Dodaj do ulubionych

wyprzedaze - jaki rozmiar dla niemowlaka?

10.01.09, 19:01
chcialabym troszke skorzystac ze wszechobecnych wyprzedazy i juz
teraz przygotowac czesc rzeczy dla malucha aby obciazyc budzet
pozniej
tylko ze kompletnie sie na tym nie znam

chcialabym kupic troszke spioszkow tylko nie wiem w jaki rozmiarze?!

jaki powinnam wybrac rozmiar aby maksymalnie w ciagu pierwszych
dwoch miesiecy moc to maluchowi ubrac?

zdecydowanie nie chce kupowac za malych rzeczy bo to nie ma semsu
jakby urodzil sie jakis gigant smile

ale tak srednio - jaki rozmiar na pierwsze dni i tygodnie zycia?

a tak poza tym - to co jeszcze moge kupic juz teraz?

pozdrawiam
smile
Obserwuj wątek
    • sympatyczna1980 Re: wyprzedaze - jaki rozmiar dla niemowlaka? 10.01.09, 19:08
      kilka rzeczy na 56 a tak to lepiej kupic na 62
    • anulkabal Re: wyprzedaze - jaki rozmiar dla niemowlaka? 10.01.09, 19:08
      To zależy jak duża urodzi się dzidzia. Mogą być rozmiary 50, 56, 62. Mój synek
      urodził się duży więc po porodzie okazało się, że wszedł od razu w rozmiar 62.
      • marcowa_anula Re: wyprzedaze - jaki rozmiar dla niemowlaka? 10.01.09, 19:14
        Ja tych najmniejszych (na 50) nie kupowałam wcale, kupiłam trochę na 56, ale większość na 62. Zależy na kiedy masz termin, ale teraz spokojnie możesz zapolować na te uniwersalne ciuszki, które będą potrzebne bez względu na porę roku, czyli: body, pajacyki, kaftaniki.
      • anta1981 Re: wyprzedaze - jaki rozmiar dla niemowlaka? 10.01.09, 19:14
        Oglądałam program o dzieciaczkach i pani prowadząca powiedziała żeby nie kupować
        za dużo na rozmiar 56 bo jak się urodzi większe to już się nie przyda kupować od
        rozmiaru 62. Moi bliscy już zaczynają robić mi prezenty dla maleństwa i dostaję
        ciuszki od 3 do 6 miesiąca a i tak wydaja mi się bardzo małe.
        • apple_isle Re: wyprzedaze - jaki rozmiar dla niemowlaka? 10.01.09, 19:26
          anta1981 napisała:

> Moi bliscy już zaczynają robić mi prezenty dla maleństwa i dostaję
          > ciuszki od 3 do 6 miesiąca a i tak wydaja mi się bardzo małe.

No bo niemowlę to jednak jest malutkie wink A tak na poważnie, to rozmiar rozmiarowi nie jest równy. Ciuszki jednych firm np na rozmiar 62 mogą być większe/mniejsze niż innych.
          • amorphina Re: wyprzedaze - jaki rozmiar dla niemowlaka? 10.01.09, 20:16
            super
            smile

dziekuje wam bardzo za pomoc z rozmiarem smile

czy jeszcze cos moge teraz kupic na wyprzedazy?
            zupelnie nie wiem co moze mi byc potrzebne

co prawda jeszcze troszke czasu jest ale chcialabym juz smile
            zapewne to znacie smile
            • anta1981 Re: wyprzedaze - jaki rozmiar dla niemowlaka? 10.01.09, 20:23
              amorphina a na kiedy masz termin? Ja dopiero w czerwcu ale mam taką schizę że
              zacznę chyba kupować cokolwiek dopiero w maju, chociaż nieraz już mnie korci. Po
              prostu mam takiego dziwnego stracha że jak coś kupie to coś złego się stanie.
              Więc na razie muszą mnie zadowolić prezenty, no i część rzeczy (łóżeczko,
              wanienkę, fotelik do samochodu, i wózek) mam po moim siostrzeńcu, są mało
              używane bo był w Polsce tylko w odwiedziny jak był maleńki i wszystko to będzie
              dla mnie.
              • patysia00 Re: wyprzedaze - jaki rozmiar dla niemowlaka? 10.01.09, 20:32
                Ja kupowałam przeważnie na 62, miałam kilka tylko rzeczy na 56, bo
                myślałam tak jak dziewczyny - dziecko urodzi się większe i nie
                wejdzie w 56, albo zaraz wyrośnie. Urodziłam w 36 tc, Zuzia miała
                50cm i nawet te kilka rzeczy na 56 okazało się za dużych... Do tego
                dodać wagę i wogóle, nie dość że topiła się w tych rzeczach to
                jeszcze były dużo za szerokie.
                Wiem, że jak jest się w ciąży to się o tym nie myśli, ale warto
                kupić kilka (np. 2 pajacyki i 2 body) na 50. One i tak są większe
                niż 50. Owszem, ciuszki na 62 czy nawet 68 wydają się bardzo małe,
                ale jak się weźmie dzieciątko na ręce i zacznie ubierać w te małe 56
                czy 62 to te ciuszki wydają się ogromnesmile
                Jeżeli znajdziesz gdzieś coś na 50 to proponuję kupić, przez jedną
                czy dwie rzeczy nie zbankrutujesz, a zawsze mogą się przydać. W
                końcu nie tylko wcześniaczki rodzą się malusiesmile Z drugiej strony to
                nawet po wynikach usg powinnaś mniej więcej wiedzieć czy dzieciątko
                jest duże jak na swój "wiek" czy nie.
              • patysia00 Re: wyprzedaze - jaki rozmiar dla niemowlaka? 10.01.09, 20:34
                A co możesz kupić oprócz ciuszków? Jeżeli chcesz trzymać dziecko w
                rożku, to rożek (u mnie sprawdza się rewelacyjnie), jakieś kocyki
                czy pieluszki tetrowe albo czapeczki.
                • amorphina Re: wyprzedaze - jaki rozmiar dla niemowlaka? 10.01.09, 21:50
                  jeszcze raz serdecznie dziekuje za podpowiedzi

u mnie jeszcze za wczesnie na okreslenie rozmiaru dzieckasmile
                  dopiero poczatek II trymestru
                  ale sporo czytalam opisow gdzie usg wskazywalo na olbrzyma a potem
                  rodzil sie normalny lub wreczna mniejszy niz przecietnie czlowieczek
                  wiec w usg tak do konca chyba bym nie wierzyla
                  smile
              • figa33 Re: wyprzedaze - jaki rozmiar dla niemowlaka? 11.01.09, 15:48
                Sama kilka dni temu założyłam podobny wątek n/t wyprzedaży.
                forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=586&w=89510757&a=89510757
                Ja też mam termin dopiero w czerwcu ale mimo wszystko za kilka dni wybiorę sie przynajmniej na rekonesans. Nie zamierzam szaleć, ale kilka rzeczy na pewno nie zaszkodzi. Przesądami w ogóle sie nie kieruję, natomiast względami finansowymi , jak najbardziej.

Zastanawiam się, czy z usg połówkowego (co prawda to dopiero w lutym) może już bardzo wstępnie wynikać, ile będzie na koniec mierzyć moje dziecko ? Teoretycznie to usg powinno pokazać mniej więcej połowę długości, a może sie mylę ? Wtedy w sumie łatwiej byłoby dokonać wyboru, czy to ma być np 56 czy 62 cm.
                Tak czy inaczej, nie znam się jeszcze, ale wydaje mi się, że z dwojga złego zawsze lepiej kupić ciuszki większe, bo z nich pozytek będzie na pewno, najwyzej nieco później.
                • moda333 Re: wyprzedaze - jaki rozmiar dla niemowlaka? 11.01.09, 18:13
                  jesli mogę Ci coś poradzić z własnego doświadczenia, to własnie jest
                  najlepszy czas na kupienie na wyprzedażach w bardzo dobrych cenach
                  kurtek, sweterków, kombinezonów, cieplejszych spodni, które z
                  pewnością przydadzą Ci niedługo po porodzie. Kup odpowiednio większy
                  rozmiar. Ja tak zrobiłam rok temu, córka miała urodzić sie we
                  wrzesniu, a ja marcu obłowiłam się w świetne ubrania za drobne
                  kwoty. Teraz własnie wykorzystujemy te zapasysmile
    • monia19722 62/68 12.01.09, 10:42

• beakarp C&A 12.01.09, 15:27
        kupiłam body z krótkim i długim rękawem po 9zł / seria babyclub/ i
        pajacyki po 14zł. Rozmiar 56, 62, rodzę w majusmile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka