aga_dominika 19.01.08, 19:29 Witam! Mam głupie pytanie. Jak wysyła się przesyłkę kurierem??? Czy trzeba iść do biura czy kurier przyjedzie do mnie? Proszę o wyjaśnienia dla niedoświadczonej Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabrysia_s Re: Help! Kurier 19.01.08, 19:40 Trzeba zadzwonić (zazwyczaj na infolinię) i zamówić kuriera, przyjedzie po odbiór przesyłki. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Help! Kurier 19.01.08, 20:20 Dzwonisz albo wysyłasz emaila - im mneijsza miejscowość, z tym większym wyprzedzeniem (na następny dzien lub nawet i za 2 dni robocze), w dużych miastach to zazwyczaj kwestia kilku godzin. Im większe miasto, tym łatwiej umówić dogodne dla ciebie godziny. Dzwoniąc miej przygotowane wszystkie informacje: kto ma płacić za przesyłkę, z grubsza wagę i wymiary, numer własnego telefonu jesli to jest jakas przesyłka do serwisu i podano ci jakiś numer rozliczeniowy na który masz się powołać, to oczywiście też. Przygotowanie przesyłki do transportu nalezy do ciebie - masz ją tak zabezpieczyć, żeby jej się nic nie stało. Ona jedzie kilkoma samochodami i jest kilkakrotnie przeładowywana (Bo to przesyłka do nnego miasta, prawda?). Jesli to elektronika czy inne AGD, to z wypełniaczami. Jesli ksiazki, to w solidnym kartonie porządnie oklejonym taśmą. Papier pakowy raczej nie, sznurek odpada w większości firm. Kurier ma prawo nie przyjąć źle zapakowanej paczki. Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: Help! Kurier 19.01.08, 21:29 zależy jaka firma. siudemka np odbiera paczki od 10-13 albo od 16-18 najlepiej zadzwonić do biura rejonowego poprosic o numer telefonu do kuriera obslugującego dany teren i umówic sie z nim ,lub mozna osobiscie nadac paczke. jeżeli jest to paczka powyzej 25 kg trzeba wykupic dodatkową palete na paczkę (od stycznia wymogi ue)ceny są bardzo rózne ja wysylam paczki do Warszawy i placę 19 netto za wysylke a z tego samego miejsca oni wysylają do mnie na mój koszt i placę 49 zl - więc dokladnie dowiedz się czy miejsce gdzie wysylasz nie jest w strefie b ,c jeżeli nalicząci strefówkę poszukaj i porownaj inne firmy dhl, gls, stolica ,co firma to inna cena Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: Help! Kurier 19.01.08, 21:29 opek jeszcze ma tanio i w miarę szybko przyjezdzają Odpowiedz Link Zgłoś
aga_dominika Re: Help! Kurier 19.01.08, 21:40 To ma być lekka paczka (list). Podróż paczki będzie długa - ponad 600km . Czyli najpierw dzwonić i kurier przyjedzie? O koszty sie nie martwię bo to będzie za pobraniem ( mam nadzieje, że tak sie da). Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!!! Wiedziałam, że mogę na Was liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Help! Kurier 19.01.08, 23:15 Ale w Polsce? Za pobraniem się da, ale niektóre firmy mają ograniczenia. Poza tym, co innego pobranie, a co innego koszt usługi transportowej - pobranie to pieniądze między tobą a odbiorcą, a koszt usługi to między firmą kurierską a tobą lub odbiorcą. Może być tak, że zażądają od ciebie gotówki za usługę, ty sobie ją możesz doliczyć do pobrania, ewentualnie. Aha, pobranie zazwyczaj podwyższa koszt usługi transportowej o kilka-kilkanaście złotych. List to żaden problem, chyba kazda firma oferuje gratis kopertę tekturową na dokumenty. Swoją drogą, ciekawe, że Siódemka już od 25 kg wymaga palety... DHL wozi paczki do 30 kg i tylko do 30 kg, ale nic nie wymaga. W UPS paczka może wazyć az do 70 kg. A Siódemka już od 25 kg paletę? Dziwne. W ich cenniku nic nie ma o tym. Odpowiedz Link Zgłoś
agus-ka Re: Help! Kurier 21.01.08, 21:19 przepraszam, a skąd masz informację, ze DHL wozi tylko do 30 kg? Z tego co ja wiem to DHL wozi tez palety na które ladowany jest towar dużo cięższy. Do 30 kg , a własciwie 31,5 paczki są sortowane automatycznie, powyżej tej wagi wyłącznie ręcznie lub przy pomocy wózków widłowych. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Help! Kurier 19.01.08, 23:17 Arioso, nie ma już Stolicy, kilka lat temu wchłonął ją UPS i pod taką nazwą funkcjonują. Tak jak Masterlink przemienił się w DPD, a Servisco w DHL. Odpowiedz Link Zgłoś
monii_1 odradzam "siódemkę" 20.01.08, 11:46 odradzam "siódemkę", bardzo niszczą przesyłki, piszę to z mojego doświadczenia i paru innych osób, poza tym widziałam kiedyś przez okienko samochodu jak były porozwalane paczki w "siódemce". Kłamią również na temat zostawienia awizo w skrzynce pocztowej w przypadku nie zastania klienta w domu bez uprzedniego kontaktu tel. Odpowiedz Link Zgłoś