come_back 29.12.05, 18:02 Jaki najlepszy? Czy ktores z waszych pociech korzysta z takiej opcji, zamiast 0-13, a potem 9-18 itd. wydaje mi sie to ekonomiczne i rozsadne , tylko z jakiej firmy wybrac? Widxzialam renoluksy i concord. Co sadzicie o tej firmie? Dzieki )) Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zona_mi Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 29.12.05, 18:08 Najszybciej to chyba będzie zajrzeć tutaj: forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=583 i wrzucić w wyszukiwarkę hasło: fotelik. Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 29.12.05, 20:04 Mamy Renoluxa. Syn lat prawie trzy przesiadł sie z fotelika 0-18 bo sie nam drugi syn urodził. Fotelik wugogdny Odpowiedz Link Zgłoś
sabko Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 29.12.05, 20:16 MY MAMY FOTELIK 9-36 FIRMY DELTIM, jestem z niego bardzo zadowolona ( mała przesiadła się doniego 2 tygodnie temy z fotelika 0-18 bo mimo, że waży dopiero 10 kg to w kombinezonie było jej ciasno. Odpowiedz Link Zgłoś
euzebia500 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 00:35 W moim rozumieniu najlepszy = najbezpieczniejszy. Ja wybrałam KIDDY LIFE PLUS. 9-36 pełny fotelik z najwyższymi ocenami bezpieczeństwa. calineczka.pl/sklep/product_info.php?products_id=2874 www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=249 Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 01:58 niestety niemogę podesłać Ci strony z testami wypadkowymi fotelików bo gdzieś ja usunęłam ale wszystki foteliki o szerokim zakresie wagowo-wiekowym byly zle oceniane rozumem, ze patrzy sie ekonomicznie - bo zakup fotelika to duzy wydatek dla nas, ale wazniejsze jest bezpieczenstwo ziecka; rodzina swiatecznie złożyła sie na fotelik dla neszego synka...(bardzo zgodnie) wczesniej duzo szukałam w encie i rozmaiwałam ze sprzedawcami - ci bardziej kompetentni odradzali foteliki 0-9, czy 9-36 kg jako mało bezpieczne Odpowiedz Link Zgłoś
mam6lat Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 02:01 zapędziłam się odradzali 0-18 i 9-36 kg za dobre uważa się 0-9, 9-18 i 18-36 kg -czyli 3 przesiadki malucha Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 11:13 mam6lat skąd masz takie rewelacje, że foteliki o szerokim zakresie wagowym źle wypadają w testach????? Przecież kiddy live plus jest od 9-36 i wypadł "świetnie" w testach adaca w każdym zakresie wagowym ze swojego przedziału czyli 9-36 i zdobył 4 gwiazki! W testach adaca do tej pory chyba żaden fotelik nie zdobył 5 gwiazdek, a najwyższe noty to właśnie noty czterogwiazdkowe. Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 11:18 "ci bardziej kompetentni odradzali foteliki 0-9, czy 9-36 kg jako mało bezpieczne" skąd ci niedouczeni sprzedawcy biorą takie rewelacje???????? Naprawdę jestem w szoku, że ludzie którzy zawodowo zajmują się sprzedażą fotelików czasami o crashtestach prowadzonych przez powołane do tego instytucje w ogóle nie wiedzą(((( Sama natknęłam się na takich sprzedawców. I jeszcze wbijają w zagubionego klienta błędne przekonania na temat bezpieczeństwa fotelików. O tym czy fotelik jest bezpieczny czy nie świadczą przeprowadzane z nim testy. Instytucji testujących jest wiele. Nic prostszego. Trzeba przeglądnąć sobie wyniki crashtestów różnych instytucji i wybrać fotelik, który wszędzie wypada bardzo dobrze. Skóra mi cierpnie jak słyszę czasami jakie bzdury opowiadają sprzedawcy. Zgroza! Odpowiedz Link Zgłoś
greenland Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 11:44 > O tym czy fotelik jest bezpieczny czy nie świadczą przeprowadzane z > nim testy. Instytucji testujących jest wiele. Nic prostszego. Trzeba > przeglądnąć sobie wyniki crashtestów różnych instytucji i wybrać fotelik, który > wszędzie wypada bardzo dobrze To fakt i dlatego bralam pod uwage kilka dobrych wg testow fotelikow. I z tak wiedzą poszlam wybrac, poprzymierzac itp. Nie ma co kupowac przez net bez naocznego stwierdzenia, czy fotelik pasuje do auta czy tez czy pasuje dziecku. Kiddy u nas odpadl bo syn go nie akceptowal. Wybralismy Concorda Lift Evo X- line i tez sobie bardzo chwalę na chwilę obecną. Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 12:00 greenland - masz oczywiście rację. Ja też przymierzałam oba foteliki do samochodu i do dziecka Odpowiedz Link Zgłoś
greenland Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 12:05 Lgosiu a wiesz, ze w Poznaniu mialam duzy problem aby zobaczyc i przymierzyc dziecko do Kiddy :o Generalnie bylam na niego zdecydowana i chcialam juz zamowic przez net (sklep internetowy) ale cos mnie naszlo i obdzwonilam wiekszosc sklepow w P-niu az znalazłam ... 1 sztukę! Dlatego te wszystkie mamy, ktore tylko czytajac o fotelikach namawiam aby najpierw poczytały, zrobily listę co wg nich jest potrzebne i wazne aby fotelik posiadal, zrobily drugą liste z modelami fotelikow jakie ewentualnie biorą pod uwagę pod kątem testów (bezpieczenstwa) i funkcjinalnosci i z takimi listami wybraly sie na poszukiwania do sklepow. Dziecko trzeba przymierzyc przed zakupem do fotelika a potem fotelik z dzieckiem do auta!!! To wazne!!! Bo mimo, ze fotelik fajny, bezpieczny to moze sie okazac, ze do auta nie pasuje (zwlaszcza malego). Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 12:12 a ja polecam jeszcze jedno rozwiązanie. Kupić dwa BEZPIECZNE foteliki - mocno różniące się od siebie i używać wg potrzeb)))))) Jak jadę z psem ogromnym gabarytowo i ogromnym pieszczochem i z dzieckiem, biorę kiddy, by pies nie mógł się przytulać do dziecka (przeszkadza poducha). Jak jadę w długą trasę bez psa, biorę roemera (brak poduchy pozwala się bawić dziecku zabawkami (miękkimi położonymi na kolanach i lepiej się rozkłada do spania. Oczywiście musiałam kupić dwa foteliki nie z ww. powodów ale z powodu dwóch samochodów A co do kiddy - to w całym Szczecinie też nie było. Wzięłam więc testy adaca, poszłam do sklepu, który głównie maxi cosi wciskał jako foteliki "najbezpieczniejsze". Wytłumaczyłam sprzedawcom i właścicielom co to są crash testy (w życiu o nich nie słyszeli) - powiedziałam, gdzie mają dystrybutora kiddy i "poleciłam" im sprzedawać kiddy. No i sprzedają Odpowiedz Link Zgłoś
greenland Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 12:29 Lgosiu to jest rozwiazanie )) p.s. ja to odszukalam dystrybutora Kiddy i od niego namiary na sklepy bralam bo bylam juz tak zdesperowana wydzwaniajac po sklepach i tlumacząc o co mi chodzi... W wiekszosci nawet nie slyszano o takim czyms jak fotlik Kiddy. A niby takie duze miasto....wrrrrr Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 20:35 Dziewczyny, które macie wszystkie crash testy w jednym paluszku, proszę o odpowiedź jaki jest najbezpieczniejszy fotelik dla dzieci w przedziale wagowym 18-36 kg? Odpowiedz Link Zgłoś
w1paula Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 23:03 Dołączam się z ww prośbą, ale foteliki 9-18 lub 9-36. Znalazłam tylko jedną stronę z danymi z crashtestów i tam najlepiej wypadły maxi cosi, Roemer i Recaro. Mój mąż upiera się przy tym ostatnim bo to jest firma, która produkuje fotele do samochodów sprtowych. Trochę przeraża mnie cena, ale w końcu to chodzi o bezpieczństwo naszego malucha. Mama Aniołka i Hubcia (zaraz 4 miesiące) Odpowiedz Link Zgłoś
galaxia TESTY NA żYCZENIE 05.01.06, 01:07 Cześć wszystkim, Tak w ogóle to Recaro w fotelikach dziecięcych wcale nie "siedzi" i ich fotele wypadają średnio. A linki do testów o które prosiłaś masz poniżej. Przejrzyj wszystkie lata gdyż ADAC i OEAMTC testują tylko nowości - jak ktoś wprowadził fotel na rynek w 2004 r to test będzie w 2004 i nie będzie w późniejszych latach. Pozdrawiam Gala www.aamotoringtrust.com/files/reports/01052004_crash_test_ataglance.pdf www.oeamtc.at/index.php?type=article&id=1104611&menu_active=21 www.adac.de/Tests/Kindersicherung/Kindersitze/2003/default.asp?ComponentID=116888&SourcePageID=116437# www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=249 Odpowiedz Link Zgłoś
topol Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 11.01.06, 10:05 w1paula napisała: > Dołączam się z ww prośbą, ale foteliki 9-18 lub 9-36. Znalazłam tylko jedną > stronę z danymi z crashtestów i tam najlepiej wypadły maxi cosi, Roemer i > Recaro. Mój mąż upiera się przy tym ostatnim bo to jest firma, która produkuje > fotele do samochodów sprtowych. Też się do niego przymierzałem (Recaro) ale okazało się że Kiddy Life Plus wypada lepiej. Trochę przeraża mnie cena, ale w końcu to > chodzi o bezpieczństwo naszego malucha. > Mama Aniołka i Hubcia (zaraz 4 miesiące) Odpowiedz Link Zgłoś
aneta1227 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 21.01.06, 21:15 recaro w super cenie od importera firmy logis s.a. z rawy mazowieckiej. Recaro Start za 750 a Recaro young style za 450, my kupiliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
sliczna24 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 07.01.06, 22:27 dzis objechalam kilka sklepow w poznaniu i gnieznie zeby obejrzec ten fotelik ale nie znalazlam nigdzie w znanych mi miejscach napisz gdzie ty znalazlas ten fotelik pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
euzebia500 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 07.01.06, 23:53 W Poznaniu widziałam w BabyCenter na Strzeleckiego i w Dyziu koło Tesco. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
sliczna24 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 08.01.06, 16:49 a ceny jakie?? takie jak w sklepie internetowym?? Odpowiedz Link Zgłoś
sliczna24 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 10.01.06, 15:25 a to tesco z dyziem to na jakiej ulicy ??nie oreintuje sie az tak bardzo Odpowiedz Link Zgłoś
anka241 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 08.01.06, 19:36 W Dyziu - w Tesco Kiddy kosztuje 865zł.Byliśmy w 100%nastawieni na ten fotelik, ma najlepsze noty i jest najbezpieczniejszy.Niestety nie kupiliśmy go ponieważ córeczka wyglądała w nim strasznie -poducha sięgała jej do brody, przykrywała całe ciałko - wystawały tylko stópki.Mimo usilnych prób kombinowania i układania małej w dogodnej pozycji - nie udało się.Poza tym malutka nienawidzi jazdy w foteliku a w Kiddy wpadła w histerię.Niestety tej ewentualności nie wzieliśmy pod uwagę...no i nici z Kiddy.Kupiliśmu Maxi-Cosi Priori,jesteśmy zadowoleni.Pozdrawiam ania Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 08.01.06, 20:03 Ale są foteliki bardzo podobne do maxi cosi priori , które są o klasę bezpieczniejsze od priori, np roemer king ts plus. Roemer king ma ten sam sposób rozkładania, zapinania itp. co priori. Odpowiedz Link Zgłoś
qlerka Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 08.01.06, 20:21 Hej Ania, witam "kwietniaczkę" Dzisiaj też oglądaliśmy Kiddy, ale bez Konrada, mamy zamiar jutro z nim jechać do sklepu i włożyć go do tego "pancernika", zobaczymy jaka będzie reakcja... Mój mąż bardzo się napalił na ten fotelik, uważa, że inne to szajs, ale ja się boję, że małemu będzie niewygodnie, a on do najspokojniejszych dzieci nie należy Odpowiedz Link Zgłoś
anka241 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 09.01.06, 10:57 O jak miło witam.Mam nadzieję że u Was Kiddy lepiej się sprawdzi - to naprawdę bardzo bezpieczny fotelik.Nadia też jest bardzo niespokojna - praktycznie do Kiddy nie dała się włożyć.Powodzenia i pozdrawimy serdecznie ani i : Odpowiedz Link Zgłoś
euzebia500 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 08.01.06, 21:28 anka241 napisała: -poducha sięgała jej do brody, przykrywała > całe ciałko - wystawały tylko stópki. Jakoś trudno mi w to uwierzyć - może posadziliście bejbika tak trochę na leżąco? czy coś??? Nasz Mały mimo ze mał i zaczął jeździć Widasku od 8,8 kg to od razu musiał mieć oparcie na drugim ząbku. Aha pod pupą bodajże do 13 kg musi być taka poducha. Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 08.01.06, 22:30 o tej specjalnej poduszeczce pod pupą (na wyposażeniu fotelika) też chciałam napisać ale zapomniałam Odpowiedz Link Zgłoś
anka241 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 09.01.06, 11:01 No właśnie nie sadzaliśmy małej na leżąco. Próbowaliśmy z poduchą( pod pupę) i bez niej, niestety efekt taki sam, nie wspominając o tym jak mała wydzierała się i kopała tą poduchę Odpowiedz Link Zgłoś
topol Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 11.01.06, 09:59 Mój mały nie używał ani poduszki pod pupę, ani tej nakładki Plus bo się nie mieścił..... Odpowiedz Link Zgłoś
mamanamedal Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 09.01.06, 11:33 Mamay Renoluxa, jest fajny i wygodny....niestety nie licz, że dziecko pojeździ w nim do 35 kg. Nasz mały użytkownik tego fotelika gdy miał ok 4 lat (14 kg) był po prostu na niego za duży. I nie chodzi tu o wagę, ale wielkość dziecka....pas wychodzący z siedziska uciskał mu siusiaka i trzeba było kupić większy fotel. Odpowiedz Link Zgłoś
mamanamedal Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 09.01.06, 11:38 Acha...zapomniała jeszcze....mamy też Deltim (mały podróżnik czy jakoś tak), też fajny, ale problem identyczny jak z Renoluxem....co prawda mogę odpiąć samo siedzisko i zapinać dziecko pasem samochodowym, ale nasz samochód ma za wysoko pasy i przechodziłyby na wyskości szyji, więc też się nie nadaje dla 4-latka. Lepiej nastaw się, że ok 4-latkowi będziesz musiała fotel wymienić. Odpowiedz Link Zgłoś
lgosia1 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 09.01.06, 13:03 ja mam takie dziecko które w żadnym sklepie do żadnego fotelika nie dało się wsadzić. Natomiast w samochodzie samo sadowi się (20 miesięcy) i do kiddy i do roemera. Dlatego podstawowym -kryterium siłą rzeczy- przy wyborze fotelika było dla nas bezpieczeństwo fotelika Odpowiedz Link Zgłoś
euzebia500 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 10.01.06, 02:21 Witajcie, Ja też miałam problemy z mierzeniem fotelików (różnych) w sklepie czy w domu,jednak w aucie przebiegało to już dużo lepiej. Osobiście wciąż jestem zauroczona Kiddy Life Plus a szczególnie w zimie - zapinanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
come_back Dzieki:-) za wszystkie odp. 11.01.06, 15:48 Wyboru dokonalismy i Kasia od tyg jezdzi w nowym Renoluxie Omega XL. Nie mialam zbyt duzego wyboru,w moim miescie poza cala masa bezuzytecznych fotelikow z marketow,znalazlam tylko renoluxy, zarowno te 0-18, jak i 9-36 oraz deltima 0- 18. Ten drugi byl beznadziejnie ciasny i ogolnie "taki se". w komisie mialam tez obczajonego bebe conforta- tez ciasny, poszycie z weluru do ktorego wszystko sie przyklejalo itd. W ostatecznosci zdecydowalam sie na Renoluxa (mialam tylko 2 dni na decyzje, gdyz nasz poprzedni Chicco syntesis chcieli kupic znajomi, za dobra kase, a nasza Mala zostala by bez). Jak na razie pisze tylko o kwestii parametrow fotelika, materialu z ktorego zostal wykonanay itp. Sprawa najwazniejsza jest oczywiscie bezpieczenstwo i z tego, co czytalam o Renoluxach sa niezle w tej kategotrii cenowej. wybralismy model Jeans Black- Sliczny dla dzieciaszkow od 0 do 18 kg. Facet sprzedajacy odradzil mi kupno dla takiego Mlaucha fotelika 9-36. wg. niego bezpieczniej kupic 0-18, a potem podkladke (wiecie co mam na mysli?). Dodam, ze baaardzo duzo jezdzimy i nie sa to trasy market- dom, tylko prawdziwie dlugie wyprawy;dlaczego o tym pisze? Otoz wydaje mi sie, ze tak na prawde zdrowie naszego MALUCHA (i niejednokrotnie zycie tez) nie zalezy tylko i wylacznie od tego czy foteloik jest dobry czy bardzo dobry. zaden nie daje 100% bezpieczenstwa i nie upowaznia nawiedzonego tatusia- pirata drogowego do jazdy 150 km/h tylko dlatego, ze Maluch siedzi w super foteliku- niezniszczalnej kapsule bezpieczenstwa. Niestety, z uwagi na czeste podroze bylam nieraz swiadkiem takich zachowan- glupie, przykre i ... takie jakies polskie Nie chce rozwijac watku, bo i po co, ale apeluje- mimo uzywania ekstra fotelikow- JEZDZIJMY BEZPIECZNIE!! POZDR. pa Jeszcze lepsza niż dawniej , ciągle w formie! Pamiętacie mnie ? Odpowiedz Link Zgłoś
topol Re: Dzieki:-) za wszystkie odp. 16.01.06, 14:33 come_back napisała: Facet sprzedajacy odradzil mi kupno > > dla takiego Mlaucha fotelika 9-36. wg. niego bezpieczniej kupic 0-18, a potem > podkladke (wiecie co mam na mysli?). Dodam, ze baaardzo duzo jezdzimy i nie sa > To tutaj absolutnie nie ma racji, fotelk zawsze będzie lepszy niż podkładka!!! Z tego co mi wiadomo to Niemcy wycofują się z podkładek na rzecz fotelików właśnie... Odpowiedz Link Zgłoś
jogaj Re: Dzieki:-) za wszystkie odp. 16.01.06, 15:02 Zdecydownanie popieram,fotelik znacznie bezpieczniejszy niz podkladka,fotelik ma boczki,ktore chronie w razie zderzen bocznych.Poza tym zawsze moze oprzec tam glowe jak zasnie,no i pas jest we wlasciwym miejscu,nie idzie przez szyje.Moj 3 letni synek wazy 17kg, nie wyobrazam sobie go na podkladce. Jola Odpowiedz Link Zgłoś