Dodaj do ulubionych

Zippy a może jednak Carrera?

25.05.06, 17:57
Wciąz jestem na etapie wyboru spacerówki, już prawie jestem przekonana do
kupna Inglesiny zippy, ale teraz natknęłam sie na Carrerę i mam nowy dylemat.
Pomóżcie porównać te 2 wózki: Zippy i Carrerę, który ma lepsza amortyzację i
wygodniejsze siedzisko dla sporego 9 miesięcznego dzieciaczka?
Doradźcie coś, bo chyba nigdy nie wybiorę odpowiedniego wózkawink
Obserwuj wątek
    • monika_wroclaw Re: Zippy a może jednak Carrera? 25.05.06, 21:54
      Jeżeli chodzi o siedzisko to na pewno carrera ma większe.
      Już pisałam o tym w innym wątku, siedzisko w carrera jest naprawdę bardzo
      komfortowe i przytulne.

Nie wiem jak z amortyzacją w zippy.... w carrera pro jest świetna amortyzacja
      przednich kół, zawieszenie tylne, mimo że ma regulacje jest twardsze, ale
      amortyzuje, tylko nie jest tak miękkie jak z przodu.
      Wózek bardzo lekko prowadzi się jedną ręką.

pozdrawiam
      • ludwiczek7 Re: Zippy a może jednak Carrera? 26.05.06, 22:51
        Monika , dziekismile
        Może ktoś jeszcze coś doradzi?
        • iwek33 Re: Zippy a może jednak Carrera? 26.05.06, 23:11
          No nie wiem, jak to jest z tym siedziskiem, w innym wątku są podane wymiary:
          głębokość przy opuszczonym podnóżku 20 cm, wg mnie siedzonko bardzo płytkie.
          Ogólnie to wybrałabym Zippy- solidna marka, sprawdzona, amortyzacja nie do
          pobicia.
          • ludwiczek7 Re: do iwek 33 26.05.06, 23:24
            Iwek 33
            Możesz doradzić mi cos w kwestii koloru?
            www.inglesina.com/en/products/details_colours.php?itemid=189§ionid=17
            Biore pod uwagę 3
            LIMONE, FUOCO I SABBIA
            Zależy mi, żeby nie był zbyt ciemny a jednocześnie niezbyt brudzący.
            • iwek33 Re: do iwek 33 27.05.06, 07:45
              Pewnie, że mogę doradzić, choć ostatecznie sama musisz zdecydować, bo najlepiej
              wiesz, jaki styl lubisz, jak ubierasz dzieciaczka...
              Ja na pierwszym miejscu, zdecydowanie wybrałabym SABBIA , bo: nie za ciemny,
              ale równocześnie nie ma elementów bardzo jasnych jak np fuoco, jest
              uniwersalny, czyli pasuje i do stulu sportowego i bardziej eleganckiego
              po prostu zestaw kolorów najbardziej mi się podoba, kolorystyka jest ciepła,
              delikatna.
              Na drugim FUOCO ( ten czerwony) choć jeśli preferujesz styl sportowy i Ty i
              Maluch nosicie się na sportowo, to bardzo ta kolorystyka do Was pasowałaby.
              Tego trzeciego LIMONE nie kupiłabym z dwóch względów: nie podobają mi się
              ogólnie te zółte dodatki i po drugie: już widzę te tabuny malutkich czarnych
              robaczków, które tak obsiadają latem żółte ubranka...
    • gosia.mama.wojtusia Re: Zippy a może jednak Carrera? 27.05.06, 10:17
      sabbia jest fajny
    • ekolezanka Re: Zippy a może jednak Carrera? 27.05.06, 10:40
      Tez zastanawialam sie nad Inglesina, byl to moj typ na spacerowke/parasolke,
      jednak po przetestowaniu w sklepie (slabe podbijanie wozka, srednio fajna
      budka, foliowe nieładne okienko) przeskoczylam w zamiarach na Pliko P3, ale moj
      zapal do Pliko ostygl gdy jednoczesnie obok niego zobaczylam (i wyprobowalam!)
      carrere c. od carrery c doszlam do carrery pro (ktorą juz posiadam) i to uwazam
      byl najlepszy wobor.
      a o 20 cm siedziska przy zlozonym podnozku to ja pisalam, i szczerze mowiac
      bylam tym pomiarem zaskoczona, ale wcale nie wplywa to na komfort siedzenia.
      wlasnie moja niunia siedzi w tym wozku (bo nowy, jeszcze na dworzu nie
      testowany) specjalnie ze zlozonym podnozkiem i w najlepsze oglada sobie Elmo wink
      ani sie nie zsuwa, nózki pod odpowiednim kątem, uwazam ze w tej kwestii
      wszystko jest OK.
      Acha, moja mała za 2 miesiące konczy dwa lata, wazy 11,5 kg.
      • sdec jednak Carrera 27.05.06, 10:50
        Nie rozumiem niektóych sprzedawców. Synek ma 8 mies.(waży ok. 9 kg),
        interesowałam się Carrerą, sprzedawca stwierdził, że nie ma sensu już kupować,
        bo dziecko jest za duże i teraz należy kupić coś w stylu Maclarena Quest, czy
        Energy??? Wyszłam znów bez wózka. Czy naprawdę nie warto jeszcze kupować
        Carrery lub PP A3?
        • miloszkowa4 Re: jednak Carrera 27.05.06, 14:41
          Mój synek ma 9,5 miesiąca i waży 13 kg i mierzyłam go do carrery pro z 2005
          roku, do energy zresztą też, do pliko i inglesiny zippy. Ja uważam że warto
          kupić carrerę, bo synek przynajmniej wygodnie będzie jeździł. W energy przy
          rozłożonym podnóżku jakoś spadały mu nóżki na boki, no i jak dla mnie brak
          pałąka u tak małego dziecka to wada. Generalnie i carrera i pro bardzo mi się
          podobają. Najlepiej jak przymierzysz synka do kilku wózków
          Pozdrawiam
          Basia
          • ludwiczek7 Re: Do sdec 27.05.06, 21:42
            Sdecsmile
            Nie przejmuj sie sprzedawcą, moim zdaniem przesadził. Mój synek ma 9 miesięcy,
            jest duzym chłopczykiem, ale wciąż lubi sypiać na spacerach. Teraz jeździ
            wózkiem na dużych kołach i jest mu wygodnie, bop ma dużo mijuesca i amortyzacja
            tez jest ważna. Dlatego nie kupie Inglesiny trip, choć jest super, ale moim
            zdaniem dla starszego dziecka, jako wózek przewozowy.
            Duzo czaau spędzamy na spacerach i chcę ,żeby mojemu synkowi było wygodnie,
            dlatego myśle o spacerówkach typu inglesina zippy.
            Na lżejsze wózeczki typu inglesina trip czy jane energy przyjdzie jeszcze porasmile
            Pozdrawiamsmile
            • mamadamianka Re: Do sdec 27.05.06, 22:23
              Ja tez uważam , że 9miesieczny maluszek jak najbardziej powinien jeździć w
              wygodnym wózku. (duzym, amortyzacja). Mój maluch do teraz śpi na dłuższych
              wyprawach. A ma juz bagatela prawie trzy latkasmile
              Ostatni duży wózek - abc design trójkołówkę kupiłam jak miał półtorej roczku.
              Wcale nawet nie pomyslałam, żeby mieć już tylko przewozówkę.
              • monika_wroclaw Re: Do sdec 29.05.06, 11:28
                głębokość siedziska w carrera pro to 22cm, z rozłożonym podnóżkiem 38cm.
                A o tym czy dziecko zjeżdża z siedziska decyduje przede wszystkim
                wyprofilowanie.
                Kiedyś dla Mai miała wózek z bardzo dużym szerokim i głębokim siedziskiem (
                baby dreams explorer ) i cały czas zsuwała się...

A siedzisko w carrera pro jest na pewno większe niż w zippy.
                • w-ella Re: Do sdec 29.05.06, 12:10
                  cześć Moniko, mam do ciebie pytanie, czy orientujesz sie jak jest z siedziskiem
                  w carrerze c (cały czas o niej myślę po tym moim nieprzemyślanym zakupie chicco)
                  bo ja oglądałam ten wózek, przymierzałam do niego synka, tylko to było prawie w
                  biegu, bo maluch był już bardzo zmęczony i rozdrażniony, faktycznie to
                  usiedział parę sekund i uciekał z wózka, tak że nie mogłam sobie dokładnie
                  pooglądać. a wózek bardzo mi się podoba, tylko właśnie siedzisko wydało mi sie
                  bardzo płytkie, być może jest dobrze wyprofilowane i to nie przeszkadza, ale
                  niestety nie udało mi się tego sprawdzić,jak sprawdza się podnóżek, czy dziecku
                  jest wygodnie z takim uchylającym się pod nóżkami ? i jeszcze jedno mnie
                  zaniepokioło, przy jeździe turkotały koła, jakby blokady hamulców obijały się o
                  te kółka zębate przy kołach, czy tak jest, czy to była wada. strasznie
                  napaliłam się na ten wózek i chyba zlecę mężowi zakup jak będzie w
                  Krakowie,tylko co z tym siedziskiem - doradź proszę.
                  pozdrawiam.ela
                  • monika_wroclaw Re: Do w-ella 29.05.06, 12:23
                    Siedzisko w carrera C jest trochę mniejsze niż w Pro, ale nie jest to jakaś
                    duża różnica.
                    Przymierzałam Ninkę do carrery C w sklepie we Wrocławiu ( tylko, że we
                    Wrocławiu ten wózek kosztuje ponad 1300zł - nawet rozmawiałam z kierownikiem,
                    że trochę przesadzili z ceną... ), wygodnie jej się siedziało, ale w Pro ma
                    więcej miejsca.
                    Jeżeli chodzi o hamulec to w moim nic nie stuka i w tej Carrera C w sklepie też
                    nic nie stukało, może po prostu był źle odblokowany hamulec, tzn. nie odskoczył
                    do końca i dla tego tak turkotało.

Jeżeli chodzi o podnóżek, to tak jak już pisała wczesniej jedna z dziewczyn
                    jest on ukształtowany anatomicznie, mojej Nince jest wygodnie.
                    Zresztą wózek jest składany w parasolkę, więc wiadomo, że nie może mieć tak
                    usztywnionego podnóżka jak np. twój chicco, który ma metalowy podnóżek.

Za taką cenę jak Ty widziałaś, to ja bym się nawet nie zastanawiała...
                    • w-ella Re: Do w-ella 29.05.06, 12:30
                      599zł, jak widzę te ceny 890zł w sklepach internetowych - to żal mi serce
                      ściska sad
                      • inez05 Re: Do w-ella 30.05.06, 10:14
                        Ja byłam wczoraj w Świecie Dziecka w Warszawie, pytałam o Carrerę C i Zippy.
                        Sprzedawca powadział że za te pieniądze to poleca bardziej Peg Perego, a
                        szczególnie Atlantico. Stwierdził że na PP mają znacznie mniej reklamacji niż
                        na Jane i Inglesinę , ze stelaże śa bardziej niezawodne w PP. W Warszawie
                        wszystkie te wózki kosztóją ok. 1200zł, no może Carrera nieco ponad 1000zł. Nie
                        sądzicie że wydając takie pieniądze lepiej kupić PP????
                        • sdec Carrera Pro czy PP A3? 30.05.06, 10:30
                          Mam jeszcze kilka dni do namysłu i właśnie też się zastanawiałam, czy lepszy
                          jest Jane, czy PP. Ceny porównywalne, nie chcę porównywać sposobu składania, bo
                          wiadomo, kto co potrzebuje. PP mają osłonki na nóżki, Jane nie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka