Dodaj do ulubionych

sofa narożna FAGELBO z Ikea

11.08.05, 20:55
Jestem zainteresowana jej zakupem ale mam kilka wątpliwości. Przede wszystkim
czy materiał się nie wyciera i jak to się czyści? Podzielcie się swoim
doświadczeniem w jej użytkowaniu. Za wszystkie uwagi będę bardzo wdzięczna.
Wklejam link do stronki z tą sofą
www.ikea.com/webapp/wcs/stores/servlet/ProductDisplay?catalogId=10101&storeId=19&productId=20759&langId=-27&parentCats=10114*10158
Obserwuj wątek
    • figaroo Re: sofa narożna FAGELBO z Ikea 11.08.05, 21:06
      Na temat materiału w tej sofie jest mi ciężko cokolwiek powiedzieć bo słabo go
      widać. Ale zwróć uwagę jak się siedzi na taj sofie. Ja mam w domu podobną też
      narożnikową też z poduszkami. Wyglądają tak samo. I siedzi się na tym
      tragicznie. Poduchy się zgniatają i głowa loduje na ścianie. Generalnie na tej
      mojej sofie to siedzisz w takiej dziwnej pozycji. Ciężko mi to do czegoś
      porównać. Ale np na normalnej wersalce siedzisz tak że między plecami i pupą
      masz mniej więcej kąt prosty. A tutaj masz prawie kąt 180 stopni z głową opartą
      o ścianę. Zresztą co ci będę opowiadać. Jak to jest dla ciebie ważne to jedź do
      Ikei i sprawdź.
      Pozdrawiam życząc udanego zakupu
    • mama_misi Re: sofa narożna FAGELBO z Ikea 12.08.05, 09:18
      Masz rację, rzeczywiście oparcie nie jest najlepsze i wygoda siedzenia
      pozostawia wiele do życzenia. Ale potrzebuję rogówkę, która byłaby nieduża a
      jednocześnie słuzyła jako wygodne łózko do spania. Mąż jest dość wysoki i na
      tradycyjnych małych rogówkach nie mieści się sad
      • aniaop Re: sofa narożna FAGELBO z Ikea 12.08.05, 10:04
        Ja mam taka sofe w kolorze granatowym 2 lata i jestem zadowolona. Nie wyciera
        sie material, wyglada calkiem dobrze mimo uzytkowania intensywnego przez 2
        doroslych, dziecko i kotasmile) My jednak na niej nie spimy, po prostu to sofa w
        salonie. Ja czyszcze sofe makra gabeczka i bardzo ladnie sie spiera.
        Aha, a propos siedzenia, nie zauwazylam zebym miala glowe na scianie a dla mnie
        super jest to, ze moge wyciagnac sobie nogi. Do sofy mam dokupiona pufe od
        kompletu.
        • nikaes Re: sofa narożna FAGELBO z Ikea 12.08.05, 10:42
          Ja też mam taką sofę w kolorze granatowym, ma już prawie 5 lat i jest ok. Przez
          ponad 3 lata służyła nam jako łóżko do spania, potem już tylko do siedzenia w
          dzień. Nie ma problemu jeśli chodzi o wygodę siedzenia, nasza stoi jakieś 10 cm
          od ściany i głowa do ściany nie sięga, poduszki są dobrze wypełnione, na tyle
          sztywne, że nie wyginaja się za bardzo. Ja polecam.
          • kasik111 Re: sofa narożna FAGELBO z Ikea 12.08.05, 11:26
            Również mam granatowy narożnik z Ikea, ma 4 lata i sprawuje się bardzo dobrze
    • mama_misi Re: sofa narożna FAGELBO z Ikea 12.08.05, 13:18
      Dzięki dziewczyny smile Tego mi było trzeba smile Gdyby sie jeszcze znalazła jedna
      użytkowniczka jasnej sofy to juz bym była w pełni szcześliwa i zdecydowana smile
      • sdomitrz Re: sofa narożna FAGELBO z Ikea 12.08.05, 14:33
        Ja ma taką sofę granatową. Generalnie jestem zadowolona, chociaż nie powiem, że
        nie ma problemów z czyszczeniem.
        Mam w domu małego synka i praktycznie od razu po kupnie tej sofy wylało mu się
        kilka kropelek mleczka na tapicerkę. Ja wróciłam do domu kilka godzin później i
        już nie potrafiłam sprać tych plamek. Czyli na granatowej zostają plamy jasne,
        trudne a raczej niemożliwe do wyczyszczenia.
        O ile wiem, żadnych środków chemicznych nie można stosować - tylko i wyłącznie
        mokrą gąbkę od razu po zaplamieniu.
        Ale generalnie - jest wygodna do spania, dobrze się na niej siedzi.
        • leigh4 Re: sofa narożna FAGELBO z Ikea 12.08.05, 20:20
          My również mamy taką sofę granatową. I też nam się wylało na nią mlekosmile
          Wydawało mi się, że to nie do usunięcia, ale udało się vanishem do dywanów.
          Mamy ją ok 4-5 lat, kolor bez zmian, poduchy nie zdeformowały się, przeżyła
          dwie przeprowadzki i jest b. wygodna do spania.W przeciwnieństwie do większości
          ikeowskich sof ta sprawuje się rewelacyjnie.
        • mruwa9 Re: sofa narożna FAGELBO z Ikea 14.08.05, 15:08
          tez mam, chyba 2 lata, jestem zadowolona. Dosc stabilne siedzisko, nie zapada
          sie , sluzy okazjonalnie do spania (goscie), ja na niej nie spalam, to nie
          wiem, na ile wygodne z niej lozko. Tapicerka jest chyba nasaczona impregnatem
          ulatwiajacym usuwanie plam (albo utrudniajacym ich wzeranie sie w tkanine), bo
          raz pokusilam sie o zdjecie i wypranie poszewek na poduchy i po praniu
          sprawialy wrazenie sliskich.. Warto kupic i polozyc narzuty na siedzisko,
          ulatwia w razie czego walke z plamami, poza tym ok, uwazam, ze przyzwoita
          relacja cena-jakosc.
        • dariaza Re: sofa narożna FAGELBO z Ikea 16.08.05, 08:34
          moja teściowa ma jasną od ponad roku. Mieszka co prawda sama, więc nie ma kto
          jej brudzić, ale jak dotąd wygląda jak nowa. Śpi na niej. Z materiałem nie
          stało się zupełnie nic. Siedzi się na niej bardzo wygodnie, bo poduchy są
          pełne. A śpi po prostu rewelacyjnie. Spałam kilkakrotnie i naprawdę jest super.
          Gdybym miała gdzie postawić narożnik to sama bym sobie kupiła, bo cena też jest
          atrakcyjna.
    • awe.airam Re: sofa narożna FAGELBO z Ikea 14.08.05, 15:17
      Mam kilka waznych informacji...
      Sofa ma materac w czesci rozkladanej napewno bez sprezyn (nawet bonelli) co
      powoduje ze ze wzgledow zdrowotnych nie powinna sluzyc do codziennego spania. To
      wcale nie jest bez znaczenia, bo oczywiscie ja tez kiedys spalam na kiepskim
      lozku, tyle, ze efekt spania na zlym podlozu jest widoczny nie po miesiacu, czy
      pol roku, ale po kilku latach... Wydajac 1500 lepeij odlozyc i dolozyc i kupic
      pozadny mebel, neistety nie w IKEA, bo tam dobre sofy kosztuja juz naprawde
      duzo, a ten model niestety nie jest wart swojej ceny, zwlaszcza z uwagi na
      tkanine, ktora nie jest niczym impregnowana, a to znaczy, ze chetnie przyjmie
      rozne potrawy, napoje itp, przed ktorymi w normalnym codziennym zyciu, sie nie
      uchronisz..

pozdrawiam
      marys
    • anati2 Re: sofa narożna FAGELBO z Ikea 14.08.05, 16:05
      Witam
      Mamy te sofe od roku.Wlasnie w kolorze beżowym.Uzytkujemy ja cały czas-stoi w
      pokoju dziennym, sluży w nocy za łózko, dodatkowo jest okupowana na okrągło
      przez dwójke dzieci i psa. Miałam bardzo duze obawy przed zakupem jasnej sofy,
      obawiałam się ciągłych plam itd. Ale zupełnie niepotrzebnie. Przezyła już wiele-
      pierwszego dnia zostala wymalowana przez moja córke kredkami i ołówkami -po
      starciu zwykłą gumką do ołówka nie został nawet mały ślad. Regularnie jest cos
      na nia niechcący wylewane(soki typu karotka, mleko) , wycierane małe łapki całe
      w czekoladzie. Ogólnie ładnie się to spiera , często wystarcza samo przetarcie
      szmatka z wodą. Boki sofy zabezpieczyłam ochraniaczem z Ikei (kieszeń na
      gazety Indor). Regularnie go piore i mam klopot z glowy z ciągłym martwieniem
      się o boki sofy które jak wiadomo bardzo się brudza. Na siedzisku kładziemy
      teraz także narzutę. Gdy kupowaliśmy poinformowano nas ze materiał na sofie
      jest ona zabezpieczony tefalem (?) nie znalałam nigdzie tego na ich stronie
      internetowej, ale faktycznie płyny nie wsiąkaja szybko w materiał tylko
      pozostaja na powierzchni jakis czas.
      Jeśli chodzi o wygode to jest ona raczej średnia. Siedzisko niezbyt miękkie,
      nie skłania do rozłożenia się przed TV. Ale po rozłożeniu spore łózko, dosyc
      twarde ale to już gwestia upodobań, duzy pojemnik na pościel. U nas po roku
      widac lekkie wgniecenia w czesci najbardziej uzywanej przy siedzeniu(ale to
      chyba jedyny widoczny slad używania) Ogólnie polecam, ale sugeruje aby
      przejechac się do Ikei i posiedziec chwile na tym łózku aby upewnic się ze
      odpowiada oczekiwaniom pod względem wygody. Pozdrawiam
    • mama_misi Re: sofa narożna FAGELBO z Ikea 15.08.05, 21:02
      Dzieki smile) Zdecydowałam się! W czwartek dokaonamy zakupu! Tak naprawdę to u nas
      za tą sofą przemawia głównie jej rozmiarsmile Miałam obawy właśnie co do materiału
      z którego jest zrobiona, ale rozwiałyście wszystkie.
      Jescze raz dziękuję
      • leigh4 Re: sofa narożna FAGELBO z Ikea 15.08.05, 22:17
        Nie bój się tej części niesprężynowanej-my używaliśmy tej sofy do spania i
        jest super wygodna(jesteśmny wysocy, a ta część wypada na wysokości bioder,
        więc u niższych osób w ogóle nie ma znaczenia). Teraz sofa-emerytka pojechała
        do domu mojej mamy i śpimy na niej gdy przyjeżdżamy w odwiedzinysmile Siedzisko
        jest rzeczywiście twarde, ale dzięki temu nie zapada się i nie deformuje.
        Zresztą teraz mamy sofy iker i com40 i też są sztywne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka