Dodaj do ulubionych

Help! Kurier

19.01.08, 19:29
Witam! Mam głupie pytanie. Jak wysyła się przesyłkę kurierem??? Czy trzeba iść
do biura czy kurier przyjedzie do mnie? Proszę o wyjaśnienia dla
niedoświadczonej crying

Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • gabrysia_s Re: Help! Kurier 19.01.08, 19:40
      Trzeba zadzwonić (zazwyczaj na infolinię) i zamówić kuriera, przyjedzie po
      odbiór przesyłki.
    • mika_p Re: Help! Kurier 19.01.08, 20:20
      Dzwonisz albo wysyłasz emaila - im mneijsza miejscowość, z tym większym
      wyprzedzeniem (na następny dzien lub nawet i za 2 dni robocze), w dużych
      miastach to zazwyczaj kwestia kilku godzin. Im większe miasto, tym łatwiej
      umówić dogodne dla ciebie godziny.
      Dzwoniąc miej przygotowane wszystkie informacje: kto ma płacić za przesyłkę, z
      grubsza wagę i wymiary, numer własnego telefonu wink jesli to jest jakas
      przesyłka do serwisu i podano ci jakiś numer rozliczeniowy na który masz się
      powołać, to oczywiście też.

Przygotowanie przesyłki do transportu nalezy do ciebie - masz ją tak
      zabezpieczyć, żeby jej się nic nie stało. Ona jedzie kilkoma samochodami i jest
      kilkakrotnie przeładowywana (Bo to przesyłka do nnego miasta, prawda?). Jesli to
      elektronika czy inne AGD, to z wypełniaczami. Jesli ksiazki, to w solidnym
      kartonie porządnie oklejonym taśmą. Papier pakowy raczej nie, sznurek odpada w
      większości firm. Kurier ma prawo nie przyjąć źle zapakowanej paczki.
      • arioso1 Re: Help! Kurier 19.01.08, 21:29
        zależy jaka firma. siudemka np odbiera paczki od 10-13 albo od 16-18
        najlepiej zadzwonić do biura rejonowego poprosic o numer telefonu
        do kuriera obslugującego dany teren i umówic sie z nim ,lub mozna
        osobiscie nadac paczke.
        jeżeli jest to paczka powyzej 25 kg trzeba wykupic dodatkową palete
        na paczkę (od stycznia wymogi ue)ceny są bardzo rózne
        ja wysylam paczki do Warszawy i placę 19 netto za wysylke a z tego
        samego miejsca oni wysylają do mnie na mój koszt i placę 49 zl -
        więc dokladnie dowiedz się czy miejsce gdzie wysylasz nie jest w
        strefie b ,c jeżeli nalicząci strefówkę poszukaj i porownaj inne
        firmy dhl, gls, stolica ,co firma to inna cena
        • arioso1 Re: Help! Kurier 19.01.08, 21:29
          opek jeszcze ma tanio i w miarę szybko przyjezdzają
          • aga_dominika Re: Help! Kurier 19.01.08, 21:40
            To ma być lekka paczka (list). Podróż paczki będzie długa - ponad 600km . Czyli
            najpierw dzwonić i kurier przyjedzie? O koszty sie nie martwię bo to będzie za
            pobraniem ( mam nadzieje, że tak sie da). Dziękuję za wszystkie odpowiedzi!!!
            Wiedziałam, że mogę na Was liczyć.
            • mika_p Re: Help! Kurier 19.01.08, 23:15
              Ale w Polsce?
              Za pobraniem się da, ale niektóre firmy mają ograniczenia. Poza tym, co innego
              pobranie, a co innego koszt usługi transportowej - pobranie to pieniądze między
              tobą a odbiorcą, a koszt usługi to między firmą kurierską a tobą lub odbiorcą.
              Może być tak, że zażądają od ciebie gotówki za usługę, ty sobie ją możesz
              doliczyć do pobrania, ewentualnie. Aha, pobranie zazwyczaj podwyższa koszt
              usługi transportowej o kilka-kilkanaście złotych.

List to żaden problem, chyba kazda firma oferuje gratis kopertę tekturową na
              dokumenty.

Swoją drogą, ciekawe, że Siódemka już od 25 kg wymaga palety... DHL wozi paczki
              do 30 kg i tylko do 30 kg, ale nic nie wymaga. W UPS paczka może wazyć az do 70
              kg. A Siódemka już od 25 kg paletę? Dziwne. W ich cenniku nic nie ma o tym.
              • agus-ka Re: Help! Kurier 21.01.08, 21:19
                przepraszam, a skąd masz informację, ze DHL wozi tylko do 30 kg? Z
                tego co ja wiem to DHL wozi tez palety na które ladowany jest towar
                dużo cięższy.
                Do 30 kg , a własciwie 31,5 paczki są sortowane automatycznie,
                powyżej tej wagi wyłącznie ręcznie lub przy pomocy wózków widłowych.

• mika_p Re: Help! Kurier 19.01.08, 23:17
          Arioso, nie ma już Stolicy, kilka lat temu wchłonął ją UPS i pod taką nazwą
          funkcjonują. Tak jak Masterlink przemienił się w DPD, a Servisco w DHL.
          • monii_1 odradzam "siódemkę" 20.01.08, 11:46
            odradzam "siódemkę", bardzo niszczą przesyłki, piszę to z mojego doświadczenia i
            paru innych osób, poza tym widziałam kiedyś przez okienko samochodu jak były
            porozwalane paczki w "siódemce". Kłamią również na temat zostawienia awizo w
            skrzynce pocztowej w przypadku nie zastania klienta w domu bez uprzedniego
            kontaktu tel.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka