karynk 17.07.06, 12:13 Do tej pory znajduję pasty przeznaczone dla dzieci tylko do 2-3 lat. Jakie są dla młodszych dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magia Re: pasta do zębów dla roczniaka 17.07.06, 12:25 Kup Elmex. W Polsce jest on chyba dla dzieci od 2 lat, w Niemczech od 6 miesiecy. W Polsce od 6 miesiaca jest Nenedent www.miralex.pl/?product,pl,79 Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re: pasta do zębów dla roczniaka 17.07.06, 12:52 Bobini, dla dzieci od 1 roku życia. Odpowiedz Link Zgłoś
inia25 Re: pasta do zębów dla roczniaka 17.07.06, 13:03 dla roczniaka, który nie umie wypluwac, to tylko pasta bez fluoru Nenedent ;lub Dentica. Pozostałe są z fluorem, ale roczniak na nie jest jeszcze za mały. A elmex ma spora dawke fluoru i dlatego jest dla dzieci powyzej 2 roku zycia. W niemczech dawka fluoru moze byc po prostu nizsza. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: pasta do zębów dla roczniaka 17.07.06, 13:18 Elmexu sie nie płuka, nawet dorosli powinni dokładnie wypluć zawartość paszczy i iść spać. Żadnej wody. Aminofluorek sobie reaguje ze szkliwem a jak go spłuczemy to zęby pozostaną czyste, tak jak po każdej innej paście, ale pozbawione szansy na re mineralizację. Co do Bobini to znajomy 3 latek myl nia zeby od ok roku, ale gdy zaczal sie wyslawiac, nie dostal jej wiecej bo go szczypala w jezyk. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-smyka Re: pasta do zębów dla roczniaka 01.08.06, 00:00 Zgadzam się w 100%. W Niemczech są inne normy, np. gluten wprowadzają wcześniej niż w Polsce. Do pierwszego ząbka polecam tylko gazik nawinięty na palec i namoczony przegotowaną wodą/ew. taka silikonowa nakładka na palec z Canpolu. Po pierwszym ząbku - Nenedent bez fluoru. Gdy ząbków pojawi się już prawie cały komplet lub dziecko skończy roczek-1,5, to rano Nenedent bez fluoru a wieczorem Nenedent z fluorem - ale ilość śladowa, szczoteczka dosłownie "pobrudzona" deliktanym śladem pasty. Gdy nauczy się wypluwać to już chyba obojętnie. Elmex jest b. dobry, także dla dorosłych, ale przeznaczony dla dzieci po 2 urodzinkach - wtedy nawet gdy dziennie połknie tą pastę wielkości ziarna groszku, to nic się nie stanie. Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: pasta do zębów dla roczniaka 17.07.06, 18:08 Polecam Nenedent bez fluoru. aga Odpowiedz Link Zgłoś
johana19 Re: pasta do zębów dla roczniaka 21.07.06, 18:50 Odkąd mała skończyła 5 miesięcy i dostała pierwszy raz szzoteczkę do rączk (Oral B od 4 do 24 miesięcy) to używamy Elmex dla dzieci (w porozumieniu z naszym pediatrą). Asia mama LENY (27-01-2005) A Lenka ma już... Odpowiedz Link Zgłoś
gaja26 Re: pasta do zębów dla roczniaka 21.07.06, 20:30 Ja też polecam Nenedent bez fluoru. Ma smak bananowo/jablkowy, koszt ok. 10 zl Mój prawie roczniak tę pastę bardzo lubi i daje sobie czyścić Odpowiedz Link Zgłoś
lilianeczka1 Re: pasta do zębów dla roczniaka 21.07.06, 22:20 Ja tez polecam elmex .Moja mała myje nim zeby juz od 3 lat i zadnych problrmow z zebmi nie mamy, zdrowe i mocne Pozdrawiam Natalia Odpowiedz Link Zgłoś
baranek44 Re: pasta do zębów dla roczniaka 31.07.06, 23:53 Chicco-malinowa, banoanowa, truskawkowa Odpowiedz Link Zgłoś