Dodaj do ulubionych

Termometr- jaki?

IP: *.* 25.08.01, 21:27
Cześć dziewczyny. Chccę kupić termometr elektroniczny i zastanawiam sie jaki wybrać. Czy taki "zwykły" elektroniczny, czy do ucha. Czy możecie mi coś polecić, jakiej firmy. Dzięki z góry za odpowiedzi. Pozdrawiam ,BeataW
Obserwuj wątek
    • Gość: foczka Re: Termometr- jaki? IP: *.* 29.08.01, 09:15
      Mam termometr elektroniczny (zwykły pod pachę albo do pupci), w tej chwili nie pamiętam jakiej firmy, jeśli chcesz to sprawdzę. Dopóki Kubuś był niemowlaczkiem to bez problemów się sprawdzał. Teraz (17 miesięcy) nie jest to już takie proste - za długo trwa, no chyba że przez sen. I pewnie ten do ucha byłby lepsze - pomiar trwa kilka sekund. Tyle, że są one duuużo droższe.Pozdrawiam,Ania
    • Gość: guest Re: Termometr- jaki? IP: *.* 06.09.01, 11:52
      Cześć Beata!Polecam termomert douszny Braun, rzeczywiście mierzy w dosłownie 2 sekundy, ale niestety sporo kosztuje, ja za swój zapłaciłam ok.230zł jakies pół roku temu.Wyświetla ciepłote wewnątrz ciała, a nie na zewnątrz, więc jest bardziej miarodajny, ale tym samym wskazuje temp. troche wyższą od pozostałych termometrów.pozdrawiam,Beata
      • Gość: guest Re: Termometr- jaki? IP: *.* 06.09.01, 14:27
        ja też mam taki do ucha firmy Braun i naprawdę jest godny poleceniaco do ceny - ja go kupiłam dwa lata temu za 180 zł w Makro teraz widziałam w promocji także w Makro za 130zła tak swojądrogą to czasem warto kupić coś droższego i dobrego co starczy na lata niż wydawać kilka razy na tańsze i jakościowo gorsze rzeczy :)
    • Gość: guest Re: Termometr- jaki? IP: *.* 09.09.01, 08:17
      Cze!Ja z kolei podpowiem jakiego nie kupuj - w smoczku.Mój mały za nic na świecie nie chce go wziąć do buzi nie mówiąc o tym że powinien go possać ok. minutyPozdrawiamE,
      • Gość: guest Re: Termometr- jaki nie IP: *.* 10.09.01, 14:24
        >Edyta napisała/ł:> Ja z kolei podpowiem jakiego nie kupuj - w smoczku.ani paskowego na czoło- tym się nawet dorosłemu nie da dobrze zmierzyć temperatury, a co dopiero wiercącemu się dziecku.
    • Gość: guest Re: Termometr- jaki? IP: *.* 09.09.01, 10:19
      Ja tez masz Brauna do uszka i przyznaje - rewelacyjny, 2 sekundy i po problemie co poddenerwowanego babla jest szczegolnie istotne.Rzeczywiscie cena jest wysoka, ale masz dzieki temu spokojne nerwy, no i sluzy ci przez pare ladnych lat.Pozdrawiam
      • Gość: guest Re: Termometr- jaki? IP: *.* 10.09.01, 21:40
        Ja też mam Brauna i problem. Moje pomiary (mimo przestudiowania instrukcji) wychodzą w każdym uchu inne. A różnica bywa spora. Naprawdę Wam to się nie zdarza? Załamałam się swoją nieudolnością :(
        • Gość: guest Re: Termometr- jaki? IP: *.* 13.09.01, 09:07
          Masz rację, mi osobiście też zdarza sie to czasami, ale podobno temperatura w obu uszach różni sie nieco od siebie, więc nalezy mierzyć zawsze w jednym uchu, tak jest podane w instrukcji.Nie masz przypadkiem wrażenia, że temperatura jaka wskazuje termometr douszny jest nieco zawyżona?Gdy dotykam czoła mojej córki nie wyczuwam podwyższonej temperatury, gdy natomiast mierze ja Braunem prawie zawsze wskazuje goraczkę, tzn. ok.37,6 lub nawet wyższą.pozdrawiam
          • Gość: guest Re: Termometr- jaki? IP: *.* 13.09.01, 09:27
            weź pod uwagę że tmeperatura ciała dziecka jest wyższa niż dorosłego człowieka i nie ma raczej co marzyć o potocznym 36,6 - poza tym znam wiele osób którzy nawet jako dorośli nie miewają 36,6 tylko koło 37 - jako normalnedruga rzecz że termometrem do ucha trzeba dobrze umieć mierzyć - w przypadku dorosłego wkłada się termometr bez naciągania ucha - w przypadku dziecka trzeba ciut naciągnąć uszko do góry żeby się rozprostował kanał słuchowy i pomiar był dobryspotkałam kilka osób (w tym nawet jedną panią doktor) które mierzyły temp. po prostu wkładając do ucha - a instrukcja mówi sama za siebiena pocieszenie powiem że moja córka zawsze ma (o ile nie jest chora oczywiście) 37,2 ja za to koło 37,5!pozrawiam
          • Gość: guest Re: Termometr- jaki? IP: *.* 13.09.01, 10:00
            Cześć!Też mam termometr Brauna. Zgodnie z instrukcją temp. w uchu różni się od temp. mierzonej pod pachą. Dodatkowo każdy człowiek ma inna temperaturę w uchu, więc trzeba sobie ustalić jaką ma się temp. Ja też zawsze mam około 37. Acha pomiar w obu uszach zawsze jest różny.Ja jeszcze zauważyłam, że jeśli mierzę temperaturę w uchu na którym dopiero co leżałam (jest rozgrzane) to zawsze jest ona trochę większa.PozdrawiamMonika
    • Gość: guest Re: Termometr- jaki? IP: *.* 09.09.01, 16:41
      6 lat temu kupiłam zwykły elektroniczny i myślałam, że to duży wydatek ;) U mnie się sprawdził: do roku mierzyłam dzieciakom w pupie - ma cieniutką końcówkę i nie bałam się, że się stłucze. Aby zmierzyć pod pachą, trzeba mieć pewność, że rączka przylegała do reszty ciała co najmniej przez 10 minut. Inaczej mierzenie może być niemiarodajne. Ale zmierzy jak jest duża gorączka. Starszym zwykle mierzyłam zwykłym pod pachą (w czasie czytania zajmnujących bajek). Ale najważniejszym miernikiem temperatury jestem ja sama - całusek w środek czółka i wszystko jasne :) Dopiero jak przy tym pomiarze wyjdzie mi temperatura to sięgam po termometry. Ale zwykle tylko raz - żeby podać lekarzowi dokładną temperaturę.Jola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka