mojamajunia 19.02.09, 10:28 Dziewczynki doradzcie jaką bo na rynku jest ich bardzo dużo a nie mam czasu ich przeglądać.Sprzedajacy nie zawsze są zorientowani a może i kity wciskają.Aha jest jeden warunek musi być otwierna standardowo nie od góry. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mgoralska2 Re: Muszę kupić pralkę 19.02.09, 12:52 ja tez sie przymierzam do kupna nowej pralki, mam na oku HOOVER HNS 9125. Słyszałam dobre opinie o tej marce, poza tym zwracam uwagę na: ładowność (min. 5kg), pobieranie wody (nie mniej niż 50 l), klasa A lub A+, jeszcze byłoby dobrze gdyby miała szerokość 40-54 cm. Oglądałam też Electroluxa, ale strasznie wielkie są te pralki (60 cm szerokości) i Whirlpool, ale pobierają mało wody, a dla mnie to wada. Odpowiedz Link Zgłoś
lilu5 Re: Muszę kupić pralkę 19.02.09, 13:30 Dlaczego wada jak pobierają mało wody - przecież to ekonomicznie? Odpowiedz Link Zgłoś
mgoralska2 Re: Muszę kupić pralkę 19.02.09, 13:39 mam teraz pralkę "ekonomiczną', która pobiera mało wody, ale za to ja muszę płukać dwukrotnie, bo moje dziecko ma skłonność do alergii i jak nie wypłukam drugi raz (do tego jeszcze dolewam wody zaraz ma wysypkę. Moja mama ma Whirlpoola, który pobiera 49 l, wsad 6 kg i też musi dolewać, żeby się dobrze wypłukało. Odpowiedz Link Zgłoś
mlemaniak Re: Muszę kupić pralkę 19.02.09, 13:48 tylko bosh mam i jak dla mnie rewelacja Odpowiedz Link Zgłoś
erichdaniken Re: Muszę kupić pralkę 19.02.09, 19:04 a ja wczoraj zamówiłam siemensa, 40cm glebokości, bo ma małą lazienkę. Ma go teściowa, 2 ciocie i koleżanka i wszyscy zadowoleni Odpowiedz Link Zgłoś
aklekotka Re: Muszę kupić pralkę 19.02.09, 19:33 A co to za model Siemensa? I czy przy praniu większych rzeczy, takich jak koc, nie "spaceruje" po całej łazience? Pytam, bo teraz mam taką wąską pralkę (Polar) i niestety, czasami nawet przy praniu drobnych rzeczy pralka sobie wędruje Odpowiedz Link Zgłoś
edyta0 Re: Muszę kupić pralkę 19.02.09, 19:39 Chyba kazda bedzie miala sklonnosc do wedrowek pakujac do bebna koc, no chyba ze to jest kocyk niemowlecy. Wiadomo, ze koc zwieksza swoja wage. Szkoda lozysk. Wloz do wanny koc i postaraj sie go uprac to zobaczysz ile wazy, zwlaszcza go wyciagajac czy pluczac (podnoszac). Z tego co wiem pralki z reguly maja ladownosc do 5 kg a kocyk z woda wazy wielokrotnie wiecej, stad wedrowanie... Odpowiedz Link Zgłoś
ulululu77 Re: Muszę kupić pralkę 19.02.09, 19:44 ja kupiłam 2 tygodnie temu, więc rozumiem Twoje dylematy dla mnie wybór był wyłącznie między Boschem a Siemensem (w zasadzie to to samo), bo: - ufam ich jakości (praktycznie cały sprzęt w domu, jak na razie niezawodny, poza tym opinie w necie) - w tej klasie wyłącznie u nich jest krótki program (przy małym dziecku, któremu zdarza się zasiusiać 2-3 prześcieradła w nocy to super sprawa) - uważaj na sprzedawców, którzy chwalą electroluxa mówiąc, że tam każdy program można sobie skrócić i wychodzi na to samo, co w Boschu/Siemensie - po pierwsze nie skrócisz do takiego czasu, jak w B/S (czytałam opinie w necie, nie mam osobiście doświadczenia), po drugie ja nie ufam takiemu skracanemu na siłę praniu - niskie zużycie prądu i wody - dla mnie to zaleta, do każdego prania dziecięcego (niesamowicie wrażliwa skóra u małej, choć nie jest alergikiem) mogę włączyć dodatkowe płukanie już przy ustawianiu programu i mam pewność dobrego wypłukania, a przy pozostałych praniach oszczędzam na wodzie - mam fioła na punkcie jakości płukania, bo stara pralka od dłuższego czasu zostawiała denerwujące smugi na czarnych ubraniach - w nowej pralce nawet bez dodatkowego płukania jest idealnie wypłukane - ważne jeszcze było dostosowanie ilości wody i czasu prania do ilości wsadu (ale to chyba standard obecnie) + opóźnienie czasu startu - do tego jeszcze robią pralki w Polsce Wybór padł na Siemensa WM10E461, bo akurat był w niezłej cenie (ale kupiłabym każdego B/S o wsadzie 7 kg ), jestem super zadowolona i polecam szczerze Odpowiedz Link Zgłoś
edyta0 Siemens 19.02.09, 19:48 Cicha, program krotki, wirowanie 1100 (pranie wyciagasz praktycznie suche), dodatkowa mozliwosc plukania. Jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: bosch? 19.02.09, 20:02 my kupiliśmy amica klasa A+, pobór wody 39l, wirowanie 1200, drzwi otwierane na full czyli 180st, poziomy prania te co mnie interesowały, dobór wody automatyczny, i jeszcze kilka innych co już nie pamiętam typu że zanim się włączy wirówka to pralka "ułoży" pranie w bębnie a jeśli załadowałam za dużo to automatycznie zredukuje siłę wirowania i pralka mi na księżyc nie odfrunie i łożysk nie rozwali - to samo miał bosch tylko był droższy - ja bym kupiła boscha ale katuję moją amicę 7 lat i nadal działa więc mamie powiedziałam że jak jej się sypnie amica to przynajmniej części będą tańsze - bosch miał jeszcze kontrolę piany - nasza nowa amica tego nie ma a by się przydało - no i programy skrócone, dodatkowe płukania itp/ ogólnie zastanów się czego chcesz od tej pralki - dla mie ważne było to co napisałam - drzwiczki otwierane 180, niski pobór mocy i wody - programy i reszta bla bla jak będę wymieniać amicę to kupię boscha bo słyszałam że są niezawodne, z drugiej strony indesit też działał 10 lat bez płaczu i dopiero padły łożyska Odpowiedz Link Zgłoś
muchomorek23 pralka z funkcją suszarki? 19.02.09, 20:57 a polecacie takie rozwiązanie pralka + suszarka czy lepiej osobno suszarkę? Odpowiedz Link Zgłoś
majkagra Re: pralka z funkcją suszarki? 20.02.09, 07:42 Zdecydowanie osobno! U mnie suszarka stoi sobie spokojnie na pralce. Bosch i Siemens Mam pralke Bosch Maxx 6 kg. Od 7 lat pracuje bez zarzutu. Suszarka Siemens ma 4 lata i tez sprawdza sie na 5.Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
somebody1234 Re: pralka z funkcją suszarki? 20.02.09, 10:21 Ja polecam, kupiłam jakiś czas temu Aristona Hotpoint pralka z suszarką. Jestem bardzo zadowolona, bo nastawiam program pranie od razu z suszeniem i z bańki, no chyba że np jakieś rzeczy po praniu trzeba wyjąć to wtedy oddzielnie program prania i suszenia, aha i my kupilismy model taki wysoki z szufladą na dole, fajna sprawa bo sobie elegancko stoisz przed pralką nie schylasz sie itp. POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
vicky_cristina_barcelona Bosch,Siemens,Miele, ew. Gorenje 20.02.09, 23:29 reszta...przemilczę taktownie. Odpowiedz Link Zgłoś
red39 Re: Bosch,Siemens,Miele, ew. Gorenje 21.02.09, 11:06 Polecam zdecydowanie Bosch albo Siemens. Miele.... niestety drogie. Mam porównanie. Kupiłam Electroluxa full wypas, niby fajna, ale kiedy miesiąc temu będąc u męża kupiliśmy Siemensa i to takiego niezbyt skomplikowanego to.... stawiam na Siemensa. Pranie nie jest w ogóle wygniecione przy wirowaniu 1200 i niewłączonej opcji łatwego prasowania. Niestety w Electroluxie włączam łatwe prasowanie, 900 obrotów i.... d...... Najczęsciej jeszcze prasuję Odpowiedz Link Zgłoś
izik24 Re: Bosch,Siemens,Miele, ew. Gorenje 21.02.09, 16:31 Też polecam Bosch- zobacz w sklepach internetowych, będzie ciut taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
daria.1 Re: Muszę kupić pralkę 22.02.09, 22:20 Bosch ma bardzo drogi serwis. Jak cos pierdnie to dziękuję. Nam polecano AEG. Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re:Muszę kupić pralkę-ja też: siemens padł po roku 23.02.09, 18:59 Ja tez prosze o radę: kupiłam rok temu zachwalanego tu na forum Siemensa i wczoraj padł ( Mam ładowaną od góry, nie była tania, ale jak się okazało wcale nie taka niezawodna. Jutro okaże się, czy warto naprawiać, czy nową kupować. Ale jaką??? Musi być ładowana od góry.. Odpowiedz Link Zgłoś
johana75 Re:Muszę kupić pralkę-ja też: siemens padł po rok 23.02.09, 19:25 Jak kupiłaś rok temu to masz jeszcze gwarancje, więc nie bedziesz musiała za naprawe płacić. Kazda pralka przeciez może się popsuć Odpowiedz Link Zgłoś
aniammt Re:Muszę kupić pralkę-ja też: siemens padł po rok 24.02.09, 08:13 Ja polecam Hoovera, ładowanego od góry. Można załadować 6 kg prania. Nie pamiętam dokładnie jak nazywa sie ten model, chyba hnt 512.Mam od 1,5 roku i jak na razie spisuje się świetnie. Boscha i Siemensa nie chciałam bo w moim miescie nie ma ich serwisu. Odpowiedz Link Zgłoś
kinia0422 Re:Muszę kupić pralkę-ja też: siemens padł po rok 24.02.09, 11:11 jesteś kolejną osoba której popsuła się pralka siemensa ładowana od góry- nam własnie jej nie polecono, ja mam standardowego siemensa prawie 8 lat i odpukać nic się do tej pory z nią nie działo a pierze codziennnie i naprawdę dużo pozdr.k. Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re:Muszę kupić pralkę-ja też: siemens padł po rok 24.02.09, 20:06 Polak madry po szkodzie Niby mam jeszcze gwarancję, ale: najbliższy serwis 30 km od nas, pralkę muszę dostarczyć do serwisu sama, naprawa może potrwać do dwóch tygodni,a jakby zawołać fachowca z innego serwisu ( w moim mieście) to przepadnie gwarancja. Buuu! Odpowiedz Link Zgłoś
iwek33 Re:Siemens- poniżej krytyki 28.02.09, 09:49 Ciąg dlaszy przygód z Siemensem: fachowca z serwisu udało nam się ściągnąć po 4 dniach ( codziennie telefony, codziennie czekanie całe popołudnie i w końcu po 4 dniach dotarł!!!! ) Okazało się, że mamy przedziurawiony bęben! Jakiś metalowy guzik lub zamek metalowy z kurtki oderwał się ( podobno) wypadł poza beben, nie został "zlapany" przez filtr tylko przedziurawił jakiś pojemnik, który otacza bęben, woda z pralki wycieka. Generalnie: taka usterka nie podlega gwarancji ( "zobaczymy, czy da się to podciągnąć i objąć naprawą gwarancyjną, ale chyba nie...") Sprowadzenie tej przedziurawionej części potrwa do 3 tygodni, gdyż w polskich serwisach tego nie mają!!! No mam już dość. Chyba faktycznie kupimy nową pralkę i NA PEWNO nie będzie to "niezniszczalny Siemens". Pralka używana 12 miesięcy. Odpowiedz Link Zgłoś