Dodaj do ulubionych

zakup butów - pare pytań

26.09.05, 13:15
wiem, ze temat butków wałkwany jest na okragło, ale jestem po wizycie i
przymierzaniu butów, i sie sfrustrowalam dobrze .. no bo:
1. jest koniec wrzesnia, i nie wiem czy kpujac buty brac jakis zapas
rozmiarowy czy nie. Przymierzamy buty na gruba skarpetę, więc to juz jest i
tak o nr wiecej niz bez tej skarpety?
2. Czy buty na zime muszą byc ocieplane? Mała ma skończony rok, mam wrazenie
że woceplańcach sie topi ... Czy wystarczą moze tzrewiki plus własnie gruba
skarpetka?

3. Wiem, ze powinno siepalcem sprawdzac, czy dziecko ma trochę zapasu w
palcu,a le jesli bucik jest z dość grubej skory to ja nic przez nią nie czuję
- czy jest zapas czy nie ma. I jak tu kupić wygodne buty??
Obserwuj wątek
    • greenland Re: zakup butów - pare pytań 26.09.05, 13:30
      punkt 1: pomijam bo nie wiem czy to buty na zime czy jesien
      punkt 2: WG MNIE powinny byc ocieplane. My mamy na ten rok Ecco z gore-texem i
      nie wymagam aby mialy futro w srodku bo sam gore-tex duzo daje ale nie
      wyobrazam sobie butów na zime które nie są ocieplane.... nawet dla siebie uncertain
      punkt 3: ja staram sie wybierac buty z wyciąganą wkładką wlasnie z tego powodu,
      ze nie wiem jak inaczej sprawdzic czy są dobre czy nie jak dziecko nie chce
      współpracowac ze mną ruszając paluszkiem podczas przymiarki wink
      • katka74 Re: zakup butów - pare pytań 26.09.05, 13:38
        Jeśli teraz kupujesz jesienne to spokojnie gruba skarpetka powinna wystarczyć to
        wszak buty na 2-3 miesiące więc nie powinny stać się za małe. Co do zimowych to
        też twierdzę że powinny być ocieplane i nieprzemakalne, dziecko będzie nie tylko
        chodzić po śniegu ale też siedzieć bez ruchu w wózku, więc nóżki będą marzły.
        A na mierzenie butów mam sprawdzony sposób. Wkładam dziecku bucik i zanim go
        zapne wkładam z tyłu buta przy pięcie palec, jeśli palec wchodzi to znaczy że
        buty są dobre i nie za ciasne. Polecem smile
        Kasia
    • agni71 Re: zakup butów - pare pytań 26.09.05, 18:46
      > wiem, ze temat butków wałkwany jest na okragło, ale jestem po wizycie i
      > przymierzaniu butów, i sie sfrustrowalam dobrze .. no bo:
      > 1. jest koniec wrzesnia, i nie wiem czy kpujac buty brac jakis zapas
      > rozmiarowy czy nie. Przymierzamy buty na gruba skarpetę, więc to juz jest i
      > tak o nr wiecej niz bez tej skarpety?

Ja kupuje buty o dwa rozmiary większe od aktualnie noszonych. Nawet specjalnie
      zmierzyłam córce długość stopy miarką w sklepie (wyszedł rozmiar 24) i
      kupiliśmy buciki w rozm. 26 (oczywiście po przymierzeniu) - u nas się ten
      sposób sprawdza smile

> 2. Czy buty na zime muszą byc ocieplane? Mała ma skończony rok, mam wrazenie
      > że woceplańcach sie topi ... Czy wystarczą moze tzrewiki plus własnie gruba
      > skarpetka?

Zdecydowanie ocieplane, szczególnie, że taki maluch jak Twój dużo pewnie
      jeszcze jeżdzi wózkiem, a jak się nóżka nie rusza to bardziej marznie.

aga
      • iwek33 Re: zakup butów - pare pytań 26.09.05, 20:29
        Na zimę koniecznie ocieplane!
        Ja też stosuję sposób z wkładaniem palca przy pięcie, kiedyś w sklepie
        obuwniczym ekspedientka tak mi doradziła. Jak ubierzesz dziecku bucik, to nie
        zapinaj go, ani nie zawiązuj i popchnij stópke dziecka maksymalnie do przodu, w
        stronę palców, a sama włóż palec do bucika za piętą dziecka. Jak palec wchodzi
        luźno to znaczy, ze jest odpowiedni zapas, jak wchodzi ciasno, to znaczy, że
        but za mały. To buty na już.
        • madzialena11 Re: zakup butów - pare pytań 27.09.05, 08:57
          Polecam sposób z rurką/patyczkiem. W domku przyłóż do stopy i dociśnij. Potem
          utnij. Następnie włóż do buta i sprawdź ile zostaje miejsca w bucie jeszcze
          (jeśli nie ma wyjmowanej wkładki). My tak kupiliśmy pierwsze buciki i
          wystarczyły do końca zimy. Poza tym na zimę muszą być buty ocieplane/zimowe.
          • malwes Re: zakup butów - pare pytań 27.09.05, 12:56
            1. Butki jesienne kupiłabym na teraz (nie na zimę) - jesien zapowiada się
            ciepła, mówią o ciepłym październiku. Wystarczą pełne, sztywne, mierzone z
            grubą skarpetką. Buty zimowe moim zdaniem należy kupić dopiero około
            listopada/grudnia i koniecznie ocieplane. Powody dokładnie takie jak wymieniły
            dziewczyny - nie będę się powtarzać.

2. Ja przy zakupie metod łączę kilka metod:
            - przede wszystkim mały palec wkładany za pięte przy niezapiętych butach.
            Oczywiście maluch musi stać,nie siedzieć.
            - sprawdzam długość patyczkiem (cho c to jest trochę mylne bo zapiętek buta
            powinien wystawać poza długośc wyściółki i buty, które są dobre wg patyczka
            będą wyglądać na ciasne. Ale zawsze 0,5-1cm luzu wg patyczka powinno być w
            jesiennych butach.
            - odrysowuję na tekturce stopę dziecka, wycinam i wkłądam do buta - stopa może
            mieć różny kształt i widze mniej więcej czy dobra jest szerokość palców.
            A i tak często mam wątpliwości smile))
            • alohaa Re: zakup butów - pare pytań 28.09.05, 14:14
              a czy zima do ocieplanych butow zakładacie maluchom grube skarpetki? czy cos
              cieńszego??
              • bursz Re: zakup butów - pare pytań 01.10.05, 19:25
                Hej,
                a moze polecicie firmę???
                Myslalam o ecco,ale nie wiem czy dzieck ktore zaczyna chodzic (15m) bedzie duzo
                biegac po dworze?! Dzis pytalam w normalnym sklepie i Pani polecila
                antylopy,jako te lepsze, ew. Kornacki????
                pozdrawiam,jola
    • bula68 Re: zakup butów - pare pytań 15.10.05, 22:53
      Podciągam wątek - polećcie proszę jakieś buty zimowe, które będą ciepłe, wygodne.
      Ja zastanawiam się nad BaRTKAMI skórzanymi , ocieplanymi, ale czy takie skórzane
      wystarczą na spacery? , czy nóżka nie zmarznie i nie przemoknie?.
      • sara70 Re: zakup butów - pare pytań 15.10.05, 23:31
        Ja od paru lat kupowalam synowi ocieplane skorzane Bartki(w tym roku kupilam
        Ricosta) i dla 1,5 rocznej corki tez w tym roku kupilam Bartki. Dla nas zawsze
        wystarczalo to ocieplenie ew. na duzy mroz byly jeszcze cieple skarpetki.
        Bartki sa wygodne do mierzenia bo mozna wyjac wkladke i nie trzeba robic
        kombinacji z patyczkami tudziez palcami smile). Cena za male rozmiary jest jeszcze
        dla mnie akceptowalna, a butki naprawde sie sprawdzaja. Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka