Dodaj do ulubionych

fotelik rowerowy? jaki polecacie?

29.03.06, 09:55
Poniewaz wiosna już prawie zagościła ( w końcu!), podjęliśmy w domu temat
fotelika do roweru, ponieważ chcemy zacząć robić sobie wycieczki rowerowe.
Ale w temcie rowerowym jesteśmy kompletnie zieloni, nie wiemy, na co zwrócić
uwagę.
Na Allegro znalazłam np. fotelik Hamax Kiss za 195 złotych. Czy to dobry
fotelik, czy cena OK, czy warto? Ten fotelik nie ma zagłówka, prawda, więc
starszemu dziecku głowa wystaje ponad fotelik? Myślę, że dla 2 letniego
dziecka nie ma co kupować fotelika z opcją do leżenia, moje dziecko nie śpi
na spacerach od dawna, szczerze mówiąc nie używa prawie wózka, bo woli na
nóżkach, więc nie wiem, czy będzie chciała jeździć w takim foteliku?
No i koniecznie kask, prawda? Są takie małe?

Proszę, podzielcie się spostrzerzeniami na temat dobrych fotelików!
pozdrawiam wiosennie
M.
Obserwuj wątek
    • monika_wroclaw Re: fotelik rowerowy? jaki polecacie? 29.03.06, 10:33
      My mamy fotelik romer joker, jesteśmy z niego bardzo zadowoleni, najpierw
      jeździła w nim starsza córka, teraz przesiądzie się młodsza.
      Kask oczywiście jest niezbędny, bez problemu można kupić w sklepie sportowym
      takie małe.
    • taaga Re: fotelik rowerowy? jaki polecacie? 29.03.06, 11:45
      Hamax to na pewno b. porządna firma. Nie wiem jak z ceną, na pewno są trochę
      droższe od innych. W zeszłym roku chcieliśmy dla synka kupić fotelik na rower -
      pooglądałam trochę w sklepach, ale skusiłam się na fotelik z Allegro, nowy,
      podobno niemiecki, ale "no name". Po tym zakupie zobaczyłam Hamaxy w
      Decathlonie i szczerze mówiąc żałowałam, że nie dopłaciłam trochę więcej i go
      nie kupiłam.
      Porządnie wykonany, z dobrej jakości elastycznego plastiku - co jest istotne,
      bo jadąc rowerem fotelik musi reagować na wstrząsy, a u nas już jakieś drobne
      części (na szczęście nieistotne dla bezpieczeństwa) się odłamały.
      Jeśli chodzi o kaski, to bez problemu można kupić w dziecięcych rozmiarach. Są
      kaski o różnym obwodzie głowy, a my kupiliśmy taki, który "rośnie" z dzieckiem
      tzn. ma w środku "takie coś" co można poszerzać, gdy główka trochę urośnie. Jak
      kupiliśmy kask - małemu (wtedy niecałe 2 lata) tak się spodobał, że chodził w
      nim po domu.
      Pozdrawiam, Aga

• monika_wroclaw Re: fotelik rowerowy? jaki polecacie? 29.03.06, 11:59
        Jeżeli chodzi o cenę tego Hamax'a Kiss to jest ok, w sklepie internetowym
        znalazłam za 199zł.
    • piastka Re: fotelik rowerowy? jaki polecacie? 29.03.06, 13:12
      A ja polecam przyczepkę rowerową. Jest znacznie bezpieczniejsza i wygodniejsza
      dla dziecka - a nawet dla dwóch (ma dwa miejsca i pasy). Mój mąż kupił ją rok
      temu w sklepie internetowym za ok. 400 zł.
      Bardzo się sprawdziła.
      • martheatre Re: przyczepka 29.03.06, 13:55
        A ja miałam wątpliowści. Jak się sprawdzała na naszych chodnikach, krawężnikach.
        Fotleik (mam Hamax) nieco amortyzuje, no i sam rower amortyzuje. A przyczepka
        wydawała mi się kompletnie nie na nasze warunki. Napisz coś więcej o tym, gdzie
        i jak eksploatowaliście przyczepkę. Może sie jednak skuszę.
        • tulcia Re: przyczepka 29.03.06, 14:34
          Ja bardzo polecam Römer Jockey - super jakosc, bardzo stabilny i wygodny - moja
          coreczka jezdzi w nim od zeszlego lata - miala wtedy 1,5 roku. Dodatkowo
          odchyla sie oparcie do spania.
          Dla mnie wazne byly bardzo dobre testy tego fotelika i jego stabilnosc.
        • piastka Re: przyczepka 31.03.06, 09:38
          Rzeczywiście przyczepka nie nadaje się na wyboiste drogi - a takie przeważają u
          nas... Chociaż ma pewną amortyzację i jeździliśmy z powodzeniem np po leśnych w
          miarę niewyboistych szlakach. Przeważnie jeździliśmy po alejkach asfaltowych -
          ale także po chodnikach (między Sopotem a Orłowem). Na piaszczystych trasach
          rower bez ochraniaczy na kołach może trochę sypać piasku do tyłu, ale też
          przyczepka jest wyposażona w przeźroczysty z przodu pokrowiec i siatkę.

Naszemu dziecku - wówczas niespełna rocznemu - jazda przyczepkę przynosiła dużo
          radości, ale też i działąła usypiająco.

Na pewno warto polecić takie rozwiązanie rodzicom dwójki kilkuletnich maluchów.

Pozdrawiam
          • freya9 Re: przyczepka 31.03.06, 17:57
            Ja słyszałam (nie jest to wiadomość potwierdzona), że w Polsce nie można
            jezdzić po drogach takimi przyczepkami; w parku to raczej tak...
            • justi79 Re: przyczepka 01.04.06, 16:12
              W ogóle nie wolno używać w Polsce przyczepek rowerowych. Zgodnie z art. 63
              ust. 3 Ustawy Prawo o Ruchu Drogowym wyraźnie zabrania się przewożenia osób w
              przyczepkach, dotyczy to również rowerzystów. Jak się trafi na upierdliwego
              policjanta, to można dostać za to mandat.

W teście fotelików rowerowych w Bikeboardzie wysoką ocenę otrzymał fotelik
              Flinger SW-BC08 - 5,3, a cena b. przystępna - 199 pln. Oprócz niego również
              Polisport Wallaby, 336 pln, ocena: 5,4. Obydwa są uchylne, mocowane do rury
              podsiodłowej, Flinger ma pięciopunktowe pasy, Polisport 3punktowe, obydwa mają
              regulowane podnózki.

• 33agnieszka2 FOTELE polecam.... 03.04.06, 17:42
                ...tyle że żaden z tych fotelików nie ma wywietrzników w skorupie fotela i po
                2h jazdy w słoneczny dzień plecy dziecka ociekają potem....
                Nowy model Hamax ma!
                agnieszka
              • piastka Re: przyczepka 04.04.06, 15:48
                Zaintrygowałaś mnie tym zakazem, dlatego sprawdziłam. Wydaje mi się, że
                generalnie można używać przyczepek rowerowych (zwłaszcza na trasach
                rowerowych), o ile prędkość nie przekracza 20 km/h:
                "3. Zabrania się przewozu osób w przyczepie, z tym że dopuszcza się przewóz:
                (...)
                d) prędkość zespołu pojazdów nie przekracza 20 km/h."
                Czy może się mylę?
                Jesteś praktykiem w tej dziedzinnie?

Pozdrawiam
    • likoz Re: fotelik rowerowy? jaki polecacie? 04.04.06, 23:42
      Także jestem ciekawa opinii mam użytkowniczek fotelików. Ja właśnie zastanawiam
      się nad 3 modelami. Biotrę pod uwagę Hamax Sleppy Lux i Siesta oraz OkBaby 10+.
      Sama nie wiem czy to bujanie się fotelika w modelu Siesta będzie aż takie
      dobre, no a 10+ podobno ma paski plastikowe do przypinania nóżek - nie wiem bo
      nie widziałam na żywo. Może ktoś ma i to potwierdzi. Proszę o rady bo chyba
      nigdy się nie zdecyduję.
      • emma71 Re: fotelik rowerowy? jaki polecacie? 05.04.06, 08:56
        My mamy Hamax Siesta (chyba ok 245 zł w Decathlonie).Córka w wieku 15 m-cy była
        bardzo zadowolona z jazdy.Zrobiliśmy mała rundkę ok 40 minut po osiedlu i Mała
        cały czas się cieszyła.Siesta ma pochylane oparcie.Zastanawialiśmy się czy
        rzeczywiście warto płacić trochę drożej za tą pochyłość ale po zastanowieniu i
        konsultacjach ze znajomymi co mieli taką opcję uznaliśmy ,że weżmiemy właśnie
        taki.Dodatkowo fotelik ma wcięcie na kask co powoduje,że główka i szyja są
        ułożone w wygodniejszej pozycji niż normalnie.A jak będzie się spisywać to czas
        pokaże.To jest podobno model z 2006.Zeszłoroczne pochylane ( chyba sleepy....)
        były w Decathlonie za ok 180 zł.Właściwie to ten mieliśmy kupić ale z wiosną
        zeszły wszystkie na pniu.Przynajmniej w Krakowie i Wrocławiu.
        • gatka_b Re: fotelik rowerowy? jaki polecacie? 23.05.06, 10:53
          Chcialabym niedlugo kupic fotelik dla naszego synka, wiec pytania ktory
          najlepszy tylko sie mnoza wink

Od kiedy mozna zaczac? W opisach fotelikow jest napisane 9 miesiecy, ale mi sie
          cos obilo o uszy ze lepiej poczekac do skonczenia przez dziecko roczku?

Z tego co szukalam to idealnym fotelikiem bylby fotelik, ktory by mial:
          - pasy 5-punktowe
          - regulacje oparcia
          - regulacje odleglosci od rowerzysty
          - szybkozlacze
          - mocowanie do ramy
          - regulacje podnozkow
          - boczne oslonki tylnego kola
          - nosnosc: waga do 22 kg
          - ograniczenie wiekowe: do 5 lat
          - regulowany zaglowek
          - wciecie na kask
          - wywietrzniki w siedzisku

Czy to wszystko naprawde jest potrzebne? A moze cos jest zbedne? Czy taki ideal
          istnieje?
    • likoz Re: fotelik rowerowy? jaki polecacie? 23.05.06, 11:15
      Sama niedawno miałam podobny dylemat,ale w mpodjęciu decyzji pomógł mi mąż i
      kupiliśmy Hamax Siesta. Po pierwszym spacerze moje wątpliwości zostały
      rozwiane. Sądziłam, że synek będzie ciekawy świata i nie będzie spał, wówczas
      opcja spania byłaby zbędna. Tymczasem usnął już po 200 metrach jazdy, a ja w
      myślach dziękowałam sobie że odżałowałam trochę kasy i kupiłam ten z pochylanym
      oparciem. Generalnie ten fotelik spełnia prawie szystkie wymogi, które
      wymieniłaś z wyjątkiem regulowanego zagłówka. W Sieście oparcie jest tak
      wysokie że nie mapotrzeby nic regulować. Nie pamiętam tylko czy podnóżki są
      regulowane musiałabym sprawdzić ale dla mojego 15 mieśięczniak pasują. Ogólnie
      dla mnie ten fotelik to rewelacja.
      życzę pomyślnych wyborów
    • gosia.mama.wojtusia Re: fotelik rowerowy? jaki polecacie? 23.05.06, 11:18
      tydzien temu kuiliśmy hamax siesta z rozkładanym oparciem,jestem
      zachwycona,małemu jest bardzo wygodnie,polecam
      pamietaj róznież o kasku
      • gatka_b Re: fotelik rowerowy? jaki polecacie? 23.05.06, 16:49
        O kasku pamietam. Podpowiedzcie czy te z regulacja obwodu glowki w srodku maja
        jakas specjalna nazwe?

Czy Hamax Siesta jest jakos profilowany zeby glowce dziecka bylo wygodnie? Jakos
        nie wyobrazam sobie kasku i fotelika na raz mi by sie chyba szyja skrecila wink No
        ale trzeba to trzeba.
        Moj synek ma dopiero 11 miesiecy - czy jak skonczy rok to moge go juz wozic w
        foteliku?
    • mama-smyka Flipper Kettlera 23.05.06, 23:45
      Dziewczyny, a może któraś z Was ma fotelik Kettlera FLIPPER?
      Jak się spisuje? Czy jest wygodny dla dziecka?
      Sama firma wiele już mówi, ale nie wiem, czy to na pewno ich najlepszy model?
      W porównaniu z innymi wygląda najsolidniej (jest najbardziej zabudowany i ma
      najobszerniejszą wyściółkę), najbezpieczniej, ale i... najciężej. Czy odczuwa
      się tą wagę podczas jazdy?
      Cena 499zł to już spora inwestycja, więc chciałabym poznać czyjąś opinię przed
      zakupem.

Fotelik rowerowy niemieckiej formy Kettler model Flipper.
      Przeznaczony dla dziecka o wadze do 22 kg (atest).
      Wykonany z tworzywa sztucznego, z miękką wyściółką.
      Pasy bezpieczeństwa z regulowaną wysokością i długością, mocowane w 5 miejscach.
      Regulowana wysokość podnóżków.
      Regulowany kąt oparcia do 15º.
      Z boku sakwy na przydatne drobiazgi.
      W komplecie system nośny montowany do sztycy podsiodłowej roweru z regulacją
      odległości od siodełka rowerzysty.
      Umożliwia błyskawiczny demontaż.
      Nie wymaga bagażnika.

Brzmi chyba dobrze?
      • mama-smyka Kettler fotelik rowerowy Flipper - znacie? 24.05.06, 15:37
        Woisałam się już w inny watek, ale chyba moje pytanie zgubiło się w tłumie,
        więc załądam nowy.

Czy któraś z Was ma fotelik Kettlera FLIPPER?
        Jak się spisuje? Czy jest wygodny dla dziecka?
        Sama firma wiele już mówi, ale nie wiem, czy to na pewno ich najlepszy model?
        W porównaniu z innymi wygląda najsolidniej (jest najbardziej zabudowany i ma
        najobszerniejszą wyściółkę), najbezpieczniej, ale i... najciężej. Czy odczuwa
        się tą wagę podczas jazdy?
        Cena 499zł to już spora inwestycja, więc chciałabym poznać czyjąś opinię przed
        zakupem.

Fotelik rowerowy niemieckiej formy Kettler model Flipper.
        Przeznaczony dla dziecka o wadze do 22 kg (atest).
        Wykonany z tworzywa sztucznego, z miękką wyściółką.
        Pasy bezpieczeństwa z regulowaną wysokością i długością, mocowane w 5 miejscach.
        Regulowana wysokość podnóżków.
        Regulowany kąt oparcia do 15º.
        Z boku sakwy na przydatne drobiazgi.
        W komplecie system nośny montowany do sztycy podsiodłowej roweru z regulacją
        odległości od siodełka rowerzysty.
        Umożliwia błyskawiczny demontaż.
        Nie wymaga bagażnika.

Brzmi chyba dobrze?
        • bursz polecam polisport 26.05.06, 11:37
          hej, wklejam link
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=573&w=40799468&a=41224925pozdrawiam,jola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka