Dodaj do ulubionych

pralko-suszarka - polećcie sprawdzoną

25.09.06, 23:40
Właśnie przymierzamy się do generalnego remontu łazienki ze skuwaniem podłogi
i ścian do zera oraz z burzeniem ścianki działowej, oj będzie się działo. wink
M.in. chcemy zastąpić pralkę i suszarkę jednym urządzeniem - wybór jest dość
ograniczony, ale i tak ciężki.
Nie zależy mi na nazwie firmy, na kolorze pralki ani jej wielkości.
Chciałabym natomiast, by odpływ wody z suszarki nie wymagał podłączenia do
komina, w pralce oczywiście funkcja prania ręcznego, program krótkie pranie
oraz oszczędne zużycie wody (myślę, że ok. 50l przy standardowym cyklu będzie
ok). No i klasa - najlepiej AB, BA lub AA, choć tej ostatniej nigdzie nie
znalazłam, nawet wśrod tych za kilka tys.
Aha, no i cena - raczej poniżej 2tys. Poszperałam już trochę w sieci i do tej
kwoty znalazłam pralko-suszarki firm: Ariston, Candy, Whirlpool, Mastercook i
Indesit. Może któraś z nich jest godna uwagi (lub oczywiście inna marka, ja
po prostu takie znalazłam)?
Obserwuj wątek
    • wiktorka99 Re: pralko-suszarka - polećcie sprawdzoną 26.09.06, 11:37
      Z wlasnego doswiadczenia nie polecam Ci pralko-suszarki do 2 tys sama
      uzytkowalam taka przez 5 lat Candy i z przyjemnoscia sie jej pozbylam od pol
      roku jestem wlascicielka nowej praleczki-suszarki MIELE trzeba dac troszke
      wiecej kasy ale naprawde warto
      za 2 tys kupilabym porzadna pralke ale za pralko-suszarke trzeba dac wiecej
    • bad_dreams Re: pralko-suszarka - polećcie sprawdzoną 26.09.06, 11:49
      Witaj, w zeszłym roku miałam ten sam dylemat.Pisałam na forum dla elektroników
      o radę.Odpowiedziano mi, że pralko-suszarki, jak większość rzeczy typu 2 w 1
      jest kompromisem i jesli tylko można należy go unikać, szczególnie jesli
      myślimy o półce cenowej ok.2 tyś.Podobno pralko-suszarki są bardziej awaryjne,
      gorzej suszą i gniotą bardziej-choć może jest to wynikiem wkładania wiekszej
      niż przepisowa waga mokrej bielzny do suszenia (z tego co wiem to połowa wkładu
      pralki).Wybrałam używaną suszarkę Miele.
    • milla1 Re: pralko-suszarka - polećcie sprawdzoną 26.09.06, 12:20
      Sama mam Aristona i jak na razie( 3lata użytkowania) jest niezawodna.
      Oczywiście gdybym miała więcej miejsca może nie kupowałabym 2w1 ale niestety nie
      mogłam sobie na to pozwolićwink
      • monika_wroclaw Re: pralko-suszarka - polećcie sprawdzoną 26.09.06, 12:42
        Ja mam indesit, działa bezawaryjnie od 7 lat, ogólnie jestem bardzo zadowolona
        z pralki, bo pierze bardzo dobrze, suszarki używam bardzo sporadycznie, jak coś
        musi być natychmiast suche, suszy dobrze pod warunkiem, że nie wrzuci się
        więcej niż 1/2 bębna.
        Niestety pralko-suszarki nie suszą tak dobrze jak same suszarki i to nawet te
        najdroższe pralko-suszarki... Tak jak pisały dziewczyn jest to pewien kompromis.

pozdrawiam
        • joanna_poz Re: pralko-suszarka - polećcie sprawdzoną 26.09.06, 15:27
          i ja mam indesit od bodajże 5 lat.
          nie był to jakiś extra drogi model, ale żadnej awarii nie mielismy.
    • mammazuzi Re: pralko-suszarka - polećcie sprawdzoną 26.09.06, 17:19
      mialam aristona ale wymienilam na aeg i widze roznice na korzysc aeg. generalnie
      wszystkie p-s maja wspolny waz z pralka,nie trzeba podlaczac do komina. im
      wiekszy beben tym lepiej wyglada pranie po suszeniu. oczywiscie najlepsze efekty
      daje sama suszarka
      • mama-smyka Re: pralko-suszarka - polećcie sprawdzoną 26.09.06, 18:12
        Hmmm... To fakt, na dziś, gdy suszymy nawet większą ilość prania w suszarce, to
        po wyciągnięciu większość rzeczy nawet nie trzeba prasować, świetnie wyglądają
        pod warunkiem, że nie trzyma się ich w bębnie pół dnia po wysuszeniu. wink
        Po remoncie nie będziemy mieli zbyt wiele miejsca na suszenie, więc myślę, że z
        suszarki będziemy korzystać dość często, zmartwiłyście mnie tą wiadomością, że
        to już nie jest to samo, co 2 osobne urządzenia, choć rzeczywiście, brzmi to
        logicznie. sad
        Nie chcemy kupować zbyt drogiego urządzenia, bo w ciągu 2-4 lat planujemy
        budowę domu i wyprowadzkę i wtedy pewnie kupimy wszystko nowe, więc szkoda nam
        teraz wywalać tyle $.
        A z tych droższych mówicie, że Miele, AEG, Bosch i Siemens są najlepsze?
        Mieliśmy pralkę Boscha, faktycznie pracowała na okrągło przez ponad 10 lat i
        miała po drodze może ze 2 małe awarie.
        Teraz mamy Candy (od 2 czy 3 lat) i była już naprawiana + cała przednia ścianka
        poniżej drzwiczek bębna jest... zardzewiała! No, może przesadziłam, że cała,
        ale zaczął odpryskiwać ten biały lakier i wygląda to okropnie! Bosch po 10
        latach wyglądał lepiej i do tej pory pierze u mojej babci...
        To ja jeszcze przejrzę oferty... W sumie od 2000 do 2600zł niedaleko a to już
        jest Bosch (i Siemens, bo to nawet ten sam model, tylko pod inną marką wink).
        No i macie rację - bęben w naszej suszarce jest duuużo większy od tego w
        pralce...
        Chyba po prostu będę musiała wybrać się do sklepu i wybrać model z największym
        bębnem...
        U nas nie ma problemu z dużą ilością prania w jednym cyklu - pralka pierze
        przynajmniej raz dziennie a mój mąż, który zajmuje się praniem od a do z (wiem,
        fajnie mam ;D), ma hopla na punkcie nie łączenia kolorów i tkanin, więc często
        pierze małymi partiami.
        Może któraż z Was ma tą p-s?
        www.siemens-agd.pl/produkty/przeglad_produktow/produkt.php?idproduktu=394
        • carminam Re: pralko-suszarka - polećcie sprawdzoną 27.09.06, 00:19
          Ja mam pralko suszarke Candy od dokladnie 9,5 lat i choc jest do tej pory
          odpukac bezawaryjna (tylko raz wzywalam Pana bo mi druty ze stanikow walily w
          srodku pod bebenemwink)
          ..nie polecam pralko-suszarki, pranie nawet nie dosuszone i wyjete natychmiast
          po szuszeniu niezaleznie od tkaniny jest zmiete jak szmata psu z gardla wyjetauncertain

tez domieszka sztucznego to wrecz nie daja sie uprasowac bez ponownego
          moczenia...
          ja susze tylko posciel , reczniki i okazjonalnie jak cos jest pilnie
          potrzebne...

Nastepnym razem na 100000% kupuje odzielne urzadzenia! (mimo ze nasza pralko-
          suszarka choc stara byla z tych drozszych)
    • robalrobal Re: pralko-suszarka - polećcie sprawdzoną 26.09.06, 19:49
      Kurde ale Ci fajnie. Mój mąż zrobił pranie raz. Jak byłam w szpitalu przed porodem. Efekt : moje śliczne, nowe, śnieznobiałe majtki zrobły się... granatowe.

A tak na marginesie- słyszałam, że suszenie w suszarce niszczy tkaniny o wiele bardziej niz wielokrotne pranie. Czy to prawda?
    • rosieee77 Re: pralko-suszarka - polećcie sprawdzoną 27.09.06, 00:47
      od kilku m-cy jestem szczęśliwą posiadaczką p-s Samsung z systemem Nano Silver.
      jestem b. zadowolona. Ma wiele najróżniejszych programów, a z ciekawostek:
      możliwość ustawienia 6-krotnego płukania (dla alergików, ja aż tyle nie używam
      ale płukam 3 razy - mam 4,5-miesięczne maleństwo i nie muszę prać w oddzienym
      proszku), szybkie pranie (ok 45 min). Co najważniejsze: do pralki można włożyć
      do 10 kg prania, można też jedne przysłowiowe jeansy- każdorazowo pralka waży i
      dobiera ilość wody. Jest też kilka programów suszenia min. łatwe prasowanie-
      rzeczy wychodzą leciutko wilgotne. polecam, ale jak to z nowościami bywa
      potrzeba czasu rzeby sprawdzić jak sobie radzą. U mnie na razie ok.
      • iwona298 Re: pralko-suszarka - polećcie sprawdzoną 27.09.06, 07:57
        ja mam Ariston i jestem zadowolona, z suszarki korzystam jak coś na gwałt
        potrzebne. Przed suszeniem wyjmuję rzeczy z pralki i wytrzącham, wtedy nie są
        pogniecione. Ja kupiłam w Maximusie w Nadarzynie rok temu i zapłaciłam 1700zł.
        Nie mam w łazience miejsca na dwa pudła.
        • mama-smyka Re: pralko-suszarka - polećcie sprawdzoną 27.09.06, 09:17
          No ja właśnie też. sad
          • agni71 Re: pralko-suszarka - polećcie sprawdzoną 27.09.06, 21:41
            Oddzielną pralkę i suszarkę można postawić jedno na drugim - ja mam taki zestaw
            Bosch. Trzeba tylko dokupić specjalny łącznik.

aga
            • mama-smyka Re: pralko-suszarka - polećcie sprawdzoną 27.09.06, 23:32
              Pewnie że można, chyba że ma się w projekcie całą przestrzeń nad pralką
              zabudowaną szafkami z wysuwanymi koszami na brudną bieliznę. wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka