Dodaj do ulubionych

Chusta czy nosidelko?

07.03.06, 12:45
Pomożcie w wyborze, ktore bezpieczniejsze dla maleństwa?
Obserwuj wątek
    • marta28.j Re: Chusta czy nosidelko? 07.03.06, 14:30
      To zależy ile ma dziecko.Moja córcia ma 2.5 miesiąca i na chustę jest za mała ,
      mąż oddał ją do sklepu, z nosidełkiem zaczekamy ,aż Julia będzie trzymać sama
      główkę.
    • igulinda Re: Chusta czy nosidelko? 07.03.06, 18:54
      ja mam i chuste i nosidelko. w chuscie stas chodzi od 4 tygodnia, w nosidelku
      od 4 miesiaca.. chusty uzywam na codzien w domu ( przy sprzataniu, zmywaniu,
      czytania itp) , nosidelka uzywam na spacery jak nie chce mi sie wyciagac wozka.
      lub jak po protsu ide tylko do biblioteki.
      i jedno i dugie jest bezpiezne dla dziecko tylko o ile custy mozesz uzywac od
      urodzenia o tyle z nosidelkiem music ciut poczekac.
    • marta28.j Re: Chusta czy nosidelko? 07.03.06, 19:19
      W chuście Julia była bardzo ściśnięta i w pozycji leżącej kręgosłup układa się
      w literkę c, a brodą dotykała kl.piersiowej co utrudnia przełykanie śliny.
      z chusty zrezygnowałam, nie wiem jak inne matki mogą korzystać z chusty przy 2
      miesięcznym dziecku!!!co z kręgosłupem przy takim ułożeniu?
      • igulinda Re: Chusta czy nosidelko? 07.03.06, 19:32
        chusta jest bardzo zdrowa dla dzieci juz od urodzenia,ciezar sie rownomiernie
        rozklada i dziecku jest wygodnie...a prez 9 miesiecy to w jakiej pozycji bylo
        twoje dziecko??smile
      • kasiusia-lidusia Re: Chusta czy nosidelko? 07.03.06, 19:35
        Witajcie!
        Mojej niuni kupiłam chustę miesiąc temu(teraz ma skończone 5m-cy)i szczerze!
        To chyba był zły zakup.Małej jest niewygodnie nie usiedzi w chuście nawet 5min.
        Jest to chusta z firmy Bebelulu typ Hamalu.Na brzegach ma wciągnięty sznurek do
        ewentualnego ściągnięcia i mam wrażenie,że ten sznurek ją uraża w nóżki i to ją
        boli.
        A może po prostu ja nie umiem się obchodzić z tą chustą.W instrukcji nie jest
        dobrze pokazane i wyjaśnione jak nosić dziecko.
        Może któraś z was ma ten typ chusty i coś mi doradzi?
        Dodam,że mała jest ciekawa świata i pozycja leżąca nie wchodzi w grę.
        Pozdrawiam Kasia.
        • marli3 Re: Chusta czy nosidelko? 09.03.06, 09:39
          Ja z koleżanką wybrałam się do Bebelulu i tam dziewczyny pokazały mi jak wkładać malucha. Mój jest jeszcze za mały, żeby siedzieć w chuście, ale moja koleżanka ma pięciomiesięczną córeczkę. Dziewczyny pokazywały jej jak ukladać dziecko pionowo na brzuchu. Cały widz polegał na tym, żeby dziecko mocno ściągnąć chustą do własnej klatki piersiowej. I wtedy ciężar ciała pozostaje w chuście a nie na sznureczku. Sznureczek trzeba ściągnąc tylko trochę. Chusta powinna być pod pupą dziecka a nie pod kolanami. Dziecko powinno mieć swobodę poruszania nogami (tak podobono mówią fizjoterapeuci). Jak dziewczyny wkładały małą do chusty to naprawdę wyglądało to całkiem sprawnie (kwestia wprawy) a małej było wygodnie.
    • asia710 Re: Chusta czy nosidelko? 08.03.06, 05:32
      moze to jednak prawda,ze zeby dziecko lubilo byc w chuscie to trzeba je zaczac
      nosic bardzo wcesnie (do trzeciego miesiaca); moja coreczka chuste uwielbia -
      mamy taka tradycyjna dlugi (5m)szal i nosze ja od pierwszego tygodnia zycia a
      teraz ma 4miesiace - nosidelko mamy ale nie uzywalam ani razu (ale to takie
      stare nosidelko, skomplikowane przy zakladaniu); dodam ze chusta bardzo
      ulatwila mi zycie w pierwszych miesiacach - spi w niej jak zbita i jesc nie
      prosismile)
    • asia710 Re: Chusta czy nosidelko? 08.03.06, 05:33
      dodam ze kiedys zadalam identyczne pytanie na forum "ciaza" i przekonalam sie
      do chusty,
      pozdrawiam bardzo serdecznie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka