Dodaj do ulubionych

Vintage cuisine

16.09.25, 14:55
Czy ktoś z Was miał do czynienia z ich garnkami żeliwnymi? Wiem, że były teraz w Lidlu w promocji, ale się zgapiłam i jak pojechałam do sklepu to zostały same małe i brytfanki, a jak szukam takiego 4-5l garnka. Ktoś ma te z vintage cuisine? Sam sklep ma dobre opinie, ale tam większość recenzji jest o sprzętach, mało jest o garnkach. Na Le Creuset mnie nie stać 😬
Obserwuj wątek
    • mysiulek08 Re: Vintage cuisine 16.09.25, 19:19
      o tych konkretnych garach sie nie wypowiem ale dopytaj gdzie produkowane, bo jakos skrzetnie omijaja te informacje

o lidlowskich czytalam, ze sa ciezsze od krusetow i dosc szybko peka emalia ale osobiscie nie sprawdzalam

znalazlam taka opinie:

Odpryski

Patelnia i garnek żeliwny za tą cenę powinny posłużyć na lata... Tymczasem mija pół roku używania i całe produkty w odpryskach...

pl.trustpilot.com/review/vintagecuisine.pl?stars=1

zeliwny zlom z silesi
      silesiaemalia.pl/garnki-zeliwne

i gerlach
      gerlach.pl/garnki-zeliwne

i bym jednak wolala te powyzsze, bo jesli nawet produkowane w chinach to chociaz znane firmy sie pod tym podpisuje a nie tylko 'przylepiacz metek"
      • rinoa_woman Re: Vintage cuisine 16.09.25, 20:10
        O tych z gerlacha też myślałam, mam inne garnki i patelnie z tej firmy i są ok. Ja w sumie potrzebuję tylko jeden żeliwny do pieczenia chleba i ewentualnie do zup i gulaszy.
        • mysiulek08 Re: Vintage cuisine 16.09.25, 21:55
          do pieczenia chleba wg moich doswiadczen, najlepsza srednica to 20-22cm 24 juz bywa za duzy

a do gulaszy najlepsza jest wew czarna emalia, do chleba zreszta tez
      • konsta-is-me Re: Vintage cuisine 16.09.25, 22:54
        To mnie zmartwilas, bo przedwczoraj kupiłam ten komplet w Lidlu 😐
        A chciałam jeszcze brytfanke.
        I rzeczywiście ciężkie w kij.
    • demodee Re: Vintage cuisine 17.09.25, 12:14
      Ale co to za vintage, jak wyprodukowane rok temu?

"Vintage" to są prawdziwe starocie, a nie podróbki. Podróbki to są "retro".
    • nastarana Re: Vintage cuisine 17.09.25, 13:00
      Tych VC nie mam, ale dostałam kilka Le Creuset i nie wiem co teraz z tym złomem zrobić. Ciężkie jak cholera, niegramotne i jeszcze się wszystko do spodów przykleja. Wolę najzwyklejsze garnki z Ikea.
      • rinoa_woman Re: Vintage cuisine 17.09.25, 17:12
        Ja bym się cieszyła z takiego prezentu, ale te garnki faktycznie nie są dla wszystkich.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka