Dodaj do ulubionych

Nie polecam!

IP: *.* 16.03.01, 16:12
Jako kontynuację tematu NAJLEPSZE DLA DZIECI, proponuję, aby także wymienić się informacjami na temat tego, co niezbyt dobre, czyli czego nie polecacie.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 16.03.01, 21:32
      Proponuje bojkot bucików Naturino. Ze względu na kosmiczną, nierealną i mocno przesadzoną cenę. Wydawać co 3 miesiące, bo w końcu tak szybko nóżka małemu dziecku rośnie, ponad 300 złotych na jedną parę to jakaś parodia. Buty tylko dla elit, ja bym nazwała dla snobów, chociaż nie mamy wcale trudnej sytuacji finansowej. Producenci żerują na sumieniach rodziców, którzy ostatnio nasłuchali się i dowiedzieli, jak ważne są idealnie zdrowe buty dla stóp.
      • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 28.04.01, 08:57
        Buty mogą być drogie, ale takie jest prawo rynku. Nie podoba się, to możemy nie kupować :-( Swoją drogą, wolę buty "Bartek" - tańsze, ładniejsze i chyba niewiele (jeżeli w ogóle) gorsze. Szkoda, że obok "obiektywnych" testów w czasopismach dla rodziców pojawiają się "przypadkiem" albo reklamy tych butów albo sugestie fachowców. Wtedy nawet średnio zamożni rodzice zrobią wszystko, żeby zapewnić swoim pociechom to, co najlepsze. Choć chyba nie powodzi nam się najgorzej, nie mam zamiaru padać ofiarą tzw. "szajby" na buty takiej, czy innej firmy. Jednak bojkot nie jest metodą - jak ktoś chce, niech kupuje. Caveat emptor! Pozdrawiam.
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 17.03.01, 20:20
      Nie polecam dla mam tzw. kapturków (motylków), które mają ochraniać brodawki przed małym ssakiem, czyli dzieckiem. Moje dziecko przez takie włąśnie kapturki nie dojadało i w końcu odwodniło się, dostało zapalenia wątroby, było w szpitalu, gdzie nabawiło się zapalenia płuc... Lepiej, drogie mamy, pocierpcie trochę, ale karmcie swoje dzieci samą piersią, a nie przez jakąś gumę. \nAnia
      • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 09.07.01, 16:52
        Co do kapturków ochronnych na piersi to moje dziecko dzięki nim nauczyło się ssać pierś. Miałam nawał pokarmu a mały był wczesniakiem i za nic nie mógł sobie poradzić. Po 3 dniach bezowocnych prób spróbowałam z kapturkami i udało się. Teraz nie są mi już potrzebne ale wcześniej bardzo się przydały
      • Gość: doronia Re: Nie polecam! IP: *.* 15.10.02, 21:25
        A ja dzięki tym kapturkom dalej karmię. Przez pierwsze dni po porodzie miałam b.poranione sutki, ja wyłam z bólu w poduszkę, a łzy leciały mi jak groch, a mój synek łykał krew. Tylko dzięki tym kapturkom udało mi się wyleczyć brodawki. Oczywiście później i teraz karmię bez nich.
      • Gość: IlonaD Re: Nie polecam! IP: *.* 17.10.02, 14:06
        Co do kapturków ochronnych to muszę powiedzieć,że uratowałymoje karmienie bo w pierwszej dobie po porodzie brodawki mi popękały,aż krwawiły,smarowane pokarmem (siarą)bo tak mi doradzały pielęgniarki,wcale się nie wygajały.Bardzo bolały,że byłam zdecydowana kupić mleko sztuczne;wtedy tojedna z pielęgniarek powiedziała,że można spróbować silikonowych kapturków.Mąż mi je przywiózł,od tej poryposzło jak z płatka.Używałam ich przez miesiąc.Dziecku nic nie było.Potem już się przemogłam i karmiłamStefanka aż skończył 7 miesięcy.Polecam je wszystkimdziewczynom,które mają niski próg bólowy.Pozdrawiam.
      • Gość: Urszula1 Re: Nie polecam! IP: *.* 27.10.02, 17:55
        Przepraszam Aniu, ale napiszę to, bo ja też dzięki kapturkom i tylko dzięki nim karmię maluszka. Po trzech pierwszych miesiącach przestały nam być potrzebne, ale bez nich zostałby nam Bebilon :(Przykro mi z powodu Twojego dziecka, tyle maleństwo przeszło... Zastanawiam się czemu w kapturkach "niedojadało"? My nie mielismy takich problemów.Ulka
      • Gość: Aniusia Re: Nie polecam! IP: *.* 09.02.03, 17:44
        Nie zgadzam się z tą opinią na temat kapturków. dzieki nim karmilam moja córkę 14 miesięcy bez żadnych problemów. Dziecko rewelacyjnie przybierało na wadze. Bez nich na pewno zrezygnoawłabym z karmienia (ogromny ból). Także dzieki nim przeszłyśmy obi naszą "mleczną drogę". Powiem tylko tyle: jednym odpowiadaja, a drugim nie...
      • Gość: mamamisiaka Re: Nie polecam! IP: *.* 20.02.03, 16:33
        A ja polecam kapturki - brodawki bardzo mnie bolały i krwawiły, wystarczylo parę dni i po bólu a moja Ida ssała bez problemu.
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 18.03.01, 08:49
      Niepolecam wuzka spacerowego wyglondajoncego na laske na podwujnych kulkach firmy Wojtek bardzo psujom sie chamulce
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 18.03.01, 12:55
      nie polecam termometru w formie paska przykładanego do czoła - wskazywał on temperaturę normalną czyli 36,6 podczas gdy moje dziecko miało 37,9
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 18.03.01, 14:57
      Zgadzam się z Elizą, nie można ufać takim termometrom.
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 18.03.01, 22:57
      A ja się nie zgadzam i uważam, że można ufać. Mam dwuletnie doświadczenie i nigdy mnie nie zawiódł, a nie jest kłopotliwy dla malucha. Pozatym trzeba mieć jednak lekkie doświadczenie w odczytywaniu temperatury. Mój mąż zawsze sprawdza na dwóch i wychodzą mu inne wyniki, więc pewnie stąd ten brak zaufania.\nJa nie mam tych problemówsmile))\nNatomiast nie polecam Kubusiów muszą być farbowane, bo moje dziecko tylko po nich przybiera intensywnie żółtą barwę, oczywiście skórysmile
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 19.03.01, 08:55
      Nie wiem czy Kubusie są farbowane czy nie, ale moje dziecko przybiera żółtą barwę gdy pije zbyt często jakikolwiek sok z marchewką. Pediatra powiedział, że Filip jest tzw. karotenowym dzieckiem.\nPozdrawiam Ewa
      • Gość: iwo1 Re: Nie polecam!-do Ewy IP: *.* 21.10.02, 09:33
        Ewunia ,każde dziecko robi się żółte po przedawkowaniu karotenu,jest to bardzo niebezpieczne ponieważ karoten w nadmiarze uszkadza wątrobę .Dziecko mojej koleżanki dostało żółtych plam ,lekarz powiedział jej że jak nie odstawi soków z dodatkiem marchewki to te przebarwienia zostaną jej na stałeTakże ostrożnie z marchewką PozdrawiamIwo
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 19.03.01, 10:09
      Ale to bardzo ładnie wygląda, gdy dziecko ma taką brzoskwiniową cerę. Mnie się podoba moja córeczka.
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 19.03.01, 12:04
      Nie polecam wózków firmy "Implast" - mój wózek wystarczył tylko na 5 miesięcy. Zwieszenie nie wytrzymało, a naprawa nie jest mozliwa, chyba, że na własną rękę.\n\nA jeżeli chodzi o "Kubusia" uważam go za bardzo dobry sok. Pomimo tego, że dla mojego synka musze kupować tylko te bez marchewki ( alergia na marchew ).\n\npozdrawiam
      • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 02.06.01, 17:30
        Nie zgadzm się z tobą sama mam taki wózek już 8 miesiąc i jest świetny.Myślę że to zależy od modelu.Mój ma pompowane pojedyńcze koła i dwie góry wymienne spacerową i głęboką.
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 19.03.01, 13:46
      Nie polecam oliwki z aloesem Johnsona. Na razie nas nie uczuliła, ale dziecko po dolaniu jej do wody jest tak śliskie, że ja, przywyczajona do innych oliwek, nie umiałam go wykąpać bez "efektów specjalnych". Więcej jej nie wleję, bo się boję o mojego Szymeczka
      • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 31.08.01, 09:48
        Po co dolewasz oliwki do wody????????????Wydaję mi się, że dziecko po kazdej oliwce dolanej do wody bedzie śliskie.
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 19.03.01, 15:57
      Jeżeli dziecko będzie piło bardzo dużo soku z marchewki może mieć kłopoty z wątrobą.
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 19.03.01, 16:35
      Cześć\nJa jeszcze o "farbowanych" Kubusiach. One po prostu w większości zawierają marchewkę, a ta zawiera karoten, i jeśli maluch będzie jej dużo jadł, jego skóra nabierze żółtawego (lub jak kto woli brzoskwiniowego koloru). U jednych objawia się to silniej, a u innych słabiej, ale nie szkodzi. \nBeata
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 19.03.01, 18:27
      Ja w sprawie bucikow firmy Naturino, nie ma chyba przymusu zeby kupowac buty w tej firmie, prawda????? Buciki sa rewelacyjne, maja cudne wzornictwo a ich jedyna wada jest faktyczie cena, ale pisanie o tych butach w rubryce nie polecam to grube nieporozumienie, skoro uwazasz te buty za buty dla snobow, to ich nie kupuj!!!!! Ale tak miedzy nami to chyba Cie bardzo ubodlo to ze inni je kupuja i ze ich nato stac a nie to ze sa zle! A moze to kwestia priorytetow??? Albo prymitywnego myslenia (skoro dziecku rosnie noga to trzebaisc na rynek i kupic za 10 zl., bo przeci3ez i tak wyrosnie.... a sama do Baty, S. Rossi...)
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 19.03.01, 20:06
      Hej, hej, dziewczyny, bez przesady! Anka powiedziała bojkot bucików i wcale ni etwierdzi, że są złe ale za drogie, bo tak jest. Ja mam świetną sytuację finansową ale kupno butów dla dziecka za 300 złotych uważam za nie rozsądne, sorry. Wolę wydać 100 na także piękne, wygodne i co badzo, ważne dobre. I wcale mnie to nie boli. Czy to można nazwać prymitywnym myśleniem, nie sądzę. A taka ostra wypowiedź może Ankę zaboleć, jak to nazwiesz?
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 19.03.01, 22:18
      Jeśli chodzi o nadmierne spożywanie soków z marchwią - rzeczywiście może uszkodzić wątrobę! nadmiar karotenu sprawia, ze wątroba nie jest w stanie go rozkładać, źle pracuje, a nadmierne zażółcenie dziecka może być sygnałem, by trochę z marchwią pzystopować.
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 19.03.01, 22:47
      Hej,\nTak sobię próbuję przypomnieć moje złe doświadczenia z różnymi rzeczami dla dzieci. Trochę jest to sprawa indywidualna, bo dla jednego dobre dla drugiego nie. \nZe swojego punktu widzenia nie polecam szamponu Johnson&Johnson (to już czytałam na innej liście), pieluszek mało chłonnych np. bambino, libero. I to na razie tyle.
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 20.03.01, 10:44
      Ja też uważam, że buty Naturino są nieprzyzwoicie drogie, ale są naprawdę świetne. Wydaje mi się, że bojkot jest nieporozumieniem. Albo kogoś na to stać, albo nie. Ja czasem kupuję je synkowi (chociaż sama z Batą się szczypię i wcale krezusem nie jestem), a on je uwielbia. Gdy był malutki też kupowałam mu Bartki. Ale teraz z nich wyrósł (te najfajniejsze są niestety tylko do rozmiaru 27, a on nosi już 28). Bartki dla starszych dzieci, zwłaszcza chłopców są sztywne i ciężkie, to samo dotyczy innych polskich firm. \nDla maluszków polecam wam buciki Elefantena, są super. Równie ładne i wygodne jak Naturino (choć nieco w innym stylu), a o połowę tańsze. \nPozdro\nBeata
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 20.03.01, 15:21
      Mama, nie kupuję dziecku butów na targu, wolę inne firmy. Pisałam już, że nie narzekamy na sytuację finansową, (to śmieszne co napisałaś, że mnie ubodło, bo innych na nie stać) po prostu nie chcę zgodzić się z narzuconą przez producenta ceną, bo wydaje mi się, że znacznie przekracza koszty materiałów i produkcji. Na pewno to dobra jakościowo firma, ale nie łudźmy się, że jedyna dobra i inne buty zmarnują piękne stópki naszych dzieci. Nie wiem, czy to była aluzja do mnie o priorytetach i prymitywnym myśleniu: sobie kupuję buty niedrogie, choć wygodne, estetyczne i starczające na długo, na firmę wcale nie patrzę, nawet nie wiem jak wyglądają Rossi. Nie wiem, skąd wysnułaś swoje przypuszczenia.
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 20.03.01, 19:27
      Jeśli macie dzieci w wieku "bajkowym", nie polecam kupowania kaset video nie wiadomo jakiej produkcji, my kupiliśmy ich kilka - są okropne, lepiej było wydać te pieniądze na mniej, ale za to świetnych bajek Disney"a.
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 21.03.01, 13:43
      Buciki Naturino są cudowne, tak samo jak cudowny jest Mercedes klasy S czy M .... Da sie bez tego żyć (i to jak!). Nigdy nie kupię mercedesa, bo mnie to nie bawi (no i "tymczasem" mnie na niego nie stać ... HA), ale buciki Naturino musiałam raz kupić zeby sie przekanać CO TO. Sprawowały się doskolnale, ale wcale nie lepiej niż inne dobre polskie buciki. No i dalej chodzę oglądac Naturino bo są cudowne, ale ich nie kupuję, bo z Nautrino czy bez - nasze dziecko jest zdrowe i szcześliwe i jeszcze "zostaje" nam na basen! Z Naturino tez "zostaje" na basen i inne atrakcje, ale przecież nie o to w zyciu chodzi.
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 21.03.01, 13:48
      W sprawie kapturków ochronnych!\n Używałam ich karmiąc swoją starszą córeczkę i tylko dzięki nim przetrwalam ciężki okres!Mała była nakarmiona,zdrowa,moje piersi wygojone!Karmiłam ją 1,5 roku ,a używanie kapturków nie odbiło się w żaden sposób na jej zdrowiu czy chęci ssania.Objawy odwodnienia można przecież wyłapać,nie ma sensu straszyc wszystkich chorobami ze względu na własne negatywne doświadczenia.Miłego karmienia z kapturkami lub bez!!Gosia
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 21.03.01, 19:24
      Cze\nNie polecam bajek firmy Warner Bross, na 45-minutowej kasecie, jaką kupiłam synkowi, 20 minut zajmują reklamy. Nieświadoma niczego babcia kupiła inną kasetę tej firmy - to samo.\nPozdro\nKreska
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 22.03.01, 10:04
      Porównanie bucików Naturino i Mercedesa jest dobre tylko w jedym aspekcie- mają porównywalną jakosć smile). To są naprawdę badzo dobre a przedewszystkim zdrowe buciki, nam, polecił je ortopeda i ja polecam je dalej, równie dobre i trochę tańsze są niemieckie Elefanteny. Można bojkotować, można kupować....\nAle wydaje mi się, że Twój droga mamo bojkot na niewiele się zda. Ja będę kupowała, bo są rewelacyjne (sczególnie modele letnie- sandałki, lekkie i nie niszczą się tak naj inne. Kupowałam też bartki, ale sa bardzo ciezkie, sztywne i chociaż wzornictwo i materialy są coraz lepsze, to niestety daleko im jeszcze do Naturino, może kiedys...\nJa nie kupuję tych butów ze snobizmu, droga mamo! Kupuję z przekonaniem, ze są najlepsze dla mojego dzecka. \nPozdrawiam.
    • Gość: guest Re: Nie polecam! IP: *.* 08.05.01, 07:33
      Stanowczo nie polecam proszku do prania Bobas! Fakt, że jest łagodny dla skóry dziecka, ale nie mniej łagodny jest dla plam - głupie plamki z herbatki nie chciały zejść nawet w gotowaniu, cóż dopiero mówić o poważniejszych...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka