Dodaj do ulubionych

Jaki fotelik?

18.05.06, 22:26
Czas pomyśleć o zmianie fotelika na większy (taki od 9 kg), a ja nie bardzo
wiem na jaki. Sporo przejrzalam postów i wiem, że wiele osób poleca maxi cosi
priori. Wolalabym jednak jakis tańszy fotelik. I nie wiem: nie ma tańszych a
równie bezpiecznych i wygodnych? Oczywiście zależy mi na bezpieczenstwie, ale
także chcialabym żeby maluchowi bylo wygodnie. Mam jeszcze pytanie, czy
niektore (pewnie droższe) foteliki są z materiałow, w których dziacko tak sie
nie poci? Jestem przerażona zbliżającym się latem, bo w samochodzie nie mam
klimy.
Obserwuj wątek
    • magia Re: Jaki fotelik? 18.05.06, 22:48
      Nie ma dobrych, nowych o tanicha. Dobre i tanie sa uzywane np. na allegro.
      Co do lata to niektorzy producenci fotelikow robia letnie tapicerki/pokrowce,
      czesto z frotty lub bawelny - latwe do zalozenia/zdjecia i szybkiego wyprania.
      Ma je m.in. MC i Roemer.
      • mmala6 Re: Jaki fotelik? 18.05.06, 23:02
        mamy Ramatti Venus za ok 300zl.Co do tapicerki to nie mam pojecia jak sie
        sprawdzi, bo kupilismy go w zimie.Nie sadze jednak aby Mateusz sie w nim w ogole
        nie spocil, w koncu to nie jest bawelna albo jakis welur jak w samochodach (ani
        skora!wink))cos tam sztucznego jest.W foteliku kolysce podkladalam mu pieluszke
        tetrowa i pewnie tu trzeba bedzie robic podobnie.
        • magia Re: Jaki fotelik? 18.05.06, 23:27
          Ramatti moze i wygodny jest ale czy bezpieczny? - nikt tego nie sprawdzil a
          fotelik testow ADACa tez nie posiada.
          Mi sie Ramatti nie podobal w sklepie i mimo, ze producent pochodzi z mojej
          okolicy to jakos nie zulabym sie dobrze sadzajac w niego testu. To jak
          kupowanie kota w worku.

Co do jezdzenia latem, to w tym 9-18 nie testowalismy jeszcze, ale pewnie kupie
          pokrowiec letni.
          • mmala6 Re: Jaki fotelik? 19.05.06, 13:06
            testy maja wozki z gornej polki a nie kazdego stac na fotelik np Maxi Cosi za 800zl.
            Ja do Ramatti nic nie mam, mnie sie podobaja, jest wiele roznych tapicerek do
            wyboru.Przypiety do siedzenia bardzo stabilnie sie trzyma.Ma wszystko co jest
            potrzebne.
    • agni71 Re: Jaki fotelik? 18.05.06, 23:29
      W którejś gazecie "dzieciowej" wyczytałam, że teraz Maxi-Cosi dodaje gratis do
      fotelików dodatkowy pokrowiec frotte. Może jednak warto rozważyć ten fotelik,
      bo to zakup na lata, a taki pokrowiec pewnie fajna sprawa (sama nie mam, ale
      może dokupię), a oddzielnie kupowany kosztuje ok. 130 zł. A fotelik faktycznie
      bardzo wygodny i przyjazny dziecku i rodzicom smile

aga
      • alfa36 Re: Jaki fotelik? 19.05.06, 14:14
        Maxi-cosi na lata? To on nie jest od 9 do 18 kg? Co prawda nie mam
        doswiadczenia, bo to moje pierwsze dziecko, ale jeśli do 18, to pewnie czeka
        nas jeszcze jeden fotelik.
        Ramatti rozklada się do pozycji leżącej?
        • mmala6 Re: Jaki fotelik? 19.05.06, 14:21
          do 18kg czyli do jakiegos 3rz, potem sa takie podkladki pod pupe, juz nie
          foteliki.Chyba ze kupisz fotelik do 36kg.
          Zaden fotelik 9-18 czy 9-36 nie rozklada sie do pozycji lezacej, chyba ze o
          jakim nie wiem.Ramatti ma chyba z 5 stopni regulacji oparcia ale korzystamy z
          dwoch skrajnych, do siedzenia i takiego pol lezenia, ale nie tak jak w kolysce.
          • monii_1 Re: Jaki fotelik? 19.05.06, 15:28
            nie za szybko ta przesiadka fotelika na siedzisko? 3/4-letnie dziecko powinno
            jeszcze jeździć w foteliku (odpowiednim wagowo), na samo siedzisko jest jeszcze
            za małe
            • mmala6 Re: Jaki fotelik? 19.05.06, 18:30
              przeciez nie ja to wymyslilam.Ja tylko pisze jakie sa foteliki, nie ma fotelikow
              od 18kg, sa do 18 badz do 36.Kup taki do 36 i bedziesz dziecko do ok 7 roku
              zycia wozic w foteliku.
              A 3 latka to rzucilam dla przykladu, bo nie wiem ile ma dziecko wazace 18kg,
              pewnie zalezy od dzieckawink
              • mmala6 Re: Jaki fotelik? 19.05.06, 18:35
                sa jeszcze 15-36 ale to tez jezdzi sie do jakiegos momentu, nie do wagi 36kg.
                Wiec najlpiej kupic 9-36 z odpinanym 'poddupkiem' wtedy bedzie naprawde na latawink
        • agni71 Re: Jaki fotelik? 19.05.06, 22:04
          alfa36 napisała:

> Maxi-cosi na lata? To on nie jest od 9 do 18 kg?

Mpoja starsza córka zaczęła w nim jeżdzić, jak miała 9 mies. Teraz ma 3,8 lat i
          waży ok. 13 kg, więc na pewno jeszcze długo by nim pojeżdziła, ale musiała go
          oddać młodszej siostrze. "Na lata" niekoniecznie znaczy na 10 lat smile

aga
    • euzebia500 Kiddy Life Plus 19.05.06, 12:34
      Cześć - może Kiddy Life Plus - dobry i rozsądny cenowo
      www.baby.com.pl/szczegoly.php?aukcja=&grupa_p=1&przedm=1903271&pwd[1]=%2F1%2F100791%2F1843980%2F1843988&grp=&sortuj=kod
      Poszukaj w wyszukiwarce bo było mnóstwo o fotelikach.

Pozdrawiam

• tulcia Re: Jaki fotelik? 19.05.06, 15:21
      Römer King TS Plus. Pisalam o naszym wyborze juz kiedys uzasadniajac.
      • magia Re: Jaki fotelik? 19.05.06, 16:19
        Roemer IMO wlasnie rozklada sie do pozycji prawie kolyskowej. Tzn. wszystko
        zalezy jak masz ustawiony fotel samochodowy. U mnie ida pod katem, wiec fotelik
        tez pod katem, wiec roemer po rozlozeniu jest odchylony na jakies 45 stopni.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka