Dodaj do ulubionych

komunia- co na prezent?

04.04.07, 12:58
Witam,
prosze poradzcie, jaki prezent podarowac na komunie dla chlopca?
Obserwuj wątek
    • ada16 Re: komunia- co na prezent? 04.04.07, 13:27
      Jaką kwotę zamierzasz przeznaczyć?
      • bojbas Re: komunia- co na prezent? 04.04.07, 14:49
        do 800zl
        • ememka1 Re: komunia- co na prezent? 04.04.07, 16:39
          Play station, klocki GeoMAx - jest dużo różnych wersji, lego, nieśmiertelny
          rower, aparat fotograficzny (na wycieczki czy zielone szkoły). Może coś czym się
          inetresuje.
          • pluskotka Re: komunia- co na prezent? 05.04.07, 21:40
            Materialiści, niedługo będzie się na komunię kupować mieszkania i samochody.
            • sabciasal Re: komunia- co na prezent? 06.04.07, 10:05
              pluskotka napisała:

> Materialiści, niedługo będzie się na komunię kupować mieszkania i samochody.

a ty co kupiłabys chrzesniakowi na komunię?
              Zawsze mnie wzruszają takie posty od nie-materialistów. dlatego chciałabym
              wiedziec, jak rozwiązują kwestie podarunków dla dzieci. Ja jako dziecko byłam
              absolutnym materialistą (głębokie lata 70 i 80-te) i cieszyły mnie prezenty.
              • pluskotka Re: komunia- co na prezent? 06.04.07, 14:06
                Póki co moja chrześniaczka ma pojutrze chrzest. Niestety trzeba iść za, że tak
                powiem tradycją, i sypać kasą. Nie nastawię całego świata na właściwy tor.
                • marina2 Re: komunia- co na prezent? 07.04.07, 10:17
                  Mam za sobą dwie komunie swoich dzieci trzecia w drodze.Faktycznie ktoś kupił
                  synowi aparat foto-po trzech latach już nie działa.Generalnie moje dzieci są
                  czytajace i nie komputerowe więc podostawały ksiązki piękne wydania ,ale zgodne
                  zzainteresowaniami:przyroda,architektura,jeździectwo,historia,geografia,zagadki
                  logiczne,córka dostała trochę biżuterii,syn serię figurek rycerskch.Pozycje
                  ksiązkowe były hitem i były to pewniki -widziałam jak w empiku dzieciaki
                  wracały do tych a nie innych ksiązek,a goście poprosili o ich listę i po
                  sprawie.Założenie:coś trwałego ,żeby przetrwało lata i coś na teraz dla czystej
                  przyjemności.Na pewno nikt z rodziny kolejnemu dziecku nie kupi komórki,niema
                  też w rodzinie tradycji dawania pieniędzy choć wiem,że wielu ludzi daje i potem
                  są w szkole licytacje,ale nie mój biznes -pisze ci dla wiedzy i z doświadczenia.
                  • pluskotka Re: komunia- co na prezent? 07.04.07, 11:59
                    marina2 napisała:
                    > Mam za sobą dwie komunie swoich dzieci trzecia w drodze.Faktycznie ktoś kupił
                    > synowi aparat foto-po trzech latach już nie działa.
                    Chyba z supermarketu. smile Ja mam jeszcze Kodaka półautomat i chodzi od dobrych
                    10 lat. I nikt mi nie wmówi, że cyfrówki są lepsze. smile
                    • marina2 Re: komunia- co na prezent? 07.04.07, 12:09
                      Ja nie używam cyfrówki .Robię sporo zdjęc od 16 lat nikonem.Nie wnikam gdzie
                      aparat został kupiony.Niekiedy dzieci tak mają ,że np aparat wpadnie do
                      jeziora...well
                      • joa66 Re: komunia- co na prezent? 09.04.07, 12:43
                        a ja się wyłamałam. W ogóle nie urządziłam przyjęcia "po-komunijnego" i nie
                        zaprosiłam nikogo na komunię! A więc nie było w ogóle prezentów.
    • wana Re: komunia- co na prezent? 09.04.07, 18:00
      Ja wiem, że Komunia, to duchowe przeżycie, że to spotkanie z Bogiem, itp,
      ale... ale dziewczyny, w końcu to 8-mio latki!!!! Dziewczynkom zabrano
      sukienki, to i teraz perezenty chce się zabierać? Nie oszukujmy się, rzadko
      który/a 8-latek/a zdaje sobie sprawę, w czym tak naprawdę uczestniczy i dla
      dzieci ważne będą prezenty. I już. One są poprostu za małe na wzniosłe duchowe
      przeżycia (wiem, są wyjątki). I przyjęcie po-komunijne też DLA DZIECKA jest
      ważne.
      Mam za miesiąc komunię córki - wszystko się we mnie przekręca, jak pomyślę o
      przyjęciu dla nastu osób na 44 m, ale zrobię to, dla córki. Co do prezentu, to
      Młoda dostanie mojego laptopa, niestety, nie nowego, bo - po pierwsze - szkoda,
      by trenowała na nowym, za droga zabawka, a po drugie - żeby właśnie nie
      przesadzić z prezentem. To od nas, rodziców. Co od reszty gości - to już mało
      istotne, w sumie nie ma obowiązku obdarowywania. Może lepiej złożyć się na 1
      większy prezent tak, by dziecko go zapamiętało (nie ludźmy się, komunii nie
      zapamięta zbyt dobrze), niż wiele małych - i odpada rywalizacja między krewnymi.
      Co Wy na to?
      Pozdrawiam
      wana
      • joa66 Re: komunia- co na prezent? 09.04.07, 18:54
        To mój syn nie chciał przyjęcia, a ja nie widziałam powodu, żeby go namawiać.
        A prezent dostał od nas - wycieczkę do Paryża, o czym marzył.
        • joa66 Re: komunia- co na prezent? 09.04.07, 18:59
          przepraszam , powinnam wyjasnić - moja wypowiedź nie dotyczy głownego pytania ,
          tylko jednej wypowiedzi, z której wynikało, że autorka jest
          przeciwna "materialistycznemu" podejściu do komunii, ale jednocześnie nie
          wyłamuje się, bo...no własnie nie wiem dlaczego.

Chcę powiedzieć, że można żyć tak jak my uważamy za słuszne.
        • wana Re: komunia- co na prezent? 10.04.07, 11:58
          No i słusznie - ja uważam, że w takim dniu trzeba zdać się na dziecko, to o
          czym ono marzy. Moja marzy o własnym komputerze i właśnie to dostanie.
          Pozdrawiam
          wana
          P.S.
          Śweietny pomysł z tym Paryżem smile
          • natkare Re: komunia- co na prezent? 11.04.07, 13:39
            Mój Maciuś za rok ma komunię, marzeniem jest komputer- póki co własnego nie
            posiadamy i korzystamy z takiego u mojej siostry.
            Marzenie to się oczywiście spełni.
            No ale komunia to nie tylko prezenty, a przede wszystkim podniosłe przeżycie
            duchowe.
            Pomimo że moj synek dopiero za rok będzie miał komunię, już teraz wie o co w
            tym wszystkim naprawdę chodzi.
            Sam powiedział że prezenty to tylko dodatek.Jest na własne życzenie i prośbę
            ministrantem i wcale nie ustępuje tym starszym.
            • bas1213 Re: komunia- co na prezent? 16.04.07, 12:01
              Mój syn ma komunię w tym roku.
              Prezenty podejrzewam że dostanie w formie pieniędzy ( unas się już tak niestety
              przyjeło)
              Pieniądze które dostanie -pomyśleliśmy z mężem że wpłacimy mu na książeczkę
              wysokoprocentową.Oczywiście będziemy mu co miesiąć w płacac parę groszy.
              Prezent od nas bedzie miał zegarek najlepiej jakis wodoszczelny.
              Do innego prezentu nie mam pomyslu gdyz komputer juz ma , rower tez, aparat
              Kodak ,rolki, hulajnoge,.
              Pieniązki uzbierane na koncie będa tylko wylacznie syna.
    • adudi Re: komunia- co na prezent? 18.04.07, 09:40
      ja tez mam taki problem, jestem chcrzestna dziewczynki i nie mam pojecia co jej
      kupic.
      nie dam pieniedzy, bo to wezma rodzice i nie chce tak, zeby nic nie miala z
      tego... przydaloby sie rzeczywiscie, zeby bylo cos trwalego, co przetrwa lata i
      bedzie jakas pamiatka....
    • mika_p Prezent Komunia Chrześnica - Paulisiek 18.04.07, 09:57
      paulisiek 17.04.07, 10:52

Witam,
      mam ogromny problem z wyborem (wymyśleniem) prezentu dla chrześnicy.
      Potrzebuję porady co można dać 8 letniej dziewczynce (posiadającej wszystko
      albo prawie wszystko) czy lepiej dać pieniądze (ale jaką kwotę?).

Z góry dziękuję za pomoc i wszelkie podpowiedzi.
      Ola

-----------------------------------

kaleta76 17.04.07, 11:32

witaj, widze ze nie tylko ja mam ten problem, bije sie z myslami co kupic. to
      znaczy ja mam pomysl: dziewczynka bardzo lubi sie uczyc, interesuje ja
      doslownie wszystko i pomyslalam ze kupie jej np ładny atlas zwierzat, slownik
      pol- ang, encyklopedie i dam pieniadze, jednak slysze ze lepiej dac tylko
      pieniadze. nie wiem co robic, bo komunia to ma byc dla dzieka a nie dla
      rodzicow, a kasa wiadoeme ze i tak zostanie dla rodzicow, no moze nieliczni
      wplaca dziecku na jakas polise .

---------------------------------------------

ememka1 17.04.07, 16:56

Moja rodzina wie, że nie lubię kiedy dają pieniądze. Jeśli nie wiedzą co kupic
      pytają mnie (dla młodszych dzieci), najstarsza sama podpowiada lub wybiera z
      konkretnych propozycji. Tak się dzieję na komunię, chrzest, urodziny, imieniny
      itd. Nie wstydzą się zapytać......i ja również, jak pytam w jakim przedziale
      cenowym mamy się poruszać. Czasami robi składkę na coś droższego.
      • puz2 Re:chrzestny-jaka kwota pieniędzy??? 19.04.07, 12:39
        no właśnie mamy straszny problem ,mąż jest chrzestnym od syna mojej siostry.Jaka
        kwote wypada dać pieniędzy bo raczej myslimy o pieniądzach i wiemy że mały
        zbiera na komputer.
      • mili_vanili znajoma swojemu chrześniakowi dała 400zł... 07.05.07, 08:36
    • bigt Re: komunia- co na prezent? 22.04.07, 11:15
      zastanawiam sie. coś trwałego (co trudnoo dziecku zniszczyc, a bedzie pamiątką
      nawet za 30 lat) by jednak była pamiątka: porządny album, biblia, łyżeczka
      grawerowana,
      coś z innych wrażeń: polisa (tylko tu jest duzo uwarunkowan), wycieczka w
      ciekawe miejsce.
      histroie typu kopmuter, rower, rolki, zegarek aparat foto itp itd sa jak mi sie
      wydaje oklepane. wyleje na top wode, wrzuci do wody, wyrośnie z tego i pamiatki
      nie bedzie.
      moze cos dopiszecie?
      • adudi Re: komunia- co na prezent? 23.04.07, 07:40
        no coz... mnie tez sie podoba pomysl np. z wygrawerowanym lancuszkiem, czy
        nawet ladny zegarek z dedykacja z tylu.....
        album, biblia z dedykacja to tez pamiatka. teraz moze tego dziecko nie doceni,
        ale za pare lat fajnie jest miec cos takiego.
        no coz....
        ale moja chrzesnica powiedziala, ze chce wieze....
        i co?
        mhmmmmmmmm
        ach
        • acha111 Re: komunia- co na prezent? 23.04.07, 09:29
          ja mam przygotowany na tegoroczną komunię chrześnicy wisiorek-koniczynkę z
          białego złota z niewielkim brylantem (certyfikat z masą pieczątek hihii),
          dokupię jeszcze jakiś łańcuszek, może z bransoletką.
          W dzisiejszych czasach wybór prezentów na komunie to jakiś koszmar - rowery
          mają, komputer prawie w każdym domu (pomijam fakt, że w tej chwili nie byłoby
          mnie stać na kupienie jej komputera...), pieniądze z kolei mi nie
          odpowiadają... Chłopcu kupiłabym chyba jakiś "wypiasiony" zegarek sportowy.
    • popieler Re: komunia- co na prezent? 23.04.07, 18:44
      Witam, ja mam w tym roku komunię chrześnicy, a ponieważ na pewno nie dam
      pieniędzy, bo przecież nie o to chodzi w KOMUNII, więc kupię jej mały witrazyk
      z aniołkiem lub Maryją, a do tego kupiłam już całą serię "Ani z Zielonego
      wzgórza", razem części 7, w twardej oprawie, pięknie wydane. Wszystko razem
      wyniosło mnie 200 zł i myślę że to dobry, skromny prezent, nie wyobrażam sobie
      kupowania prezentów za 500 zł i więcej.
      • 3xmama do popieler 12.05.07, 10:50
        Przeczytałam tu prawie wszystkie posty. Jesteś genialna! To najfajniejszy
        prezent konunijny o jakim tu przeczytałam! Moja córka ma komunie za tydzień i
        myślę, że z żadnego z prezentów nie ucieszyłaby się tak jak z takiego. Zachęcam
        innych kupujących do robienia takich upominków.
    • afrodyta190 Re: komunia- co na prezent? 30.04.07, 20:48
      Ja tez mam w tym roku komunie...kasy nie dam bo dziecko jej nie dostanie a nie
      zapytam co maly chce bo az sie boje co moze wymyslec a pozniej jak cos innego kupic?
      • 3xmama upominki.... 12.05.07, 10:57
        Tak.... kasa się "rozchodzi". Przeżyłam komunie syna (teraz ma 12 lat) a za
        tydzień komunia i chrzest moich córeczek (8 lat, 10 miesięcy). Synowi zostało
        na pamiątkę złoto, komplet porządnych słowników i encyklopedii i długopis -
        jedo duma! Watermann z grawerem. Polecam! Cyfrówkę szlag trafił bo na drogą
        nikogo nie było stać a tania... no niestety... Jeśli miałabym kupić coś na
        prezent to na 100% kupiłabym jakąś fajna serię książek i "wieczny" drobiazg
        typu biżuteria. Z takich rzeczy dzieciaki naprawdę się cieszą a pieniadze tak
        naprawdę nie są prezentem i nigdy ofiarodawca nie dowie się na co zostały
        przeznaczone.
        • pamana Re: upominki.... 14.05.07, 08:45
          Jeden chlopiec dostal kase ,wlasciwie tylko kase bo zbiera na laptopa ,drugi
          dostal laptopa,aparat fot.,a od chrzestnego karte bankowa tzw. upominkowa.
          p.
    • beta32 Re: komunia- co na prezent? 14.05.07, 12:01
      Jeśli coś trwałego - to najlepiej ładnie wydana ilustrowana biblia dla dzieci.
      Można wpisać dedykację, charakter prezentu jak najbardziej religijny. A może
      nawet potem dziecko zechce poczytać... smile - wtedy będzie to coś więcej niż pamiątka.
      A jeśli chcemy wydać na to troche więcej kaski - to durzućmy do tego coś
      jeszcze, już niekoniecznie trwałego, ale zdecydowanie takiego z czego dzieciak
      już teraz dziś będzie miał radochę - raczej nie popoeram polis, kont i takich
      tam. Najlepiej żeby trafić w zainteresowania dzieciaka i żeby zabawka była
      pozytywnie rozwijająca (nie! telefonom komórkowym).
      Ode mnie chrześniak dostał wczoraj aparat fotograficzny i był zachwycony. Wolę
      kupić prezent taki trochę oklepany (aparat, rower) ale żeby był pożyteczny.
      I warto uzgodnić wcześniej z rodzicami dziecka - żeby upewnić się czy nie
      dostanie już tego od kogoś innego.
      • zalewajka Re: komunia- co na prezent? 22.05.07, 13:58
        Z obserwacji i doświadczenia dorzucam do listy prezentów:
        1. TELESKOP (rozbudził zainteresowania i będzie służył kolejnym dzieciom )
        2. MIKROSKOP (szkolny na allegro + próbki)
        3. LUNETA
        4. SUPER LORNETKA
        6. Atlas geograficzny + globus

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka