Dodaj do ulubionych

fotelik 9-18kg..od kiedy można wozic dzidzie

04.09.05, 21:53
witam
może moje pytanie b edzie zbyt "dziwne" ale sledząć forum poprostu już
osłupiałam na temat przewożenia dzieci.Przepraszam,ze jestem taak Ciemna
Masa!
Moj synek wchodzi w okres 9 kilosków ma prawie 6 miesięcy..jeżeli już na
dobre siadzie chcemy zmienić mu fotelik, bo duży z niego chłopina i zaczyna
nie mieścić się na długośc w obecnym foteliku (Play).Chcemy kupic Maxi Cosi
Priori XP
Jak to jest z w kolejnych etapach wożenia dzieci.Czy faktycznie trzeba wozic
dziecko tyłem do kierunku jazdy jeżeli nie przekroczył 13 kilo???, bo ponoć
kręgi szyjne pomimo stabilności w momencie wypadku mogą ulec zerwaniu >?? i
Co ja mam zrobić jeżeli tak jest do 13 kilo moj syn wyrośnie z Playa...
A propos Maxi Cosi Priori wożenie możliwe jest tylko przodem do kirunku jazdy

POMOZCIE bo zgłupiałam jak to jest z tym wożeniem większych bąbli (od 9kilo)

pozdrówka

Soorka ale ja jestem kompletnie zileona
Obserwuj wątek
    • dexon Re: fotelik 9-18kg..od kiedy można wozic dzidzie 05.09.05, 09:53
      Wozi się wyłącznie przodem do kierunku jazdy.
      My kupiliśmy właśnie priori xp, w 7 miesiącu.Antek ważył ok 8 kg, ale w
      poprzednim było mu już niewygodnie.Właściwie jeśli już potrafi pewnie siedzieć,
      to można zmieniać.
      Antoś jest superzadowolony, jest mu w nim o niebo wygodniej i szybciutko
      zasypia w podróży.Wcześniej nie było mowy o spaniu.
      My kupiliśmy za 630.Ale nie żałujemy.
      • wiktoriaa Re: a jak z materiałem 05.09.05, 10:00
        to superr..czyli można jak dzidzia mniej waży,a jak siedzi z podparciem ale nie
        sam to lepiej poczekać?? u nas też właśnie kosztuje ok.650 i jeszcze jedno jaka
        tapicerka lepsza? Ja dotychczas miałam zwykła z materiału słyszałam ze welurowe
        sa potliwe-prawda??
        • dexon Re: a jak z materiałem 05.09.05, 10:09
          Najlepiej się przymierzyć.Z tym siedzeniem to wygląda to tak,że fotelik jest
          dosyć pochylony.I dziecko nie siedzi w nim zupełnie pionowo.A jak się rozłoży
          do pozycji "leżącej", to samodzielne siedzenie chyba wcale nie jest potrzebne.
          Ja kupiłam nie welurową.Jest taki model z jasną tapicerką w kolorowe prążki.MI
          się najbardziej podobał i ob jest bawełniany.NIe sądzę żeby się bardziej
          brudził.Bo najbardziej poci się główka podczas spania i na tych jednobarwnych
          ciemnych zostaje ślad.Najpierw pokry, a potem obwódka z wypoconej soli.A na
          jasnym nic nie widać, no i nie nagrzewa się tak bardzo od słońca.
          A poza tym zawsze można uprać.
          • wiktoriaa Re: a jak z materiałem 05.09.05, 19:07
            wielkie dzięki!!!!
            no to bede miała "przeprawe z mężem -on upiera sie przy ciemnej tapicercesad sad(
            jeżeli ktos ma jakies uwagi prosze pisac
            dexon jeszce raz WIELKIE DZIEKI!!!
    • euzebia500 Re: fotelik 9-18kg..od kiedy można wozic dzidzie 05.09.05, 22:54
      Mimo dopuszczenia wagowego - foteliki od 9 kg Twój syn jest na tyle mały że
      radziłabym pojeździć jak najdłużej w nosidełku. To co słyszałaś o możliwości
      zerwania kręgów szyjnych to niestety prawda. M. in. z tego powodu myśmy wybrali
      Kiddy Life Plus - inne zabezpieczenie dziecka - "poducha" a nie pasy - jest to
      bardziej bezpieczne ze względu te kręgi szyjne. Poszukaj o Kiddy w wyszukiwarce.
      Pozdrawiam
      • tygisek Re: fotelik 9-18kg..od kiedy można wozic dzidzie 06.09.05, 08:35
        a moze wezcie pod uwage kupno fotelika w przedziale 0-18 kg
        my kupilismy iseosa, a zmienialismy fotelik z podobnych wzgledow, Maja wyrosla z
        fotelika-nosidelka, z tym ze ona juz pewnie siedziala, jednak ze wzgledu na to
        ze nie osiagnela jeszcze wagi pelnych 9 kg, no i ze wzgledu na wiek
        zdecydowlaismy kupic fotelik ktory wczesniej montuje sie tylem do kierunku
        jazdy, a pozniej przodem, jestesmy bardzo zadowoleni z iseosa, mi bardzo
        odpowiada jego regulacja, naszemu dziecku rowniez, duzo jezdzimy, mala chetnie
        pakuje sie sama do fotela, rowniez szybciutko zasypiala jak byla mlodsza
        trzeba koniecznie przymierzyc fotelik do samochodu, poniewaz moj fotelik czesto
        przypinam do roznych samochodow, i tez zabieram dzieci kolezanek w fotelikach
        (roznych) widze, ze nie kazdy fotelik dobrze i stabilnie da sie zapiac w kazdym
        samochodzie...nie chce robic tu reklamy iseosa, ale z roznych fotelikow jakie
        mialam okazje widziec, iseos jest bardzo stabilny po przypieciu, no i latwo go
        zamontowac, niektore maja jakis skomplikowany system platania pasow, nie wiem
        jak dla ciebie ale dla mnie to rowniez wazne, no i kolejna sprawa tapicerka:
        nasz fotel ma laczona tapicerke - welurowo-bawelniana, no i welur w iseosie
        zmechacil sie po kilku razach uzywania..nie wyglada to estetycznie, nasz fotelik
        jest granatowo niebieski, jasny kolor niebieski szybko sie brudzi, zwlaszcza
        jesli duzo sie korzysta z fotelika tak jak u nas, i choc rzeczywiscie mozna
        wszystko uprac, niestety zdarzylo sie tak ze wyprana tapicerka, mimo doskonalego
        wywirowania nie zdazyla wyschnac na czas - dzis wybralabym ciemniejsza
        tapicerke, no i taka, by latwo mozna bylo ja w razie czego wyczyscic nawet
        wilgotna szmatka, kazdy fotelik jest na tyle zabudowany ze nie zaleznie od
        materialu dziecko zawsze sie moze w nim podpocic, ja staram sie nie ubierac
        malej grubo jak planujemy dluzsza podroz (nawet zima zakladam jej skarpetki i
        luzne spodne dresowe plus body z dlugim rekawem), zabieram za to polarkowy
        kocyk, kiedy zasypia, leciutko okrywam jej nozki
        zauwazylam tez ze nie zaleznie od koloru tapicerki fotelik zawsze bardzo
        nagrzewa sie latem w samochodzie, tak jak i cale jego wnetrze, zanim wsadze do
        fotelika dziecko zawsze czekam kilka minut po otworzeniu auta, aby fotelik
        troche przestygl
    • dexon Re: fotelik 9-18kg..od kiedy można wozic dzidzie 06.09.05, 12:22
      I tak pewnie już przeczytałaś wszystko co było na forum pisane o
      fotelikach.Zwłaszcza trochę przydługą kłótnię na temat który fotelik jest
      lepszy: z poduchą czy z własnymi pasami(jakieś 1,5 miesiąca temu).
      Ideosa na pewno bym nie kupiła, bo ma regulowaną szerokość bocznych ochraniaczy
      głowy i widziałam co się może stać przy zderzeniu bocznym.Ze względu na
      ruchomość tych elementów przy użyciu nawet niewielkiej siły ludzkich rąk można
      miażdżyć głowę dziecka ściskając ochraniacze.Nie chcę nawet wiedzieć jak to
      wygląda przy zderzeniu.Więc pomimo,że jest to chyba najdroższy fotelik, to w 3
      sklepach odradzono nam jego kupno.
      • magdalenax Re: fotelik 9-18kg..od kiedy można wozic dzidzie 06.09.05, 13:50
        Mi sprzedawca równiez odradzal Iseosa wlasnie ze wzgledu na to ze elementy
        boczne sa malo stabilne. Poleczal Maxi Cosi Priori.

Pozdrawiam,
        Magda
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka