Dodaj do ulubionych

Wątpliwości

01.08.07, 08:15
Właśnie przed chwilą dowiedziałam się, ze wg. lekarzy moja Mama ma (miała?)
nowotwór piersi - a zaczęło sie tak: na badaniu mammograficznym wyszły jakies
zmiany i Mama była u onkologa, ten stwierdził, że to raczej nie zmiany
nowotworowe, może krwiak (bo Mama uderzyła sie niedawno w tę pierś) i
skierował do chirurga. Ten wydal skierowanie do szpitala i tam wczoraj
wycięto Mamie tę zmianę. Dziś rano przyszedł do niej lekarz i mówi, że to
nowotwór i że trzeba wyciąć całą pierś!!! I chcą to zrobić dzisiaj - od
razu! Czy to w porządku? Czy nie powinno być jakis dodatkowych badań? Czy
to, że kobieta ma 60 lat upoważnia do takiego postępowania? Ja nie rozumiem.
Niestety mieszkam ponad 600 km od Mamy i czuję sie bezsilna :-(
Obserwuj wątek
    • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Wątpliwości 01.08.07, 14:25
      Prawdopodobnie w wycietej zmianie byly komorki nowotworowe. Jesli byl to
      zaawansowany nowotwor trzeba jak najszybciej usunac piers i wezly chlonne.
      Im szybciej, tym lepiej.
    • winner2006 Re: Wątpliwości 03.08.07, 17:07
      Jeśli wycieto jej "zmianę" i znaleziono w niej komórki nowotworowe, to żadne
      dodatkowe badania nie są potrzebne. Osobiście znam kilka babek,
      które "wylądowały" podobnei jak Twoja mama - wycięto coś niby niegroźnego, a
      jak to zbadano okazało się, że rak - i dawaj znowu pod nóż. Tu wiek nei ma nic
      do rzeczy - w tej samej sytuacji zaproponowano by to samo i 20-latce i 60-
      latce. Dobrze, że szybko zbadali tę zmianę i szybko zadecydowali o mastektomii.
      Myślę, ze nie powinnaś sie martwic, że mamę tak "potraktowano" - to normalne
      postępowanie. Nie zawsze rak jest diagnozowany od razu - czasem potrzeba
      właśnei najpierw wyciać "kawałek".
      • mzgosia Re: Wątpliwości 03.08.07, 19:02
        Piszesz,ze mama jest od ciebie 600km, a czy ktoś jest przy mamie bliski, by
        mógł jej pomóc i wspierać, bo jak niema nikogo to może pomyśl o odwiedzinach u
        mamy, bo samemu to niejest łatwo.Pozdrawiam.gosia
    • mamaolka07 Re: Wątpliwości 03.08.07, 23:33
      Witam! Szok juz minął i jestem troszkę bardziej spokojna. Ja rozumiem, że w
      wyciętym guzie znaleziono komórki rakowe ale tu bardziej chodzi o sposób w jaki
      się to wszystko odbyło. Jakoś wcześniej moja rodzina znajdowała się w "stanie
      nieświadomości" - mnie samej nawet do głowy nie przyszlo, że to może być
      nowotwór, Mama nie była na to przygotowana (nikt z nas nie był), nikt
      (psycholog???) do niej nie przyszedł, nie porozmawiał - tylko ot tak z samego
      rana, na drugi dzień po operacji w pełnej narkozie - "trzeba usunąć Pani pierś"
      i to jeszcze tego samego dnia. A gdzie jakieś dodatkowe badania? Skąd w
      powiatowym szpitalu tak szybkie wyniki i decyzje? To nie jest wycięcie
      wyrostka. Mogę już napisać, że się nie zgodziła. Dzięki Bogu udało się umówić
      Mamę na następny dzień na wizytę u specjalisty we Wrocławiu i tam okazało się,
      że nie trzeba będzie usuwać całej piersi tylko kawałek i węzły chłonne. Guz
      miał 12 mm, podobno w "dobrym" miejscu, leczenie po usunieciu ma trwać ok. 9 m-
      cy i wszystko powinno być OK. Teraz trzeba czekać na wyniki z badania tego
      wyciętego kawałka (ok. 10 dni). Podobno na początku września Mama ma dostać
      wezwanie do kliniki na oprację. Po tej wizycie u dra Bębenka Mama jest dużo
      spokojniejsza i stwierdziła, że nawet przespała noc :-)Dzięki Bogu nie jest
      sama ale ja i tak nie mogę sie doczekać kiedy do niej pojadę - mam nadzieję, że
      już niedługo:-)
      • binucha Re: Wątpliwości 04.08.07, 12:25
        Najpierw musi być badanie histopatologiczne wycinka, bez niego nie można podjąć
        żadnego dalszego leczenia.
      • b_a_l_b_i_n_k_a Re: Wątpliwości 04.08.07, 12:51
        Mamo Olka o ostatecznym kształcie leczenia zadecyduje badanie his-pat. i stan
        węzłów chłonnych.
        Dobrze, że udało Wam się umówić na wizytę u dr. Bębenka, to świetny specjalista
        i napewno jesteście w dobrych rękach :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka