a.agi 10.12.08, 22:05 bede chrzesna piszcie prosze jaki prezent moge podarowac (dla dziewczynki) lub ile pieniazkow Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
walentyna Re: prezent na chrzciny 10.12.08, 22:23 Tradycyjnie chyba medalik na łańcuszku. Odpowiedz Link Zgłoś
jagabaga92 Re: prezent na chrzciny 11.12.08, 09:03 W mojej rodzinie tradycją jest Pamiątka Chrztu Św. (ksiązeczka lub kartka okolicznościowa z podpisem od kogo) oraz pieniądze (oczywiście wedle uznania i zasobności). Odpowiedz Link Zgłoś
annaa77 Re: prezent na chrzciny 11.12.08, 09:09 Moja Kluska od chrzestnego dostala złoty medalik, a chrzestna zaplacila 300 zeta za zdjęcia z kościołapoza tym dostała świetną biblie z puzzlami w środku,chrzest był we wrześniu a "układa" puzzle 2-3 razy dziennie koszt takich puzzli to 19 zeta,super sprawa dostała tez taki album pamiątka chrztu św.i sporo różnych drobiazgów,ale puzzle są najlepsze)) Pozdrawiam A. Odpowiedz Link Zgłoś
bafami Re: prezent na chrzciny 11.12.08, 09:26 Kurcze nie wiem z jakiego rejonu kraju pochodzisz, bo przedmówczyni chyba z Łodzi - tam chrzczą starsze dzieci. U nas chrzci się dzieci dwu - trzymiesięczne, nawet młodsze, a prezenty - najlepiej kasa - myślę, że 200, 300 wystarczy (zależy od zamozności), a najlepiej zapytać rodziców, może coś potrzebują dla dziecka. Ja na chrzciny zażyczyłam sobie to czego mi brakowało, mata edukacyjna, książka - taka pierwsze pięć lat, ciuchy (kombinezon zimowy), itd. POgadaj z rodzicami malucha. Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: prezent na chrzciny 11.12.08, 14:47 Zalezy, na ile cie stac. Osobiscie uwazam,z e na chrzciny warto dac cos, co faktycznie jest pamiatka ze chrzcin. Moj mlody dostal dzieciece sztucce w wygrawerowana data chrztu (nie urodzin) ma prawie 5 lat i uzywa nadal, ze swoich schrzcin mam zachowana jedynie szatke z wyszytymi osobiscie przez chrzestna imionami i data chrztu. Tak, to musialabym za metryka chodzic, zeby wiedziec, kiedy bylam chrzczona. Popatrz u jubilerow, mozesz podarowac np posrebrzana ramke na zdjecie albo skarbonke, kupic ladny pamiatkowy album na zdjecia z dedykacja, biblie dla maluchow tez z dedykacja. Pieniadze odradzam, czesto rodzice wydaja na to, co im akurat spasuje, malo kiedy sa one faktycznie ttylko dla dziecka przeznaczane, za jakis czas i tak nikt nie bedzie pamietal ile kto dal. Chyba, ze np zbieraja na meble dla malucha. Jak chcesz praktyczny prezent i masz na tyle pieniedzy (ewentuualnie dogadaj sie z innymi goscmi i zdrobcie zrzutke), to baaardzo polecam krzeslo Tripp Trapp firmy stokke. Kosztuje sporo, ale ma 7 lat gwarancji (!), jest drewniane, baaaardzo solidne i stabilne, dostepne w kilku kolorach, wiec zawsze spasuje do reszty mebli, ustawione przy stole zajmuje bardzo malo miejsca w przeciwienstwie do skladanych nawet krzeselek niemowlecych, a co nawazniejesze jest to inwestycja w zasadzie na cale dziecinstwo i jeszcze troche, bo ma regulowana wysokosc i jako jedyne rowniez glebokosc siedziska i podnozka, nadaje sie dla maluchow, ktore potrafia siedziec, ale rowniez dla doroslych, bo jest wystarczajaco szeroki. Mojemu synowi kupilam jak mial 6 miesiecy, teraz ma prawie 5 i juz sie o nie klocimy, bo jest super wygodne. Na wiosne mlody dostanie nowe meble do pokoju wlacznie z biurkiem i prawdopodobnie kupie drugie do siedzenia przy biurku, zastanawiam sie tez powaznie, czy nie kupic trzeciego dla siebie. W utrzymaniu idealne. Jak chcesz kupic cos praktycznego, to zapeniam, ze lepszego prezentu nie znajdziesz, zaden inny przedmiot, nie bedzie tak dlugo i czesto ekspoatowany, w przeliczeniu ceny do trwalosci i czasu uzywania wychodzi baaaardzo tanio, u nas to najlepsza inwestycja dla dziecka. Na fotoforum: fotoforum.gazeta.pl/71,1,1111.html znajdziesz tez dziewczyny, ktore robia rozne rzeczy dla maluchow, ja dla siostrzenicy zamowilam super album skrapowy, jedyny i niepowtarzalny. Jedna z dziewczxyn, r0sie prowadzi internetowa galerie dla dzieci, sa tam rozne fajne rzeczy, nie pamietam niestety adresu, poszukaj jej postow, powinna miec gdzies linka, albo napisz do r0sie@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
tijgertje Re: prezent na chrzciny 11.12.08, 14:48 Acha, lancuszek odradzam, niemowle i tak go nosic raczej nie bedzie, a na Komunie tez cos trzeba bedzie kupic Odpowiedz Link Zgłoś
megimach Re: prezent na chrzciny 11.12.08, 16:01 niedawno pytałam o to samo na forum, ja zdecydowalam sie - dla dzadków- na to www.bajkopisarze.pl/sklep.php?gid=8. Jako mama dziecka które bedzie chrzczone uwazam ze pieniadze sa pójsiem na prostote i osobiscie najchetniej bym takiego deikwenta wyeliminowala z uroczystoscia juz tym bardziej na chzrestnych wybeira sie ludzi najczesciej z rodziny, kogos bliskiego kto z cala pewnoscia wie i zna rodzicow i dziecko Odpowiedz Link Zgłoś
clio_yaga Re: prezent na chrzciny 11.12.08, 17:27 megimach napisała: > niedawno pytałam o to samo na forum, ja zdecydowalam sie - dla > dzadków- na to www.bajkopisarze.pl/sklep.php?gid=8. Jako mama > dziecka które bedzie chrzczone uwazam ze pieniadze sa pójsiem na > prostote i osobiscie najchetniej bym takiego deikwenta wyeliminowala > z uroczystosci A dlaczego? Moje dzieci dostały pieniądze i obojgu wpłaciłam na lokaty. Może nie ma tego dużo, ale regularnie coś dorzucamy i w przyszlości się przydadzą lepiej niż srebrne łyżeczki i smoczki. Odpowiedz Link Zgłoś
monia19722 Re: prezent na chrzciny 11.12.08, 16:24 aukcja.onet.pl/show_item.php?item=504385114 aukcja.onet.pl/show_item.php?item=493929934 bardzo ładna grzechotke miał tez sprzedający ArtSowa, koleżanka kupiła, możesz zapytac Odpowiedz Link Zgłoś
r0sie Re: prezent na chrzciny 12.12.08, 09:56 zgadzam sie z tijgertje - nie ma to jak wyjatkowy i niepowtarzalny prezent, najlepiej wykonany na zamowienie, z imieniem dziecka, data urodzin czy chrztu, mozlwosci jest wiele Odpowiedz Link Zgłoś