Gość: Miśka! IP: *.* 03.10.02, 20:25 Kochane mamy, czy macie garnki firmy Berghoff. Mam zamiar je zakupic a nie wiem czy mój wybór będzie dobry. Jak sprawuja się te garnki w użytkowaniu, co jest ich zaletą, a co wadą?Miśka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: bridgett Re: Garnki Berghoff IP: *.* 03.10.02, 20:54 Cześć,my mamy takie garnki. Moim zdaniem są O.K. Wcześniej mieliśmy komplet Zeptera i garnki Berghoffa sprawują się tak samo jak zepterowske, no może mają trochę gorsze uchwyty - niektóre części uchwytów się nagrzewają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anuś Re: Garnki Berghoff IP: *.* 06.10.02, 11:06 Ja mam. Zaletą jest duża oszczędność np gazu lub prądu gdy się w nich gotuje. Gdy jedzenie w nich zacznie się gotować, można zmniejszyć gaz/ciepło płyty na minimum i dalej się będzie gotować. W normalnym, dużym garnku np rosół musiałam gotować cały czas ma maxa bo gdy zmniejszałam gaz to przestawało się gotować.Wada : są to bardzo ciężkie garnki a patelnia jest do kitu - nie mogłam jej podnieść jedną ręką. A zawarttość mi się przypaliła. Pozdrawiam anuś Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miśka! Re: Garnki Berghoff IP: *.* 07.10.02, 11:26 Dzięki dziewczyny za swoje opinie o garnkach Berghoffa. chyba sie jednak zdecyduje na nie, bo mają cenę atrakcyjną, zwłaszcza, że bridgett porównała je nawet do Zeptera. Moje aluminiowe powoli ścierają emalię, a metalowy garnek z plastikowymi uchami to zupełny niewypał (większy gaz i juz śmierdzi plasik), poza tym nie można ich włozyć do piekarnika.Wydaje mi się, że własnie tego typu garnki własnie powinny być ciężkie, w końcu mają mieć to grube dno. Ja nawet skora byłam kiedyć namówić męża na kupno zeliwnej patelni z Berghoffa, ale byla to bardzo duża patenlnia, więc dopiero ciężka. Może się mylę z tą wagą. Mama ma garnki włoskie z firmy Eternum (?), są metalowe, nie za ciężkie i dobre, ale nie mogę u nas takich kupić.Jeszcze raz dziękuję, jeśli jeszcze ktoś sobie coś przypomniał, to proszę napiszcie.Miśka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elzkul1965 Re: Garnki Berghoff IP: *.* 18.10.02, 13:47 Ja kupiłam sobie te garnki, konkretnie zestaw Elegance kilkanaście dni temu. Już gotowałam i jestem bardzo zadowolona. Gdzie zmaierzasz je kupić i za ile? Jest strona internetowa www.naczynia.com ale można je jeszcze taniej kupić w Allegro.pl na licytacji. Brakuje mi średniego garnki, więc będę szukała możliwości dokupienia pojedyńczych garnków. Może ktoś wie gdzie? Jedyne, co mnie denerwuje, to fakt, że dno w garnku zmieniło mi kolor na "tęczowy", tak jakby rozlała się benzyna. Prawdopodobnie można to wyczyścić, ale jeszcze nie próbowałam.Ela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elzkul1965 Re: Garnki Berghoff IP: *.* 18.10.02, 13:47 Ja kupiłam sobie te garnki, konkretnie zestaw Elegance kilkanaście dni temu. Już gotowałam i jestem bardzo zadowolona. Gdzie zmaierzasz je kupić i za ile? Jest strona internetowa www.naczynia.com ale można je jeszcze taniej kupić w Allegro.pl na licytacji. Brakuje mi średniego garnki, więc będę szukała możliwości dokupienia pojedyńczych garnków. Może ktoś wie gdzie? Jedyne, co mnie denerwuje, to fakt, że dno w garnku zmieniło mi kolor na "tęczowy", tak jakby rozlała się benzyna. Prawdopodobnie można to wyczyścić, ale jeszcze nie próbowałam.Ela Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miśka! Re: Garnki Berghoff IP: *.* 18.10.02, 20:12 Cześć!Ja własnie dziś na poczcie dokonałam przelewu i bedę mić wkrótce garnki Berghoffa.Ale zanim się zdecydowałam, zadałam duzo pytań panu z www.naczynia.com.pl, tj, panu Czajkowskiemu.Okazało się bowiem, że garnki o tej samej pojemności i średnicy są w różnych zestawach róznej jakośći, o różnej grubości dna, sa rózne pokrywki z termometrami i bez, szklane i metalowe.Najcieńsze dna mają Prior Exlusive, dobrze, ze sie o tym dowiedziałam, bo ze wzgledu na cenę, mialam sie na nie zdecydować.Pan, po wysłuchaniu (wyczytaniu moich oczekiwań polecił mi garnki z zestawu Royal Elegance (nie Elegance). normalnie kosztują one 480 + koszty przesyłki (poczta 25 zł). Ja w promocji (jestteraz na większość artykułów)będę miała ten zestaw za 350 + koszty przesyłki.z tego co wiem, na allegro poszły za 400 lub więcej (+ koszty przesyłki i manipulacji dla allegro)pozdrawiam Miśka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ifona Re: Garnki Berghoff IP: *.* 19.10.02, 19:16 witam słuchajcie, a lepiej kupic z uchwytami całymi metalowymi czy tez z kawalkami plastikow ( wiecie o co mi chodzi ) ?czy one sie mocno nagrzewaja ?pozdrawiam I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miśka! Re: Garnki Berghoff IP: *.* 19.10.02, 19:51 Ja mam jeden garnek z kawałkami plastiku w uchwycie i takie tez garnki najcześciej mozna spotkac w sklepach i na bazarach.Nawet ma z ileśtam karatowym złotem w uchwycie pokrywkę (he, he). Te plasticiane uchwyty podśmierdują, gdy się da za duży gaz, wciąż więc trzeba uwazac, żeby ich nie spalić, poza tym takiego gara nie mogę wsadzić do piekarnika. Dlatego postanowiłam kupic tylko i wyłacznie garnki całe metalowe i to z grubym dnem, coby to gotowanie szybciej szło, no i nie przypalało się. Miśka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lia Re: Garnki Berghoff IP: *.* 20.10.02, 08:44 Cześć, mam te gary od dobrych raru lat. Jestem bardzo z nich zadowolona - nam zestaw z czarnymi plastikowo-metalowymi uchwytami i termostatami w pokrywkach. Do garnków nie mam zastrzeżeń - są po prostu super. Mama ma Zeptera, wyglądają podobnie, gotuja też, ale cena ...bez porównania! Nie korzystam jedynie z termostatów - nawet nie wiem, po co tam są. Teraz kubiłabym zestaw z metalowymi uchwytami i bez termostatów. Aha, mam jeszcze zestaw sztućców w walizeczce - bardzo dobre gatunkowo, ładne - polecam. Lia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miśka! Re: Garnki Berghoff IP: *.* 20.10.02, 11:37 Cześć Lia!Ja, szczerze mówiąc, tez nie wiem do czego służą te termometry w pokrywkach, nie znam się na optymalnej temperaturze gotowania poszczególnych potraw, a moze sa przepisy w ksiązce kucharskiej (jest w niektórych zestawach). Teraz sa tylko ucha metalowe w garnkach Berghoffa. Natomiast nie wiem do czego służy przyssawka, czyzby az tak zasysała szczelnie pokrywka???Dzięki za opinię!Jestem coraz bardziej zadowolona, że wybrałam te gary!Miśka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ifona Re: Garnki Berghoff IP: *.* 20.10.02, 14:05 witam ponownie powiedzcie mi kochane, czy te garnki całe metalowe mocno sie nagrzewają ? zawsze trzeba je ściągać z gazu używając ścierki ? a te ebonitowe czy też się nagrzewają ?pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedz I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lia Re: Garnki Berghoff IP: *.* 21.10.02, 11:58 Ifona, jak gotujesz w odpowiedniej temperaturze, to znaczy nie przegrzewasz garnków ( to zielone pole), bez obaw można ściągać garnki bez rękawic ochronnych. Ale garnków z czarnymi uchwytami nie wolno wstawiać do piekarnika. Lia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ifona Re: Garnki Berghoff IP: *.* 21.10.02, 18:42 dziękuję bardzo za rady, dzięki Wam nareszcie dokonam wyboru , dziękipozdrawiam I. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lia Re: Garnki Berghoff IP: *.* 21.10.02, 11:52 Miśka,te przyssawki ( mam na myśli gumowe pypstryczki) - służą do innego sposobu przykrycia garów.Masz w komplecie metalowe miski - dobierasz odp. rozmiar i przykrywasz garnek ( lub patelnię), potem od góry przylepiasz przyssawkę - służy do otwierania takiej "przykrywki". Poza tym gary można ustawiać w wieżę - gotując na jednym palniku lub polu grzejnym odrazu cały obiad. Termostaty w wersji oryginalnej służą do gotowania w odp. temp., wskażniki na termostatach nie odp. temperaturze rzeczywistej, te podziały to umowna skala berghoff. Tak mam napisane w instrukcji obsługi. Do 20 - żółte pole - podgrzewanie, zielone pole - optymalne gotowanie ( żeby się nie przypaliło i nie wykipiało), czerwone - za gorące, nie przekraczać! Ale to, jeczcze raz powtarzam, nie 100 st. C, a tylko skala optymalnego gotowania!. Pozdrawiam serdecznie - jak masz pytania, to pisz śmiało. Odpowiedz Link Zgłoś