abosa 26.07.07, 10:53 Chodzi o mocowanie do fotela samochodowego - dziecko przypinam pasem samochodowym, a czym przypinam sam fotelik? Innymi słowy: w jaki sposób się go mocuje? Oświećcie mnie, proszę Z góry dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sweet.joan Re: A właściwie jak mocuje się Cybex-a?? 26.07.07, 10:55 Tak, jak inne fotele z tego przedziału wagowego: wkładasz fotel, sadzasz dziecko, zapinasz pas. Jeden pas trzyma dziecko z fotelem. Odpowiedz Link Zgłoś
pia_ Re: A właściwie jak mocuje się Cybex-a?? 26.07.07, 11:41 Tak jak napisała sweet.joan, niestety np u mnie taki system nie zdaje egzaminu, bo fotelik przemieszcza się, dlatego kupiłam drugi Maxi-Cosi Rodi XP, który ma plastikową podkładkę-stabilizator i teraz fotelik jest unieruchomiony. Odpowiedz Link Zgłoś
detinka Re: A właściwie jak mocuje się Cybex-a?? 26.07.07, 11:54 Niektórzy producenci (np. Concord) mają w swojej ofercie pasy stabilizująca (40- 60 zł) które słóżą do zamocowania fotelika na stałe, a dokładniej do zapięcia go żeby nie latal po samochodzie kiedy nie wieziemy w nim dziecka. Jest to zwykły pas z klamrą samozaciskową, którym możemy przymocować oparcie fotela o zagłówek albo o siedzenie samochodu zależnie od modelu. Te pasy nie musza posiadać żadnych atestów bo nie są integralną częścią foteli i nie służą do zabezpieczania dziecka, tylko samo fotela przed przemieszczaniem, dlatego można tu użyć jakichkolwiek zastępczych. Pasy zastępcze znajdziecie w sklepach mooryzacyjnych (do spinania i montowania bagazu) i budowlanych oraz marketach np. Tesco koszt (5- 30 zł) Wyglądają tak : www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/26ec3a99c205c471.html Odpowiedz Link Zgłoś
sweet.joan Re: A właściwie jak mocuje się Cybex-a?? 26.07.07, 12:13 Cybex też ma taki pas, ale z tego, co zrozumiałam z informacji na ich stronie, służy on wyłącznie do przytrzymywania fotelika w samochodzie, kiedy nie siedzi w nim dziecko - wtedy po prostu nie trzeba przypinać pustego fotelika pasem samochodowym. Odpowiedz Link Zgłoś
abosa Re: A właściwie jak mocuje się Cybex-a?? 26.07.07, 12:34 Dzięki, Dziewczyny! Wytłumaczę się: nie mam zbyt dużego doświadczenia z fotelikami, dotąd używamy remoluxa 0-18, kupowaliśmy go zaraz po urodzeniu dziecka, nie mieliśmy samochodu, sporadycznie korzystaliśmy z samochodów rodziny, stąd ten dość przypadkowy wybór; Cybexa też kupię w ciemno, bez przymiarek, ponieważ nie mam gdzie go obejrzeć. Ma sensowny stosunek ceny do jakości, stąd wybór; Sądziłam, że te foteliki montuje się jakoś w samochodzie, żeby były stabilne, miałam nadzieję, że uda nam się zamontować go na środkowym siedzeniu, ale z tego co piszecie, wynika, ze tam nie da rady bo to dość płaskie i podwyższone w stosunku do bocznych siedzeń miejsce; Mamy w samochodzie isofix ale czytałam, że sprawdza się jedynie przy fotelikach z niższej grupy wagowej; Czy można jeździć z tym dodatkowym pasem, przytrzymującym fotelik, gdy siedzi w nim dziecko? A może to zbędne? Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: A właściwie jak mocuje się Cybex-a?? 26.07.07, 15:36 Jesli masz isofix tyo koniecznie kup Roemera KIdfixa w tej grupy wagowej. Swiete testy zderzeniowe, no i mocujesz go na sztywno. Odpowiedz Link Zgłoś
abosa Re: A właściwie jak mocuje się Cybex-a?? 27.07.07, 07:45 Ok., tylko nie wiem, czy ten isofix naprawdę zawsze poprawia bezpieczeństwo, po takich artykułach mam mętlik: "W wyniku zmian w normach ECE, foteliki z systemem ISOFIX mogą być obecnie używane jako uniwersalne na tylnej kanapie, jeśli są wyposażone w dodatkowe górny pasek (top tether). Łączy on fotelik z dodatkowym punktem mocowania w samochodzie i dzięki temu zapobiega zbyt gwałtownemu ruchowi fotelika do przodu w razie zderzenia czołowego. Taki fotelik może być użyty we wszystkich modelach samochodów posiadających mocowania ISOFIX oraz dodatkowy górny punkt mocujący, jednak tylko w klasie wagowej od 9 do 18 kg i tylko przodem do kierunku jazdy. " za: www9.nowe.mojeauto.pl/cms/?id=270 Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: A właściwie jak mocuje się Cybex-a?? 27.07.07, 23:09 Juz to raz tlumaczylam, wiec nie bee sie powtarzac, do poduszki : forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=63182649&v=2&s=0 Jesli Cie stac, kup Kidfixa. m. Kajetan (25.11.2004) Helena (06.09.2006) Odpowiedz Link Zgłoś
baziaczek fotelik romer kidfix 27.07.07, 21:42 Akurat model kidfix z romera bardzo polecam. Fotelik sie dobrze układa w tym przypieciu isofixem, nie przesuwa się jak dziecko kombinuje i się kręci, Młody stabilnie siedzi, a sam fotelik nie lata po aucie jak sama jeżdzę. Poza tym mimo, że to "dorosły" fotelik, to Młody całkiem wygodnie w nim śpi. No i ma prowadzenie pasów rewelacyjne - idą po barku a nie po szyji. Jedynie cena jest porażająca. Odpowiedz Link Zgłoś