Dodaj do ulubionych

Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki :-)

29.12.05, 18:02
Jaki najlepszy? Czy ktores z waszych pociech korzysta z takiej opcji, zamiast
0-13, a potem 9-18 itd. wydaje mi sie to ekonomiczne i rozsadne , tylko z
jakiej firmy wybrac? Widxzialam renoluksy i concord. Co sadzicie o tej firmie?
Dzieki smile))
Pozdr
Obserwuj wątek
    • zona_mi Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 29.12.05, 18:08
      Najszybciej to chyba będzie zajrzeć tutaj:
      forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=583
      i wrzucić w wyszukiwarkę hasło: fotelik.
    • przeciwcialo Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 29.12.05, 20:04
      Mamy Renoluxa. Syn lat prawie trzy przesiadł sie z fotelika 0-18 bo sie nam
      drugi syn urodził. Fotelik wugogdny
      • sabko Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 29.12.05, 20:16
        MY MAMY FOTELIK 9-36 FIRMY DELTIM, jestem z niego bardzo zadowolona ( mała
        przesiadła się doniego 2 tygodnie temy z fotelika 0-18 bo mimo, że waży dopiero
        10 kg to w kombinezonie było jej ciasno.
    • euzebia500 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 00:35
      W moim rozumieniu najlepszy = najbezpieczniejszy. Ja wybrałam KIDDY LIFE PLUS.
      9-36 pełny fotelik z najwyższymi ocenami bezpieczeństwa.
      calineczka.pl/sklep/product_info.php?products_id=2874
      www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=249
      Pozdrawiam
    • mam6lat Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 01:58
      niestety niemogę podesłać Ci strony z testami wypadkowymi fotelików
      bo gdzieś ja usunęłam
      ale wszystki foteliki o szerokim zakresie wagowo-wiekowym byly zle oceniane
      rozumem, ze patrzy sie ekonomicznie - bo zakup fotelika to duzy wydatek dla
      nas, ale
      wazniejsze jest bezpieczenstwo ziecka;
      rodzina swiatecznie złożyła sie na fotelik dla neszego synka...(bardzo zgodnie)
      wczesniej duzo szukałam w encie i rozmaiwałam ze sprzedawcami - ci bardziej
      kompetentni odradzali foteliki 0-9, czy 9-36 kg
      jako mało bezpieczne
      • mam6lat Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 02:01
        zapędziłam się odradzali 0-18 i 9-36 kg
        za dobre uważa się 0-9, 9-18 i 18-36 kg -czyli 3 przesiadki malucha
        • lgosia1 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 11:13
          mam6lat skąd masz takie rewelacje, że foteliki o szerokim zakresie wagowym źle
          wypadają w testach????? Przecież kiddy live plus jest od 9-36 i
          wypadł "świetnie" w testach adaca w każdym zakresie wagowym ze swojego
          przedziału czyli 9-36 i zdobył 4 gwiazki! W testach adaca do tej pory chyba
          żaden fotelik nie zdobył 5 gwiazdek, a najwyższe noty to właśnie noty
          czterogwiazdkowe.
          • lgosia1 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 11:18
            "ci bardziej
            kompetentni odradzali foteliki 0-9, czy 9-36 kg
            jako mało bezpieczne"
            skąd ci niedouczeni sprzedawcy biorą takie rewelacje????????

Naprawdę jestem w szoku, że ludzie którzy zawodowo zajmują się sprzedażą
            fotelików czasami o crashtestach prowadzonych przez powołane do tego instytucje
            w ogóle nie wiedząsad(((( Sama natknęłam się na takich sprzedawców. I jeszcze
            wbijają w zagubionego klienta błędne przekonania na temat bezpieczeństwa
            fotelików. O tym czy fotelik jest bezpieczny czy nie świadczą przeprowadzane z
            nim testy. Instytucji testujących jest wiele. Nic prostszego. Trzeba
            przeglądnąć sobie wyniki crashtestów różnych instytucji i wybrać fotelik, który
            wszędzie wypada bardzo dobrze. Skóra mi cierpnie jak słyszę czasami jakie
            bzdury opowiadają sprzedawcy. Zgroza!
            • greenland Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 11:44
              > O tym czy fotelik jest bezpieczny czy nie świadczą przeprowadzane z
              > nim testy. Instytucji testujących jest wiele. Nic prostszego. Trzeba
              > przeglądnąć sobie wyniki crashtestów różnych instytucji i wybrać fotelik,
              który
              > wszędzie wypada bardzo dobrze

To fakt i dlatego bralam pod uwage kilka dobrych wg testow fotelikow. I z tak
              wiedzą poszlam wybrac, poprzymierzac itp. Nie ma co kupowac przez net bez
              naocznego stwierdzenia, czy fotelik pasuje do auta czy tez czy pasuje dziecku.
              Kiddy u nas odpadl bo syn go nie akceptowal. Wybralismy Concorda Lift Evo X-
              line i tez sobie bardzo chwalę na chwilę obecną.
              • lgosia1 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 12:00
                greenland - masz oczywiście rację. Ja też przymierzałam oba foteliki do
                samochodu i do dzieckawink
                • greenland Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 12:05
                  Lgosiu a wiesz, ze w Poznaniu mialam duzy problem aby zobaczyc i przymierzyc
                  dziecko do Kiddy :o Generalnie bylam na niego zdecydowana i chcialam juz
                  zamowic przez net (sklep internetowy) ale cos mnie naszlo i obdzwonilam
                  wiekszosc sklepow w P-niu az znalazłam ... 1 sztukę!

Dlatego te wszystkie mamy, ktore tylko czytajac o fotelikach namawiam aby
                  najpierw poczytały, zrobily listę co wg nich jest potrzebne i wazne aby fotelik
                  posiadal, zrobily drugą liste z modelami fotelikow jakie ewentualnie biorą pod
                  uwagę pod kątem testów (bezpieczenstwa) i funkcjinalnosci i z takimi listami
                  wybraly sie na poszukiwania do sklepow. Dziecko trzeba przymierzyc przed
                  zakupem do fotelika a potem fotelik z dzieckiem do auta!!! To wazne!!! Bo mimo,
                  ze fotelik fajny, bezpieczny to moze sie okazac, ze do auta nie pasuje
                  (zwlaszcza malego).
                  • lgosia1 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 12:12
                    a ja polecam jeszcze jedno rozwiązanie. Kupić dwa BEZPIECZNE foteliki - mocno
                    różniące się od siebie i używać wg potrzebwink)))))) Jak jadę z psem ogromnym
                    gabarytowo i ogromnym pieszczochem i z dzieckiem, biorę kiddy, by pies nie mógł
                    się przytulać do dziecka (przeszkadza poducha). Jak jadę w długą trasę bez psa,
                    biorę roemera (brak poduchy pozwala się bawić dziecku zabawkami (miękkimiwink
                    położonymi na kolanach i lepiej się rozkłada do spania.
                    Oczywiście musiałam kupić dwa foteliki nie z ww. powodów ale z powodu dwóch
                    samochodówwink
                    A co do kiddy - to w całym Szczecinie też nie było. Wzięłam więc testy adaca,
                    poszłam do sklepu, który głównie maxi cosi wciskał jako
                    foteliki "najbezpieczniejsze". Wytłumaczyłam sprzedawcom i właścicielom co to
                    są crash testy (w życiu o nich nie słyszeli) - powiedziałam, gdzie mają
                    dystrybutora kiddy i "poleciłam" im sprzedawać kiddy. No i sprzedająwink
                    • greenland Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 12:29
                      Lgosiu to jest rozwiazanie smile)) wink

p.s. ja to odszukalam dystrybutora Kiddy i od niego namiary na sklepy bralam bo
                      bylam juz tak zdesperowana wydzwaniajac po sklepach i tlumacząc o co mi
                      chodzi... W wiekszosci nawet nie slyszano o takim czyms jak fotlik Kiddy. A
                      niby takie duze miasto....wrrrrr
                      • iwek33 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 20:35
                        Dziewczyny, które macie wszystkie crash testy w jednym paluszku, proszę o
                        odpowiedź jaki jest najbezpieczniejszy fotelik dla dzieci w przedziale wagowym
                        18-36 kg?
                        • w1paula Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 04.01.06, 23:03
                          Dołączam się z ww prośbą, ale foteliki 9-18 lub 9-36. Znalazłam tylko jedną
                          stronę z danymi z crashtestów i tam najlepiej wypadły maxi cosi, Roemer i
                          Recaro. Mój mąż upiera się przy tym ostatnim bo to jest firma, która produkuje
                          fotele do samochodów sprtowych. Trochę przeraża mnie cena, ale w końcu to
                          chodzi o bezpieczństwo naszego malucha.
                          Mama Aniołka i Hubcia (zaraz 4 miesiące)
                          • galaxia TESTY NA żYCZENIE 05.01.06, 01:07
                            Cześć wszystkim,
                            Tak w ogóle to Recaro w fotelikach dziecięcych wcale nie "siedzi" i ich fotele
                            wypadają średnio.
                            A linki do testów o które prosiłaś masz poniżej. Przejrzyj wszystkie lata gdyż
                            ADAC i OEAMTC testują tylko nowości - jak ktoś wprowadził fotel na rynek w 2004
                            r to test będzie w 2004 i nie będzie w późniejszych latach.

Pozdrawiam
                            Gala

www.aamotoringtrust.com/files/reports/01052004_crash_test_ataglance.pdf
                            www.oeamtc.at/index.php?type=article&id=1104611&menu_active=21
                            www.adac.de/Tests/Kindersicherung/Kindersitze/2003/default.asp?ComponentID=116888&SourcePageID=116437#
                            www7.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=249
                          • topol Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 11.01.06, 10:05
                            w1paula napisała:

> Dołączam się z ww prośbą, ale foteliki 9-18 lub 9-36. Znalazłam tylko jedną
                            > stronę z danymi z crashtestów i tam najlepiej wypadły maxi cosi, Roemer i
                            > Recaro. Mój mąż upiera się przy tym ostatnim bo to jest firma, która
                            produkuje
                            > fotele do samochodów sprtowych.

Też się do niego przymierzałem (Recaro) ale okazało się że Kiddy Life Plus
                            wypada lepiej.

Trochę przeraża mnie cena, ale w końcu to
                            > chodzi o bezpieczństwo naszego malucha.
                            > Mama Aniołka i Hubcia (zaraz 4 miesiące)
                          • aneta1227 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 21.01.06, 21:15
                            recaro w super cenie od importera firmy logis s.a. z rawy mazowieckiej.
                            Recaro Start za 750 a Recaro young style za 450, my kupiliśmy.
                      • sliczna24 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 07.01.06, 22:27
                        dzis objechalam kilka sklepow w poznaniu i gnieznie zeby obejrzec ten fotelik
                        ale nie znalazlam nigdzie w znanych mi miejscach napisz gdzie ty znalazlas ten
                        foteliksmile
                        pozdrawiam
                        • euzebia500 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 07.01.06, 23:53
                          W Poznaniu widziałam w BabyCenter na Strzeleckiego i w Dyziu koło Tesco.

