bojbas 04.04.07, 12:58 Witam, prosze poradzcie, jaki prezent podarowac na komunie dla chlopca? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ada16 Re: komunia- co na prezent? 04.04.07, 13:27 Jaką kwotę zamierzasz przeznaczyć? Odpowiedz Link Zgłoś
ememka1 Re: komunia- co na prezent? 04.04.07, 16:39 Play station, klocki GeoMAx - jest dużo różnych wersji, lego, nieśmiertelny rower, aparat fotograficzny (na wycieczki czy zielone szkoły). Może coś czym się inetresuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: komunia- co na prezent? 05.04.07, 21:40 Materialiści, niedługo będzie się na komunię kupować mieszkania i samochody. Odpowiedz Link Zgłoś
sabciasal Re: komunia- co na prezent? 06.04.07, 10:05 pluskotka napisała: > Materialiści, niedługo będzie się na komunię kupować mieszkania i samochody. a ty co kupiłabys chrzesniakowi na komunię? Zawsze mnie wzruszają takie posty od nie-materialistów. dlatego chciałabym wiedziec, jak rozwiązują kwestie podarunków dla dzieci. Ja jako dziecko byłam absolutnym materialistą (głębokie lata 70 i 80-te) i cieszyły mnie prezenty. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: komunia- co na prezent? 06.04.07, 14:06 Póki co moja chrześniaczka ma pojutrze chrzest. Niestety trzeba iść za, że tak powiem tradycją, i sypać kasą. Nie nastawię całego świata na właściwy tor. Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: komunia- co na prezent? 07.04.07, 10:17 Mam za sobą dwie komunie swoich dzieci trzecia w drodze.Faktycznie ktoś kupił synowi aparat foto-po trzech latach już nie działa.Generalnie moje dzieci są czytajace i nie komputerowe więc podostawały ksiązki piękne wydania ,ale zgodne zzainteresowaniami:przyroda,architektura,jeździectwo,historia,geografia,zagadki logiczne,córka dostała trochę biżuterii,syn serię figurek rycerskch.Pozycje ksiązkowe były hitem i były to pewniki -widziałam jak w empiku dzieciaki wracały do tych a nie innych ksiązek,a goście poprosili o ich listę i po sprawie.Założenie:coś trwałego ,żeby przetrwało lata i coś na teraz dla czystej przyjemności.Na pewno nikt z rodziny kolejnemu dziecku nie kupi komórki,niema też w rodzinie tradycji dawania pieniędzy choć wiem,że wielu ludzi daje i potem są w szkole licytacje,ale nie mój biznes -pisze ci dla wiedzy i z doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
pluskotka Re: komunia- co na prezent? 07.04.07, 11:59 marina2 napisała: > Mam za sobą dwie komunie swoich dzieci trzecia w drodze.Faktycznie ktoś kupił > synowi aparat foto-po trzech latach już nie działa. Chyba z supermarketu. Ja mam jeszcze Kodaka półautomat i chodzi od dobrych 10 lat. I nikt mi nie wmówi, że cyfrówki są lepsze. Odpowiedz Link Zgłoś
marina2 Re: komunia- co na prezent? 07.04.07, 12:09 Ja nie używam cyfrówki .Robię sporo zdjęc od 16 lat nikonem.Nie wnikam gdzie aparat został kupiony.Niekiedy dzieci tak mają ,że np aparat wpadnie do jeziora...well Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: komunia- co na prezent? 09.04.07, 12:43 a ja się wyłamałam. W ogóle nie urządziłam przyjęcia "po-komunijnego" i nie zaprosiłam nikogo na komunię! A więc nie było w ogóle prezentów. Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: komunia- co na prezent? 09.04.07, 18:00 Ja wiem, że Komunia, to duchowe przeżycie, że to spotkanie z Bogiem, itp, ale... ale dziewczyny, w końcu to 8-mio latki!!!! Dziewczynkom zabrano sukienki, to i teraz perezenty chce się zabierać? Nie oszukujmy się, rzadko który/a 8-latek/a zdaje sobie sprawę, w czym tak naprawdę uczestniczy i dla dzieci ważne będą prezenty. I już. One są poprostu za małe na wzniosłe duchowe przeżycia (wiem, są wyjątki). I przyjęcie po-komunijne też DLA DZIECKA jest ważne. Mam za miesiąc komunię córki - wszystko się we mnie przekręca, jak pomyślę o przyjęciu dla nastu osób na 44 m, ale zrobię to, dla córki. Co do prezentu, to Młoda dostanie mojego laptopa, niestety, nie nowego, bo - po pierwsze - szkoda, by trenowała na nowym, za droga zabawka, a po drugie - żeby właśnie nie przesadzić z prezentem. To od nas, rodziców. Co od reszty gości - to już mało istotne, w sumie nie ma obowiązku obdarowywania. Może lepiej złożyć się na 1 większy prezent tak, by dziecko go zapamiętało (nie ludźmy się, komunii nie zapamięta zbyt dobrze), niż wiele małych - i odpada rywalizacja między krewnymi. Co Wy na to? Pozdrawiam wana Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: komunia- co na prezent? 09.04.07, 18:54 To mój syn nie chciał przyjęcia, a ja nie widziałam powodu, żeby go namawiać. A prezent dostał od nas - wycieczkę do Paryża, o czym marzył. Odpowiedz Link Zgłoś
joa66 Re: komunia- co na prezent? 09.04.07, 18:59 przepraszam , powinnam wyjasnić - moja wypowiedź nie dotyczy głownego pytania , tylko jednej wypowiedzi, z której wynikało, że autorka jest przeciwna "materialistycznemu" podejściu do komunii, ale jednocześnie nie wyłamuje się, bo...no własnie nie wiem dlaczego. Chcę powiedzieć, że można żyć tak jak my uważamy za słuszne. Odpowiedz Link Zgłoś
wana Re: komunia- co na prezent? 10.04.07, 11:58 No i słusznie - ja uważam, że w takim dniu trzeba zdać się na dziecko, to o czym ono marzy. Moja marzy o własnym komputerze i właśnie to dostanie. Pozdrawiam wana P.S. Śweietny pomysł z tym Paryżem Odpowiedz Link Zgłoś
natkare Re: komunia- co na prezent? 11.04.07, 13:39 Mój Maciuś za rok ma komunię, marzeniem jest komputer- póki co własnego nie posiadamy i korzystamy z takiego u mojej siostry. Marzenie to się oczywiście spełni. No ale komunia to nie tylko prezenty, a przede wszystkim podniosłe przeżycie duchowe. Pomimo że moj synek dopiero za rok będzie miał komunię, już teraz wie o co w tym wszystkim naprawdę chodzi. Sam powiedział że prezenty to tylko dodatek.Jest na własne życzenie i prośbę ministrantem i wcale nie ustępuje tym starszym. Odpowiedz Link Zgłoś
bas1213 Re: komunia- co na prezent? 16.04.07, 12:01 Mój syn ma komunię w tym roku. Prezenty podejrzewam że dostanie w formie pieniędzy ( unas się już tak niestety przyjeło) Pieniądze które dostanie -pomyśleliśmy z mężem że wpłacimy mu na książeczkę wysokoprocentową.Oczywiście będziemy mu co miesiąć w płacac parę groszy. Prezent od nas bedzie miał zegarek najlepiej jakis wodoszczelny. Do innego prezentu nie mam pomyslu gdyz komputer juz ma , rower tez, aparat Kodak ,rolki, hulajnoge,. Pieniązki uzbierane na koncie będa tylko wylacznie syna. Odpowiedz Link Zgłoś
adudi Re: komunia- co na prezent? 18.04.07, 09:40 ja tez mam taki problem, jestem chcrzestna dziewczynki i nie mam pojecia co jej kupic. nie dam pieniedzy, bo to wezma rodzice i nie chce tak, zeby nic nie miala z tego... przydaloby sie rzeczywiscie, zeby bylo cos trwalego, co przetrwa lata i bedzie jakas pamiatka.... Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Prezent Komunia Chrześnica - Paulisiek 18.04.07, 09:57 paulisiek 17.04.07, 10:52 Witam, mam ogromny problem z wyborem (wymyśleniem) prezentu dla chrześnicy. Potrzebuję porady co można dać 8 letniej dziewczynce (posiadającej wszystko albo prawie wszystko) czy lepiej dać pieniądze (ale jaką kwotę?). Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie podpowiedzi. Ola ----------------------------------- kaleta76 17.04.07, 11:32 witaj, widze ze nie tylko ja mam ten problem, bije sie z myslami co kupic. to znaczy ja mam pomysl: dziewczynka bardzo lubi sie uczyc, interesuje ja doslownie wszystko i pomyslalam ze kupie jej np ładny atlas zwierzat, slownik pol- ang, encyklopedie i dam pieniadze, jednak slysze ze lepiej dac tylko pieniadze. nie wiem co robic, bo komunia to ma byc dla dzieka a nie dla rodzicow, a kasa wiadoeme ze i tak zostanie dla rodzicow, no moze nieliczni wplaca dziecku na jakas polise . --------------------------------------------- ememka1 17.04.07, 16:56 Moja rodzina wie, że nie lubię kiedy dają pieniądze. Jeśli nie wiedzą co kupic pytają mnie (dla młodszych dzieci), najstarsza sama podpowiada lub wybiera z konkretnych propozycji. Tak się dzieję na komunię, chrzest, urodziny, imieniny itd. Nie wstydzą się zapytać......i ja również, jak pytam w jakim przedziale cenowym mamy się poruszać. Czasami robi składkę na coś droższego. Odpowiedz Link Zgłoś
puz2 Re:chrzestny-jaka kwota pieniędzy??? 19.04.07, 12:39 no właśnie mamy straszny problem ,mąż jest chrzestnym od syna mojej siostry.Jaka kwote wypada dać pieniędzy bo raczej myslimy o pieniądzach i wiemy że mały zbiera na komputer. Odpowiedz Link Zgłoś
bigt Re: komunia- co na prezent? 22.04.07, 11:15 zastanawiam sie. coś trwałego (co trudnoo dziecku zniszczyc, a bedzie pamiątką nawet za 30 lat) by jednak była pamiątka: porządny album, biblia, łyżeczka grawerowana, coś z innych wrażeń: polisa (tylko tu jest duzo uwarunkowan), wycieczka w ciekawe miejsce. histroie typu kopmuter, rower, rolki, zegarek aparat foto itp itd sa jak mi sie wydaje oklepane. wyleje na top wode, wrzuci do wody, wyrośnie z tego i pamiatki nie bedzie. moze cos dopiszecie? Odpowiedz Link Zgłoś
adudi Re: komunia- co na prezent? 23.04.07, 07:40 no coz... mnie tez sie podoba pomysl np. z wygrawerowanym lancuszkiem, czy nawet ladny zegarek z dedykacja z tylu..... album, biblia z dedykacja to tez pamiatka. teraz moze tego dziecko nie doceni, ale za pare lat fajnie jest miec cos takiego. no coz.... ale moja chrzesnica powiedziala, ze chce wieze.... i co? mhmmmmmmmm ach Odpowiedz Link Zgłoś
acha111 Re: komunia- co na prezent? 23.04.07, 09:29 ja mam przygotowany na tegoroczną komunię chrześnicy wisiorek-koniczynkę z białego złota z niewielkim brylantem (certyfikat z masą pieczątek hihii), dokupię jeszcze jakiś łańcuszek, może z bransoletką. W dzisiejszych czasach wybór prezentów na komunie to jakiś koszmar - rowery mają, komputer prawie w każdym domu (pomijam fakt, że w tej chwili nie byłoby mnie stać na kupienie jej komputera...), pieniądze z kolei mi nie odpowiadają... Chłopcu kupiłabym chyba jakiś "wypiasiony" zegarek sportowy. Odpowiedz Link Zgłoś
popieler Re: komunia- co na prezent? 23.04.07, 18:44 Witam, ja mam w tym roku komunię chrześnicy, a ponieważ na pewno nie dam pieniędzy, bo przecież nie o to chodzi w KOMUNII, więc kupię jej mały witrazyk z aniołkiem lub Maryją, a do tego kupiłam już całą serię "Ani z Zielonego wzgórza", razem części 7, w twardej oprawie, pięknie wydane. Wszystko razem wyniosło mnie 200 zł i myślę że to dobry, skromny prezent, nie wyobrażam sobie kupowania prezentów za 500 zł i więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama do popieler 12.05.07, 10:50 Przeczytałam tu prawie wszystkie posty. Jesteś genialna! To najfajniejszy prezent konunijny o jakim tu przeczytałam! Moja córka ma komunie za tydzień i myślę, że z żadnego z prezentów nie ucieszyłaby się tak jak z takiego. Zachęcam innych kupujących do robienia takich upominków. Odpowiedz Link Zgłoś
afrodyta190 Re: komunia- co na prezent? 30.04.07, 20:48 Ja tez mam w tym roku komunie...kasy nie dam bo dziecko jej nie dostanie a nie zapytam co maly chce bo az sie boje co moze wymyslec a pozniej jak cos innego kupic? Odpowiedz Link Zgłoś
3xmama upominki.... 12.05.07, 10:57 Tak.... kasa się "rozchodzi". Przeżyłam komunie syna (teraz ma 12 lat) a za tydzień komunia i chrzest moich córeczek (8 lat, 10 miesięcy). Synowi zostało na pamiątkę złoto, komplet porządnych słowników i encyklopedii i długopis - jedo duma! Watermann z grawerem. Polecam! Cyfrówkę szlag trafił bo na drogą nikogo nie było stać a tania... no niestety... Jeśli miałabym kupić coś na prezent to na 100% kupiłabym jakąś fajna serię książek i "wieczny" drobiazg typu biżuteria. Z takich rzeczy dzieciaki naprawdę się cieszą a pieniadze tak naprawdę nie są prezentem i nigdy ofiarodawca nie dowie się na co zostały przeznaczone. Odpowiedz Link Zgłoś
pamana Re: upominki.... 14.05.07, 08:45 Jeden chlopiec dostal kase ,wlasciwie tylko kase bo zbiera na laptopa ,drugi dostal laptopa,aparat fot.,a od chrzestnego karte bankowa tzw. upominkowa. p. Odpowiedz Link Zgłoś
beta32 Re: komunia- co na prezent? 14.05.07, 12:01 Jeśli coś trwałego - to najlepiej ładnie wydana ilustrowana biblia dla dzieci. Można wpisać dedykację, charakter prezentu jak najbardziej religijny. A może nawet potem dziecko zechce poczytać... - wtedy będzie to coś więcej niż pamiątka. A jeśli chcemy wydać na to troche więcej kaski - to durzućmy do tego coś jeszcze, już niekoniecznie trwałego, ale zdecydowanie takiego z czego dzieciak już teraz dziś będzie miał radochę - raczej nie popoeram polis, kont i takich tam. Najlepiej żeby trafić w zainteresowania dzieciaka i żeby zabawka była pozytywnie rozwijająca (nie! telefonom komórkowym). Ode mnie chrześniak dostał wczoraj aparat fotograficzny i był zachwycony. Wolę kupić prezent taki trochę oklepany (aparat, rower) ale żeby był pożyteczny. I warto uzgodnić wcześniej z rodzicami dziecka - żeby upewnić się czy nie dostanie już tego od kogoś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
zalewajka Re: komunia- co na prezent? 22.05.07, 13:58 Z obserwacji i doświadczenia dorzucam do listy prezentów: 1. TELESKOP (rozbudził zainteresowania i będzie służył kolejnym dzieciom ) 2. MIKROSKOP (szkolny na allegro + próbki) 3. LUNETA 4. SUPER LORNETKA 6. Atlas geograficzny + globus Odpowiedz Link Zgłoś