Dodaj do ulubionych

Laktator - jaki?

15.11.05, 17:43
Powoli kompletuje wyprawke, mam juz sporo rzeczy dla dzidzi, ale trzeba tez
pomyslec o sobie. wszedzie czytam ze potrzebny jest laktator, zwlaszcza
pomocny przy nawale mlecznym. Moja mama powiedziala mi ze ona miala laktator
ale praktycznie wcale go nie uzywala, wiec jak to jest? Czy laktator jest tak
niezbedny? Ja bede caly czas przy dziecku, nie wracam do zadnej pracy wiec
moze jednak nie bedzie mi potrzebny? No ale jesli juz zdecyduje sie kupic to
jaki? Slyszalam ze bardzo dobry jest firmy AVENT, widzialam ostatnio taki,
reczny za 134 zl, ale widzialam tez laktator elektroniczny TUFI za 155 zl!
Ktory mam wybrac? Prosze poradzcie cos.
Obserwuj wątek
    • mirabilandia Re: Laktator - jaki? 15.11.05, 17:48
      Aha - to samo dotyczy podgrzewacza do butelek - czy wogole warto kupowac?
      • maretina Re: Laktator - jaki? 16.11.05, 12:42
        mirabilandia napisała:

> Aha - to samo dotyczy podgrzewacza do butelek - czy wogole warto kupowac?

nie. zarowno mleko matki jaki sztuczne mozna podawac w temperaturze pokojowej.
        jesli masz zimniejsza wode do mleka w proszku to wystarczy butle ogrzac pod
        strumieniem cieplej wody. minuta i cieple. szkoda kasy no i podgrzewacz jest
        wolniejszy.
    • gumitex Re: Laktator - jaki? 15.11.05, 18:14
      Pogrzewacz do pokarmu raczej nie potrzebny jeśli zamierzasz karmić piersią.
      poza tym jakoś szybciej mi się butelki podgrzewały wstawione do kubka z gorącą
      wodą. Laktator Aventa ręczny jest ok. Miałam i bardzo się przydał na początku i
      potem przy odstawianiu od piersi. Przy pierwszym dziecku miałam nawał pokarmu i
      to kilka razy. A przy obu odstawianie było mniej bolesne dzięki temu, że trochę
      odciągałam. Nie używałam laktatora na codzień, ale te kilka razy był naprwadę
      potrzebny.
      • marra1 Re: Laktator - jaki? 15.11.05, 19:27
        Ja kupilam laktator Canpol z silikonowa wkladka - 99 zl w promocji. Dziewczyny,
        ktore karmia polecaly mi te wkladke jako komfort dla obolalych piersi na
        poczatku. A laktator podobno przydaje sie i póżniej - np zeby sciagnac w
        weekend zapas pokarmu, zostawic mezusiowi w butelce i wyskoczyc na ploteczki wink
        Moj laktator nie jest elektryczny, z takim tloczkiem zamiast gruszki - podobno
        to dobre rozwiazanie.
        A o podgrzewaczach slyszalam podobne opinie, jak pisze Gumitex, wiec nie
        kupowalam. smile
        smile
        • aniaszymanska21 Re: Laktator - jaki? 15.11.05, 20:08
          ręczny canpol z wkładką i gruszką za 99???Gdzie? Ja za mój zapłaciłam bez
          promocji 42zł.
    • martina.15 Re: Laktator - jaki? 15.11.05, 19:36
      jak kupisz aventu to i butelki bedziesz musiala wszystkie z aventu miec uncertain
      jezeli chcesz odciagac i podawac dziecku to ponoc lepiej alektryczny, a ten tufi
      jest calkiem niezly.