Pozdr.
                          • sliczna24 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 08.01.06, 16:49
                            a ceny jakie?? takie jak w sklepie internetowym??
                          • sliczna24 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 10.01.06, 15:25
                            a to tesco z dyziem to na jakiej ulicy ??nie oreintuje sie az tak bardzosmile
    • anka241 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 08.01.06, 19:36
      W Dyziu - w Tesco Kiddy kosztuje 865zł.Byliśmy w 100%nastawieni na ten fotelik,
      ma najlepsze noty i jest najbezpieczniejszy.Niestety nie kupiliśmy go ponieważ
      córeczka wyglądała w nim strasznie -poducha sięgała jej do brody, przykrywała
      całe ciałko - wystawały tylko stópki.Mimo usilnych prób kombinowania i
      układania małej w dogodnej pozycji - nie udało się.Poza tym malutka nienawidzi
      jazdy w foteliku a w Kiddy wpadła w histerię.Niestety tej ewentualności nie
      wzieliśmy pod uwagę...no i nici z Kiddy.Kupiliśmu Maxi-Cosi Priori,jesteśmy
      zadowoleni.Pozdrawiam
      ania
      • lgosia1 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 08.01.06, 20:03
        Ale są foteliki bardzo podobne do maxi cosi priori , które są o klasę
        bezpieczniejsze od priori, np roemer king ts plus. Roemer king ma ten sam
        sposób rozkładania, zapinania itp. co priori.
      • qlerka Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 08.01.06, 20:21
        Hej Ania, witam "kwietniaczkę"smile
        Dzisiaj też oglądaliśmy Kiddy, ale bez Konrada, mamy zamiar jutro z nim jechać
        do sklepu i włożyć go do tego "pancernika", zobaczymy jaka będzie reakcja... Mój
        mąż bardzo się napalił na ten fotelik, uważa, że inne to szajs, ale ja się boję,
        że małemu będzie niewygodnie, a on do najspokojniejszych dzieci nie należy smile
        • anka241 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 09.01.06, 10:57
          O jak miło witam.Mam nadzieję że u Was Kiddy lepiej się sprawdzi - to naprawdę
          bardzo bezpieczny fotelik.Nadia też jest bardzo niespokojna - praktycznie do
          Kiddy nie dała się włożyć.Powodzenia i pozdrawimy serdecznie
          ani i :
      • euzebia500 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 08.01.06, 21:28
        anka241 napisała:

-poducha sięgała jej do brody, przykrywała
        > całe ciałko - wystawały tylko stópki.

Jakoś trudno mi w to uwierzyć - może posadziliście bejbika tak trochę na leżąco?
        czy coś???
        Nasz Mały mimo ze mał i zaczął jeździć Widasku od 8,8 kg to od razu musiał mieć
        oparcie na drugim ząbku. Aha pod pupą bodajże do 13 kg musi być taka poducha.
        • lgosia1 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 08.01.06, 22:30
          o tej specjalnej poduszeczce pod pupą (na wyposażeniu fotelika) też chciałam
          napisać ale zapomniałamwink
        • anka241 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 09.01.06, 11:01
          No właśnie nie sadzaliśmy małej na leżąco. Próbowaliśmy z poduchą( pod pupę) i
          bez niej, niestety efekt taki sam, nie wspominając o tym jak mała wydzierała
          się i kopała tą poduchę sad
          • topol Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 11.01.06, 09:59
            Mój mały nie używał ani poduszki pod pupę, ani tej nakładki Plus bo się nie
            mieścił.....
    • mamanamedal Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 09.01.06, 11:33
      Mamay Renoluxa, jest fajny i wygodny....niestety nie licz, że dziecko pojeździ w
      nim do 35 kg. Nasz mały użytkownik tego fotelika gdy miał ok 4 lat (14 kg) był
      po prostu na niego za duży. I nie chodzi tu o wagę, ale wielkość dziecka....pas
      wychodzący z siedziska uciskał mu siusiaka i trzeba było kupić większy fotel.
      • mamanamedal Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 09.01.06, 11:38
        Acha...zapomniała jeszcze....mamy też Deltim (mały podróżnik czy jakoś tak), też
        fajny, ale problem identyczny jak z Renoluxem....co prawda mogę odpiąć samo
        siedzisko i zapinać dziecko pasem samochodowym, ale nasz samochód ma za wysoko
        pasy i przechodziłyby na wyskości szyji, więc też się nie nadaje dla 4-latka.
        Lepiej nastaw się, że ok 4-latkowi będziesz musiała fotel wymienić.
        • lgosia1 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 09.01.06, 13:03
          ja mam takie dzieckowink które w żadnym sklepie do żadnego fotelika nie dało się
          wsadzić. Natomiast w samochodzie samo sadowi się (20 miesięcy) i do kiddy i do
          roemerawink. Dlatego podstawowym -kryterium siłą rzeczy- przy wyborze fotelika
          było dla nas bezpieczeństwo fotelikawink
          • euzebia500 Re: Prosze o szybka odp.!! Fotelik 9- 35. Dzieki 10.01.06, 02:21
            Witajcie,
            Ja też miałam problemy z mierzeniem fotelików (różnych) w sklepie czy w
            domu,jednak w aucie przebiegało to już dużo lepiej. Osobiście wciąż jestem
            zauroczona Kiddy Life Plus a szczególnie w zimie - zapinanie.

Pozdrawiam
    • come_back Dzieki:-) za wszystkie odp. 11.01.06, 15:48
      Wyboru dokonalismy i Kasia od tyg jezdzi w nowym Renoluxie Omega XL. Nie mialam
      zbyt duzego wyboru,w moim miescie poza cala masa bezuzytecznych fotelikow z
      marketow,znalazlam tylko renoluxy, zarowno te 0-18, jak i 9-36 oraz deltima 0-
      18. Ten drugi byl beznadziejnie ciasny i ogolnie "taki se". w komisie mialam
      tez obczajonego bebe conforta- tez ciasny, poszycie z weluru do ktorego
      wszystko sie przyklejalo itd. W ostatecznosci zdecydowalam sie na Renoluxa
      (mialam tylko 2 dni na decyzje, gdyz nasz poprzedni Chicco syntesis chcieli
      kupic znajomi, za dobra kase, a nasza Mala zostala by bez). Jak na razie pisze
      tylko o kwestii parametrow fotelika, materialu z ktorego zostal wykonanay itp.
      Sprawa najwazniejsza jest oczywiscie bezpieczenstwo i z tego, co czytalam o
      Renoluxach sa niezle w tej kategotrii cenowej. wybralismy model Jeans Black-
      Sliczny smile dla dzieciaszkow od 0 do 18 kg. Facet sprzedajacy odradzil mi kupno
      dla takiego Mlaucha fotelika 9-36. wg. niego bezpieczniej kupic 0-18, a potem
      podkladke (wiecie co mam na mysli?). Dodam, ze baaardzo duzo jezdzimy i nie sa
      to trasy market- dom, tylko prawdziwie dlugie wyprawy;dlaczego o tym pisze?
      Otoz wydaje mi sie, ze tak na prawde zdrowie naszego MALUCHA (i niejednokrotnie
      zycie tez) nie zalezy tylko i wylacznie od tego czy foteloik jest dobry czy
      bardzo dobry. zaden nie daje 100% bezpieczenstwa i nie upowaznia nawiedzonego
      tatusia- pirata drogowego do jazdy 150 km/h tylko dlatego, ze Maluch siedzi w
      super foteliku- niezniszczalnej kapsule bezpieczenstwa. Niestety, z uwagi na
      czeste podroze bylam nieraz swiadkiem takich zachowan- glupie, przykre i ...
      takie jakies polskie sad
      Nie chce rozwijac watku, bo i po co, ale apeluje- mimo uzywania ekstra
      fotelikow- JEZDZIJMY BEZPIECZNIE!!
      POZDR. pa
      Jeszcze lepsza niż dawniej smile, ciągle w formie!
      Pamiętacie mnie wink?
      • topol Re: Dzieki:-) za wszystkie odp. 16.01.06, 14:33
        come_back napisała:

Facet sprzedajacy odradzil mi kupno
        >
        > dla takiego Mlaucha fotelika 9-36. wg. niego bezpieczniej kupic 0-18, a potem
        > podkladke (wiecie co mam na mysli?). Dodam, ze baaardzo duzo jezdzimy i nie
        sa
        >

To tutaj absolutnie nie ma racji, fotelk zawsze będzie lepszy niż podkładka!!!
        Z tego co mi wiadomo to Niemcy wycofują się z podkładek na rzecz fotelików
        właśnie...
        • jogaj Re: Dzieki:-) za wszystkie odp. 16.01.06, 15:02
          Zdecydownanie popieram,fotelik znacznie bezpieczniejszy niz podkladka,fotelik ma
          boczki,ktore chronie w razie zderzen bocznych.Poza tym zawsze moze oprzec tam
          glowe jak zasnie,no i pas jest we wlasciwym miejscu,nie idzie przez szyje.Moj 3
          letni synek wazy 17kg, nie wyobrazam sobie go na podkladce.
          Jola
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka