mama757 26.12.08, 16:44 Bo zastanawiam się nad jej kupnem. I kompletnie nie wiem jaki model wybrać itp. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
melindap Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 26.12.08, 16:49 www.whirlpool.pl/app.cnt/whr/pl_PL/pageid/pgproddtl001/catid/3/subcatid/12/prodid/42406 Ja mam taką i jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 26.12.08, 17:18 Mam razem z pralka 2 w 1. Nie korzystam bo strasznie niszczy ubrania. A ze zwykle robie prania takie gdzie czesc nadawalaby sie do suszenia w suszarce jak i nie to wyczajnie wole to wszstko powiesic i zeby pachnilo wiatrem niz sie suszylo w suszarce. Odpowiedz Link Zgłoś
liliankaa77 Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 26.12.08, 17:29 Mam Bosha i bardzo ją sobie chwalę. Absolutnie nie niszczy żadnych ubrań, są różne programy do różnego typu tkanin, ubrania bo wyjęciu są super mięciutkie- oprócz eleganckich bluzek, koszul niczego nie trzeba już prasować- i pachną zależnie od tego, jaki płyn do tkanin się wleje do środka. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_madzia Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 26.12.08, 17:30 tak, suszarka strrrrrrrrrrrrrrasznie niszczy ubrania. Ja w ten sposób zniszczyłam prawie nowy sweterek synka. Niektóre rzeczy niemiłosiernie sie kurczą. a poza tym nie jest to urządzenie dla oszczędzających prąd....... Odpowiedz Link Zgłoś
liliankaa77 Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 26.12.08, 17:34 No właśnie strasznie się dziwię, bo mi suszarka nie zniszczyła żadnego ubrania, a wkładałam tam nawet rzeczy z jedwabiu- oczywiście przy włączeniu odpowiedniego programu do jedwabiu. Sorki, że uszczypnę- ale może jest to nieumiejętność obsługi? Bo gdyby suszarki niszczyły ubrania to pewnie nie byłyby produkowane? Co do oszczędzania to fakt, suszarka strasznie żre energię. Odpowiedz Link Zgłoś
hanalui Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 26.12.08, 20:08 liliankaa77 napisała: > Sorki, że uszczypnę- ale może jest to nieumiejętność obsługi? > Bo gdyby suszarki niszczyły ubrania to pewnie nie byłyby produkowane? No kochaniutka nie uszczypniesz. Mieszkam w kraju gdzie suszarka jest wyposazeniem chyba kazdego mieszkania. A ze mieszkalam juz w kilku roznych tu miejscach uzywalam tez roznych suszarek, roznych firm. I niestety nie przekonasz mnie ze to nieumiejetnosc uzytkowania lub zly sprzet. Wiekszosc ktorych znam mimo iz posiada owa zdobycz techniki tez uwaza ze suszarki niszcza rzeczy i o ile warunki pogodowe pozwalaja suszy pranie na zewnatrz. Suszarka w ostatecznosci Fakt...moze dziury od razu w rzeczach nie wypadaja...ale ubrania sie mechaca, nie maja takiej gladkosci w strukturze materialu. Kuknij sobie ile takiego nieszczesnego pylu zostaje po kazdym suszeniu na filtrze...to nic innego jak twoje ubranka, albo czesc twoich ubranek. Tak jak mowilam...reczniki, scierki, przescieradla, czy jakies rzeczy na ktorych mi zupelnie nie zalezy typu dresy do joggingu... Odpowiedz Link Zgłoś
nataliam2 Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 26.12.08, 17:44 Boże, przecież suszarka nie niszczy ubrań jak jest dobrze użytkowana. Ja mam Bosha i polecam. Ma programy do wełny, jedwabiu itd. Wkurza mnie tylko to, że żre (przynajmniej moja) tle prądu. Używam jej od święta ale tylko dlatego, że jak powieszę ciuszki w suszarni to nie muszę ich prasować (oczywiście jak dobrze rozłożę) a po suszarce mam strasznie wymiętolone. Używam jej jak mam dużo prania albo jak mi się spieszy. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_madzia Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 26.12.08, 17:45 no ja miałam suszarke "miele" -to chyba nie badziew. jak sie nastawiło na mniejszą temperaurę to zawsze wychodziło troche wilgotne a jak na największą to właśnie zdarzyło mi się zniszczyć sweterek Odpowiedz Link Zgłoś
arioso1 Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 26.12.08, 18:32 ja mam pralko suszarke Miele- nigdy mi niczego nie zniszczyłA A ubrania wcale nie były wytarmoszone-wczesniej miałam Boscha i podobnie była super-poprostu trzeba umiec obsługiwac posiadany sprzęt i czytac metki-bo wiekszośc sweterków ma na metce zakaz suszenia mechanicznego-a tylko w stanie rozłozonym...zatem suszarke polecam dla osoby która podejmie sie i zobowiaze do rozumienia i przestrzegania instrukcji obsługi. Odpowiedz Link Zgłoś
lena_madzia Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 26.12.08, 19:12 arioso1 nie bądż taką zgryżliwą tetryczką i nie sugeruj mi że jestem tumanem nie umiejącym czytać, dobrze????????? od swięta przydałoby sie troche kultury!!!! model suszarki który posiadałam tak działał jak opisuje-nie wiem moze był wybrakowany- na pewno jesteś chodzącym ideałem który nigdy nie popełnia błędów Odpowiedz Link Zgłoś
vibe-b Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 26.12.08, 19:15 pozyteczne urzadzenie ale na pewno nie wstawilabym do mieszkania. Drobinki, kotre sa wydzielane podczas suszenia sa szkodliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
doral2 Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 26.12.08, 19:29 mam, electroluxa, nie wyobrażam sobie życia bez niej. prąd który zużywa to prąd który zaoszczędzam NIE prasując wysuszonych ubrań. w suszarce znajdują się dwa filtry na pyłki z ubrań, zatem na zewnątrz wydostaje się tylko gorące powietrze, które przy okazji ogrzewa mieszkanie. dzięki suszarce nie wiszą mi sterty łachów na suszarkach i kaloryferach, w ciągu jednego dnia mogę wyprać praktycznie wszystko i wszystko wysuszyć. na przykład jednego dnia piorę i suszę 4 poduszki, dwie kołdry, sześć jaśków i poszwy na to, plus wielkie prześcieradło. co do niszczenia ubrań - nie wszystko można suszyć, np. wełnianych swetrów z całą pewnością nie, natomiast inne rzeczy owszem tak, kwestia tylko w jakiej temperaturze. suszarka ma jeszcze kilka innych, ważnych właściwości - mozna w niej odpylić zakłaczone ciuchy (np. kłaki z kota czy psa), można odśmierdzić czyste, ale prześmierdnięte na przykład od gotującego bigosu ciuchy, można odświeżyć ciuchy czyste i nie zaśmierdnięte, ale długo wiszące w szafie i przez to nieco oklapłe, można ciuchy tylko nieco podsuszyć, tak żeby były lekko wilgotne akurat do prasowania, albo podsuszyć że jest prawie (a prawie robi różnicę) suche i rozwiesić na wieszakach i dosycha na wieszakach.. różne opcje są, grunt ot nie suszyć w zbyt wysokiej temperaturze, bo wtedy ubrania się kurczą. aha, nie suszyć swetrów szenile (czy jak tam się to pisze) bo suszarka doskonale go odkłaczy i zostanie sama osnowa nie wyobrażam sobie życia bez suszarki. wcześniej miałam pralko-suszarkę, jest nieco mniej praktyczna, bo mało rzeczy można jednorazowo wysuszyć, to znaczy możńa uprać 5 kg, ale wysuszyć tylko 2,5 kg. ale w sezonie kiedy już jest chłodno a jeszcze nie grzeją jest niezastąpiona. zawsze suszyłam w niej majtki, skarpetki, podkoszulki, drobne rzeczy których jest zawsze dużo i zajmują dużo miejsca na sznurku. tyle, ze pralko-suszarka niestety gniecie bardzo, bo ma mały bęben, a suszarka samodzielna ma duży i o to właśnie w tym chodzi. dryer rulez!! Odpowiedz Link Zgłoś
ania.silenter Jak u Doral - Elektrolux 26.12.08, 19:50 W zamierzchłych czasach miałam pralko-suszarkę Ardo, też była w miarę ok. Suszarkę kupiłam po długim namyśle a zalety podała już Doral - dla mnie przede wszystkim brak stert ubrań wiszących w całym domu i nawet w garażu, no i w razie konieczności w ciągu paru godzin mam daną rzecz wypraną i suchą - gotową do użycia. Oczywiście, do głowy nie przyszłoby mi suszyć w niej swetrów. Odpowiedz Link Zgłoś
wa_beata Re: Jak u Doral - Elektrolux 15.02.09, 20:09 witam ja tez mam pralko-suszarkę ARDO i jakoś nie potrafię jej odpalic mimo instrukcji obsługi. Sukces to przewianie prania gorącym powietrzem i dziwny zapach! Nie wiem co robię nie tak - czy mogłabyś szczegółowo opisać na meila wa_beata@poczta.onet.pl z góry dziękuje i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
kropka.kreska Re: Jak u Doral - Elektrolux 19.02.09, 14:56 jak ci nie dziala to moze zadzwon do ARDO oni powinni wiedziec moze to jest jakas wada i podlega napraiwe ? Odpowiedz Link Zgłoś
ma.pi Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 02.01.09, 14:25 doral2 napisała: > w suszarce znajdują się dwa filtry na pyłki z ubrań, zatem na zewnątrz wydostaj > e > się tylko gorące powietrze, Zaluz na wylocie (tam gdzie wylatuje to cieple powietrze) chociazby skarpetke i po jakim czasie obejzyj ja. Zobaczysz ile pylu wydmuchuje z siebie suszarka. Odpowiedz Link Zgłoś
w_miare_normalna Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 26.12.08, 20:46 ja mam najzwyklejszą z lidla i jestem zadowolona. --- Za mało osób wie kto to ja. ! A tak wiele z nich twierdzi, że mnie zna. ! Widząc powierzchowność, uśmiech, gesty, ale nie znają duszy. ! Nie chcą poznać reszty. ! Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 26.12.08, 20:57 Nie mam, ale zazdroszczę tym, które mają. Ja sobie tak wyobrażę pominięcie jednego etapu przy 140 skarpetkach to mi się robi błogo. Odpowiedz Link Zgłoś
ally Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 26.12.08, 22:37 nie mam takiej potrzeby na szczęście (dla środowiska) Odpowiedz Link Zgłoś
slartibartfast.1 Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 02.01.09, 13:35 Hmm, interesują mnie zagadnienia ekologiczne - ale Twoje zdanie może być prawdziwe jedynie gdy NIE prasujesz swojego prania lub robisz to niezwykle rzadko. Suszarki mają moc około 1,5kW, mało które żelazko ma mniej niż 1,8kW Jeśli więc porównasz np 2h prasowanie z 2h pracą suszarki to już środowisko jest do tyłu. A trzeba zauważyć, że w ciagu tych 2h suszarka suszy i prasuje a człowiek nie ma wysokiej efektywności przy prasowaniu (bo to nudne zajęcie, zawsze coś rozproszy, ktoś zadzwoni itp). Prasowanie to także zużycie czystej wody (często destylowanej), a jej wyprodukowanie też pożera energię. Suma sumarum suszarka może być bardziej ekologicznym rozwiązaniem niż żelazko Odpowiedz Link Zgłoś
slartibartfast.1 Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 02.01.09, 13:54 Muszę się pokajać szuszarki ZŻERAJĄ około 2,2kW na godzinę w klasie energetycznej B. Ale w klasie A to już mniej niż 1kW. Zatem z żelazkiem może powalczyć jedynie suszarka w klasie A Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 16.02.09, 11:06 suszarek w klasie A jest niewielka ilosc i sa drogie - srednio 4 razy drozsze niz model w klasie B tej samej firmy, nam nie styklo kasy po prostu.. wiekszosc to klasa B, bo cudow nie ma, suszenie prad zzerac musi i juz moja na cykl suszenia prania odwirowanego na 1400 obrotow zuzywa 3,36/2,42 kWh w zaleznosci od programu, wiec niemalo ehh Odpowiedz Link Zgłoś
slartibartfast.1 Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 02.01.09, 14:08 A pieluchy tetrowe ktoś z Was suszył??? Odpowiedz Link Zgłoś
paliwodaj Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 02.01.09, 22:46 serio, ale wydaje mi sie ze wlasnie osoby krytykujace suszarki nie posiadaja tych urzadzen, badz cos nie tak z obsluga.... Prawie wszystko da sie wysuszyc w suszarce, czego nie susze to delikatnej bielizny, niektorych sweterkow. Nie suszylam tez kurtek zimowych puchowych, ale wlasnie rozmawialam z kolezanka ktora mowi ze takie kurtki to tylko suszy w suszarce , bo sa bardziej puszyste, z wyjatkiem futerkowych obszyc kaptura W lecie korzystam ze slonca i wieszam pranie na sznurach, ale pozniej musze wszystko prasowac, czego nie znosze i nie mam czasu na to. Suszarka to super sprawa , wg mnie niezbedna do mieszkania w bloku, nie wiem jak to sie instaluje w Polsce, ale ja mam rure, ktora wyprowadza gorace powietrze poza dom, no bo chyba nie da sie tak dmuchac na dom?? Straszne dla mnie bylo kombinowanie jak wysuszyc pranie z calej rodziny w bloku, te misterne konstrukcje ze skarpetek i innych rzeczy na kaloryferach . Teraz to juz chyba nie do pomyslenia przy 3 dzieci i codziennym praniu Odpowiedz Link Zgłoś
mamba1234 Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 19.02.09, 14:14 Suszę kurtki puchowe, kołdry puchowe, koce - da się Odpowiedz Link Zgłoś
kropka.kreska Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 19.02.09, 15:04 > Straszne dla mnie bylo kombinowanie jak wysuszyc > pranie z calej rodziny w bloku, te misterne konstrukcje ze skarpetek > i innych rzeczy na kaloryferach . Teraz to juz chyba nie do > pomyslenia przy 3 dzieci i codziennym praniu ja z dwojka dzieci - w tym jedno dosyc brudzace sie - piore hmmm ze 3-5 razy w tygodniu!!! mam suszarke pod sufitem, dwie stojace, jeden grzejnik lazienkowy taki z poziomych zeberek a i tak zawsze mam jakies zaleglosci w praniu bo nie mam gdzie wieszac, potykam sie ciagle o to pranie! marze o suszarce ale chyba mam za mala lazienke nie wiem...wywale tv a kupie suszarke na jego miejsce bo zwariuje! Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 02.01.09, 23:15 mam lubie uzywam itp itd pieluchy tez susze, bo uzywam wielorazowych ale chcialam wam zwrocic uwage na jedna rzecz - w kwestii kosztow, ekologii i ew. szamba suszarka zuzywa tez wode, na jedno suszenie 80-150 litrow, o czym malo kto wie i zauwaza to tak na marginesie Odpowiedz Link Zgłoś
slartibartfast.1 Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 04.01.09, 02:23 donkaczka, dzięki za odpowiedź w sprawie pieluch. Ale suszarka nie ma prawa zużywać wody, bo przecież nie podpina się jej do ujęcia wody a z samego prania 100 litrów nie wyjdzie (to wanna jest!) Możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Odpowiedz Link Zgłoś
slartibartfast.1 Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 04.01.09, 02:40 A może chodziło Ci o pralko-suszarkę? forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=68797348&a=68833503 Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 04.01.09, 10:45 no tak nie wyrazilam sie pralko-suszarki maja nieco inna konstrukcje i stad koniecznosc chlodzenia grzalek woda moja zuzywa na pranie okolo 50 litrow, na suszenie 100, niby kosztuje grosze, ale i tak rozwazam zminae na dwa oddzielne, ale to jak ta padnie prania coraz wiecej, pieluchy jeszcze ze dwa lata, wiec sie przyda Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 16.02.09, 11:01 no i wykrakalam sobie pralka padla na poczatku lutego, niedlugo po narodzinach mojego syna, co jest wyjatkowym pechem, gdy sie uzywa pieluch wielorazowych i ma na stanie brudzacego noworodka kupilismy jak planowalam oddzielnie pralke i suszarke, musze przyznac ze to nowa jakosc absolutnie i przez tydzien pralam jak oblakana wszystko co mi sie nawinelo, juz mi tylko obicia od kanap zostaly suszarka solo suszy zupelnie inaczej, rzeczy sa prawie nie pomiete, czarne gladkie i odklaczone, no mega po prostu co do niszczenia rzeczy -coz, nie wiem jak u was, ale u nas zywotnosc ubran i tak jest ograniczona, najbardziej ukochane spodnie czy spodnice wycieraja sie w kroku, dra w rozporku, przecieraja sie brzegi mankietow w koszulach jesli suszarka nieco skroci zywotnosc ubran, to trudno, niewielka roznica w sumie mechacenie do mnie nie przemawia, z moich doswiadczen mechaca ubrania kiepskie pralki - po jednym praniu w starej pralce moich rodzicow rzeczy zniszczyly sie tak, ze bluza uprana wyglada o kilka sezonow starzej od nieupranych (od kompletu z bluza ofkoz) spodni.. zmechacily sie bodziaki i ogolny smutek teraz mam troche nowych ubranek, zobacze czy faktycznie beda tak sie mechacic w nowym sprzecie ale duza ulga ze nie musze rozwieszac i zbierac prania i rozumiem andabe i jej rozterki ze 140 skarpetkami - mnie roziweszanie i zbieranie kosza malych ciuszkow potrafi do szalu doprowadzic, dwie suszarki z jednego prania wychodza brr Odpowiedz Link Zgłoś
mama_pyzuni Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 16.02.09, 11:12 Pochwal sie jeszcze jaka to firma i model Ja właśnie jestem na etapie wyboru... po dzisiejszym porannym praniu i rozwieszaniu mam juz tak serdecznie tego dość, że chyba kupię suszarkę znacznie wcześniej niż planowałam... Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 19.02.09, 13:57 sorki, nie bylo mnie chwile pralke kupilismy 8kg, marzyla mi sie taka i to jest strzal w 10 - chyba tylko dywan mi sie nie zmiesci - siemens wm14s441 a suszarka tez siemensa, wt44e301 i stoi suszarka na pralce, wygodniej choc miejsca w pralni mam sporo, ale fajnie sie przerzuca rzeczy - co do suszenia do gory, co do wieszania do kosza az mi zal ze wszystko poprane koldry chyba jutro rano wrzuce Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 03.01.09, 12:36 Temat jest walkowany regularnie. Przejrzyj sobie te watki: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=85479887&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=87321711&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=583&w=68797348&v=2&s=0 Ja bardzo bardzo polecam. Mam od 3 lat, trzecia juz z kolei i poza zmywarka to moj ulubiony sprzet domowy. Susze wszystko poza bielizna i firankami. Bielizna po wielu suszeniach sie jednak kurczy, na ubranaich tego nie zauwazam. Za to sa miekkie, cieple, niewymagajace prasowania. Super miekkie sa zwlaszcza reczniki i rzeczy z pluszu, szrtuksu i polaru. Odpowiedz Link Zgłoś
marta76 Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 03.01.09, 13:59 magia,a czemu 3 suszarka w przeciągu trzech lat?podziel sie info,co było nie tak,że często zmieniałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 03.01.09, 15:23 Bo co roku sie przeprowadzam i mam za kazdym razem inny sprzet na wyposazeniu (mieszkania wynajmowane nie w Polsce). Odpowiedz Link Zgłoś
donkaczka Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 04.01.09, 10:46 marta zawsze czujna siemens czy bosch na pewno pohula dlugie lata kupuj, fajna sprawa Odpowiedz Link Zgłoś
mamba1234 Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 19.02.09, 14:11 Mam, genialna rzecz. Niczego nie niszczy, ubrania są miękkie, odpada prasownie. Trzeba tylko odpowiednio dobierać temperaturę suszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
leigh4 Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 19.02.09, 14:50 Mit miele jako symbolu niezawodnego sprzętu obalę-wczoraj po raz trzeci w ciągu dwóch lat od zakupu miałam naprawianą właśnie pralko- suszarkę.Zła jestem strrrasznie Wypytałam serwisanta, tak przy okazji naprawy, które z firm "pralkowych" warto wybierać. Polecił mi... indesit najbardziej awaryjne są ponoś candy i hoover-tj. psuje się w nich ponoć "elektronika"(powtarzam za serwisantem) i to w taki spsób, że pralka jest do wyrzucenia. Co do samej suszarki: suszę tylko ręczniki i pościel, ale uczcziwe przyznaje, że nie jestem biegła w obsłudze suszarki. Ręczniki są albo niedosuszone (gdy próbowałam nastawić program do tkanin delikatnych), albo wysuszone na wiór, ale za to wygniecione i dziwnie pachną. Ale mysle, że jeśli ktoś dobrze opanuje obsługę, to będzie z suszarki zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Ma ktoś suszarkę do prania? 19.02.09, 14:55 Ale pralko-suszarka ma sie nijak do samodzielnej suszarki bebnowej. To zupelnie inna jakosc suszenia na korzysc suszarki oczywiscie. Odpowiedz Link Zgłoś