ja kupilam naprawde tanio reczny medeli na allegro i wyglada calkiem sensownie smile
      • marra1 Re: Laktator - jaki? 15.11.05, 19:52
        Ja mam z Canpolem tak samo - pasuja tylko jego butelki. Ale jedna byla juz w
        zestawie, jest tez reduktor do butelek wiekszych. No i nie roznia sie
        specjalnie cenami od innych - wiec nie ma problemu.
    • nanarella1 Re: Laktator - jaki? 15.11.05, 19:57
      Polecam reczny laktator Avent.Uzywalam go obecnie sporadycznie go ale kiedys
      kiedy piersi bolaly, maly zle ssal to sciagalam mleko laktatorem i podawalam mu
      mleko przez butelke.Teraz uzywam laktatora wtedy gdy mam nadmiar pokarmu albo
      gdy musze malutkiego zostawic.
      Avent oferuje zestaw wraz z pojemnikami do przechowywania pokarmu i odpowiednie
      koncowki do butelki, ktore sa bardzo przydatne.Koszt tego lakatora w zestawie
      to ok.200 zl - i tak nie malo, ale mysle ze wystarczajaco i moim zdaniem nie ma
      potrzeby kupowania drozszego laktatora.
    • gonia28b Re: Laktator - jaki? 15.11.05, 21:25
      Canpol, Avent - chyba oba dobre. Ja sobie na pewno któryś sobie kupię. Nie mam
      ochoty nabawić się zapalenia piersi.
    • martusia251 Re: Laktator - jaki? 15.11.05, 22:26
      Miałam tem sam problem, ale większości przypadków laktator przydaje się
      później. Polecam ręcznu Aventu. Pokarm ściągałam na poczatku tyko raz jak
      niestety musiałam wrócić do szpitala z powodu zapalenia. Mineło kilka godzin od
      karmienia i musiałam ściągnąć pokarm aby mi nie zalegał. Teraz używam laktatora
      jak chce gdzieś wyjść i maluszek zostaje z babcią. Nie ma potrzeby aby tak
      sobie ściągać pokarm ponieważ najlepszą ściągaczką jest dziecko, nic tak nie
      opróżni piersi jak maluch.
      • kokons Re: Laktator - jaki? 15.11.05, 22:59
        Najtanszym recznym laktatorem jaki widzialam jest zestaw Medeli (80 zl). i nie
        wiem czy wlasnie tego nie kupie,chocby na czas jak bede chciala/musiala wyjsc z
        domu,zeby zostawic dziecku jedzonko... Jest mozliwosc dokupienia do niego po 3
        zl woreczkow do zamrazania pokarmu, ktore moga okazac sie przydatne przy nawale
        pokarmu... Na szkole rodzenia uprzedzano nas by nie karmic noworodka zwykla
        butelka bo moze zrobic sie wygodny ale specjalnym kubeczkiem z ktorego jak z
        piersi dziecko zlizuje mleko - Medella ma cos takiego w ofercie i kosztuje 6 zl.
        • tommylee77 Re: Laktator - jaki? 16.11.05, 08:49
          Ja mialam aventu reczny, bardzo ulatwil mi funkcjonowanie, uzywalam go b.
          czesto. Po macierzynskim wracalam do pracy, wiec dzien zaczynalam od sciagania
          pokarmu dla corci,zeby maz albo babcia mogla jej podac z butelki.A jak gdzies
          wychdozilismy wieczorem np albo chocby do miasta, to tez zawsze bylam
          spokojniejsza, jesli butla byla w lodowce, tak na wszelki wyapdek, gdyby mala
          zglodniala.jestem pewna, ze i przy drugim dziecku tez mi sie pzryda .
    • kaja72 Re: Laktator - jaki? 16.11.05, 12:09
      Zdecydowanie polecam ręczny avent-a.
    • niunia78wroc Re: Laktator - jaki? 16.11.05, 12:20
      a ja kupiłam na wszelki wypadek laktator ręczny w aptece jakiejś nieznanej
      firmy. Koszt - 26 zł. To na wypadek, gdyby na początku pojawiły się problemy z
      karmieniem i żeby je przezwyciężyć. A jak się okaże, że laktator jest mi
      KONIECZNIE potrzebny do ciągłego używania, to wtedy zainwestuję w droższy.
      • marchefka27 Re: Laktator - jaki? 16.11.05, 12:38
        w ciazy zastanawialam sie nad zakupem laktatora na w razie czego, ale w koncu
        go nie kupilam. I to byl błąd bo ksiazkowo - 3 dnia w szpitalu mialam taki
        nawal, ze ryczalam z bou a recznie nie umialam sciagnąć. Maz o 2 w nocy latal
        po aptekach a nigdzie nie bylo. Skonczylo sie ze kolezanka gotowala swoj reczny
        medeli i maz przywozil mi w nocy do szpitala. Ciagnie on mocno ale skutecznie.
        Po wyjsciu ze szpitala zaopatrzylam sie w avent isis. Mialam juz 2 ich butelki
        wiec mam teraz komplet. Na allegro jest taniej niz w sklepach (ja kupilam za
        135 zl).
        Potem pewnie tez sie przyda
    • kingaolsz Re: Laktator - jaki? 16.11.05, 12:39
      Jestem fanka recznego laktatora z Aventu. Rewelka, bardzo sie przydal.
      Co do butelek, to chyba 2 sa w zestawie, a jesli chce sie karmic innymi to
      zawsze mozna mleko przelac.

Pozdr
      Kinga
    • maretina Re: Laktator - jaki? 16.11.05, 12:41
      mam zwykly chicco za 78 zl. dobrze sie sprawuje.
      • agaj11 Re: Laktator - jaki? 16.11.05, 12:49
        Przy pierwszej dzidzi kupiłam AVENT ISIS, dla mnie rewelacja.
    • zuza2be Re: Laktator - jaki? 16.11.05, 13:56
      ja korzystalam z recznego AVENTu, wygodny i nieklopotliwy, a ze uzylam go z 10
      razy to wydatek byl do przezycia. podgrzewacz przydal mi sie do podgrzewania
      zupek
      • efk17 Re: Laktator - jaki? 28.01.06, 23:21
        podciągam ten temat, ale tylko dlatego ponieważ chcę zapytac was o laktator
        Tufi elektryczny, jest akurat na allegro i to wcale nie drogo w porównaniu np.
        z Aventem ręcznym. Czy ktoś mógłby mi coś powiedzieć na temat tego
        elektrycznego??
        • kwiatek-21 Re: Laktator - jaki? 29.01.06, 09:29
          ja kupiłam ostatnio AVENTU NA ALLEGRO za 119 zł w promocji i jest swietny oto
          link do produktu jak jesteś zainteresowana www.allegro.pl/show_item.php?
          item=82562017 pozdrawiam
          • kwiatek-21 Re: Laktator - jaki? 29.01.06, 09:37
            www.allegro.pl/show_item.php?item=82562017
    • maga202 Re: Laktator - jaki? 29.01.06, 09:57
      Ja uważam że lepiej poczekaj i zobaczysz czy będzie Ci potrzebny. Ja miałam dwa i obydwa lezały a najlepiej ściągało mi sie ręcznie, jak była taka potrzeba a może jej nie byc. A jeżeli chodzi o odzwyczajanie to ja to robiłam stopniowo i nie był mi potrzebny laktator bo wtedy jak powoli spada zapotrzebowanie to i powoli spada produkcja. Podgrzewacza uzywałam ale mozna sie bez niego obejśc.
      Pozdrawiam Magda
      • justynas2 Re: Laktator - jaki? 29.01.06, 11:58
        dziewczyny ja jestem mama 8 miesiecznego synka i moge wam sprzedac laktator
        Madeli uzywany doslownie kilka razy praktycznie nie karmilam piersia do tego
        laktatora mozna wypozyczyc ze szpitala taki silnik zeby byl on
        elektryczny .Jesli ktoras jest zainteresowan podaje tel poniewaz zadko tu
        zagladam 0604626194 pozatym chetnie sprzedam takze inne rzeczy np. wanienke ze
        stojakiem , lezaczko bujaczek mate edukacyjna karuzele , ubrania ciazowe ,itd.
        pozdrawiam
        • ju83 Re: Laktator - jaki? 29.01.06, 12:26
          Co do tego laktatora z allegro tufi to słyszałąm ze jest niepraktyczny. zeby
          pokarm był sciagany to trzeba cały czas naciskac guziczek, nie jest tak że się
          włącza i działa. Ja kupilam laktator elektryczny medeli, wydalam 190 zł
          (używany) odkaziłam i będę go używać. A jeśli nawet nie bede z niego korzystać,
          to sprzedam na allegro, i to pewnie w podobnej cenie, bo jest dobrej jakości.
          Planuje go używać juz w czasie porodu (jesli lekarz sie zgodzi) zeby latwiej
          sie karmilo, i zeby przyspieszyc akcję porodową. pozdrawiam !!!!!!!!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka