Dodaj do ulubionych

A właściwie jak mocuje się Cybex-a??

26.07.07, 10:53
Chodzi o mocowanie do fotela samochodowego - dziecko przypinam pasem
samochodowym, a czym przypinam sam fotelik? Innymi słowy: w jaki sposób się
go mocuje? Oświećcie mnie, proszę smile
Z góry dziękuję smile
Obserwuj wątek
    • sweet.joan Re: A właściwie jak mocuje się Cybex-a?? 26.07.07, 10:55
      Tak, jak inne fotele z tego przedziału wagowego: wkładasz fotel, sadzasz
      dziecko, zapinasz pas. Jeden pas trzyma dziecko z fotelem.
    • pia_ Re: A właściwie jak mocuje się Cybex-a?? 26.07.07, 11:41
      Tak jak napisała sweet.joan, niestety np u mnie taki system nie zdaje egzaminu,
      bo fotelik przemieszcza się, dlatego kupiłam drugi Maxi-Cosi Rodi XP, który ma
      plastikową podkładkę-stabilizator i teraz fotelik jest unieruchomiony.
    • detinka Re: A właściwie jak mocuje się Cybex-a?? 26.07.07, 11:54
      Niektórzy producenci (np. Concord) mają w swojej ofercie pasy stabilizująca (40-
      60 zł) które słóżą do zamocowania fotelika na stałe, a dokładniej do zapięcia
      go żeby nie latal po samochodzie kiedy nie wieziemy w nim dziecka. Jest to
      zwykły pas z klamrą samozaciskową, którym możemy przymocować oparcie fotela o
      zagłówek albo o siedzenie samochodu zależnie od modelu.
      Te pasy nie musza posiadać żadnych atestów bo nie są integralną częścią foteli
      i nie służą do zabezpieczania dziecka, tylko samo fotela przed
      przemieszczaniem, dlatego można tu użyć jakichkolwiek zastępczych. Pasy
      zastępcze znajdziecie w sklepach mooryzacyjnych (do spinania i montowania
      bagazu) i budowlanych oraz marketach np. Tesco koszt (5- 30 zł)

Wyglądają tak :

www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/26ec3a99c205c471.html
      • sweet.joan Re: A właściwie jak mocuje się Cybex-a?? 26.07.07, 12:13
        Cybex też ma taki pas, ale z tego, co zrozumiałam z informacji na ich stronie,
        służy on wyłącznie do przytrzymywania fotelika w samochodzie, kiedy nie siedzi w
        nim dziecko - wtedy po prostu nie trzeba przypinać pustego fotelika pasem
        samochodowym.
        • abosa Re: A właściwie jak mocuje się Cybex-a?? 26.07.07, 12:34
          Dzięki, Dziewczyny!
          Wytłumaczę się: nie mam zbyt dużego doświadczenia z fotelikami, dotąd używamy
          remoluxa 0-18, kupowaliśmy go zaraz po urodzeniu dziecka, nie mieliśmy
          samochodu, sporadycznie korzystaliśmy z samochodów rodziny, stąd ten dość
          przypadkowy wybór;
          Cybexa też kupię w ciemno, bez przymiarek, ponieważ nie mam gdzie go obejrzeć.
          Ma sensowny stosunek ceny do jakości, stąd wybór;
          Sądziłam, że te foteliki montuje się jakoś w samochodzie, żeby były stabilne,
          miałam nadzieję, że uda nam się zamontować go na środkowym siedzeniu, ale z
          tego co piszecie, wynika, ze tam nie da rady bo to dość płaskie i podwyższone w
          stosunku do bocznych siedzeń miejsce;
          Mamy w samochodzie isofix ale czytałam, że sprawdza się jedynie przy fotelikach
          z niższej grupy wagowej;
          Czy można jeździć z tym dodatkowym pasem, przytrzymującym fotelik, gdy siedzi w
          nim dziecko? A może to zbędne?
          • magia Re: A właściwie jak mocuje się Cybex-a?? 26.07.07, 15:36
            Jesli masz isofix tyo koniecznie kup Roemera KIdfixa w tej grupy wagowej.
            Swiete testy zderzeniowe, no i mocujesz go na sztywno.
            • abosa Re: A właściwie jak mocuje się Cybex-a?? 27.07.07, 07:45
              Ok., tylko nie wiem, czy ten isofix naprawdę zawsze poprawia bezpieczeństwo, po
              takich artykułach mam mętlik:

"W wyniku zmian w normach ECE, foteliki z systemem ISOFIX mogą być obecnie
              używane jako uniwersalne na tylnej kanapie, jeśli są wyposażone w dodatkowe
              górny pasek (top tether). Łączy on fotelik z dodatkowym punktem mocowania w
              samochodzie i dzięki temu zapobiega zbyt gwałtownemu ruchowi fotelika do przodu
              w razie zderzenia czołowego. Taki fotelik może być użyty we wszystkich modelach
              samochodów posiadających mocowania ISOFIX oraz dodatkowy górny punkt mocujący,
              jednak tylko w klasie wagowej od 9 do 18 kg i tylko przodem do kierunku jazdy.
              "
              za: www9.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=270
              • magia Re: A właściwie jak mocuje się Cybex-a?? 27.07.07, 23:09
                Juz to raz tlumaczylam, wiec nie bee sie powtarzac, do poduszki :
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=63182649&v=2&s=0
                Jesli Cie stac, kup Kidfixa.
                m.
                Kajetan (25.11.2004)
                Helena (06.09.2006)
    • baziaczek fotelik romer kidfix 27.07.07, 21:42
      Akurat model kidfix z romera bardzo polecam. Fotelik sie dobrze układa w tym
      przypieciu isofixem, nie przesuwa się jak dziecko kombinuje i się kręci, Młody
      stabilnie siedzi, a sam fotelik nie lata po aucie jak sama jeżdzę. Poza tym
      mimo, że to "dorosły" fotelik, to Młody całkiem wygodnie w nim śpi. No i ma
      prowadzenie pasów rewelacyjne - idą po barku a nie po szyji. Jedynie cena jest
      porażająca.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka