Dodaj do ulubionych

Jaki wózek dla noworodka i 2-latka?

16.09.05, 11:53
Kochane e-mamy, za kilka miesięcy urodzi się moje drugie maleństwo. Starszy
synek skończy wtedy 2 lata i 4 miesiące. Jestem pewna, że nadal będzie
potrzebował wózka, mnie zaś rączek raczej nie przybędzie smile Czy możecie
podzielić się doświadczeniami ze spacerów z dwójką? Myślę o wózku dla dwojga,
ale raczej takim, gdzie siedziska są jedno za drugim - na początek z tyłu
można by zamontować nosidło/fotelik samochodowy. Czy dobrze myślę? A może
któraś z Was posiada taki wózek i chce się go pozbyć? Pożyczę lub kupię za
przyzwoitą cenę.

Pozdrawiam i liczę na Wasze podpowiedzi.
mama_tymianka
Obserwuj wątek
    • mama_jaka Re: Jaki wózek dla noworodka i 2-latka? 16.09.05, 12:23
      czesc,
      ja mam dzieciaki z taka sama roznica ale nie pomyslalam o wspolnym wozku;
      temperament starszego (Syna) nie pozwala nam na wspolne spacery (w jednym
      wozku); wiec dokupilismy drugi; ja wychodze z Malutka a Syn z Niania; powodzenia
      Anka
    • maga67 Re: Jaki wózek dla noworodka i 2-latka? 16.09.05, 12:55
      Są wózki z siedzeniem dla straszego dziecka, ale kiedys były one dość drogie.
      Według mnie 2,5 roku to juz duże dziecko i może chodzić samodzielnie. A na
      długie spacery z np. mężem lub z inną osobą kup dla straszego dziecka wózek
      typu "parasolka" tylko ze sztywnymi plecami. Przyda się pózniej dla młodszego.
      I zostaną Ci pobliskie spacery na nóżkach.Zacznij już teraz, żeby dla straszego
      nie było szoku po urodzeniu się rodzeństwa. Jest jeszce pomysł nosidełka dla
      młodszego a starszemu dziecku w tym czasie odpoczywają nóżki w wózku. Ale bez
      przesady.
      • galela Re: Jaki wózek dla noworodka i 2-latka? 16.09.05, 13:30
        Są takie dostawki na kółeczkach dla starszaka, które doczepia się do głębokieo
        wózka, dzecko jedzie na tym na stojąco.
    • mama_tymianka Re: Jaki wózek dla noworodka i 2-latka? 16.09.05, 13:48
      Bardzo dziękuję za odpowiedzi! Chyba rzeczywiście zacznę przyzwyczajać Starszego
      do chodzenia piechotką, ale obawiam się, że przez zwykłą zazdrość na wspólnych
      spacerkach będzie chciał być wożony jak Maluch. A ta dostawka to nawet może być
      frajda, tylko jak tu się zdrzemnąć? smile
      • tomekiela Re: Jaki wózek dla noworodka i 2-latka? 16.09.05, 14:10
        Jest takie fajne siedzonko dokręcane do wózka, ma regulowane oparcie, pasy i
        pałąk od przodu. Robi to Emmaliunga, ale pasuje tez do innych firm - ja miałam
        to na Implaście. Byłam b. zadowolona, wiozłam maleństwo w głębokim wózku a
        starsze na siedzonku u góry. No i dzięki temu nie było żadnej zazdrości z
        powodu oddania wózka maleństwu.
      • milarka Re: Jaki wózek dla noworodka i 2-latka? 16.09.05, 15:12
        Ja mam maluchy z różnicą wieku 22,5 miesiąca. Starszego przestałam wozić w
        wózku parę miesięcy przed pojawieniem się młodszego, żeby się odzwyczaił i
        zapomniał jak to fajnie być wożonym wink.
        No i mamy dostawkę - czyli buggy-board, jest to super sprawa, bo z maluszkiem
        się chodzi na długie spacery, a 2-latek nie wytrzymałby tych spacerów na
        własnych nóżkach. Tak więc starszy trochę jeździ na przyczepce, a trochę sobie
        chodzi. Niestety, tej przyczepki nie można dostać w Polsce (no chyba, że coś
        się zmieniło przez ostatnie 2 miesiące, ale wątpię), można zamówić przez
        internet np. z Niemiec - tylko, że - po pierwsze przelew pieniędzy za granicę
        kosztuje, a po drugie koszt dostawy też niemały. Najlepiej mieć kogoś za
        granicą, kto akurat przyjeżdża.
    • kontaminacja tomekiela 16.09.05, 19:46
      czesc! mozesz cos wiecej powiedziec o tej nadstawce (tez mamy Implasta), jakies namiary na strone internetowa? Bede wdzieczna.
      • tomekiela Re: tomekiela 16.09.05, 20:04
        Namiarów na stronę nie znam, myślę że Emmaliunga ma jakieś swoje strony i tam
        znajdziesz.
        Siedzonko przykręca się śrubami do stelaża wózka, dokładniej do rączki na
        wysokości brzegu gondoli. Po rozłożeniu siedzisko częściowo zasłania gondolę i
        dziecko w niej, ale na zimę to tym lepiej. Po złożeniu można je ustawić pionowo
        przed gondolą - trudno mi to tak obrazowo wytłumaczyć, po prostu nie zasłania
        wówczas maluszka, gondolę można zdjąć bez konieczności odkręcania siedzonka.
        Dziecko siedzi twarzą do Ciebie gdy pchasz wózek.
        Ja kupowałam w hurtowni w Gdyni, jeśli będę mogła jeszcze jakoś pomóc to pisz.
        Pozdrawiam.
        • kontaminacja Re: tomekiela 16.09.05, 20:07
          To we wspanialym miescie kupowalas - my tez jestesmy z Gdyni smile. A w ktorek hurtowni - Vitalia czy Akpol? Czy cena jest powalajaca?
          • tomekiela Re: tomekiela 16.09.05, 20:14
            Napisałam na priv, ale nie wiem czy dobrze, napisz czy dostalaś. Cena ok 150zł
            (wtedy) W Vitali.
            • kontaminacja Re: tomekiela 16.09.05, 20:50
              odpisalam smile
              • sewerynki Re: tomekiela 17.09.05, 09:36
                Dziewczyny - bardzo prosze jak tylko znajdziecie gdzie to kupic w Polsce (to
                cos z Emmaliungo) prosze dajcie znac bo ja tez tego b. potrzebuje.
                W razie czego prosze o namiar na priva sewerynki@interia.pl
                dzieki
                • tomekiela Re: tomekiela 17.09.05, 19:54
                  Napisałam do Ciebie na priv.
    • kajoa Re: Jaki wózek dla noworodka i 2-latka? 17.09.05, 10:43
      Witam. 1,5 roku temu też miałam taki dylematsmile Różnica między moimi dziećmi
      wynosi dokładnie 2lata i 1 m-ce. Też myślałam o podwójnym wózku, potem o Kiddy
      Board. Obie koncepcje odpadły - Kiddy Board bo nie pasuje do wszystkich wózków
      a poza tym ciężko zamówićsad, podwójny wózek wyperswadował mi mąż.I dobrze! Bo
      okazało się że nie potrzebujemy nic z tych rzeczy. Prawda, wcześniej, tzn.
      odkąd synek skończył 1.5 roku przyzwyczajaliśmy go do chodzenia piechotą co
      chętnie zaakceptował. Ostatecznie wózek porzucił w wieku 2 lat i od urodzenia
      siostry go nie używa.
      • anna-pia Kiddy Board 17.09.05, 22:17
        kupiłam ostatnio na forum od dziewczyny z Krakowa za 160 zł (jestem z
        Warszawy), a na allegro chodzą na okrągło
        nie przesadzajcie, że tak trudno
    • efi13 Re: Jaki wózek dla noworodka i 2-latka? 18.09.05, 12:06
      poniewaz sama ostatnio szukalam, podaje namiary
      www.bobomarket.pl dostawka buggy board dla dziecka stojacego
      www. wozkidzieciece.pl emmaljunga todlerseat dokrecane do wozka
      i tu, i tu dostepne
      pozdr
      • mamaolenka Re: Jaki wózek dla noworodka i 2-latka? 19.09.05, 20:55
        Jeśli ktoś jest zainteresowany mam do sprzedania taką używaną deskę, czyli
        kiddyboard. Jestem z Krakowa. Pozdrawiam - alex
    • jogaj Re: Jaki wózek dla noworodka i 2-latka? 19.09.05, 21:00
      U mnie tez roznica 2 lata,na poczatku myslalam o kiddy boardzie,ale cena itp. W
      koncu nie kupilam nic,stwierdzilam,ze jakos damy rade bez wozka,w koncu nie
      chodzimy na jakies super dlugie spacery.Na jakis miesiac,dwa przed porodem
      praktycznie przestalismy zabierac wozek na spacery,zamiast tego zabieralismy
      samochodzik czy sanki.Teraz moj mlodszy ma pol roku,pare razy na naprawde
      bardzo dlugich spacerach na wakacjach byl problem,ale wtedy udalo mi sie upchnac
      ich razem w wozku,starszy w nogach mlodszego,albo tata wzial na barana.Teraz
      starszy jezdzi glownie na rowerze wiec nawet nie mysli o wozku,a w dzien juz od
      ponad 4 miesiacy nie spi,zreszta wczesniej i tak sapal w domu.
      Pozdrawiam-Jola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka