Dodaj do ulubionych

Jaki laktator?

23.07.07, 20:56
Jakie macie doswiadczenia, jakich laktatorow uzywacie i jakie sa wasze
opinie? Jestem przed kupnem i zastanawiam sie jaki wybrac. Jak na razie
rozwazam Avent i Tommee Tippee.
Obserwuj wątek
    • malgosiek2 Re: Jaki laktator? 23.07.07, 21:16
      szukaj.gazeta.pl/szukaj/0,52001.html?VE_szukaj_a=laktator&forum=585&A_szukaj=temat&ile=20&sort=data_desc&ktory=2
    • magdalena6911 Re: Jaki laktator? 23.07.07, 21:52
      polecam Avent Isis. Super
      • shemsi1 ja nie polecam 23.07.07, 22:13
        avent isis. Chyba ze masz duzo czasu.
        Elektryczny medeli, rewelacja!!!!!!!!
        kolezanka miała w szpitalu, a my z drugą kolezanka ISISY i tylko nam szczeki
        opadały jak tamtej leciało ciurkiem mleko a nam rece opadały z sił.
        Poszczypałam sie na około 100 zł i załuje sad
    • figa_11 Re: Jaki laktator? 23.07.07, 22:55
      Ja też mam medeli, chociaż jeszcze nie używałam. Ale moje 4 koleżanki
      zachwalały, więc zdecydowałam się na tę firmę. Mam dwa i ręczny i elektryczny.
      Zobaczymy jaki będzie w praniusmile
    • paulajal Re: Jaki laktator? 23.07.07, 23:12
      Ja miałam elektryczną MEDELĘ, karmiłam tylko odciaganym pokarmem przez 6
      miesięcy i sprawdziła się rewelacyjnie, kosztuje ok 350zł, ale warto.
      • a.stalowa do paulajal 24.07.07, 10:46
        Chce kupic elektryczna medele.Czy medela ma tez butelki tej firmy i czy sa
        dobre?Czy karmilas butelka podlaczona do laktatora,czy jakas inna .I czy pasuja
        do medeli jakies inne butelki?
    • bruyere Re: Jaki laktator? 24.07.07, 10:30
      Póki co planuję kupić Avent issis, może później pokuszę się na elektryzny
      medeli, ale pożyjemy zobaczymy. To nasze pierwsze dziecko, więc nie mam
      doświadczenia, kieruję się opiniami forumowiczek, które w większości polecają
      Avent.
    • arnika15 Re: Jaki laktator? 24.07.07, 10:42
      Jeśłi będziesz musiała używać często np. po powrocie do pracy to lepiej kupić
      elektryczny, a jeśli od czasu do czasu np. kiedy będziesz chciała zostawić z
      kimś malucha i wyjść na trochę z domu to wystarczy ręczny (elektryczny moze
      nadmiernie pobudzić laktację) - ja używam ręcznego Medeli (Harmony) i jestem
      zadowolona.
      • bobimax Re: Jaki laktator? 24.07.07, 11:31
        Ja też mam ręczną madelę ale tego starego typu (nie jak pistolet). Jestem
        bardzo zadowolona, pomogła mi przy nawale. Teraz w zasadzie jej nie używam,
        dlatego nie wiem czy warto kupować elektryczną od razu. Jeżeli nie będziesz
        miała problemu z pokarmem to nie wykorzystasz jej na tyle ile za nią zapłacisz.
    • mruwa9 zaden! 24.07.07, 11:30
      Tak naprawde mozna spokojnie obyc sie bez laktatora w ogole. A na pewno IMHO
      nie warto go kupowac przed porodem. Po pierwsze odpowiedz sobie na pytanie, do
      czego laktator jest ci potrzebny? W jakich sytuacjach? Czy zamierzasz zostawic
      dziecko z niania/babcia miesiac po porodzie i wrocic do pracy? W przeciwnym
      razie najlepszym laktatorem jest samo dziecko. Powiedzmy, ze z poczatku, jesli
      zdarzy sie nawal mleczny, moze sie przydac (MOZE, nie MUSI) do odciagneicia
      odrobiny pokarmu dla odczucia ulgi. Ale rownie dobrze mozna to zrobic recznie,
      nie potrzeba do tego maszyny Ale nie odciaga sie pokarmu po kazdym karmieniu,
      bo wtedy niepotrzebnie stymuluje sie laktacje do produkcji przekraczajacej
      potrzeby dziecka.
      Jesli doraznie chcesz wyjsc z domu, tez mozna odciagac recznie (zeby uzyc
      laktatora raz na kwartal szkoda wydawac kilkaset zlotych). Jesli na starcie, po
      porodzie, nie masz pokarmu i chcesz postymulowac laktacje, zeby dodatkowo
      odciagnietym pokarmem dokarmic noworodka, to wiecej pokarmu zmarnuje sie na
      sciankach laktatora, niz splynie do butelki. Tak ladnie to wyglada tylko na
      reklamie, ze ty sobie pompujesz a mleczko silnym strumieniem splywa do butelki
      i w 5 minut masz uzbierane 220ml. A odciaganie laktatorem elektrycznym
      (probowalam) boli jak sto diablow, w dodatku halasuje (nie odciagniesz np. w
      pracy dyskretnie, bo w calym budynku bedzie Cie slychac). ISIS nie
      probowalam,wiec nie wiem. Ale wykarmilam trojke dzieci (dlugo, poltora roku-dwa
      lata kazde) i z mojego doswiadczenia wynika, ze laktator to nieporozumienie.
      Jesli musialam odciagac pokarm (dla stymulacji laktacji, po powrocie do pracy),
      odciagalam recznie: szybciej, latwiej, taniej i mniej strat pokarmu. A poza tym
      wiekszosc mam wraca do pracy, gdy dziecko jest w wieku, gdy mozna juz
      wprowadzic posilek bezmleczny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka