edyta263 21.10.08, 21:28 Zamierzam nauczyć malca picia z butelki oprócz z cyca - pytanie tylko jaki laktator polecacie-ręczny czy elektryczny? Nie mam w tym doświadczenia... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
milkablabla1 Re: Laktator ręczny czy elektryczny?? 21.10.08, 21:30 Ja z elektrycznym nie miałam styczności, a ręcznym czasem ściągam. Idzie marnie, tzn. butelkę 125 ml ściągam na kilka rat. Odpowiedz Link Zgłoś
mniamumniamu Re: Laktator ręczny czy elektryczny?? 21.10.08, 21:52 Ja mam reczny Avent, 100 ml ściągam na jeden raz, ale więcej w żaden sposób nie daje rady. Odpowiedz Link Zgłoś
kawusia111 Re: Laktator ręczny czy elektryczny?? 21.10.08, 23:25 już było kilka postów na ten temat . Jestem zdecydowanie za laktatorem elektrycznym. Wczesniej miałam ręczny ale musiałam się nieźle napracować żeby coś ściągnąć natomiast przy elektrycznym siedze sobie na kanapie i w jednej ręce laktator, a w drugiej np: gazeta, książka lub laptopik . Niestety elektryczny ma jedną wadę - jest głośny - ale można do tego się przyzwyczaić. Odpowiedz Link Zgłoś
2122joan Re: Laktator ręczny czy elektryczny?? 21.10.08, 23:48 Oczywiscie ze elektryczny!!!Mam Medela Swing cicha w miare.Wczesniej mialam Medela Mini Electric i ta to glosna jak kosiara.Sciagam trzy miesiace non-stop //bo maly piersi nie tknie// i zciagam kolo 1 litra na dzien.Jest naprawde dobra. Odpowiedz Link Zgłoś
rooms Re: Laktator ręczny czy elektryczny?? 21.10.08, 23:53 elektryczny! Mam Medelę Mini Electric, fakt buczy dosyć głośno, ale ściąga bezboleśnie (ważne szczególnie na początku laktacji i przy pogryzionych brodawkach). Naoglądałam się na położniczym, jak dziewczyny ściągały mleko Isis Aventu (ręczny) i bolało!... Odpowiedz Link Zgłoś
2122joan Re: Laktator ręczny czy elektryczny?? 22.10.08, 14:43 Mialam mini Medele i ci powiem ze wtedy wydawalo mi sie ze nie boli,a jak teraz uzywam Swinga problem bolace sutki mnie nie dotyczy.Naprawde Swing jest delikatniejszy i na rowni , a moze i bardziej wydajny niz Mini Electrik.Tylko chwile trwa zanim piersi sie przyzwyczaja do nowego typu ssania///na poczatku to przeklinalam tego Swinga//.I ogolnie na dluzsza mete to bym zaplacila wiecej i kupila Swinga albo podwojna Lactine//tylko jak bym pisala wtedy na necie.... Odpowiedz Link Zgłoś
antuanet1984 Re: Laktator ręczny czy elektryczny?? 22.10.08, 17:55 Również mam Medele swing i nie wyobrażam sobie życia bez niego Wcześniej miałam ręczny ale strasznie mi to powoli szło. A z elektrycznym można w między czasie gazetkę poczytać albo na kompa wpaść Odpowiedz Link Zgłoś
chojnickaanna Re: Laktator ręczny czy elektryczny?? 03.01.09, 17:55 Moim pierwszym laktatorem był ręczny Canpol- muszla źle przylegała do piersi,więc przeciekał;przy częstszym odciąganiu brodawki były poocierane;odciąganie trwało dłużej(może robiłam to bez odpowiedniego zapału )- 100ml w ok 20 min,wreszcie rozpadł się po kolejnej sterylizacji w mikrofalówce. Przy kolejnym zakupie zaszalałam,kupiłam elektryczny Swing Medeli.Mam go od tygodnia ,ale jestem z niego bardzo zadowolona - muszla jest z miękkiego tworzywa,które dopasowuje się do piersi,odciąganie trwa krócej (100 ml w 10-15 min),bajerem są 2 fazy pracy -stymulacji i odciągania,mleko płynie pięknym strumykiem.Wadą tego urządzenia jest wysoka cena i brak drugiej muszli(wtedy odciąganie byłoby ekspresowe. Zdecydowanie polecam elektryczne. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Laktator ręczny czy elektryczny?? 03.01.09, 21:31 Wydaje mi się, że zależy ile chcesz odciągać. Jeśli tylko czasami, niewielkie ilości- to IMO nie ma sensu inwestować od razu w elektryczny. Niestety, te znacznie kosztują Ja miałam ręczny Baby Ono, taki z gruszką- beznadzieja, teraz mam ręczny Canpola- i działa znakomicie. Musisz zwracać uwagę na obecność wypustek masujących i- jeśli zdecydujesz się na ręczny- rączkę do pompownia (nie gruszka!). Takie są Canpol, Avensis isis, My Baby. Ceny- różne w zależności od sklepu. Ja kupiłam Canpola za 80zł, a kilka dni później znalazłam identyczny w Auchan za 40zł... Podobnie Isis kosztował w Auchanie 80zł, a nie 160 (taką cenę widziałam w "dzieciowym" sklepie). Odpowiedz Link Zgłoś
monika.k.2 Re: Laktator ręczny czy elektryczny?? 05.01.09, 15:24 Ja mam ręczny AVENTU, bardzo dobry, cena ok 170 zł,ściąga sprawnie i szybko , ponad 125ml z jednej piersi. Polecam goraco. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa-krystyna Medela Swing 03.01.09, 21:36 elektryczny mam Medeli Swing i nie wyobrazam sobie bez niego pierwszych tygodni ulga dla poranionych brodawek - jedna mialam tak podrazniona,ze prawie zrezygnowalam z karmienia piersia,a tak przystawialam do jednej piersi mala a druga sciagalam mleko laktatorem .... moja przyjaciolka miala reczna Medeli i wypozyczona wersje szpitalna elektrycznej Medeli - po kupnie Swing powiedziala,ze jest rownie dobra jak ta drozsza a reczna mozna sobie w buty wsadzic.... tylko elektryczna jesli na prawde masz zamiar kontynuowac karmienie twoim mlekiem ... bardzo polecam Odpowiedz Link Zgłoś
miocaro Re: Laktator ręczny czy elektryczny?? 05.01.09, 16:44 polecam elektryczny medela Odpowiedz Link Zgłoś
gioseppe Re: Laktator ręczny czy elektryczny?? 05.01.09, 16:49 mam tomme tippee, polecam reczny (jesli masz sile mahac ) Odpowiedz Link Zgłoś
agag.2 Re: Laktator ręczny czy elektryczny?? 05.01.09, 20:58 elektryczny , ja mam ręczny i powiem ci masakra , ja mam ściągać to po 10 minutach mam dość i wolę sama nakarmic a mam ręczny Aventa Odpowiedz Link Zgłoś