszego dziecka,bo
      zazwyczaj jeździmy tak:2-latka we wózku,4-latka na stopniu oraz obładowany
      koszyk. Jak na parasolkę,to jeżdzi się wysmienicie. MIałam BC Allegro, komfort
      zupełnie inny,gorszy.

Pozdrawiam,nata
      • leigh4 Re: Do PINIK-a AT4???? 29.07.05, 11:17
        Dziewczyny, dziękuję za interwencję na post moderatorki. Wszyscy obecni od
        czasu do czasu na forum wiedzą, że Pinik jest skarbnicą wiedzy o wózkach i
        każdy wątek z jej udziałem służy nie jednej osobie, a wszystkim
        zainteresowanym. Niestety edziecko nie dysponuje w gronie ekspertów osobą,
        która publicznie może odpowiedzieć na pytania dotyczące tej materii. I jak
        widać po ilości postów, nie tylko mnie rady Pinik służą.
        A swoją drogą rządy pani moderator zaczynają mnie coraz bardziej irytować.Nie
        czyta treści wątków, pobieżnie tylko tytuły i na tej podstawie podejmuje
        decyzje. Przez długi czas nie robi w ogóle nic, po czym kasuje na oślep chcąc
        nadrobić zaległości w moderowaniu. Żeby nie być gołosłownym: od kilku miesięcy
        krąży kilka reklam sklepów(oczywiście wynika to dopiero po przeczytaniu treści
        wątku a nie samego tytułu) i nie dzieje się nic. Osobiście mi to nie
        przeszkadza, ale skoro p. moderatorka chce skrupulatnie wypełniać swoje
        obowiązki, to nie za bardzo rozumiem, jak możliwe jest, że umknęło to jej
        uwadze.Wiem, że to nie miejsce na wylewania żali, ale tak mnie rozeźliła tym
        postem, że aż kipię.
      • laminja Re: Do PINIK-a AT4???? 29.07.05, 11:36
        pliko to jest zupełnie inna klasa wózkow! BC allegro to najprostsza parasolka
        przewozówka, a PP Pliko to wózek, który łączy z allegro to, że też skałda sie w
        tzw. parasolkę...
      • pinik Re: Do PINIK-a AT4???? 29.07.05, 14:12
        Hej nata76,

przepraszam, ze nie odpisalam na watek o AT4. Nie widzialam tego wozka nigdy na
        zywo (nie ma w Niemczech), wiec wole sie nie wypowiadac. Nie mam pojecia, jaki
        jest w praktyce, a z opisow to sie czlowiek niestety nigdy calej prawdy nie
        dowie.

Przepraszam, jesli nie odpisuje na wszystkie prywatnie pisane do mnie posty,
        ale ja sie po prostu z tym nie wyrabiam. Wole tu czasem cos napisac i sama cos
        ciekawego przeczytac smile Tu jest z tych wypiskow wieksza korzysc.

A tak wogole to Wam dziewczyny bardzo dziekuje za mile slowa i uznanie. Dobrze,
        ze sie komus to moje dosc glupawe hobby przydaje smile
        • mikita10 Re: Do PINIK-a AT4???? 01.08.05, 00:09
          Mam pytanie do Pinik - czy znasz wózki i'coo?
          • pinik Re: Do PINIK-a AT4???? 01.08.05, 11:06
            Witam,

nie znam tych wozkow za dobrze.
            • mikita10 Re: Do PINIK-a AT4???? 01.08.05, 12:20
              To szkoda, bo tak na Ciebie liczyłam. To niemieckie wózki i mało kto je ma,
              więc nie mam skąd wziąść opinii (tylko Tulcia bardzo mi pomogła). A słyszałaś o
              nich jakieś opinie?
              • dorka1976 Re: Do PINIK-a AT4???? 03.08.05, 11:11
                witajcie "ekspertki"

mam do was pytanie co do wozka, w klasie pp pliko czyli big parasolka. Co
                sadzicie o looli Bebe Confort? Czy dobra jest dla 7, 8 miesieczniaka? Waga ok.
                10 kg, czyli tyl co prawie pliko , te 2 kg nie robia roznicy bo nie mieszkam w
                bloku. Ale to oparcie nie rozkladane do konca na plasko, ale w pliko tez na
                super plasko sie nie rozklda. Moze uzytkowniczki BC wyraza opinie, bo siedzisko
                opera tez w tym samym stylu sie rozklada, tzn z podnozkiem do gory. Ladny desing
                wozka, nie spotykany czesto na ulicy. Ale to oparcie mnie zastanawia.. prosze o
                wasze opinie czy mam sie przejmowac, czy dziecku sie dobrze spi w siedziskach
                tego typu
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka