Dodaj do ulubionych

Fotelik 9-36 - znowu

IP: *.* 15.10.02, 11:37
Poszperałam sobie na forum, znalazłam trochę informacji na temat fotelików od 9 do 36 kg, ale mam jedną (???) wątpliwość.Moja Zuzka póki co ma fotelik 9-18 kg. Kupiliśmy go, jak miała niecały rok. Oglądałam ten fotelik dość długo, sprawdziłam niemal wszystko - oprócz tego, jak pasuje do naszego samochodu. A jest on dość wysoki, wysoka jest też tylna kanapa w aucie - więc Zuzka jeździ niemal pod sufitem. ;) Na początku, jak była mniejsza, odpowiadało jej to (i nam też), bo wszytsko widziała, ale teraz - tragedia. Źle się ją wkłada, nie mówiąc o tym, że sama nie dałaby rady wejść do fotelika. Nie za bardzo ma gdzie dac nózki, bo między górną częścią oparcia przedniego fotela a jej fotelikiem nie ma prawie miejsca. To wszystko skłania mnie do kupna nowego fotelika - myślę właśnie o takim od 9 do 36 kg. Problem mam tylko taki: według niektórych firm tego typu fotele (z odpinanym oparciem, zapinane pasami samochodowymi) są dopiero od 15 kg. Podejrzewam, że chodzi o to, aby dziecko było na tyle duże, żeby było co przypiąć pasami ;) i żeby się nie wyplątało. Zuzka waży 11 kg - czy jak ją zacznę wozić w takim foteliku, to będzie kosztem jej bezpieczeństwa? A z drugiej strony zastanawiam się, czy ta granica to kwestia kilogramów czy bardziej wieku (a Zuzia ma 20 miesięcy)... Zgłupieć można.Nie chcę kupowac fotelika z własnymi pasami, bo te z reguły też są wysokie, z "rusztowaniem".Proszę o opinie, bo może na cos nie wpadłam. :crazy:Ale wiecie, jak mam kupić fotelik "do końca", to muszę wszystko przemyśleć. POzdrawiami proszę, niech ktoś napisze coś mądrego :grin:gemma
Obserwuj wątek
    • Gość: Gosia_wiecznie_mŁoda Re: Fotelik 9-36 - znowu IP: *.* 15.10.02, 12:30
      gemma, moja ola zaczela w takim jezdzic jak skonczyla poltora roku. Powod byl taki ze ja NIE UFAM pasom fotelikowym- zeby dzialaly trzeba je dosyc scisle zapiac a z kolei dziecku niewygodnie wtedy... a teraz mam napinacze i spokoj duszy ;)Nam jest dobrze generalnie. Ola niewiele widzi, ale za to sama moze wsiadac, pasy dobrze trzymaja (ostatnio mialysmy stluczke...). Dlatego mysle ze mozesz przymierzyc zuzke do takiego fotelika, ewentualnie kupic taka nakladke na pas samochodowy, ktora "sciaga" go z buzi dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka