7venezia 02.02.06, 11:03 Na jak dlugo wystarczy? Zalezy mi, zeby moc przewozic dziecko na dlugich trasach wpozycji lezacej a ten foetlik ma taka opcje. Czy ktos ma ten fotelik? Co o nim myslicie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kashanna Re: CONCORD ULTIMAX - czy warto? 03.02.06, 19:48 witaj - mam concorda i bardzo go wszystkim polecam. Oczywiście o ile stac ich na zakup tegoż fotelika- no cóż, do tanich nie należy, ale za jakość i komfort płacić trzeba. Zalety: - doskonale sprawdza się funkcja stelażu, w który wpina się fotelik. Nasz samochód stoi przed domem, więc można szybko wypiąć siedzisko i schować do bagażnika. Wpina się go później w stelaż tak samo szybko i bezproblemowo, a złodziej odchodzi z kwitkiem - bardzo dobra funkcja odwrócenia fotelika i jazdy dziecka tyłem w wygodnej pozycji leżącej- uwaga, ta funkcja tylko do 13 kg! Mój synek mając półtora roku ważył już 14 kg, więc na leżąco pojeździł sobie jakiś rok- ale to i tak dużo. Concorda kup[iliśmy głownie z tych dwóch powodów (odpinane siedzisko i leżenie) bo kilka razy do roku robimy bardzo długie trasy (nocą) i nie wyobtrażam sobie, żeby dziecko wtedy spało w niewygodnej pozycji. - bardzo wygodne siedzisko, możliwość ulożenia fotelika w dwóch pozycjach (do spania i zwykłej) - przodem do kierunku jazdy. Synek uwielbia jeździć w tej pozycji, bardzo dobrze mu się śpi (przejeżdżamy noca ponad 500 km - a on w foteliku bez najmniejszych protestów. Wady: - cięzkie wypinanie fotelika z dzieckiem (np. wtedy kiedy dziecko zaśnie i chcemy razem z siedziskiem zanieść je do domu). Nie najłatwiej zmienia się również pozycję siedziska z siedziącej na leżącą w samochodzie podczas jazdy. - w oparciu fotelika popękał styropian (ale fotelik jest na gwarancji, więc teoretycznie można to zgłosić) - jeżeli dziecko szybko rośnie (ja kupiłam fotelik jak mój mały miał 9 miesięcy i nie mieścił się już do nosidełka inglesiny) to fotelik niestety może służyć zamiast planowanych 4 lat- tylko do trzech. Tak pewnie będzie w moim przypadku, bo mój synek rośnie jak na drożdżach- jest po prostu duży jak na swój wiek i mimo że nie ma jeszcze dwóch lat, to zakładam że w przyszłym roku już pewnie będziemy musieli wymienić fotelik ( w kurtce puchowej zimą już z trudem się dopina w pasach). Ale w ramach podsumowania- polecam każdemu, tym bardziej, że również pod względem bezpieczeństwa plasuje się w europejskiej czołówce- a to bardzo ważne, jeżeli jeździsz z dzieciakiem w dalekie trasy. pozdrawiam kaśka Odpowiedz Link Zgłoś