rasbery24 07.03.06, 12:45 Pomożcie w wyborze, ktore bezpieczniejsze dla maleństwa? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta28.j Re: Chusta czy nosidelko? 07.03.06, 14:30 To zależy ile ma dziecko.Moja córcia ma 2.5 miesiąca i na chustę jest za mała , mąż oddał ją do sklepu, z nosidełkiem zaczekamy ,aż Julia będzie trzymać sama główkę. Odpowiedz Link Zgłoś
igulinda Re: Chusta czy nosidelko? 07.03.06, 18:54 ja mam i chuste i nosidelko. w chuscie stas chodzi od 4 tygodnia, w nosidelku od 4 miesiaca.. chusty uzywam na codzien w domu ( przy sprzataniu, zmywaniu, czytania itp) , nosidelka uzywam na spacery jak nie chce mi sie wyciagac wozka. lub jak po protsu ide tylko do biblioteki. i jedno i dugie jest bezpiezne dla dziecko tylko o ile custy mozesz uzywac od urodzenia o tyle z nosidelkiem music ciut poczekac. Odpowiedz Link Zgłoś
marta28.j Re: Chusta czy nosidelko? 07.03.06, 19:19 W chuście Julia była bardzo ściśnięta i w pozycji leżącej kręgosłup układa się w literkę c, a brodą dotykała kl.piersiowej co utrudnia przełykanie śliny. z chusty zrezygnowałam, nie wiem jak inne matki mogą korzystać z chusty przy 2 miesięcznym dziecku!!!co z kręgosłupem przy takim ułożeniu? Odpowiedz Link Zgłoś
igulinda Re: Chusta czy nosidelko? 07.03.06, 19:32 chusta jest bardzo zdrowa dla dzieci juz od urodzenia,ciezar sie rownomiernie rozklada i dziecku jest wygodnie...a prez 9 miesiecy to w jakiej pozycji bylo twoje dziecko?? Odpowiedz Link Zgłoś
kasiusia-lidusia Re: Chusta czy nosidelko? 07.03.06, 19:35 Witajcie! Mojej niuni kupiłam chustę miesiąc temu(teraz ma skończone 5m-cy)i szczerze! To chyba był zły zakup.Małej jest niewygodnie nie usiedzi w chuście nawet 5min. Jest to chusta z firmy Bebelulu typ Hamalu.Na brzegach ma wciągnięty sznurek do ewentualnego ściągnięcia i mam wrażenie,że ten sznurek ją uraża w nóżki i to ją boli. A może po prostu ja nie umiem się obchodzić z tą chustą.W instrukcji nie jest dobrze pokazane i wyjaśnione jak nosić dziecko. Może któraś z was ma ten typ chusty i coś mi doradzi? Dodam,że mała jest ciekawa świata i pozycja leżąca nie wchodzi w grę. Pozdrawiam Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś
marli3 Re: Chusta czy nosidelko? 09.03.06, 09:39 Ja z koleżanką wybrałam się do Bebelulu i tam dziewczyny pokazały mi jak wkładać malucha. Mój jest jeszcze za mały, żeby siedzieć w chuście, ale moja koleżanka ma pięciomiesięczną córeczkę. Dziewczyny pokazywały jej jak ukladać dziecko pionowo na brzuchu. Cały widz polegał na tym, żeby dziecko mocno ściągnąć chustą do własnej klatki piersiowej. I wtedy ciężar ciała pozostaje w chuście a nie na sznureczku. Sznureczek trzeba ściągnąc tylko trochę. Chusta powinna być pod pupą dziecka a nie pod kolanami. Dziecko powinno mieć swobodę poruszania nogami (tak podobono mówią fizjoterapeuci). Jak dziewczyny wkładały małą do chusty to naprawdę wyglądało to całkiem sprawnie (kwestia wprawy) a małej było wygodnie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia710 Re: Chusta czy nosidelko? 08.03.06, 05:32 moze to jednak prawda,ze zeby dziecko lubilo byc w chuscie to trzeba je zaczac nosic bardzo wcesnie (do trzeciego miesiaca); moja coreczka chuste uwielbia - mamy taka tradycyjna dlugi (5m)szal i nosze ja od pierwszego tygodnia zycia a teraz ma 4miesiace - nosidelko mamy ale nie uzywalam ani razu (ale to takie stare nosidelko, skomplikowane przy zakladaniu); dodam ze chusta bardzo ulatwila mi zycie w pierwszych miesiacach - spi w niej jak zbita i jesc nie prosi) Odpowiedz Link Zgłoś
asia710 Re: Chusta czy nosidelko? 08.03.06, 05:33 dodam ze kiedys zadalam identyczne pytanie na forum "ciaza" i przekonalam sie do chusty, pozdrawiam bardzo serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś