Dodaj do ulubionych

Buty nowe czy używane?

13.10.06, 10:11
Mam dylemat co zrobić? Moge w tym roku na buciki zimowe wydać 70,80zł.Za te
pieniądze znalazłam buciki w daichmannie z jakimś tam texem lub gufo kozaczki
zapinane na rzepy.Pierwsze wizualnie ok,tylko ta podeszwa jakaś taka sztywna
(no i gdzieś spotkałam opinię,że się nóżki w nich pocą),drugie też dosć fajne
mięciutkie,zamszowe,ale mam wrażenie ,ze one bardzo szybko będą przemakały.A
dla mnie bardzo ważne jest ,zeby nóżką pozostawala sucha.Czy kupić wyzej
wymienione czy licytować używane na allegro ecco ? Co byście zrobiły na moim
miejscu?
Obserwuj wątek
    • coronella Re: Buty nowe czy używane? 13.10.06, 10:13
      oj, to zalezy jakie masz podejście do uzywanych butów. Jesli nie przeszkadza Ci to jakos bardzo, to spróbuj kupic ecco. Ja kupuje tylko ecco dla swoich dzieci, i wiem jak wyglądają po sezonie normalnego uzytkowania. Wyglądają super! Tzn są super, nie niszczą się, nie ścierają.
      • amj2 Re: Buty nowe czy używane? 13.10.06, 10:29
        No właśnie do tej pory synek zazwyczj miał nowe buciki.W zeszłym roku mial
        jakieś z texem (ale nie z daichmanna)i noga była non stop mokra.Zdaję sobie
        sprawę ,że za tą cenę ciężko jest trafić na porządne buty.I dlatego zastanawiam
        się nad używanymi ecco,bo przynajmniej z Waszych opinii mam pewność,że nie
        przemakają.
        • mmala6 Re: Buty nowe czy używane? 13.10.06, 10:32
          a uda Ci sie kupic Ecco w bardzo dobrym stanie za te pieniadze? wydaje mi
          sie,ze raczej nie.
          Ja mam opory przed uzywanymi butami, nie jakies straszne i nie do przejscia ale
          mamwink
          • czarna_maruda Re: Buty nowe czy używane? 13.10.06, 10:38
            Za tą cenę chyba nie kupisz używanych ecco w dobrym stanie-myślę, że to minimum
            100 zł, jak nie więcej
            Ja chyba bym kupiła tańsze buciki
    • misia_75 Re: Buty nowe czy używane? 13.10.06, 11:22
      A jaki rozmiar potrzebujesz?Może takie:
      www.allegro.pl/item133465314_antylopa_dobramarka_supercena_odmacris_21.html
      W zeszłym roku mieliśmy takie antylopy,bardzo dobrze się sprawdzily,maję gruba
      podeszwe(dobrze izoluje od podłoża).Na forum wiele mam zachwala antylopy.
      Może znajdziesz jakieś z zeszłorocznych kolekcji po niższej cenie?(W Krakowie
      takie znalazłam).
      Co do kupowania używanych to ja jednak mam opory,po tym jak zobaczyłm jak
      wyglądają np.pantofle mojej córki.Letnie sandałki miała z ecco,były
      rewelacyjne,świetnie się prały i po praniu wyglądały jak nowe.Jednak ona ma
      tendencje do pocenia i jak ściagala buciki po powrocie do domu to śmierdziały
      jej nóżki i buciki i tak sobie pomyślałam że nie chciałabym aby nosiła buty po
      kimś.Nie wiem,może w zimowych sprawa wygląda inaczej bo sie nosi skarpetki.Ja
      jednak wole kupic nowe.
    • czarna_maruda Re: Buty nowe czy używane? 13.10.06, 11:46
      Nawet w butach za 300 zł nie masz gwarancji, że nóżka się nie spoci.
      To też w dużej mierze zależy od dziecka i jego tendencji do pocenia się
      • beata1974 do amj2 13.10.06, 11:56
        ja będę miała do sprzedania buciki ecco roamiar 27 w dobrtm satnie po jednym
        sezonie napiszę co na gzetowy co i jak?
        • amj2 Re: do amj2 13.10.06, 12:10
          Beata napisz i daj może fotkę smile

Mały ma nóżkę 15,5 cm czyli myślę ,ze wkładka jakieś 17 cm.
          • emilka74 Re: do amj2 13.10.06, 13:41
            J bardziej bym się obawiała że ;każdy człowiek ma indywidualny kształt stopy i
            bucik od środka formuje się do stópki Jeśli założy go ktoś inny może dojść do
            deformacji stópki która dopirero przecież się kształtuje.Tak słyszałam.A z
            drugiej zaś strony wiele z nas w dzieciństwie nosiło butki po np starszym
            rodzeństwie i żyjemywink mama Emilki i Gabrielkasmile
            • mama-smyka Re: do amj2 13.10.06, 14:57
              No właśnie, wszędzie się o tym czyta, że lepiej tańsze, ale nowe.
              Ja z reguły nie kupuję używanych, ale nie powiem, że mi się nigdy nie zdarzyło.
              Kupiłam małemu świetne sandałki z Gapa, wyglądały jak nówki a poza tym to były
              takie tekstylne i mocno wykrojone, więc nie miałam większych oporów.
              Aha, i jeszcze jedne kaloszki moro mnie urzekły i też kupiłam tłumacząc sobie,
              że w takiej gumie to się kształ stópki poprzedniego właściciela nie
              odkształcił, więc nic się nie stanie. wink
              Może jesienno-wiosenne też był małemu była w stanie kupić używane, gdyby były w
              b. dobrym stanie (zwłaszcza wewnątrz, na zewnątrz nie jest to aż takie ważne),
              ale zimowych chyba nie, choć to dziwne, bo w zimowych chodzi się najmniej i
              zawsze w skarpetkach czy rajtkach. smile
              Jakoś tak po prostu czuję, może dlatego, że te zimowe zwykle wyglądają
              najgorzej, są takie wymęczone i "po przejściach" już po jednym sezonie. wink
              Ale już zupełnie nie rozumiem, jak ktoś może dać ponad 100zł za używane buty,
              nawet jeśli to jest Ecco???
              Rozumiem - ze względu na wyjściową cenę - 50zł, no dobra, 70zł za extra stan
              jak nówka. Ale ponad 100??? To nie lepiej dołożyć te 20-30zł i kupić nowe
              Bartki?
              Chyba że tym ludziom zależy na świeceniu logo na bucikach? wink
              • amj2 Re: do amj2 13.10.06, 15:20
                No i tu sie po części z Tobą zgadzam.Tylko niestety Bartki u mnie są po 160,a z
                sympateksem 190 zł.I jeżeli stać byłoby mnie na Bartki ,to tylko te drugie,bo
                pierwsze juz sie nam kiedyś nie sprawdziły sad A 80-90 zł a 190 to jednak spora
                różnica...A ecco też sobie założyłam ,że do 80 zł.Tym bardziej,że widze teraz
                na allegro zeszłoroczne modele za 199 zł.Wiec,jeżeli ktoś daje za używane 120
                zł czy nawet 150zł to już faktycznie powinien się zastanowić smile.Myśle,że taka
                cena 70-80 zł za ecco w bardzo dobrym stanie jest do przyjęcia...
                • pia_ Re: do amj2 13.10.06, 15:33
                  Moja córka ma takze stópke 15,5 cm i dobre są bartki zimowe w r. 26, cena
                  skórzanych z futrem lub wełną to 139 zł, sympatex to wydatek 159 zł. To sa
                  najwyzsze ceny we Wrocławiu, a widziałam taniej.
                  Druga opcja to np. zamówienie w sklepie w Chojnicach nowych geoxów (przysyłają
                  za pobraniem, tylko musisz wcześniej wiedzieć jaki rozmiar, bo w geoxach wkładka
                  się nie wyciąga). W zeszłym roku kosztowały 139 zł - oczywiście zimowe,
                  sprzedałam je w tym roku jako uzywane za 122 zł. Więc w przyszłym roku wydatek
                  Ci się zwróci.
                  • mama-smyka Re: do amj2 13.10.06, 15:35
                    A ja się już nacięłam z rozmiarami Bartka.
                    Antoś ma stópki 16cm i niektóre buciki pasują mu w rozm. 25 a niektóre 26. sad
                    Ja zawsze chodzę do sklepu z małym albo ze słomką.
                • mama-smyka Re: do amj2 13.10.06, 15:36
                  Ale zdzierstwo! U nas sympatexy z nowej kolekcji są po 159zł!!!
                  • pia_ Re: do amj2 13.10.06, 15:47
                    159 zł za sympatex to cena rozmiarówki do r. 26, od r. 27 ceny są wyższe, wiec
                    moze to jest cena większej rozmiarówki.
                    • mama-smyka Re: do amj2 13.10.06, 16:02
                      A faktycznie, może być. smile
                      • iwek33 Re: do amj2 13.10.06, 17:04
                        Ja też mam te Antylopy za 99zł i są super! Mają grubaśne futerko, elastyczną
                        podeszwę i z doświadczenia wiem, że nawet podczas chlapy nie przemakają.
                        www.allegro.pl/item133464375_antylopa_dobramarka_supercena_odmacris_28.html
                        Widziałam też taką ofertę, ale nie miałam osobiście butów tej firmy, choć
                        wizualnie podobają mi się i cena w miarę normalna:
                        www.allegro.pl/item132167753__bartus_zima_2006_100_skora_profil_r_27.html
                        • kate8025 Re: do amj2 13.10.06, 20:17
                          miałam w zeszłym roku takie same ale z firmy mido, model wyglada identycznie. mam je jeszcze sa niezniszczone w sumie wcale, lekkie obtarcis na czubkach. gdyby mala nie wyrosla moglaby spokojnie nosic i ta zime
                          • amj2 Re: do amj2 14.10.06, 10:23
                            Mam możliwość kupienia Antylop tylko ewentualnie przez internet i dostepny w
                            danym rozmiarze jest ten model
                            www.allegro.pl/item133465307_antylopa_dobramarka_supercena_odmacris_26.html

I w sumie mi się podoba,tylko czy on nie jest węższy od tych poprzednich
                            prezentowanych przez dziewczyny?
                            Synek ma dość wysokie podbicie i szersza stopkę.Czy ktoś je widział na
                            żywo ,porównywał lub eksploatował ? smile
                            • iwek33 Re: do amj2 14.10.06, 16:27
                              Ja widziałam na żywo: nie są wąskie na pewno, natomiast mają sztywną podeszwę.
                              Wśrodku całe wyłożone futerkiem, bardzo ciepłe. Mój synek je przymierzał, ale
                              wybrałam inny model ze względu na tę podeszwę i chyba były cięższe od tych,
                              które ostatecznie kupiliśmy.
                              • amj2 Re: do amj2 15.10.06, 11:01
                                Dzieki iwek.To już przynajmniej wiem,ze mam szukać takich jak Ty.No niestety na
                                Allegro nie ma rozmiaru.Musze poszukać w sklepach internetowych.A tak z
                                ciekawości ile za nie dałaś?i jeżeli masz numer 26,27 to czy moglabyś napisać
                                ile cm ma wkładka?
                                • iwek33 Re: do amj2 15.10.06, 14:38
                                  Mam numer 27, wkładka wynosi 17,5 cm, zapłaciłam 100zł.
    • misia_75 Re: Buty nowe czy używane? 15.10.06, 11:52
      tutaj masz w sklepie internetowym
      www.buciki.com.pl/shopping/producent.php?id=ANTYLOPA&x=5&y=1
      Lecz te od numeru 26 są niestety droższe.
      Ja szukam numeru 25,tez niestety nie ma na allegro,jutro bedę szukać na
      mieście,w ostatecznosci kupie też w tym sklepie internetowym.
      • amj2 Re: Buty nowe czy używane? 15.10.06, 12:42
        Dzięki.Własnie też zerkałam na ten sklep.Tylko też tak kiepsko z moim numerem
        26,raptem jeden wzór i jeszcze nie podali ile w cm? A 27 ma u nich 18 cm,gdzie
        w wiekszości butach 17 ??? A zastanawiają mnie jeszcze te buciki

http://www.buciki.com.pl/shopping/?id=9&na=<b>ZIMA%202006</b>

Czy są faktycznie nieprzemakające i czy nie są cieżkie przez tą gumę?Moze ktoś
        ma spostrzeżenia na ich temat?
        • amj2 Re: Buty nowe czy używane? 15.10.06, 12:51
          uuu coś mi nie poszło,powyższy link, tylko buty mrugału za 119 i 129...

a tak swoją drogą za Antylopy zeszłoroczny model 115 zł +przesyłka to chyba
          dosć wysoka cena, z tym ze można zwrócić(tak myślę !!!),a na Allegro to różnie
          z tym bywa...
          • krasulas Re: Buty nowe czy używane? 15.10.06, 21:55
            ja też dorzucę swoją opinięsmile
            W zeszłym roku kupiłam kozaki za 70zł Ecco na Allegro. Dla dwulatki.
            Sprawdziły się nieziemsko - cacuszkosmile Teraz moja Perła nosi trzewiki używane
            za 60zł - super!
            W tym roku dostałam w spadku czarne z zamkiem po środku i rzepikiem - niestety
            model na niskie podbicie wg mnie i poszły na Allegro za 70zł - stan b.dobry.
            Obserwowałam masę aukcji - fakt - niejednokrotnie ceny były śmiesznie wysokie
            jak na używane.
            W końcu kupiłam nowe - wymarzone - za 269 - paskudna cena nieziemskosad
            Doszłam do wniosku, że albo starczą na 2 sezony, albo za rok sprzedam właśnie w
            granicach 150zł.
            I nadal obserwuję Ecco na Allegro - 2 dni temu kupiłam na wiosnę/jesień za 50zł
            do kostki trzewiki. I wydaje mi się - że już ceny allegrowe spadają. Tzn -
            owszem są modele np. różowe na rzepiki dla dziewczynek (a o takich marzyłam)
            idące za duże pieniądze. Ale jest masa innych modeli i uważam że można kupić w
            cenie 70-80zł.
            Pomimo, że kupiłam nowe, nadal kupuję używane. Buty są wyprane - jak nie sama
            piorę - i na tyle dobre, że nie ulegają odkształceniu.
            Alez się wygadałamsmile
            pozdrawiam cieplutko
            A
            • amj2 Re: Buty nowe czy używane? 15.10.06, 22:16
              Dzieki krasulas za opinię,chociaż sprawy mi nie ułatwiłaś...winkProblem w tym,ze
              ja miałam w reku (oglądałam) ecco i wiem,że te buciki są rewelacyjne.I skłonna
              byłabym dać te 70 zł za ecco w bardzo dobrym stanie.Natomiast wszyscy inni
              pozostali ,kiedy mówie,że chcę kupić używane buciki za tą cenę łapią się za
              głowy...I pewnie bym sobie poczekała jeszcze trochę,ale boję się ,że jeżeli nie
              kupię z Allegro to w sklepie w listopadzie wogóle nie będzie już wyboru ,ani
              rozmiarówki.Ale obserwuję,obserwuje i masz rację ceny spadają.Pozdrawiam.
          • mama-smyka Re: Buty nowe czy używane? 15.10.06, 22:43
            Też mi te Mrugały wpadły u nich w oko, kiedyś mieliśmy półbuty jesienne z tej
            firmy i były świetne.
            • amj2 Re: Buty nowe czy używane? 15.10.06, 22:46
              No właśnie tylko czy one mają elastyczną podeszwę i czy nie są za cieżkie???
              • mama-smyka Re: Buty nowe czy używane? 15.10.06, 23:06
                Nie widziałam ich niestety na żywo. sad
    • oladidi Re: Buty nowe czy używane? 15.10.06, 22:09
      a ja bym kupiła tańsze ale nowe i kupie w tym roku antylope każdy poleca ze
      znajomych. Wole kupić nowe niż używane bo przecież dziecku się wyrabia stopa
      itd, przeciez po innym dziecku but jest wykształcony, a dziecko bedzie mialo
      stope na cale życie i wszystko sie bedzie normować... no ale to moja tylko
      opinia...
      • czarna_maruda Re: Buty nowe czy używane? 16.10.06, 10:03
        No właśnie.
        Brud da się sprać, a odkształceń buta czasem nawet nie widać gołym okiem.
        Używane ubranka jak najbardziej, buty nie
        • efka30 Re: Buty nowe czy używane? 16.10.06, 12:16
          Tez nie kupie uzywanych.Są juz uformowane do stopy poprzednika.Każdy ortopeda
          odradzi ci używane.
          Pozdr.
          • amj2 Re: Buty nowe czy używane? 16.10.06, 12:40
            właśnie dzwoniłam do sklepu zeszłoroczny model Antylop roz. 26 kosztują 129 !!!
            chyba pozostają sklepy internetowe...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka