katarzyna_kep 17.11.08, 13:25 Hejka, proszę polećcie mi jakąs suszarke do ubrań. Napiszcie czy to prawda, że w takiej suszarce ubrania bardziej się niszczą niż normalnie? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monala1 Re: Suszarka do ubrań 17.11.08, 13:47 ja posiadam suszarkę ale zakupiłam ją w Niemczech więc w Polsce jej nie kupisz. Zresztą szukałam kiedyś instrukcji i nie znalazłam Jeśli chodzi o niszczenie ubrań to zależy. Ja na początku chciałam wysuszyć kurtkę ( tuż przed wyjazdem w góry) i mi się roztopiła... Oczywiście pewnych rzeczy się nie suszy jak polar i sztuczne materiały ( takie jak na kurtki puchowe). No może ktoś suszy na niskiej temperaturze ale ja już nie chce próbować. Poza tym zbiera wszystkie pyłki więc sweterki są śliczne. Również prasowanie odchodzi. Wyciągasz ubrania gorące i tylko je składasz. Drugą sprawą jest prąd. Ciągnie jak cholera. Testowałam licznik i suszarka ciągnie tyle co razem wzięte : zmywarka, telewizor, suszarka, odkurzacz i pralka. To sporo. No może są teraz energooszczędne. Ja kupowałam ją ze 4- lata temu. Musisz tym się kierować, żeby była energooszczędna. Reszta funkcji jest podobna. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Suszarka do ubrań 17.11.08, 14:08 He?? A niby dlaczego nie wolno suszyc poalru i sztucznych maeterialow. Susze prawie wszystko jak leci od 3 lat w 3 juz z kolei suszarce i nigdy nic mi sie nie stopilo ani nie zniszczylo. A susze bluzy polarowe (polartec 300 oraz ciensze, a takze ala polary), kurtki narciarskie, ba, zdarzalo mi sie w sytuacjach podbramkowych suszyc buty. Nie suszylam firanek, bo balam sie, ze moga sie zdefasonowac. Reszta jak leci wpada do bebna. IMo to jeden z najlepszych wynalazkow domowych. A polary po wyjeciu z suszarki sa cudne miekkie i puszyste, podobnie jak reczniki i ubrania ze sztruksu. Moja suszarka jest klasy B, ale suszy krotko. Najbardziej suchy program trwa maz 1.55h, a w prktyce czesto 1-1.5h (zalezy od teog jak bardzo mokre sa ubrania). do tego wlaczam ja po 20:00, bo wtedy mam o polowe tansza anergie niz w dzien. Wiec drogo mnie to nie kosztuje. doautorki. Przejrzyj sobie ten watek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=85479887&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
monala1 Re: Suszarka do ubrań 17.11.08, 15:04 no tak myślałam, że włączyłam za wysoką temperaturę . Polar mi się stopił. Czyli muszę nastawić na inny program. Tylko, ze jak pisałam ja mam suszarkę z Niemiec i instrukcji "ni groma" nie mogę znależć. Ja ma Bosch WTL 5400. Odpowiedz Link Zgłoś
anicaf Re: Suszarka do ubrań 17.11.08, 14:23 mamy taki sprzęt: www.kupujemy.pl/wts86513-opis-specyfikacja.html od miesiaca i szuszyny wszystko, prócz firan. swetry, polary, kurtki super miękkie, nawet deszczaki są ok. niektóre rzeczy troszkę się niszczą, ale to kwestia bawełny. ta grubsza jest fajna i nie trzeba jej prasować, natomiast cieńszą lekko przeciagnę żelazkiem. ale juz sobie nie wyobraża prania bez suszarki. ja piorę w sobotę z 4 pralki (jest nas 4)i zaraz suszę. wychodzi taniej bo mam taryfę na prąd weekendową. polecam ten model. chcesz wiedziec wiecej pisz na : anicaf@poczta.onet.pl Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: Suszarka do ubrań 17.11.08, 14:47 Sa dwa rodaje suszarek: takie ktore maja rure wychodzaca na zewnatrz do odprowadzania pary, i takie ktore maja kondensator i rury nie potrzebuja. Ten pierwszy typ zzera mniej pradu (ale tez duzo). Wg mojego doswiadczenia suszarka raczej nie niszczy ale w filtrze zawsze zbiera sie kolorowy "pyl" z ubran wiec moze troche pogarsza jakosc tkanin, ale nieznacznie. Trzeba tylko uwazac na temperature. Na niektorych polarach (np. next) jest zaznaczone zeby lepiej suszyc w suszarce to beda bardziej puszyste Odpowiedz Link Zgłoś
aniulekq Re: Suszarka do ubrań 17.11.08, 15:03 Ja mam suszarkę Electroluxa. Jeden cykl suszenia to koszt ok 5zł, ubrania absolutnie się nie niszczą, wręcz przeciwnie - np. ubranka welurowe są tak mięciutkie i miłe jak nowe. Odpowiedz Link Zgłoś
kajak75 Re: Suszarka do ubrań 17.11.08, 15:08 ja kupilam sobie Miele. Byl 1 egz w Saturnie i im zawadzal sadzac po znizce jaka udalo sie wynegocjowac Suszarka nie niszczy ubran ale suszenie w zbyt wysokich temperaturach moze powodowac ich kurczenie. Jak widze na bawelnianych t-shirtach napis nie suszyc w suszarce - kupuje o rozmiar wieksze i po pierwszym praniu jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Suszarka do ubrań 17.11.08, 15:10 Poniewaz w filtrze osadza sie zawsze taki puch z ubrań, to pewnie na dluższą mete troche sie bardziej ubrania zuzywają, ale mam suszarkę chyba ze dwa lata i nie zauwazyłam, zeby ubrania jakos gorzej wyglądały... Ja nie susze w suszarce swoich pończoch czy bielizny nie bawełnianej, a takze dzieciecych skarpetek i rajstop (kurczą się). Niestety, na wiekszości ubrań jest przekreślony symbol suszarki, ale częśc z nich tez suszę i nic sie nie dzieje. Ubranek dzieciecych z nadrukami (takimi gumowanymi), cekinami, brylancikami, brokatem tez raczej nie suszę w suszarce. jest niezastapiona do suszenia ubrań i poduszek puchowych, części rzeczy po wyjeciu faktycznie nie trzeba prasować, to tez jakaś oszczędnośc energii. No i nie trzeba sie denerwować, ze cos jest potrzebne na już, a nie zdąży wyschnąć. Ja sobie suszarke chwalę Odpowiedz Link Zgłoś
katarzyna_kep Re: Suszarka do ubrań 19.11.08, 11:38 Dziękuje Wam za porady, ale mam jeszcze pytanko: co przede wszystkim powinnam brać pod uwagę przy wyborze odpowiedniego modelu (oprócz oczywiście klasy energetyczniej i pojemności. Dziękuje Odpowiedz Link Zgłoś
agni71 Re: Suszarka do ubrań 19.11.08, 13:50 ja mam bez wyswietlacza, ile czasu pozostalo do konca suszenia, a przydaloby się. ale moze obecne modele juz wszystkie to mają... Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Suszarka do ubrań 19.11.08, 14:08 Upewnij sie jaki jest dostep do pojemnika, w ktorym jest filtr. Mialam 3 suszarki i wneka w Siemensie miala tyle zakamarkow, ze nawet odkurzac z malutka koncowka nie dawal temu rady. Za to w obecnej mam okragly filtr na drzwiach suszarki i dostep zarowno od gory jak i dolu. Czysci sie bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kumakk Re: Suszarka do ubrań 19.11.08, 15:05 zajrzyj tutaj :forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=653&w=61302499&a=68909546 Odpowiedz Link Zgłoś