weronka77 04.07.07, 00:35 W Porcie Lotniczym mówią że max 100długości i 40 wysokości tak żebym mogła go sobie nad głowę wsadzić No to miezryłąm wszystkie możliwe parasolki i mają najmniej 105cm...(zdaje się Trip i Quest).Z czym Wy latacie? Jakieś typy dla dwuipółlatka? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kajak75 Re: wymiary wózka "do samolotu" 04.07.07, 01:46 Ostatnio obserwowalam na lotnsku, to dominuja parasolki wielkosci maclarena techno, ale widzialm tez wieksze, lacznie z gondola na pompowanych kolach. W zyciu nie widzialam, zeby ktos probowal wepchnac wozek do schowka nad glowa. Podjezdzasz nim pod wejscie do samolotu. Jezeli samolot jest maly i wchodzisz z plyty, to wozek zabieraja od ciebie, tak jak, teoretycznie kabinowe, walizki od innych pasazerow. Tak samo odbierasz go przy wysiadaniu z samolotu. Jezeli wsiadasz przez "rekaw" to czasami juz przy gate moga chciec zabrac wozek, ale na ogol nie ma problemu z dojechaniem do wejscia. Linie czarterowe byc moze rzadza sie swoimi prawami, ale chcialabym zobaczyc czarter, w ktorym jest wystaczajaco wolnego miejsca w schowku na wozek Odpowiedz Link Zgłoś
znaniec1 Re: wymiary wózka "do samolotu" 04.07.07, 07:15 ostatnio z techno xt, ale wczesniej z duzym bebecarem tracker i nie było problemów Odpowiedz Link Zgłoś
katse Re: wymiary wózka "do samolotu" 04.07.07, 09:01 ostatnio z dość dużym ABC tempo light Odpowiedz Link Zgłoś
coronella Re: wymiary wózka "do samolotu" 04.07.07, 09:06 prawie ze wszystkim, co miałam, i duzym i małym,nigdy mi nie kazali kłasc wózka nad głowę. Zawsze odbierali przy wejściu, i oddawali po wyjściu. Nie wiem gdzie wózek leciał, ale nie w bagazu podręcznym. Nie słyszałam nigdy, zeby ktoś miał problemy związane z wielkością wózka. Odpowiedz Link Zgłoś
mar_mag77 Re: wymiary wózka "do samolotu" 04.07.07, 10:17 Ja tez nie mialam problemow z roznymi wozkami, i w zyciu nie widzialam zeby ktos ladowal wozek do schowka nad glowa) Odpowiedz Link Zgłoś
baby-uk Re: wymiary wózka "do samolotu" 04.07.07, 12:08 wozek przewozony bezplatnie przysluguje dzieciom do 2 lat niezaleznie od wymiarow, jest on przewozony w luku bagazowym nigdy nie w srodku samolotu.chyba ze chca potraktowac twoj wozek jako bagaz podreczny poniewaz dziecko ma juz 2,5 roku Odpowiedz Link Zgłoś
pyza_uk Re: wymiary wózka "do samolotu" 04.07.07, 15:22 mozesz podac zrodlo swoich danych? bo nigdy nie spotkalam sie z ta granica 'do 2 lat' Odpowiedz Link Zgłoś
baby-uk do pyza 04.07.07, 16:53 zrodlo to wizzair linie ktorymi latam jesli chcesz przewiezc wozek zeby za niego nie placic (za przekroczenie wagi bagazu ) dyiecko niemowle nie moze skonczyc 2 lat Odpowiedz Link Zgłoś
pyza_uk Re: do pyza 04.07.07, 17:16 Wprawdzie nigdy z nimi nie latalam, ale na stronie internetowej nie podaja limitu wieku dziecka: "Children's prams and pushchairs shall be checked in with other baggage and will be carried free of charge." Tyle teori, jesli z nimi latasz, to zapewne masz pewniejsze informacje. Odpowiedz Link Zgłoś
lolka11 powyzej 2 lat 04.07.07, 17:31 Powyzej 2 lat dziecko ma juz swoj bilet i tym samym moze miec swoj limit bagazowy. Dlatego ten wozek wczesniej "moze latac" gratis. D. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza_uk Re: powyzej 2 lat 04.07.07, 17:58 z BA wozek moze latac za darmo i pozniej, jak dziecko ma skonczone 2 lata: Please also note: Children aged 2-11 will receive the adult baggage allowance and will be permitted an additional fully collapsible pushchair, and a car seat. Infants who have not reached their 2nd birthday will be permitted a baggage allowance of 1 piece and will be permitted an additional fully collapsible pushchair, and a car seat. Odpowiedz Link Zgłoś
wiktorka99 Re: wymiary wózka "do samolotu" 04.07.07, 12:15 Ja rowniez nie spotkalam sie z tym zeby wkladac wozek nad glowe.Zawsze jak lecialam z mala to albo wozek mialam w srodku albo w bagazowce(zwlaszcza tanie linie lotnicze) Dwa razy mialam wozek w srodku jak nunka miala kilka miesiecy , mialysmy oddzielny pokoj no ale wtedy mialysmy wykupiona klase biznes Odpowiedz Link Zgłoś
pysiorek Re: wymiary wózka "do samolotu" 04.07.07, 14:08 Ja leciałam z Quinny Zappem,i po włożeniu go do torby ( w komplecie wózka ) zabierałam go na pokład i wkładałam nad głowę. On ma po złożeniu ok. 67cm ale dokładnie nie pamiętam Pozdrawiam. Magda Odpowiedz Link Zgłoś
pyza_uk Re: wymiary wózka "do samolotu" 04.07.07, 15:23 Ja tez latalam z Zappem kilkakrotnie i tez sie mnie pytali, czy chce go w torbie zabrac na poklad No ale on jest rzeczywiscie malenki po zlozeniu... Odpowiedz Link Zgłoś
beatazet Re: wymiary wózka "do samolotu" 04.07.07, 15:12 Witam. Kolezanka leciała ostatnio do turcji. Miała obawy co do wózka i czy będa wliczac do wagi bagażu. jednak okazało się, że wózki sa traktowane inaczej. I nie miała go na pewno jako bagaz podręczny , bo na lotnisku odebrali walizki a na wózki musiali poczekac dłuższą chwilę. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-smyka Re: wymiary wózka "do samolotu" 04.07.07, 16:02 Nigdy nie słyszałam o chowaniu wózka nad głową, owszem, czasem można zabrać wózek na pokład i wlicza się wtedy jego wagę do bagażu podręcznego, ale nie leci nad głowami! Zwykle jednak wózki lecą razem z bagażami w luku i jest liczony do wagi bagażu głównego, wózek można oddać razem z walizami przy odprawie bagażowej, wtedy wyjeżdża na taśmie razem z bagażami, ale wózki idą jako pierwsze, by można już dziecko w nie zalogować i mieć wolne ręce na bagaż (ja tak robię, bo Antoś jest na tyle duży, że radzimy sobie bez wózka i jakoś nie trafiło nam się większe opóźnienie lotu) albo przed schodkami do samolotu - obsługa go zabiera i chowa do luku, przy wysiadaniu wózek już na Ciebie czeka. Z tego co wiem nie am specjalnych ograniczeń co do wielkości wózka, który leci w luku, po prostu Twoja strata, jesli ciężki, bo mniej możesz wziąć w walizach, ale te, które lecą na pokładzie muszą to być lekkie parasolki, laski. Ale najlepiej dowiadywać się bezpośrednio w biurze przewoźnika, z którym będziesz lecieć, bo warunki często się róznią. Odpowiedz Link Zgłoś
kajak75 Re: wymiary wózka "do samolotu" 05.07.07, 12:36 Niestety, a moze na szczescie nie masz racji Wozka nie wlicza sie do bagazu, ani podrecznego, ani wlasciwego. Tak jak nie wlicza sie np, wozkow inwalidzkich. W zaleznosci od linii, ale jeszcze bardziej od taryfy samego biletu mozna, nawet dla tzw. infanta, dostac dodatkowy limit bagazu wlasciwego. Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: wymiary wózka "do samolotu" 04.07.07, 22:14 W Lot powiedzieli mi ze 73cm Spidera to za dużo żeby na pokład brać( tak nawiasem mówiac to jest pomysł Naszego taty) Wóżek bedzie używany jedynie na lotnisku w oczekiwaniu na odprawę.Co tam-ryzykuje Spider'a;-0 Dziękuje Wam za rady! Odpowiedz Link Zgłoś
linearka Re: wymiary wózka "do samolotu" 04.07.07, 22:53 No ja bym się "lekko" poirytowała jakby mi ktoś wepchnął wózek nad głowę bo to by oznaczało, że już nikt z reszty pasażerów nic do tego schowka nie wciśnie... albo bardzo niewielkie minimum Oddajesz wózek przy wejściu na pokład i odbierasz z regóły tuż po wyjściu (czasami są obsówki i niewielkie "problemy techniczne" ale da się przeżyć). Odpowiedz Link Zgłoś
weronka77 Re: wymiary wózka "do samolotu" 04.07.07, 23:09 a niech sobie Nasz Tata wpycha jak lubi.pewnie i tak będzie chciał upchnąć jeszcze swoje "drobiazgi" wiec zapewne ani wózek ani rzeczy innych pasażerów się nie zmieszczą)) Odpowiedz Link Zgłoś
sefora74 Re: wymiary wózka "do samolotu" 05.07.07, 14:02 Witam lecieliśmy tydzień temu znajomi mieli dużą spacerówkę na popmpowanych kołach my parasolkę nikt wózków nie mierzy nie ma to znaczenia jaki duży jest to twoja sprawa i oczywiście nie jest on wliczany do bagażu głównego my mieliśmy go przy sobie do końca oddaliśmy dopiero przed wejściem do samolotu. Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: wymiary wózka "do samolotu" 05.07.07, 22:22 Chyba, że sprytniejsi pasażerowie załaduja swoimi rzeczami schowek przed Wami;- ))Wtedy wózek poleci na Waszych kolankach- o ile obsługa lotu na to się zgodzi:b A powaznie: nie bardzo rozumiem po co chcesz zabierać wózek jako bagaż podręczny. Przecież Mała będzie bez wózka najwyżej kilka minut - oddajesz go dopiero przy WSIADANIU do samolotu. Nie musisz oddawać go przy odprawie.Szczerzez mówiąc nigdy nie widziałam, żeby ktos wnosił wózek do samolotu.Nawet niemowlęta leciały w fotelikach, a wózki w luku bagażowym... Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: wymiary wózka "do samolotu" 06.07.07, 01:47 Dziewczyny latam roznymi liniami i pierwsze slysze zeby wozki pakowac do schowkow. Nawet niewygodnie pozniej wychodzic z samolotu i jeszcze niesc z bagazem podrecznym wozek, ktorym i tak na pokladzie nikt nie bedzie jezdzil. Nigdy tez nikt nie wazyl czy mierzyl wozkow. Zwykle bierzemy wozek ze soba do momentu przejscia przez " rekaw", tam zostawiamy i w tym samym miejscu odbieramy przy wyjsciu, zeby dziecko mialo juz w czym siedziec przy wysiadaniu z samolotu. Czasami jednak wozek jedzie na tasme z bagazami i tam dopiero odbieramy. Bez wzgledu na to jakie macie informacje o przewozie wozkow, radze zapakowac przed oddaniem w torbe, albo chociaz w wielkie worki na smieci, bo potrafia bardzo wozeczki wybrudzic, a i czesto cos oderwac i zgubic. Sa przypadki gdy np. US Airways zgubily caly wozek, ale to wyjatek Odpowiedz Link Zgłoś